Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Проф. д-р Ангел Велчев бе удостоен с Почетен знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Заседателна зала 1 на СУ заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Милена Стефанова удостои проф. д-р Ангел Велчев с Почетен знак на Софийския университет със синя лента. Високото отличие беше връчено по повод предстоящата 80-годишнина на проф. Велчев и за постигнатите от него високи резултати в преподаването и научноизследователската дейност.

Ръководството на СУ се срещна с посланика и министъра на образованието на Република Косово

Проф. дбн Румен Панков, зам.-ректор на Софийския университет по научноизследователската и проектната дейност, и доц. д-р Милена Стефанова, зам.-ректор по учебната дейност, се срещнаха с министъра на образованието на Косово Арсим Байрами и посланика на републиката у нас Шпенд Калаба. На срещата присъстваха деканът на Факултета по славянски филологии проф. дфн Панайот Карагьозов, зам.-деканът на факултета доц. д-р Владимир Жобов, доц. д-р Русана Бейлери, преподавател по албански език и култура в специалност „Балканистика” на СУ.

В СУ се проведе семинар на тема: „Аерокосмически системи, апарати и приложения и тяхното използване в България“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе научно-практически семинар: „Аерокосмически системи, апарати и приложения и тяхното използване в България“, организиран от Университетския център за въздушно наблюдение, Университетския център за космически изследвания и технологии при Софийския университет и компанията О&К.

Студенти създават вестник на Софийския университет

Студенти от различни факултети на най-старото висше училище започват работа по създаването на вестник на Софийския университет. Идеята им е на страниците на изданието да се популяризират академичните успехи на студенти и ученици в последните класове, да се следят събитията, провеждани в Университета, както и да се наблюдават студентските структури.

Ректорът на СУ получи поздравително писмо от дружество „Родолюбец”

Мария Стоянова, председател на дружество „Родолюбец”, изпрати благодарствено писмо до ректора на Софийския университет проф. дин Иван Илчев.

С писмен изпит по журналистика продължава първата кандидатстудентска сесия в Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 14.15 часа в 65-та аудитория на Ректората Георги Черкезов от Нова Загора изтегли темата „Свестните у нас считат за луди…“, по която ще пишат кандидат-студентите.

С изпит по математика II започна първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората Денис Хайруа от Хасково изтегли вариант № 2 на изпита по математика II. Кандидат-студентите, които се явяват на изпита, са 1159 души.

Деветима нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на Алма матер

Новоназначените преподаватели получиха трудовите си договори от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев.

В Софийския университет се провежда кръгла маса на тема: „Българската реч в речта на българите“

В Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна двудневна кръгла маса, посветена на 20-годишнината от създаването на списание „Българска реч“. Темата на срещата е „Българската реч в речта на българите“.

Център за изучаване на казахски език, история и култура бе открит в Софийския университет

В Центъра за източни езици и култури към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открит Център за изучаване на казахски език, история и култура. По време на церемонията бе подписан Меморандум за взаимно разбирателство в областта на културата, науката и образованието между дипломатическата мисия на Република Казахстан в България и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Софийският университет с четири купи от Университетските зимни игри 2015 г.

От 11 до 15 март 2015г. в курорта „Боровец” се проведоха Университетските зимни игри 2015 г., организирани от Асоциацията за университетски спорт „Академик” и Националното представителство на Студентските съвети в България.

Изложба и конференция в памет на проф. Исак Паси

На рождения ден на проф. Исак Паси - 13 март, в централното фоайе на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” беше открита изложбата „AISTHETIKOS - Научни трудове на проф. дфн Исак Паси от фонда на Университетската библиотека“. Експозицията може да бъде разгледана до края на месец април. Събитието е по повод Конференцията по естетика в памет на проф. Исак Паси, организирана от Философския факултет на Софийския университет.

Преподаватели от Факултета по класически и нови филологии запознаха ученици от езикови гимназии в страната със съвременния профил на професията „преводач”

Инициативата е свързана с проекта „Привеждане на обучението по превод в съответствие с нуждите на националния пазар на услуги, базирани върху превод, в контекста на глобализиращия се многоезичен свят“.

Две изложби, посветени на Индия, бяха открити в галерия „Алма матер“ на Софийския университет

В галерия „Алма матер“ в Ректората на Софийския университет бяха открити две експозиции - "Огледало на сърцето" - изложба с индийски и тибетски рисунки на Людмила Класанова, и съвместна изложба „Индия като вдъхновение“ с куратор доц. Цветан Стоянов.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че почина проф. дин Величко Георгиев.

Поклонението ще бъде на 10 март 2015 г. от 11.30 часа в храма „Свети Седмочисленици” в гр. София.

JM-Schools: Стартират достъпни онлайн обучителни семинари за учители и библиотекари от цялата страна

В началото на м. март 2015 г. стартира поредица от семинари за учители и библиотекари от цялата страна на тема „ЕС и ти“. Те са в изпълнение на проект „Насърчаване на високи постижения в преподаването и научните изследвания в областта на изучаването на теми, свързани с ЕС в началното и средното училище чрез цифрови и виртуални инструменти (EU PETR)“ (ERASMUS + Programme – Jean Monnet Action).

Тодоровден в Университетската ботаническа градина – Екопарк във Варна

На 28 февруари 2015 г. Университетската ботаническа градина – Екопарк във Варна за поредна година отбеляза Тодоровден.

СУ е домакин на международна научна конференция на тема: „Империи, граници, политики (ХІХ – началото на ХХ век)”

В Софийския университет започна двудневна международна научна конференция на тема „Империи, граници, политики (ХІХ – началото на ХХ век)”. Форумът, посветен на 145-годишнината от издаването на фермана за Българската екзархия, се организира от Историческия факултет на СУ и от Програмата „Регионални изследвания” на Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма матер”.

Ръководството на СУ е против решението за преместване на Класическата гимназия

Ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за пореден път изразява несъгласието си с решението на Министерството на културата за преместването на Националната гимназия за древни езици и култури в сградата на ул. „Баба“.

Проект на СУ спечели първа награда в 11-ия конкурс „ИТ проект на годината“

Проектът за повишаване на капацитета на академичния състав от педагогическите специалности на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ в проектиране, провеждане и осигуряване на качествено електронно дистанционно обучение стана победител в категория „Публичен сектор“ в 11-ия конкурс „ИТ проект на годината“.

 

Започна участието на Софийския университет в традиционната кандидатстудентска борса

За поредна година Софийският университет „Св. Климент Охридски” участва в събитието, организирано от Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация и Сдружение „Кандидатстудентска борса“. До 26 март 2015 г. младите хора в София, Пловдив, Монтана, Велико Търново, Добрич, Варна, Бургас, Хасково и Стара Загора ще могат да се запознаят със специалностите и начина за кандидатстване в най-старото и авторитетно висше училище в България.

Бакалаврите и магистрите от випуск 2014 на Факултета по химия и фармация получиха дипломите си за висше образование

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония по случай завършването на випуск 2014 г. на Факултета по химия и фармация на СУ. Своите дипломи получиха 140 абсолвенти от бакалавърските и магистърските програми. От тях 14 са отличници.

Започна кандидатстудентската кампания на Софийския университет за учебната 2015/2016 година

Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия стартира на 23 февруари 2015 г. Крайният срок е 13 март 2015 г. за първата кандидатстудентска сесия и 22 май 2015 г. – за втората кандидатстудентска сесия.

В СУ се проведе Третата обща докторантска конференция

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Третата обща докторантска конференция по проект „Интегрирана програма за обучение и подкрепа на докторантите по социални и хуманитарни науки в СУ”. На събитието присъстваха доц. д-р Мария Стойчева, ръководител на проекта, проф. д-р Димитър Денков, декан на Философския факултет, проф. дфн Иванка Мавродиева, Философски факултет, доц. д-р Галина Соколова, зам.-декан на Факултета по класически и нови филологии, проф. д-р Мадлен Данова, Факултет по класически и нови филологии, доц. д-р Тодор Попнеделев, зам.-декан на Историческия факултет, докторанти и преподаватели.

Абсолвентите от випуск 2014 на специалност „Международни отношения“ получиха дипломите си за висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 128 магистри и бакалаври от специалност „Международни отношения“ на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха своите дипломи.

В СУ бе представен българският превод на романа „Уморен да се раждам и да умирам“ на писателя-нобелист Мо Йен

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя премиерата на романа на Нобеловия лауреат за литература за 2012 г. Мо Йен „Уморен да се раждам и да умирам“. На събитието присъстваха Антония Цанкова, директор на Институтa „Конфуций” в България, проф. Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури към СУ, студенти, преподаватели, китаисти и почитатели на китайската литература.

Победителите в националния кръг на литературния конкурс „Flash Europa 28” бяха наградени в Софийския университет

В Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе официалната церемония по награждаване на отличените участници в литературния конкурс „Flash Europa 28”.

В Софийския университет се проведе дискусия на тема: „Закон за развитие на академичния състав – крайно време за промяна“

В Аулата на СУ се проведе обществена дискусия, посветена на Закона за развитие на академичния състав. Събитието бе организирано от Съюза на учените в България. Присъстваха заместник-ректорите на Софийския университет чл.кор.проф. Румен Панков и проф. Албена Чавдарова, министърът на образованието и науката проф. дпн Тодор Танев, заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, доц. Румяна Коларова, представители на МОН, народни представители, членове на Съюза на учените в България, представители на академичната и научна общност.

Институт „Конфуций“ към Софийския университет организира първия фестивал на съвременното китайско кино

В Дома на киното започна фестивал на съвременното китайско кино, който включва девет разнообразни по жанр и тематика съвременни китайски филма. Филмите са получили редица отличия и награди от важни международни фестивали – Берлинският международен кинофестивал - Берлинале, Фестивалът на независимото кино „Сънданс“, Международният кинофестивал в Монреал и много други. Повечето от тях никога не са били представяни пред българската публика.

Софийският университет е домакин на конференцията „Дебатът върху a priori”

В Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна философска конференция на тема „Дебатът върху a priori”. В конференцията участват философи от СУ „Свети Климент Охридски“, Института за изучаване на обществата и знанието при БАН, Югозападния университет „Неофит Рилски“, Нов български университет и Икономическия университет във Варна.

Ректорът на СУ получи поздравително писмо от Българската народна банка

Боряна Пенчева, член на Управителния съвет на Българската народна банка, изпрати благодарствено писмо до ректора на Софийския университет проф. дин Иван Илчев.

Изложба: "110 години международен книгообмен в Университетската библиотека"

Във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ се откри изложба, посветена на 110-годишнината от международния книгообмен в библиотеката. Присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Евгения Бенова, директорът на Университетската библиотека доц. д-р Анна Ангелова и гости.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че почина Димитър Бабамов.

Поклонението ще бъде на 4 февруари 2015 г. от 13.30 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Богословският факултет чества своя официален празник

На 30 януари Богословският факултет тържествено чества традиционния празник на висшите православни богословски школи светите Трима светители - забележителни богослови и колоси на духа - св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст.

В Стопанския факултет се проведе пресконференция по проект за адаптация на учебните планове към пазара на труда

На пресконференцията в зала 304 на Стопанския факултет беше представен проектът по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ N BG051PO001-3.1.07-0027 „Създаване на устойчив механизъм за непрекъсната адаптация на учебните планове и програми към реалните потребности на пазара на труда”.

Започна Трета конференция за съзнанието

В Заседателна зала 1 на Ректората се провежда Трета конференция за съзнанието. Научният форум е организиран от катедра „Философия“ на Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проф. дфн Василка Радева бе удостоена с Почетен знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Заседателната зала 1 ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев удостои проф. дфн Василка Радева с Почетен знак със синя лента. Отличието се връчи за постигнати високи резултати в преподаването и научноизследователската дейност и във връзка с нейната 75-годишнина.

Дипломираха се бакалаврите и магистрите от випуск 2014 на Факултета по математика и информатика

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 370 магистри и бакалаври от Факултета по математика и информатика получиха своите дипломи за завършено висше образование. От тях 16 са пълни отличници.

Проф. дюн Васил Мръчков бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя тържествена церемония по удостояване с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на проф. дюн Васил Мръчков. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Юридическия факултет на СУ за изключителните постижения в правната наука, юридическото образование и нормотворческата и правоприложната практика, за изключителен принос в научното и педагогическото сътрудничество с Университета и във връзка с 80-годишнина на проф. Васил Мръчков.

Университетската библиотека представя изложбата „Киното е двуостро оръжие”

„Киното е двуостро оръжие“ е изложба, посветена на романа „Нощем с белите коне“ и повестта „Бариерата“ от Павел Вежинов и визуалните им адаптации.

Изложбата може да бъде видяна в периода 27.01 – 27.02.2015 г. в Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“, Библиотека „Филологии“, Ректорат, ет. 6.

Софийският университет е домакин на годишната среща по Програма „Еразъм +“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна двудневна работна среща за новата Програма на Европейския съюз за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм +“. Събитието, което е информационно-обучителна среща за всички висши училища в страната, се организира от Центъра за развитие на човешките ресурси в качеството му на национална агенция, администрираща програма „Еразъм +”.

Дни на отворените врати по проект на Факултета по класически и нови филологии

В Софийския университет започнаха Дни на отворените врати със съпътстващ семинар и кръгла маса по постигнатите резултати по проект BG051PO001-3.3.06-0045 „Развитие на капацитета на специализанти, постдокторанти и млади учени за преподаване на академични курсове по и на чужд език със съвременни методи и информационни и компютърни технологии“. Събитието ще се проведе на 26 и 27 януари в Заседателна зала 2 на Ректората.

Любов Костова и Боряна Антонова спечелиха стипендиите по Програма „Сасакава“

На свое заседание на 22 януари 2015 г. Управителният съвет на Програма „Сасакава“ определи Любов Костова от Философския факултет и Боряна Антонова от Историческия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ като стипендианти на Програмата през 2015 г., а Георги Бурнаски от Историческия факултет като резервна кандидатура.

Управителният съвет благодари на всички участници в конкурса на Програма „Сасакава“.

Фондация “Св. Климент Охридски” обявява девети национален литературен конкурс за стихотворение и разказ

За наградите могат да кандидатстват студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.

Членовете на целевата група по проект на Медицинския факултет получиха сертификати

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха връчени сертификатите за успешно приключилото обучение по чужди езици на 24 докторанти, постдокторанти и млади учени, членове на целевата група по проект BG051PO001-3.3.06-0040 „Изграждане на интердисциплинарни екипи от млади изследователи в областта на фундаменталните и приложни научни изследвания от значение за медицинската практика”.

Софийският университет и Община Балчик подписаха рамково споразумение

Най-старото висше училище в България и морската община обединяват усилията си за развитие на научно-изследователската, образователната, културната и социалната дейност и туризма в Университетската ботаническа градина и Община Балчик.

В Софийския университет генералният директор на ЮНЕСКО изнесе Годишната лекция в памет на Нелсън Мандела

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова изнесе Годишната лекция в памет на Нелсън Мандела на тема „Заветът на Нелсън Мандела“. Събитието беше организирано от посолството на Република Южна Африка в България и Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО със сътрудничеството на най-старото висше училище в България. В Аулата присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев, посланици и представители на дипломатическия корпус, преподаватели, студенти.

Публична дискусия на тема: „Настигат ли страните от Централна и Източна Европа останалите държави от ЕС? Мястото на България“

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе публична дискусия на тема: „Настигат ли страните от Централна и Източна Европа останалите държави от ЕС? Мястото на България“ е организирана от катедра „Политология“ на Философския факултет на СУ и Институт „Отворено общество“-София.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че почина проф. дпн Вера Бойчева.

100-годишнината от рождението на Петър Увалиев бе отбелязана в Софийския университет

На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев, вицепрезидентът на България г-жа Маргарита Попова, съпругата и дъщерята на Петър Увалиев, г-жа Соня Рув-Увалиева и Мила-Георгина Увалиева, Валери Борисов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, акад. Светлин Русев, представители на академичната общност на Университета, колеги и приятели на Петър Увалиев.