Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Международна конференция "Ханс Кристиан Андерсен - отвъд границите и времето"

   
Международна конференция "Ханс Кристиан Андерсен - отвъд границите и времето"

Софийският университет „Св. Климент Охридски” е домакин на международна конференция на тема „Ханс Кристиан Андерсен – отвъд границите и времето”. Научният форум е по повод 210-годишнината от рождението на датския писател.

На откриването на събитието присъства посланикът на Кралство Дания у нас Кристиан Кьонигсфелт. Специални гости на конференцията са проф. д-р Ана Мария Мартинс да Коста Сантос, ръководител на Института „Ханс Кристиан Андерсен” и Нилс Йорен Лангкиле, съосновател и сътрудник към същия институт, както и шведската писателка Сара Кадефош.

Организатори на конференцията са Центърът за научни изследвания и информация „Ханс Кристиан Андерсен”, специалност „Скандинавистика“ към Факултета по класически и нови филологии на СУ „Св. Климент Охридски” и Културният център на СУ, съвместно с Института „Ханс Кристиан Андерсен” в Дания и посолството на Кралство Дания в София. Партньори на събитието са още 19 СОУ „Елин Пелин” в София, Асоциация „Българска книга“ и Столичната библиотека.

1

Доц. Ренета Килева, ръководител на катедра „Германистика и скандинавистика” отбеляза, че програмата на конференцията показва, че светът на Андерсен е не само неподвластен на времето, но и не поставя граници на посоките, в които може да бъде изследван. Доц. Килева подчерта, че по време на конференцията личността и творчеството на Андерсен ще бъдат интерпретирани от много широк спектър от гледни точки на психолози, театрали, езиковеди, литературоведи, библиотекари. Тя отбеляза актуалните акценти, който конференцията поставя върху въздействието на андерсеновите приказки като фактор за изграждане на отношение на подрастващите към литературата, за тяхното психо-емоционално развитие, за борбата срещу неграмотността и стимулирането на четенето и ролята на библиотеките и други институции в този процес. „Включването в конференцията на тази перспектива към творчеството на Андерсен хвърля мост между науката и обществото, между научните постижения и социалната ангажираност и отговорност”, добави още доц. Килева.

През месец ноември 2015 г. идеите, заложени в конференцията, ще намерят и практическо приложение. Съпътстващите събития на конференцията са работилница по превод на части от все още неизвестния на българската аудитория пътепис на Х. К. Андерсен „Базарът на един поет“ със студенти от специалност „Скандинавистика“, изучаващи датски език, както и маратонно четене на приказки на датския писател, организирано със съдействието на 19 СОУ „Елин Пелин“, София.

Доц. Килева пожела на участниците в конференцията оживени дискусии, ползотворен обмен на мнения, а на слушателите - удоволствие и обогатяване от интересните доклади.

2

Посланикът на Кралство Дания у нас Кристиан Кьонигсфелт поздрави участниците в конференцията и изрази задоволството си, че гостува в Софийския университет. Той каза, че е изключително доволен от тясното сътрудничеството между посолството и специалността и подчерта, че специалност „Скандинавистика“ винаги може да разчита на подкрепата на посолството. Кристиан Кьонигсфелт поздрави работата на преподавателите и студентите и пожела успех на участниците в конференцията.

3

Д-р Надежда Михайлова, ръководител на научно-изследователския център „Х.К. Андерсен”, отбеляза, че целта на конференцията е да допринесе за по-задълбочено опознаване личността и творчеството на Х. К. Андерсен и неговото влияние върху скандинавската и европейската литература.

Програмата включва доклади на утвърдени учени, преподаватели и специалисти в сферите на скандинавската и западноевропейската литература, езикознанието, педагогиката, аудио-визуалните изкуства, психологията, и библиотекознанието от различни университети и институти.

В програмата дистанционно ще се включи и големият датски литературен критик и изследовател, автор на много книги, посветени на живота и творчеството Х. К. Андерсен, проф. Йохан де Мюлиус с текст на свой доклад, който ще бъде публикуван в предвидения сборник с материали от конференцията.

Програмата на конференцията можете да видите тук .

4