Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Университетската ботаническа градина - Балчик отбеляза 60 години от своето създаване

   
Университетската ботаническа градина - Балчик отбеляза 60 години от своето създаване

С поредица от събития Университетската ботаническа градина - Балчик отбелязва през 2015 г. 60 години от създаването си. Честванията се провеждат под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Кулминация на честванията беше празничният 27 юли 2015 г. Входът в Университетската ботаническа градина - Балчик беше свободен за всички любители на растителното царство. На специално построена сцена през деня гостите имаха възможност да наблюдават фолклорна програма, в която със свои изпълнения участваха състав „Росна китка“ при Клуба на военноинвалидите в Балчик, Народно читалище „Васил Левски“ - Балчик с детска танцова школа и школа за народни инструменти, група за автентичен фолклор с групови и индивидуални изпълнения, самодеен певчески състав от Народно читалище „Свобода“ в с. Гурково.

Студенти от Биологическия факултет и от Студентския клуб за образование и развитие с екологичен център „С.К.О.Р.Е.Ц.” на СУ „Св. Климент Охридски” представиха постерни презентации на теми, свързани с орнитологичното и херпетологично разнообразие в района на градината, разнообразието на безгръбначни животни и лечебните растения и билки на територията на Защитена местност „Ботаническа градина гр. Балчик”.

7

В програмата бяха включени и изложение на кактуси, представяне на изработени от студенти на Биологическия факултет на Алма Матер сувенири, посветени на биоразнообразието, както и тематични беседи по маршрут в Университетската ботаническа градина - Балчик, които провеждаха студенти от Биологическия факултет.

Най-малките и любознателни гости имаха възможност да се включат в предлаганите ботанически работилници за деца: пресаждане на кактуси, изследване на местната флора, измерване височина на дървета.

6

Денят започна с първата по рода си защита на дипломни работи на магистранти от специалност „Екомениджмънт” към Балканския екологичен център (БЕЦ) на Университетската ботаническа градина - Балчик и Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Празничната вечер завърши с академично тържество в Университетската ботаническа градина – Балчик. В него участваха представители на академичната общност на Софийския университет, както и гости от други университети от страната, Българската академия на науките, общинската и областна администрация, музеи, читалища и други организации.

3

На паметната плоча на акад. Даки Йорданов – създател на Университетската ботаническа градина – Балчик, бяха поднесени венци от името на академичното ръководство на Софийския университет, Българското ботаническо дружество, Военноморските сили и Университетските ботанически градини.

Ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев поздрави от името на ректорското ръководство хората, които съзидават в Университетската ботаническа градина в Балчик. По думите му градината е млада, защото първите ботанически градини се създават още през Средновековието, но се родее с най-добрите в света, защото и тя е рожба на университет, в която изследователите търсят тайните на природата и обучават младите поколения.

1

Според ректора на СУ Ботаническата градина в Балчик е ботаническата градина на България, защото много от това, което се прави в нея, е в тясно сътрудничество с колеги от други университети и от институтите на Българската академия на науките. Тя е дело на стотици и хиляди студенти-бригадири, преминали през нея през шестте десетилетия от основаването й, на стотици ентусиасти, влюбени в природата, на идеалисти, които не се интересуват от егоистичните закони на конюнктурата, а рисуващи в мечтите си едно по-добро бъдеще, в което и хората ще са по-добри и ще възприемат и ще се грижат за красотата около себе си. По думите му, най-добрите от които се родеят с героите на Валери Петров от стихотворението му за хвърчащите хора.

„Тази градина е създадена от хора, които садят дървета без да се надяват, че ще наберат плод от тях. Достатъчна им е мисълта, че след десетилетия невинна детска ръчичка ще се протегне към могъщите клони на нежния филиз, който едва се поддава над земята днес“, каза проф. Иван Илчев.

Той припомни, че през последните двадесетина години на работещите в градината и на академическата колегия като цяло се е наложило да се справят с действия, понякога грубо безпардонни, продиктувани от това, което Остап Бендер окачествява като безкористна любов към парите, дело на хора, които не се и замислят, че нещо, градено шест десетилетия, може да бъде разрушено от шейсетина дни неразумни действия.

2

Директорът на Университетските ботанически градини д-р Красимир Косев поздрави всички присъстващи на тържеството и обърна внимание на първите защитили магистранти към Балканския екологичен център създаден към Университетската ботаническа градина - Балчик в партньорство с Биологическия факултет на СУ. Центърът е създаден, за да може по-активно хабилитираните лица и преподаватели от СУ да работят в градините, да се използва потенциалът на Университета и да се осъществява съвременната обществена мисия на градините, подчерта д-р Косев.

4

Той обърна специално внимание на пилотно издание „Ботанически наблюдател”, разпространявано на два езика – български и английски, в което ботаниците ще могат да представят резултатите от своите научни изследвания.

Проф. Добрина Темнискова, председател на Българското ботаническо дружество, произнесе емоционално академично слово, в което отбеляза, че 60-годишният юбилей на УБГ-Балчик е забележителна дата не само за Софийския университет, а за цялата ни страна. „Високото духовно развитие на един народ се измерва по научните институции, които е създал и чрез които е внесъл нещо от себе си в съкровищницата на европейската наука и култура”, подчерта проф. Темнискова.

Юбилеят означава история, историята има традиция, а традицията означава бъдеще, каза проф. Темнискова и се върна в спомените си към есента на 1955 г., когато университетският преподавател акад. Даки Йорданов е съобщил на студентите си в кръжока по ботаника за поставянето на основите на УБГ-Балчик – филиал на Университетската ботаническа градина в София.

„Паметта на учителите днес ни е нужда повече от всякога”, каза проф. Темнискова и проследи развитието на Университетската ботаническа градина в Балчик от създаването й, както и ролята на акад. Даки Йорданов за нейното създаване, за обучението и подготовка на бъдещите ботаници. В изказването си проф. Темнискова не пропусна да отбележи и новия етап в развитието на градината, започнал през 1996 г. под ръководството на д-р Красимир Косев, който тя определи като етап на висок професионализъм, много труд, себеотрицание и любов към градината.

Проф. Темнискова изказа благодарност към ръководството на Софийския университет и Университетските ботанически градини за отстояване каузата на УБГ-Балчик от името на Българското ботаническо дружество. Тя благодари и на Българската академия на науките, чиито членове в редица критични моменти са заставали в защита на УБГ-Балчик и са давали авторитетната си подкрепа.

В края на словото си проф. Темнискова пожела на ръководството и служителите на УБГ-Балчик да съхранят дълги години своите ентусиазъм и дръзновение, висока отговорност и борбеност. Проф. Темнискова поднесе плакет на д-р Косев по повод 60-годишнината на градината от името на Българското ботаническо дружество.

7.1

Проф. Оджакова, декан на Биологическия факултет на СУ, приветства всички присъстващи от името на колектива на Биологическия факултет. Тя призова своите колеги да бъдат горди, че през всичките години, когато трудностите са сривали културни, духовни и образователни институции, ръководството на УБГ-Балчик не е направило компромис с работата си, свързана с опазването на паметник на градинското и парковото изкуство и превръщането му в образователна институция с обществен достъп.

Проф. Оджакова благодари на всички в УБГ-Балчик за техния устрем и амбиция да градят бъдещето на градината и им пожела да бъдат здрави и да запазят своя младежки жар и през следващите десетилетия.

9

Командирът на военноморските сили на България контраадмирал Митко Петев отбеляза, че е изключително щастлив да бъде на тържеството. «Академичността е нещо присъщо на българина, нещо, което дава живот и сила да продължим напред и осъзнаем себе си», каза контраадмирал Митко Петев и отправи своята благодарност към създателите и пазителите на Ботаническата градина в Балчик за техните неуморни действия. „По делата ще ги познаете, а делата ви са светли и поклон пред тях”, каза в заключение той.

Доц. Ани Ганева, директор на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН, обърна внимание, че управлението на една ботаническа градина е въпрос на специализирана научна дейност и познания в областта на паркоустройството, но не може да не бъде оценено и емоционалното отношение на всички в УБГ-Балчик към работата им. Доц. Ганева отбеляза още трудностите и проблемите, пред които са били изправени ръководството и служителите на Университетската ботаническа градина в Балчик през последните години, свързани с отстояване на мястото на този ценен обект в структурата на Софийския университет.

10

Тя подчерта важността на сключеното споразумение за партньорство между Университетските ботанически градини и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, както и бъдещите им съвместни проекти. В заключение доц. Ганева отбеляза и активната работа на д-р Косев за развитието на УБГ и пожела на него и целия му екип много успехи.

Ръководството на Университетските ботанически градини бе поздравено още от министъра на образованието и науката, декана на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ, Института за гората на БАН, Аграрния университет в Пловдив, Сдружението „Музикален свят-Балчик”, Асоциацията на производителите на декоративни растения в България.

Градинското тържество завърши с концерт на Оркестъра на Военноморските сили с диригент капитан ІІІ-ти ранг М. Трифонов и празнична заря.

8