Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Официално откриване на новата академична учебна 2015/2016 година на Софийския университет

   
Официално откриване на новата академична учебна 2015/2016 година на Софийския университет

В началото на тържествената церемония ректорът проф. дин Иван Илчев и Академическият съвет поднесоха цветя пред статуите на Евлоги и Христо Георгиеви. В Аулата на Софийския университет присъстваха министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, проф. Николай Денков, заместник-министър на образованието и науката, кметът на град София г-жа Йорданка Фандъкова, народните представители Красимир Велчев и Борислав Великов, Румяна Коларова, секретар по образование, наука и гражданско общество на президента на Република България, ректори на висши училища, посланици, преподаватели и студенти.

Ректорът проф. Иван Илчев откри новата 128-а учебна година на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и приветства всички студенти, преподаватели, служители и гости на тържеството. Той отбеляза, че през изминалите години България е преминала през много изпити, но едно е останало неизменно - всяка година млади хора прекрачват прага на Алма матер, за да се готвят за водители на нашето общество. Ректорът изрази надеждата си, че новоприетите студенти в СУ ще продължат традицията възпитаници на Софийския университет да печелят награди от национални и международни олимпиади и ще се радват на свои научно-изследователски постижения.

1

„Вие ще получите добра подготовка, защото вашите преподаватели са сред най-добрите изследователи в България и преподаването им се обляга на собствените им научни постижения. Софийският университет е университетът с най-високи научни постижения у нас, основател е на Асоциацията на изследователските университети, негови преподаватели са носители на националните награди за наука "Питагор". Десетки от тях са преподавали не само в България, но и в чужбина, познават най-доброто в световния опит на университетското образование. Възползвайте се от техните знания”, подчерта проф. Илчев и допълни, че всички тези успехи са на фона на недостатъчното финансиране от страна на държавата. За сравнение ректорът даде пример със средствата, с които разполагат два английски и два американски университета, които заедно със Софийския университет присъстват в международните класации.

2

Проф. Илчев подчерта, че въпреки финансовите ограничения през последните години ръководството на Университета полага сериозни усилия за подобряване на условията. С помощта най-вече на европейски научни проекти и дарения са модернизирани много аудитории, сред които и най-голямата знакова 272-ра аудитория, лаборатории и библиотеки. Ректорът обърна внимание и на открития наскоро в рамките на СУ Модел на Институт „Конфуций“, който е и най­големият в Европа. Проф. Илчев изрази съжаление, че въпреки усилията спортната база на Университета все още не е на необходимото високо ниво.

„В Университета ще опитваме да ви убедим, че е изключително важно, разбира се, да получите най­добрата подготовка в областта, която сте си избрали, но не по-малко важно е да се научите да мислите гъвкаво, да сте готови в случай на нужда да се прехвърляте и в други области, да сте конкурентни на трудовия пазар. Времето ни е такова - никой не може да ви даде гаранция за бъдещето”, подчерта проф. Илчев. Ректорът посочи, че преди година по инициатива на студентите работното време на Университетската библиотека - втората по големина национална библиотека у нас, която разполага с близо три милиона библиотечни единици и единствената българска библиотека, за която властимащите не отпускат и стотинка, е било удължено до 23.00 часа. Резултатът от този експеримент е повече от забележителен –за една година в късните вечерни часове библиотеката е имала повече от 12 000 читатели, 12 000 млади хора, които искат да знаят и полагат усилия, за да знаят.

3

„Уважаеми млади колеги, от сега нататък това ще е обръщението към вас. То означава, че университетската общност е единна, със свои общи интереси и цели, че тя уважава вашите стремежи да се състезавате с вашите преподаватели. Това обръщение, обаче, задължава. То носи със себе си не само права и привилегии, но и отговорност. То ви дава правото не само да предявявате претенции, но и ангажимента да защитавате нашата Алма матер, да бъдете достойни за нея”, добави проф. Илчев. Той призова студентите да не забравят и да се забавляват. Ректорът обърна внимание на възможностите, които предлага Университетът и неговите структури – Културен център, Университетски театър, университетско радио и телевизия. Той подчерта, че СУ е място, където се провеждат повече събития, отколкото в другите софийски университети, взети заедно.

По думите на проф. Илчев, младите хора не трябва да пропускат възможностите за запознанство със света, с европейските университети, които предлагат програмите за студентска мобилност. Чрез тях студентите могат да се запознаят с начина на преподаване в други университети, да се докоснат до друга култура и да подобрят езиковите си умения. Ректорът припомни, че в Софийския университет се обучават около 10% от българските студенти, а СУ осъществява близо 30% от студентската мобилност по програмата „Еразъм“.

4

Проф. Иван Илчев се спря и на въпроса за предложените поправки в съществуващия Закон за висшето образование, които биха допринесли за подобряването на финансирането на добрите висши училища, биха намалили ненужното пилеене на и без това малкото средства, инвестирани във висшето образование, биха поощрили подобряването на неговото качество. Ректорът призова министъра на образованието и науката проф. Танев, който бе гост на събитието, да направи всичко възможно класирането на университетите у нас да бъде резултат от здрави и непоклатими критерии, следващи световния пример в това отношение, основани на обективни сведения от информационните база данни, а не да следват оценките на НАОА, които въпреки добрите намерения на колегите, не винаги са напълно справедливи и отразяват и лични пристрастия, и лични впечатления, и конкуренцията между висшите училища.

Ректорът изрази надеждата си когато днешните първокурсници завършват бакалавърската си степен, България да не е на последно място сред европейските държави по дела средства от националния бюджет, отделян за висшето образование. „Защото за всички е ясно, че в нашия нестабилен, изложен на много опасности свят, гаранция за сигурността на държава като нашата са преди всичко нейните млади, високо образовани граждани".

Проф. Иван Илчев поздрави родителите и близките на студентите, а на преподавателите пожела енергия и упорство. Ректорът завърши словото си с думите: „След години, когато ви питат къде сте завършили и вие отговорите: „В Университета.“, никой няма да ви задава допълнителни въпроси. Защото за българите Университетът, Университетът с главна буква е Софийският университет” и обяви за открита учебната 2015/2016 година.

Цялото слово на проф. Иван Илчев за откриването на новата учебна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ можете да видите тук .

5

В приветственото си слово министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев изказа своята дълбока почит към Университета, в който е прекарал по-голямата част от съзнателния си живот. Той обърна внимание на подценяването на образованието, науката и висшето образование през последните години в България.

Проф. Танев отбеляза и намерението си за изменение и допълнение на Закона за висше образование, както и за поправки в Закона за развитие на академичния състав. Министърът припомни и имената на големи университетски преподаватели, чиито дух винаги ще бъде сред нас и заяви: „Този университет ще остане да живее!“.

В края на изказването си проф. Танев се обърна към първокурсниците, които вече са членове на общността Алма матер, и ги призова да поддържат реномето на университета през целия си живот.

6

Председателят на Студентския съвет Васил Силяновски поздрави гостите, преподавателите и студентите в Аулата. В краткото си приветствие той разказа за избора си да завърши образованието си в България. „Това, което прави този университет специален, са хората, които ще срещнете, преподавателите, при които ще се изучите, и преживяванията, които ще изживеете. Защото истината е, че Софийският университет е туптящото сърце на България, а неговите възпитаници винаги са били и ще бъдат моралният коректив на нашето общество“.

Председателят на Студентския съвет отправи послание към своите колеги да търсят себе си, да учат, винаги да следват сърцето си и да бъдат промяната, която искат да видят в България.

По време на церемонията студентите-първокурсници, лауреати от национални и международни олимпиади, получиха студентските си книжки от ректора на Софийския университет.

7
8
9