Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / СУ е домакин на Общата конференция на Институтите „Конфуций” в Европа

   
СУ е домакин на Общата конференция на Институтите „Конфуций” в Европа

Сю Лин

В Аулата на Софийския университет започна ежегодната Обща конференция на Институтите „Конфуций” в Европа. Основна цел на конференцията е да насърчи обмяната на идеи и опит между институтите Конфуций в Европа, да съдейства за тяхното сътрудничество и балансирано развитие. За първи път домакин на събитието е институт „Конфуций“ в София към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Конференцията ще продължи два дни, по време на които директорите на Институтите „Конфуций” ще заседават в малки групи по различни въпроси и проблеми. Темите засягат обучението по китайски език в училищата и университетите в Европа, възможности за сътрудничество с бизнеса и др.

1

Почетните гости от Китай включват генералният директор на Съвета за международно разпространение на китайски език (Ханбан) г-жа Сю Лин, заместник-кмета на гр. Дзинин, провинция Шандун г-н У Дзиуън, посланика на Китайската народна република г-н Уей Дзинхуа, директори на Институти „Конфуций” в Европа, ръководители на учебни заведения в преподаване на китайски език в България и др.

6

Ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев с удоволствие приветства всички присъстващи в Аулата на най-старото и авторитетно българско висше училище. Той изрази надежда, че всички гости ще имат възможност да се докоснат до културата и историята на България. Проф. Илчев изрази убедеността си, че участниците в конференцията ще разкрият своите познания и ерудиция в дискусиите си, водени от мечтата си да направят различните култури по-познати една на друга, за да осигурят мирното бъдеще на следващите поколения. Ректорът подчерта, че за съжаление събитията от последните години показват, че има хора, които не споделят тази мечта, но изрази вярата си, че всички участници в конференцията ще бъдат съществена част от процеса на промяната и ще изиграят важна роля за разбирането, че има култури, които са различни, но са еднакво важни за целия свят.

8

Председателят на Университетския съвет в Пекинския университет за чужди езици Хан Джън благодари на Ханбан и на Софийския университет за поканата да присъства на събитието. Той отбеляза, че Европа е домакин на най-големия брой Институти „Конфуций” и е много важен фокус на световните култури. Според него на конференцията ще има градивен диалог и обмяна на мнения и знания между китайската и европейските култури. По думите на Хан Джън, Институтите „Конфуций” в Европа са постигнали впечатляващ резултат в развитието си. Според него те са пуснали корени в европейските държави и предлагат обучение по китайски език на високо ниво, представяйки традиционната китайска култура, като по този начин се превръщат във важни мостове между народите.

Хан Джън подчерта, че Пекинският университет за чужди езици е китайският университет, който предлага обучение по най-голям брой езици в страната – 70 чужди езици, 23 от които са европейски. Той добави, че скоро се очаква броят им да нарасне до 100, като по този начин ще се покрият основните езици от държавите, които са осъществили стабилни връзки с Китай.

Хан Джън каза, че през изминалите години от съществуването си Институт „Конфуций” към Софийския университет, който е и първият такъв институт на Балканите, е разгърнал широка дейност в преподаването на китайски език и култура. Според него Институтът е успял да се превърне във важна институция за Китай и България и играе съществена роля за развитието на културния обмен между страните. Хан Джън подчерта, че с подкрепата на Софийския университет и Ханбан Институт „Конфуций” има гаранции за бъдещото си развитие и че ще става още по-важен в България, Балканите, Европа и дори в света.

12

Сю Лин, главен изпълнителен директор на Централата на Институтите „Конфуций“ и генерален директор на Съвета за международно разпространение на китайския език към Министерството на образованието на Китай (Ханбан), благодари на ръководството на СУ за гостоприемството и изрази радостта си, че откриването на конференцията се провежда в най-красивата зала на Софийския университет. Тя благодари сърдечно за топлото посрещане и музикалния поздрав, с който бе открито събитието.

Сю Лин изтъкна, че е нужно наред с обучението по китайски език и култура да се засили и обменът на младежи от различни държави, за да могат по този начин да се запознаят в детайли с различния език и култура.

2

В изказването си тя посочи някои от основните аспекти от дейността на Институтите „Конфуций” в Европа – техните постижения, високото качество на преподаване и подготовката на обучаваните, възможностите за академична мобилност. Сю Лин обърна сериозно внимание на успехите и постиженията на различните Институти „Конфуций” в Европа и активното им съдействие с различните европейски университети.

10
11
9