Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина започна в СУ

   
Годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина започна в СУ

Доц. д-р Боян Кулов

За поредна година Софийският университет „Св. Климент Охридски” е домакин на Годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. По време на ежегодната среща редица учители, администратори и радетели на българските училища в чужбина от четири континента имат възможност да обменят информация и опит за развитието и утвърждаването на обучението по български език и култура в чужбина.

Представителите на Асоциацията очакват да получат съдействие за реализацията на родолюбивите си идеи - българският език да стане матуритетен на европейско ниво и училищата в чужбина да получат статут на образователни институции.

Събитието бе открито от доц. Боян Кулов, председател на Асоциацията на българските училища в чужбина. Той поздрави всички присъстващи на семинара и даде думата на официалните гости.

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний подчерта, че мисията на българската църква зад граница е немислима без дейността и тясното сътрудничество с преподавателите в българските училища в чужбина, с всички онези апостоли на познанието, които разпространяват знанието сред българските младежи, които живеят далеч от пределите на България.

1

„Църквата и училището са огнището на нашата вяра, на нашата история, на нашите традиции. Те са продължители на всичко онова, което ние сме наследили от нашите предци”, отбеляза митрополит Антоний и пожела на всички присъстващи много успехи, да не униват и да знаят, че винаги могат да разчитат на подкрепа и сътрудничество в лицето на Българската православна църква зад граница. Той изрази своята искрена надежда сътрудничеството да стане по-интензивно и успехите да бъдат още по-големи.

Зам.-председателят на Комисията по образованието и науката в Народното събрание доц. Милен Михов изказа изключително голямото си уважение към всичко, което правят членовете на Асоциацията на българските училища в чужбина.

2

„Тези училища възпроизвеждат една възрожденска традиция на българското образование, която е основана на обществените интереси, на свободната воля на българите и която се реализира без подкрепата на държавата, а в определени ситуации срещу политиката на държавата. Днес обаче ние живеем в друго време и трябва да се борим не само с инерцията, но преди всичко с едно мислене, унаследило един стереотип на граница между България и Европа, между тези, които са тук и тези, които са там”, подчерта доц. Михов. Той добави, че е време този стереотип, тази мисловна граница, която се намира и се проявява в административни и правни разпоредби, да бъде премахната. По думите му, българските училища осъществяват тази идея за Европа и целта на всички е да се изгради общо образователно поле, което да бъде в рамките на Европа, българско по дух и традиция.

3

Проф. Костадин Костадинов, зам.-министър на образованието и науката, благодари на всички учители, които упорито работят за съхраняване на българския дух в чужбина. Той изрази надежда българските учени, които работят зад граница, също да се присъединят към подобна инициатива и заедно да работят за запазване на българщината. Той пожела на всички присъстващи крепко здраве, вдъхновение и сили за въздигане на българския дух.

Борис Вангелов, председател на Държавната агенция за българите в чужбина, изтъкна ролята на Асоциацията за съхраняване на националната идентичност на най-младото поколение българи по света. Той подчерта, че дискусиите с участието на АБУЧ и всички държавни институции, имащи отношение към темата българите в чужбина, са спомогнали за идентифициране на проблемите и по-голяма консолидация на образователните звена и за намиране на подходящи форми за финансиране.

4

Борис Вангелов изрази надежда, че ще се стимулира прилагането на едно модерно обучение по български език в чужбина, съобразено със съвременните методики на преподаване в чуждоезикова среда. Той благодари на управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина и всички нейни членове за доброто сътрудничество в полза на опазването на езика, националната историческа памет и традиции сред българските деца по света.

5

Сергей Игнатов, предишен министър на образованието и науката, благодари за поканата да присъства на събитието. Той подчерта, че се отнася с огромна почит и дълбок поклон към това, което членовете на Асоциацията вършат и им пожела да имат по-голяма подкрепа от страна на българските институции. Той изрази надеждата си, че духът на тези учители и създатели на български училища, на тези ученици и техните родители ще се завърне в българската образователна система.

6

Приветствие към присъстващите отправи и Николай Кънчев, зам.-директор на вестник „Азбуки” на Министерството на образованието и науката. Доц. Кулов прочете приветствие от вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.

Милчо Томов, председател на Фондация „Ние, българите по света”, поднесе благодарствен адрес на доц. Боян Кулов за подкрепата и съпричастността при изграждането на бюст-паметника на Васил Левски в гр. Чикаго в САЩ.

7

Лятната среща на представителите на българските училища в чужбина ще продължи и на 31 юли 2015 г. По време на конференцията ще бъдат обсъдени проблемите в гимназиалния курс на обучение, добрите практики в обучението в български език в чужбина, потребностите на съвременните деца и образованието, проблемите и предизвикателствата пред електронното обучение, практическите занимания, ролевите игри и самостоятелните задачи и техният потенциал в обучението по история в българските училища зад граница и др.

8