Начало / Новини

   

Новини и събития

Първо класиране на кандидат-студентите за учебната 2024/2025 г. в Софийския университет

Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2024/2025 г. беше обявен на 11 юли 2024 г.

10 377 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище.

Изложби „Кристални светове“ на Мая Димчева и „Покълване“ на Марина Александрова в галерия „Алма Матер“

В периода от 10 до 19 юли 2024 г. Галерия „Алма Матер“ е домакин на две изложби – „Кристални светове“ на Мая Димчева и „Покълване“ на Марина Александрова. Живописните експозиции са напълно самостойни помежду си, но обединени от обща отправна точка – природата, която се превръща в повод за творческо изразяване, реализирано чрез лични авторски усещания и трансформации.

На пресконференция в БТА беше представена предстоящата международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде домакин на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания, която ще се проведе от 15 до 18 юли 2024 г. в Ректората. По този повод в пресклуба на БТА се състоя пресконференция с участието на ректора на Софийския университет проф. Георги Вълчев и представители на Организационния комитет на събитието.

Софийският университет подобрява позицията си в QS World University Rankings: Europe

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е класиран на 267-мо място в оповестената на 9 юли 2024 г. класация QS World University Rankings: Europe 2025. В класацията QS Europe University Rankings 2025: Eastern Europe Алма матер запазва 17-то си място.

Семинар по проект AI-BEST към проект SUMMIT на Софийския университет

На 1 юли 2024 г. в Заседателната зала на Факултета по математика и информатика към Софийския университет „Св. Климент Охрдски“ се проведе научен семинар на тема: Reflections of AI policy at the university level and at the individual program level. Семинарът беше организиран по проект AI-BEST (AI and Big data for Education, Software and information Technologies), дейност 3.4 на проект SUMMIT на Софийския университет.

Лятна школа за докторанти във Факултета по класически и нови филологии

Факултетът по класически и нови филологии организира „Лятна школа за докторанти“ в периода 30 юни – 3 юли 2024 г. В нея участваха проф. д-р Гергана Петкова – декан на ФКНФ, заместник-деканите доц. д-р Галина Евстатиева и проф. д-р Петър Моллов, проф. д-р Симеон Евстатиев – Катедра „Арабистика и семитология“, гл. ас. д-р Радея Гешева – Катедра „Романистика“, Мариана Дикова – инспектор учебна дейност в деканата.

Софийският университет и Държавна агенция за закрила на детето подписаха споразумение за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев и председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова подписаха споразумение за сътрудничество. На срещата присъстваха деканът на Факултета по педагогика доц. д-р Ваня Божилова и Камелия Николова, главен директор на Главна дирекция "Контрол по правата на детето" към ДАЗД.

Изследователи от ФЖМК участваха в дискусия за Европейския акт на свободата на медиите

Медийни експерти и изследователи от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет участваха в дискусия по темата за Европейския акт за свободата на медиите, приет от Европейския парламент на 11 април 2024 г. и в сила от 7 май 2024 г. Алма матер беше единственият университет, поканен на обсъждането, организирано от Съвета за електронни медии.

Обучение по български език като чужд и ПКС за педагогическите специалисти започва във филиала на Софийския университет в Бургас

Департаментът за езиково обучение и продължаваща квалификация (ДЕОПК) към Софийския университет “Св. Климент Охридски” ще осъществява дейност и в бургаския филиал на Университета. Това стана ясно по време на посещението на директора на ДЕОПК проф. д-р Светозара Халачева, която се срещна с проф. Теодор Седларски, с кмета на Бургас Димитър Николов и с представители на украинската общност в общината.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 29 юни 2024 г. след кратко боледуване почина проф. д.ф.н Майя Стефанова Пенчева – известен български англицист, дългогодишен обичан и уважаван преподавател, учен и популяризатор на новостите в световното езикознание.

Поклонението ще се състои на 3 юли 2024 г. от 12:00 ч. в храм “Преображение Господне” (улица “Ралица” № 2, кв. Лозенец, София).