Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Студенти от СУ проведоха практикум в Германия

   
Студенти от СУ проведоха практикум в Германия

В рамките на единствената по рода си в България междуфакултетска магистърска програма „Църковно социално дело” с ръководители проф. д.п.н. Албена Чавдарова и проф. д-р Божидар Андонов, реализирана от Факултета по педагогика и Богословския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, бе организиран и проведен едноседмичен практикум в гр. Дрезден, Германия.

Инициативата бе осъществена благодарение спомоществователството на фондация „Реновабис”. Домакин бе Християнският социален център, който е най-голямото обединение от институции за работа с хора с увреждания в провинция Саксония-Анхалт.

Програмата бе съставена от теоретична и практическа част. Теоретичната е разработена от ментора на практикума проф. Елизабет Юнеман от филиала на Католическия университет Нордрайн-Вестфалия в Падеборн. Практическата част включваше запознаване с четирите основни направления на дейност в Центъра чрез посещения на:

- социално предприятие, което предоставя заетост в отделни производствени звена на различни групи хора с увреждания;

- общежитие на работещите в социалното предприятие, където се осъществява и социална групова дейност;

- детска градина за социализиране на деца с увреждания;

- психиатрична клиника към организация „Каритас“.

1

В разговорите си с г-н Лоувер, ръководител на Християнския социален център, и г-жа Херман – програмен директор, студентите имаха възможност да споделят своите наблюдения, да задават въпроси и да представят проектните си идеи с цел бъдещо съвместно сътрудничество.

2
3
4
5