Начало / Новини

   

Новини и събития

Отборът на Юридическия факултет победи в регионален кръг на състезание по права на човека

В периода 23-26 февруари 2024 г. в гр. Дъблин, Ирландия, се проведе един от регионалните кръгове на международното състезание по права на човека – Helga Pedersen Moot Court Competition. В него взеха участие отбори от цяла Европа, които се състезаваха за достигане на финалните кръгове на състезанието, които ще се проведат през месец май 2024 г. в гр. Страсбург, Франция.

Софийският университет сключи споразумение за сътрудничество с Националната агенция по приходите

На 26 февруари 2024 г. Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ подписа споразумение за сътрудничество с Националната агенция по приходите.

В Юридическия факултет на Софийския университет бе създадена Правна клиника по данъчно право

Със съдействието на Националната агенция по приходите, Ernst & Young Bulgaria, Rödl & Partner Bulgaria, Адвокатско дружество "Савов и партньори" и „Таксакта“ ООД в Юридическия факултет бе създадена Правна клиника по данъчно право, която към настоящия момент набира участници.

Дискусионен семинар на тема: „Лингвистиката и медицината – заедно за Човека“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се провежда работна среща, посветена на допирните точки между медицината и лингвистиката, през/чрез които може да се разработи система от упражнения за възстановяване на речевите способности при пациенти, загубили речевите си умения след тежки онкологични заболявания, след инсулт и други.

Започнаха Дните на визуалната наука

В зала „Арена София“ започна инициативата „Дни на визуалната наука“. Организатор на събитието е Центърът за визуална наука „Калейдоскоп“ към Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дни на визуалната наука ще се проведат в периода 29 февруари - 2 март 2024 г. Прожекциите са безплатни, необходимо e да бъда направена предварителна резервация в сайта на инициативата.

Открит бе новият стол на Физическия факултет

Във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, сграда Б, ет.1, официално бе открит нов стол, който ще работи за студенти, преподаватели и служители от факултетите и институтите в Кампус "Лозенец".

Студенти и преподаватели от Философския факултет гостуваха на Българската телеграфна агенция

Студенти и преподаватели от специалностите „Публични информационни системи“ и „Библиотечно-информационни науки“ на Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ към Философския факултет гостуваха на Българската телеграфна агенция в рамките на Деня на отворените врати на 22 февруари 2024 г. Те бяха специално посрещнати от ръководството на БТА в лицето на заместник-генералния директор Евгения Друмева и ръководители на дирекции, отдели и проекти в мултимедийния център зала „Максим“.

В Софийския университет се проведе традиционната работилница за мартеници

За поредна година студентите от специалност „Етнология и културна антропология“ съвместно с Академично етноложко сдружение – Софийски университет и Катедра „Етнология“ на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведоха Мартенска работилница в Ректората на Алма матер. В рамките на събитието студенти от различни специалности се забавляваха заедно в изработването на традиционни мартеници.

Софийският университет и Националният университет на Патагония обсъдиха възможности за сътрудничество

На път към България от българската база на остров Ливингстън в Антарктида Ръководителят на 32-рата българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев и група от експедицията посетиха най-големия град на провинция Чубут в Патагония – Комодоро Ривадавия. Те пътуваха с българския военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий”. Проф. Христо Пимпирев предаде писма с предложения за партньорство на аржентинския град от името ректора на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. д-р Георги Вълчев и на кмета на Бургас Димитър Николов. В града живеят около 2 000 потомци на преселили се преди век българи.

Ден на отворените врати на специалност „Новогръцка филология“ се проведе в Софийския университет

На 24 февруари 2024 г. във фоайето пред 65-а аудитория в Ректората се проведе Ден на отворените врати на специалност „Новогръцка филология“ към Факултета по класически и нови филологии. Организатори бяха студентите от 3-ти и 4-ти курс, които разказаха за учебното съдържание на специалността, за перспективите за професионална реализация и поведоха гостите на своеобразно пътешествие из традициите и съвремието на Гърция и Кипър.