Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че почина проф. д-р Тодор Петев, ръководител и основател на катедрата на ЮНЕСКО “Комуникация и връзки с обществеността” във Факултета по журналистика и масова комуникация и декан на ФЖМК (1993 – 1995 г.).

Поклонението ще бъде в неделя, 18 октомври 2015 г., от 14,00 часа в църквата „Света София” в София."

Доц. д-р Теодор Седларски беше избран за декан на Стопанския факултет на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 13 октомври 2015 г., доц. д-р Теодор Седларски беше избран за декан на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Софийският университет е избран за партньор по проект в рамките на програма „Хоризонт 2020“

От 1 януари 2016 година по програма на „Хоризонт 2020“ - ICT-2015-20 Technologies for better human learning and teaching [c) Innovation Action] ще стартира проект с наименование: „Адаптивна, базирана на доверието система за електронно оценяване на ученето“ (An Adaptive trust-based e-assessment System for Learning (TeSLA).

Международна конференция "Ханс Кристиан Андерсен - отвъд границите и времето"

Софийският университет „Св. Климент Охридски” е домакин на международна конференция на тема „Ханс Кристиан Андерсен – отвъд границите и времето”. Научният форум е по повод 210-годишнината от рождението на датския писател.

Деканът на Факултета по педагогика доц. д-р Бончо Господинов беше избран за втори мандат

На общо събрание, проведено на 12 октомври 2015 г., деканът на Факултета по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Бончо Господинов беше избран за втори мандат.

В СУ се проведе конференция на тема „20 години „Булгарикум“

На 10 и 11 октомври в Заседателна зала 2 в Софийския университет се проведе международна научна конференция на тема „20 години „Булгарикум“. Организатор на събитието бе Факултетът по славянски филологии на СУ. Присъстваха участници-слависти и българисти от Германия и техни колеги от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Проф. д-р Мадлен Данова беше избрана за декан на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 5 октомври 2015 г., проф. д-р Мадлен Данова беше избрана за Декан на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

 

Ректорското ръководство на СУ се срещна с делегация от Судан

На посещение в Софийския университет бе делегация от Университета "Ал Нилейн" – Хартум (Судан), водена от проф. Мохамед Еламин Ахмед Исмаил - президент на университета. На среща със зам.-ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков бяха обсъдени възможностите за бъдещи съвместни дейности между двата университета.

Доц. д-р Филип Мачев е новият декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 7 октомври 2015 г., доц. д-р Филип Мачев беше избран за декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Изложба „Постмодерни приказки“ бе открита в галерия „Алма матер“

В галерия „Алма матер“ в Ректората на СУ бе открита изложбата „Постмодерни приказки“. Тя е организирана от Факултета по начална и предучилищна педагогика, Културния център на СУ „Св. Климент Охридски” и Галерия „Алма матер”.

Лекционен курс с преподаватели от Асоциацията на професорите на „Тотал”

В Конферентната зала на Софийския университет започна лекционен курс на тема „Структурна интерпретация на сеизмични данни” с лектор проф. Кристиян Шомат. Курсът ще се проведе в периода 5-9 октомври 2015 г. и е финансиран от фирма „Тотал” като част от подписаното през април 2015 г. споразумение за съвместно сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски” и „Тотал Е&П България”.

В СУ се проведе научна конференция „Иновативно обучение в 21 век“

В Заседателна зала 1 на Софийския университет се проведе заключителна научна конференция на тема: „Иновативно обучение в 21 век. Съвременни технологии и методи в университетското образование: предизвикателства и добри практики“. Тя е по проект „Развитие на капацитета на специализанти, постдокторанти и млади учени за преподаване на академични курсове по и на чужд език със съвременни методи и информационни и компютърни технологии”.

Официално откриване на новата академична учебна 2015/2016 година на Софийския университет

В началото на тържествената церемония ректорът проф. дин Иван Илчев и Академическият съвет поднесоха цветя пред статуите на Евлоги и Христо Георгиеви. В Аулата на Софийския университет присъстваха министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, проф. Николай Денков, заместник-министър на образованието и науката, кметът на град София г-жа Йорданка Фандъкова, народните представители Красимир Велчев и Борислав Великов, Румяна Коларова, секретар по образование, наука и гражданско общество на президента на Република България, ректори на висши училища, посланици, преподаватели и студенти.

Започна програмата "Космически предизвикателства"

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна програмата "Космически предизвикателства". Инициативата се провежда за шеста поредна година в сътрудничество със Софийския университет и има за цел да предостави образование в сферата на космическите и високите технологии на талантливи младежи на възраст между 16 и 28 години.

В СУ започват обучителни семинари за учители и библиотекари от цялата страна

В периода 10–24 октомври 2015 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще се проведат три обучителни семинара за учители и библиотекари от цялата страна по проект „Насърчаване на високи постижения в преподаването и научните изследвания в областта на изучаването на теми, свързани с ЕС в началното и средното училище чрез цифрови и виртуални инструменти (EU PETR)“ (ERASMUS + Programme – Jean Monnet Action).

Изследователи от Философския факултет на СУ участваха в престижни международни форуми

Проф. Александър Димчев и докторантът Росен Стефанов от катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ при Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ взеха участие в престижни международни форуми.

1 000 първокурсници бяха настанени в общежитията на СУ през първия ден от настанителната кампания

Срокът за настаняване на студентите от първи курс е от 27 до 30 септември 2015 г.

Информационен ден за програмата "Наука за мир и сигурност" на НАТО се проведе в СУ

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе Информационен ден за програмата "Наука за мир и сигурност" на НАТО. Събитието, което за първи път се провежда в България, се организира от Министерството на образованието и науката със съдействието на Министерството на външните работи и Постоянната делегация на Република България към НАТО.

В СУ се проведе среща на Консорциума 16+1

Ректорът на Софийския университет чл.-кор. проф. дин Иван Илчев се срещна с проф. Шенг Дзианксюе, генерален секретар на Китайската образователна асоциация за международен обмен /CEAIE/ и водената от него делегация на представители от 37 китайски университета.

СУ дари книги на Регионалната библиотека в Кърджали

Софийският университет „Св. Климент Охридски” направи дарение от близо 400 тома с научна и художествена литература на Регионалната библиотека „Никола Йонков Вапцаров” в Кърджали.

Софийският университет запазва позицията си сред най-престижните университети в света

За четвърта поредна година най-старото и авторитетно висше училище в България запазва позицията си сред 863-те най-престижни университети в света.

Деветима нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на Алма матер

Новоназначените преподаватели получиха трудовите си договори от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев.

Пета национална научно-приложна конференция: „Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование“

В Аулата на СУ бе открита Петата национална научно-приложна конференция „Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование“. Тя се организира от Факултета по начална и предучилищна педагогика и „Нимеро“ ООД с подкрепата на „Майкрософт“ България.

СУ сключи меморандум за сътрудничество с Пекинския университет за чужди езици и с Киевския национален лингвистичен университет

Ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев и председателят на Университетския съвет в Пекинския университет за чужди езици (Beijing Foreign Studies University) Хан Джън преподписаха меморандум за съвместно сътрудничество.

СУ е домакин на Общата конференция на Институтите „Конфуций” в Европа

В Аулата на Софийския университет започна ежегодната Обща конференция на Институтите „Конфуций” в Европа. Основна цел на конференцията е да насърчи обмяната на идеи и опит между институтите Конфуций в Европа, да съдейства за тяхното сътрудничество и балансирано развитие. За първи път домакин на събитието е институт „Конфуций“ в София към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Официално откриване на новия център Модел Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В новата база са обособени специализирани помещения – учебни зали, кабинети, фонетични кабинети, библиотека с читалня, изложбена зала, мултифункционална конферентна зала и театрална зала. Мащабната реконструкция е осъществена със съдействието на СУ и Пекинския университет за чужди езици.

В СУ “Св. Климент Охридски” се провежда лятна школа по дигитални инструменти в хуманитаристиката

В периода между 7 и 11 септември 2015 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за втори път у нас ще се проведе Лятна школа по дигитални инструменти в хуманитаристиката. Обучители от King's College London са д-р Габриел Бодард и Симона Стоянова (понастоящем докторант по дигитална епиграфика в Лондон, сътрудник на проекта Open Philology на Лайпцигския университет и бакалавър по класическа филология от ФКНФ на СУ).

СУ „Св. Климент Охридски“ и посолството на Ислямска република Иран в София подписаха договор за сътрудничество

В Заседателна зала 1 на СУ ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев и извънредният и пълномощен посланик на Ислямска република Иран в София Абдоллах Норузи подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на образованието, изследванията и историческите проучвания между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и посолството на Ислямска република Иран.

Близо 90 процента от плана за прием в Софийския университет за учебната 2015/2016 г. е изпълнен. За останалите 675 места СУ обявява допълнителен прием

След приключване на трите класирания в кандидатстудентската кампания за учебната 2015/2016 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ почти 90 процента от плана за прием в образователно-квалификационните степени „бакалавър“ и „магистър“ след средно образование е изпълнен. За оставащите 675 места, субсидирани от държавата, Софийският университет обявява допълнителен прием.

Университетските ботанически градини при СУ „Св. Климент Охридски” ще работят по нов проект от септември 2015 г.

Проектът „Иновации във висшето образование в областта на растителното разнообразие: гъвкави образователни пътеки за развиващ се пазар на труда“ (Higher Education Innovation in Plant Diversity: flexible learning paths for emerging labour market” - HEI PLADI), в който Университетските ботанически градини са партньор, е одобрен по програма "Еразъм+".

В Софийския университет се проведе обучение на тема „Как да стигнем до мечтаната работа“

В Конферентната зала на Софийския университет в рамките на два дни се проведе обучение на тема „Как да стигнем до мечтаната работа“. Събитието бе организирано от Кариерния център на СУ и Младежкия информационно-консултантски център „Витоша“.

Шестима български ученици се борят за злато в най-голямото световно състезание по ИТ

Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ организира за поредна година участието на българският национален отбор по ИТ в най-голямото световно състезание за ученици, в което ще се включат повече от 400 000 ученици от над 130 държави.

Женският отбор по баскетбол на СУ завоюва шестото място на Европейското университетско първенство по баскетбол 3х3

Нашата състезателка Радостина Димитрова зае второ място в индивидуалните състезания за стрелба в коша от зоната на двете точки.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че внезапно почина проф. дин Димитър Попов.

Опелото ще се състои на 5 август 2015 г. (сряда) от 11.30 часа в храма „Св. Георги”.

Доц. Антоанета Антонова от Физическия факултет на СУ е част от международен екип, наблюдавал за първи път полярно сияние извън Слънчевата система

Международен екип от астрономи, воден от Грег Халинан (Калтех, САЩ), между които и доц. Антоанета Антонова от катедра "Астрономия" на Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", наблюдаваха за първи път полярно сияние извън Слънчевата система. Учените са използвали радиотелескопа Very Large Array в Ню Мексико, 5-метровия телескоп „Хейл“ в Калифорния и 10-метровите телескопи на обсерваторията „Кек“ в Хаваите (САЩ). Откритието бе публикувано в най-престижното научно списание "Нейчър" на 30 юли 2015 г.

Годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина започна в СУ

За поредна година Софийският университет „Св. Климент Охридски” е домакин на Годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. По време на ежегодната среща редица учители, администратори и радетели на българските училища в чужбина от четири континента имат възможност да обменят информация и опит за развитието и утвърждаването на обучението по български език и култура в чужбина.

Приключва Петдесет и третият летен семинар по българистика за чуждестранни българисти и слависти

За поредна година в с. Лозен, гр. София, се проведе Летният семинар по българистика за чуждестранни българисти и слависти към Софийския университет „Св. Климент Охридски". Събитието се организира с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката на Република България и Софийския университет. Цялостната подготовка, организация и провеждане на Семинара са осъществени от Факултета по славянски филологии на СУ.

Университетската ботаническа градина - Балчик отбеляза 60 години от своето създаване

С поредица от събития Университетската ботаническа градина - Балчик отбелязва през 2015 г. 60 години от създаването си. Честванията се провеждат под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

В СУ бе обявено началото на проекта „Линейно квадратични диференциални игри и приложения“

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе обявено началото на проект „Линейно квадратични диференциални игри и приложения“. За реализацията на този проект Софийският университет „Св. Климент Охридски” чрез своя Стопански факултет получи безвъзмездна финансова помощ по Програма BG09 „Фонд за стипендии на Европейското икономическо пространство“ в рамките на ФМ на ЕИП (2009-2014), финансирана от ФМ на ЕИП (2009-2014) на стойност 72 048,60 евро.

Трето класиране на кандидат-студентите за учебната 2015/2016 г. в Софийския университет

Третият и последен етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2015/2016 г. беше обявен на 28 юли 2015 г. В третия етап на класиране участват потвърдилите от първия или втория етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-горна желана специалност, както и всички, некласирани на първите два етапа. Резултатите от третото класиране са окончателни.

За втора поредна година научен екип от СУ прави мониторинг на устойчивото развитие на туристическото развитие в Дунавския район

В периода април – юли 2015 г. в Дунавския район беше осъществено повторно прилагане на Европейската система от индикатори за устойчиво развитие на туризма (ETIS). Работата по прилагането на системата е осъществена от научен екип от катедра „География на туризма“ и студенти от специалност „Туризъм“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски” с ръководител проф. Васил Маринов.

Лятно училище за учители „Фотоника 2015“

За втора поредна година във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ се проведе Лятно училище за учители под наслов “Фотоника 2015”. Това е поредното събитие, с което се отбелязва Международната година на светлината.

XIII Републикански турнир по конен спорт за купата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе в Екопарк - Варна

В Университетската ботаническа градина Екопарк – Варна за XIII-ти пореден път се проведе турнир по конен спорт за купата на Софийския университет „Св.Климент Охридски”. Събитието бе открито от заместник-ректора на Софийския университет чл.-кор. проф. дбн Румен Панков.

Второ класиране на кандидат-студентите за учебната 2015/2016 г. в Софийския университет

Вторият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2015/2016 г. беше обявен днес.

Два бронзови медала за българите от 26-ата Международна олимпиада по биология

На 26-ата Международна олимпиада по биология, която се проведе от 12 до 19 юли 2015 година в град Орхус, Дания, българските участници се представиха достойно в надпреварата с 243 състезатели от 61 страни. Ръководители на отбора са доц. Албена Йорданова от Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, доц. Снежана Томова от Биологическия факултет на СУ и Радослав Александров – докторант в Института по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев“ към БАН.

Студенти от СУ проведоха практикум в Германия

В рамките на единствената по рода си в България междуфакултетска магистърска програма „Църковно социално дело” с ръководители проф. д.п.н. Албена Чавдарова и проф. д-р Божидар Андонов, реализирана от Факултета по педагогика и Богословския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, бе организиран и проведен едноседмичен практикум в гр. Дрезден, Германия.

Ректорското ръководство на СУ се срещна със съдия Салим Жубран

Заместник-ректорът на СУ проф. дбн Румен Панков се срещна със съдия Салим Жубран от Върховния съд на Израел. На срещата присъства и деканът на Юридическия факултет на Софийския университет проф. д-р Сашо Пенов. Това е първото посещение на Салим Жубран у нас. В началото на седмицата той изнесе лекция в Националния институт по правосъдие в България.

Първо класиране на кандидат-студентите за учебната 2015/2016 г. в Софийския университет

Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ за учебната 2015/2016 г. беше обявен на 14 юли 2015 г..

Университетските ботанически градини участваха в Европейския конгрес на ботаническите градини EUROGARD VII

Събитието се състоя от 6 до 10 юли 2015 г. в Париж, Франция, и беше организирано в партньорство с Европейския консорциум на Ботаническите градини, Международния консорциум на Ботаническите градини и Асоциацията на Ботаническите градини на Франция и франкофонските страни под патронажа на президента на Френската република Франсоа Оланд. Домакин на конгреса беше Националният музей за естествена история в Париж.