Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В СУ се проведе среща на Консорциума 16+1

   
В СУ се проведе среща на Консорциума 16+1

Ректорът на Софийския университет чл.-кор. проф. дин Иван Илчев се срещна с проф. Шенг Дзианксюе, генерален секретар на Китайската образователна асоциация за международен обмен /CEAIE/ и водената от него делегация на представители от 37 китайски университета.

На срещата бяха обсъдени възможностите и перспективите на съвместното развитие в областта на висшето образование в рамките на създадената организация Консорциум 16+1 , която включва представители от висши училища на 16 европейски държави и Китай. Сред основните цели, които организацията си поставя, са задълбочаването на връзките между Китай и Централна и Източна Европа в областта на висшето образование и научните изследвания, търсенето на иновативни начини за разширяване на мобилността на студенти и преподаватели, създаването на съвместни научни центрове, инициирането и финансирането на съвместни проекти, както и провеждането на общи програми и издаването на общи дипломи.

Ректорът на СУ проф. Иван Илчев запозна присъстващите с историята на най-авторитетното висше училище у нас и неговите постижения през годините. Софийският университет е единственото българско висше училище в организацията и през миналата година бе избран за европейски координационен център на Консорциума. Ректорът проф. дин Иван Илчев беше избран за президент на организацията.