Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / СУ сключи меморандум за сътрудничество с Пекинския университет за чужди езици и с Киевския национален лингвистичен университет

   
СУ сключи меморандум за сътрудничество с Пекинския университет за чужди езици и с Киевския национален лингвистичен университет

Ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев и председателят на Университетския съвет в Пекинския университет за чужди езици (Beijing Foreign Studies University) Хан Джън преподписаха меморандум за съвместно сътрудничество.

Меморандумът е със срок на действие от пет години и предвижда двустранна студентска, преподавателска и административна мобилност. Договорът предвижда обмен и споделяне на академични материали и информация.

На срещата бяха обсъдени възможностите за надграждане на съвместното сътрудничество между двата университета, което към момента е основно в сферата на филологиите, както подчерта проф. Илчев. По думите му, в отношенията между двата университета вече има заложени добри основи, които могат да бъдат надградени.

1

Хан Джън благодари на проф. Илчев за изключителното гостоприемство, както и за подкрепата, която ректорското ръководство на СУ оказва на Институт „Конфуций” в София. Хан Джън отбеляза и сериозния напредък в развитието на китаистиката в Университета. Той подчерта, че чрез дейността на Институт „Конфуций” в София има как да се разширят сферите на сътрудничество и добави, че в Пекинския университет вече има и нови специалности в областта на икономиката, международните отношения и др. Той изрази надежда, че с новия меморандум ще има още повече възможности за студентска и преподавателска мобилност между двете страни. Хан Джън изтъкна и възможностите, които дава Съветът за международно разпространение на китайския език към Министерството на образованието на Китай (Ханбан), отпускайки стипендии за обучение на чуждестранни студенти в Китай.

По-късно същия ден проф. Иван Илчев и проф. Ирина Серякова подписаха меморандум за сътрудничество между Софийския университет и Киевския национален лингвистичен университет (Kyiv National Linguistic University). Договорът се сключва за срок от пет години. Меморандумът предвижда двата университета да установят ефективни академични и културни връзки и сътрудничество. Очаква се да бъде развита съвместната дейност в различни научни и образователни области.

3

Двете страни ще обменят опит и знания с цел откриване на решения на научни проблеми от общ интерес. Меморандумът предвижда обмен на студенти и преподаватели с цел опознаване и взимане на пример от чуждия опит и идеи. Двете висши училища ще съдействат за организиране на научни срещи, обмен на книги и научни публикации с цел подпомагане на образованието и научните изследвания. Договорът урежда и възможността за съвместни изследвания и публикации.