Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Университетските ботанически градини участваха в Европейския конгрес на ботаническите градини EUROGARD VII

   
Университетските ботанически градини участваха в Европейския конгрес на ботаническите градини EUROGARD VII

Събитието се състоя от 6 до 10 юли 2015 г. в Париж, Франция, и беше организирано в партньорство с Европейския консорциум на Ботаническите градини, Международния консорциум на Ботаническите градини и Асоциацията на Ботаническите градини на Франция и франкофонските страни под патронажа на президента на Френската република Франсоа Оланд. Домакин на конгреса беше Националният музей за естествена история в Париж.

Форумът се проведе под мотото „Европейските ботанически градини в Десетилетието на биологичното разнообразие. Предизвикателства и отговорности в обратното броене до 2020 г.” и беше посетен от над 150 делегати от Европа, както и гости от Северна Америка и Африка.

Университетските ботанически градини към СУ „Св. Климент Охридски” представиха своята работа, свързана с опазването на паметник на градинското и парковото изкуство и дейностите по рефункционализацията на един обект и превръщането му в образователна институция, отворена за широк обществен достъп. Примерът с Университетската ботаническа градина в Балчик, която тази година отбелязва 60 години от своето създаване, предизвика интерес у аудиторията и впечатли гостите с градацията, осъществена по отношение на видовото разнообразие и промяната на функциите на обекта.

2

На конгреса представители на ботанически градини от Европа запознаха със своята дейност, успехи и предизвикателства по следните теми: стратегически рамки и най-добри практики за ботанически градини, живите колекции – развитие на градинарството в Ботаническите градини; наука, етноботаника и иновации; наследство, култура и туризъм, съвременна значимост на историческите градини, влияние и потенциал на ботаническите градини и туризма, опазване на видовото разнообразие; ботаническите градини и климатичните промени - устойчиви практики; образование – социална роля на Ботаническите градини, преподаване на ботаника, връзка на хората с растителния свят; мрежи, сътрудничество и изграждане на капацитет – международно сътрудничество и много други.

2

Делегатите на Седмия европейски конгрес на ботаническите градини имаха също така възможността да се запознаят с примери от градини и арбуретуми във Франция - с тяхното поддържане, устойчиво използване и ролята им за опазване на видовото разнообразие. С нескирит интерес ботаниците се запознаха с практиката в градините във Версай, тяхното съвременно място в туристическата карта на страната. Добър пример на гъвкаво следване на интереса и нуждите на туристите, които посредством отделни входни билети могат да посетят по свой избор сградите и емблематичните градини, сътворени през 17 век, които преживяват своето съвременно развитие и до днес.

3

Европейските и международни форуми са чудесна възможност за обмяна на реален опит и съпоставяне на качеството на извършваните в ботаническите градини дейности по опазване, наука и обучение и представяне на добри практики, свързани със съвременната роля на тези институции.

4
5