Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Позиция на Софийския университет

   
Позиция на Софийския университет

По повод на тема, представена днес в предаването „Тази сутрин“ на бТВ, отдел „Информация и връзки с обществеността“ на Софийския университет е упълномощен да заяви следното:

Всички констатации от цитирания в предаването доклад са оспорени изцяло от Софийския университет пред съответните компетентни органи. Половината от актовете са отменени в полза на Университета. Останалите са във висящи производства.

Несъстоятелни са твърденията за непроведена обществена поръчка за ваучери за храна. В Класификатора за обществени поръчки не съществува код за този тип доставка. По-важното обаче е, че договорът е всъщност на стойност една стотинка и е само за отпечатването на ваучерите, а останалата сума чрез ваучерите е разпределена на преподавателите и служителите. Трите милиона лева, за които се твърди, че липсват, са в сметките на Софийския университет.

Изнесената информация за задължения на Софийския университет към НАП не отговарят на действителното положение. Същото се отнася и за сключени от Университета договори за услуги. По отношение на хонорара на Златимир Орсов става дума за процесуално представителство по дело с интерес над 10 милиона лв., а хонорарът е в размер на минималния възможен, посочен в Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения.

За пореден път бТВ по тенденциозен начин и с некоректно поднесена информация прави опит да урони престижа на Софийския университет и то в момент, в който тече кампанията за избор на нов ректор.