Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В СУ се проведе конференция на тема „20 години „Булгарикум“

   
В СУ се проведе конференция на тема „20 години „Булгарикум“

На 10 и 11 октомври в Заседателна зала 2 в Софийския университет се проведе международна научна конференция на тема „20 години „Булгарикум“. Организатор на събитието бе Факултетът по славянски филологии на СУ. Присъстваха участници-слависти и българисти от Германия и техни колеги от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Конференцията бе открита от заместник-декана на Факултета по славянски филологии на СУ доц. д-р Владимир Жобов, който поздрави участниците и гостите от Университета на Саарланд. Той подчерта, че в този университет българистиката се намира в най-добро състояние от чуждестранните научни центрове. Доц. Жобов изрази увереността си, че дискусиите на конференцията ще бъдат интересни и полезни за участниците.

1

Проф. дфн Юлияна Стоянова, зам.-декан на Факултета по славянски филологии на СУ, благодари на участниците и откри първото заседание. Гост на конференцията бе проф. Роланд Марти, който е и Доктор хонорис кауза на СУ. С неговия доклад „Писмото в историята на българската култура“ стартира работата на участниците в конференцията.

Център „Булгарикум“ е създаден през 1995 г. и е резултат от сътрудничеството между Университета на Саарланд и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Центърът предлага обучение както за студенти, така и за работещи и други заинтересовани лица. Центърът „Булгарикум“ е единствен по рода си в Германия. В рамките на една година в него се усвояват както български език, така и знания за специфични аспекти на българското общество, икономика, политика, право, история и география. Освен това през ваканциите са предвидени два интензивни езикови курса в Саарланд и един летен курс в София. За тази цел е разработена специална програма.

2

Отделни модули от програмата се предлагат и като дистанционни курсове. За участниците, които не са от провинция Саарланд, се предлагат интензивни курсове, които се провеждат през уикендите. При необходимост се предвижда провеждане на занятия и на друго, централно разположено място.

3

Програмата „Булгарикум” е предназначена за хора на различни възрасти, с различно образование и от различна националност, които желаят да се запознаят с България и българския език, както и за хора от български произход, които по една или друга причина изобщо не знаят родния си език или имат слаби познания по него, или не го владеят в писмена книжовна форма. Програмата „Булгарикум” се предлага както за участници от Германия, така и за немскоговорящи участници от чужбина.