Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Шестима български ученици се борят за злато в най-голямото световно състезание по ИТ

   
Шестима български ученици се борят за злато в най-голямото световно състезание по ИТ

Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ организира за поредна година участието на българският национален отбор по ИТ в най-голямото световно състезание за ученици, в което ще се включат повече от 400 000 ученици от над 130 държави.

На финалите, които ще се проведат от 9 до 12 септември 2015 г. Далас, САЩ, България е представена от шестима ученици – Сашо, Георги, Илия, Дани, Ели и Радо.

Това е само една от инициативите на Сдружението в рамките на проект „Кариера в ИТ“, реализиран с финансовата подкрепа на Microsoft Bulgaria. Проектът „Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“ е насочен към 20 000 ученици в средните училища, които са получили най-добрата външна национална годишна оценка и които са от региони в страната, в които младежката безработица е най-голяма. На тези активни млади хора се предоставят достъп до обучение по ИКТ, обучение по предприемачество, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да се възползват от настоящите ресурси и да придобият опит в областта чрез менторство.

1_1

Проектът „Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“ е един от 27 гранта на Microsoft YouthSpark за младежки неправителствени организации в 25 страни в Европа през 2015 г. и част от световния ангажимент на Microsoft да се създадат възможности за 300 милиона младежи в 100 страни през следващите три години.

FEBA Alumni е сдружение на възпитаниците на Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", основано през 2004 г. от 33 студенти, завършили факултета. Стопанският факултет е водеща институция в страната за обучение и изследвания в областта на икономическите и управленските науки. В рейтинговата система за висшите училища в България за 2011 и до 2014 г. Стопанският факултет заема челните места в направленията "Администрация и управление" и "Икономика".