Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Започна програмата "Космически предизвикателства"

   
Започна програмата "Космически предизвикателства"

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна програмата "Космически предизвикателства". Инициативата се провежда за шеста поредна година в сътрудничество със Софийския университет и има за цел да предостави образование в сферата на космическите и високите технологии на талантливи младежи на възраст между 16 и 28 години.

Лекторите са водещи експерти от космическия сектор от цял свят. Основна част от програмата са екипните проекти (нано космическа станция, изследователски всъдеход, автономна сонда), които се разработват от участниците по предоставено задание и с обезпечени материали и компоненти в рамките на 10 седмици. Целта на програмата е "космическите кадети" да придобият умения за работа в екип и да приложат на практика теоретичните си познания.

Д-р инж. Марко Лизи от Европейската космическа агенция бе първият лектор, които изнесе три интересни презентации пред кадетите. Презентациите бяха на тема „Антените в космическите приложения: въведение“.

Марко Лизи започна своята първа презентация с цитата: „Докато преподава, човек се учи“. Той отбеляза, че за него участието в тазгодишната програма е било също едно голямо предизвикателство. Д-р Лизи за пореден път доказа своя професионализъм, представяйки такава сложна тематика по прост и разбираем начин. Той разказа някои вълнуващи истории от работата си в космическия сектор, с които заинтригува кадетите. В края на събитието имаше възможност за въпроси на публиката, а най-активните участници получиха подаръци от Европейската космическа агенция.

Джузепе Сисини беше вторият лектор в тазгодишната програма „Космически предизвикателства”. Той изнесе лекция на тема „Аерокосмическо инженерство“.

Един от въпросите, които Сисини разгледа бе: „Защо ходим в Космоса?“. С помощта на публиката бяха очертани някои от причините – мисиите до открития космос са за изследвания с помощта на роботи, навигация, комуникация, наблюдение на Земята, метеорология. Пътуванията до Космоса се правят и с цел строеж на космически станции и лаборатории, каквато е Международната космическа станция.

Джузепе Сисини успя да вдъхнови космическите кадети, като сподели с тях своя любим цитат на британския астроном и математик Фред Хойл: „Космосът въобще не е далече. Той е само на един час път с кола, ако колата може да се движи право нагоре“. Джузепе Сисини показа няколко интересни симулации, направени с STK – софтуер, с който кадетите ще имат възможността да работят по време на програмата и да научат повече за орбиталната механика.

В края на събитието основателят на програмата Райчо Райчев, предизвика участниците с няколко въпроса и говори за важността на изследването на космоса.

1