Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Официално откриване на новия център Модел Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“

   
Официално откриване на новия център Модел Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В новата база са обособени специализирани помещения – учебни зали, кабинети, фонетични кабинети, библиотека с читалня, изложбена зала, мултифункционална конферентна зала и театрална зала. Мащабната реконструкция е осъществена със съдействието на СУ и Пекинския университет за чужди езици.

На церемонията по тържественото откриване на новия център на Института „Конфуций“ присъстваха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, зам.-министърът на образованието и науката г-жа Ваня Кастрева, секретарят по образование, наука и гражданско общество на Президента на Република България доц.д-р Румяна Коларова, зам. – председателят на Народното събрание доц. д-р Янаки Стоилов.

1

Официални гости от китайска страна бяха г-жа Сю Лин, главен изпълнителен директор на Централата на Институтите „Конфуций“ и генерален директор на Съвета за международно разпространение на китайския език към Министерството на образованието на Китай (Ханбан), посланикът на Китайската народна република в България Уей Дзинхуа, председателят на Университетския съвет в Пекинския университет за чужди езици Хан Джън, директорът на Института за международно образование към Шандунския университет Нин Дзимин, ректорите на пет китайски висши училища – Пекинския университет за чужди езици, Китайския университет за медии и комуникации, Северозапазния педагогически университет, Хонгконгския университет и Шанхайския университет за международна търговия. Присъстваха и директори на Институти „Конфуций“ в Европа, преподаватели, студенти,

2

Събитието се проведе в мултифункционалната конферентна зала на Институт „Конфуций“ и бе открито от проф. Александър Федотов, почетен директор на Институт „Конфуций“ и директор на Центъра за източни езици и култури към СУ „Св. Климент Охридски“. Той приветства присъстващите с „Добре дошли“ и изрази радостта си от тази международна среща. Проф. Федотов припомни, че по света в момента има близо 500 Института „Конфуций“ и само 14 от тях са модели, образци Институт „Конфуций“ и подчерта, че Институт „Конфуций“ в София е един от тези 14.

4

От името на колегията на Софийския университет ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев изрази удоволствието си Университетът да бъде домакин на две знакови събития - откриването на разширения Институт „Конфуций“ в София и провеждането на общата конференция на Институтите „Конфуций“ в Европа.

Преди повече от половин век Софийският университет бе първото висше училище у нас, в което започна преподаването на китайски език и култура и бе създадена специалността „Китаистика”. С годините хиляди български младежи можаха не само да се докоснат, но и в различна степен да овладеят основите на езика, на който говори повече от 12 % от населението на Земята, и на древната китайска култура с нейния неоценим принос в световната история. Преди близо десетилетие в Софийския университет с енергичната помощ на Ханбан беше създаден един от първите в региона Институти „Конфуций“.

Проф. Илчев отбеляза активната дейност на българските директори на института - проф. Александър Алексиев, д-р Антония Цанкова и г-жа Аксиния Колева и техните китайски колеги – проф. Тиен проф. Гу и проф. Гъ, благодарение на които Институтът се е оказал особено успешен. „Преподавателите в него установиха контакти с различни обществени сфери у нас, издигнаха все нови и нови инициативи, за да го превърнат в едно от най-добрите звена в Софийския университет и в жива връзка между българското общество, университета и Китай. Свидетелство за признанието на китайската страна бе и обявяването на Института „Конфуций“ в София за един от 14-те модели институти“. Според проф. Илчев допълнително доказателство за високата оценка на дейността на Института „Конфуций и на СУ бе избирането на Университета за европейски координационен център на инициативата 16+1 в областта на висшето образование и науката, а на ректора му – за президент на Асоциацията на китайските и европейски университети в рамките на тази инициатива.

3

В приветствието си проф. Илчев отбеляза, че през всички тези години Софийският университет и ръководството на Институт „Конфуций“ са работили в тясно сътрудничество с генералния директор на Ханбан г-жа Сю Лин и благодарение на нейната подкрепа китайската страна е решила да инвестира в създаването на един по-голям и модерен Институт „Конфуций“ в София, който е най-големият в Европа.

„Цялата инвестиция от близо 2.5 млн. лв., както и допълнителните средства, които вложи и влага СУ, щяха да са безпредметни, ако преди четири години министър-председателят на Република България Бойко Борисов не беше разрешил дългогодишния спор на Съюза на българските художници и университета и правителството не бе отстъпило на СУ сградата, в която сега се намираме. Важна роля изиграха и нашите партньори от Пекинския университет за чужди езици, който сега е единственото място в Китай, където се изучава български език и култура като бакалавърска специалност. Това е третата голяма инвестиция в Софийския университет през последните години, заедно с европейския проект за модернизиране на Университетската библиотека и пълната реконструкция на 272-ра аудитория“ .

Проф. Илчев благодари на архитектите и инженерите, работили по проекта за реконструиране на сградата, на зам.-ректора по имотите на СУ доц. Бенова и началника на Стопанския отдел инж. Юрукова, както и на всички, работили по обновяването на сградата на Институт „Конфуций“.

След приветствието си ректорът връчи на г-жа Сю Лин разрешението за ползване на Институт „Конфуций“ към Софийския университет.

5

Г-жа Сю Лин изказа своите поздравления по случай откриването на новия център и изрази благодарността си към българското правителство, посолството на Китай в България, към Софийския университет и към всички, които се отнасят с внимание и подкрепа към развитието на Институтите „Конфуций“. Тя благодари и на присъстващите представители на Института „Конфуций“ от 22 страни в Европа.

Китай и България са велики страни с древна история. Макар да са разделени от хиляди километри, приятелските отношения между нашите два народа имат дълга история“ – заяви г-жа Сю Лин. Тя припомни, че важна част от Пътя на коприната, артефакти от който се съхраняват в Историческия музей в София, минава през България и че това е неоспоримо доказателство за връзките между двата народа през древността.

Тя припомни още, че след създаването на Нов Китай, България е втората държава в света, която е установила дипломатически отношения с Китай. През тези над 60 години на дипломатически връзки непрекъснато се засилва взаимното политическо доверие, сътрудничеството в различни области се задълбочава и отношенията между двете страни имат отлични перспективи.

Г-жа Сю Лин отбеляза още, че основният принцип на Институт „Конфуций“ е да задоволява интереса към изучаването на китайския език и култура, да сътрудничи с чуждестранните университети и да предоставя висококачествени услуги в образованието и представянето на китайската култура. „Институт „Конфуций“ в София активно провежда академични и културни дейности на високо ниво – например международните научни конференции „Пътят на коприната”, събрали заедно изследователи и учени синолози от над 10 страни.“, каза тя. Тя отбеляза, че през миналата година Институт „Конфуций“ покани Нобеловия лауреат за литература проф. Мо Йен, който беше удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет. Г-жа Сю Лин припомни още, че при посещението на президента на България Росен Плевнелиев в Китай е било обсъдено двете страни да продължат да подкрепят развитието на Институт „Конфуций“ в София. Тя изрази увереността си, че Институт „Конфуций“ София ще се развива все по-добре и ще допринесе за развитието на връзките между Китай и България.

6

Посланикът на Китайската народна република в България Уей Дзинхуа не скри радостта си, че присъства на откриването на сградата на Модел на Институт „Конфуций“ в София и на тържествената церемония по откриването на общата конференция на Институтите „Конфуций“ в Европа. От името на посолството той благодари на почетните гости от Китай, на преподавателския колектив и на приятелите, които се грижат за развитието на Институт „Конфуций“.

„През годините на изграждане и развитие Институт „Конфуций“ се превръща в съставна единица в културния и социален обмен между Китай и света. Институт „Конфуций“ не само предостави на местните студенти възможност да учат китайски език и да опознават китайската култура, но и разкрива цялостния облик на страната.“, отбеляза посланикът.

12

Доц. Румяна Коларова, секретар по образование, наука и гражданско общество на Президента на Република България, прочете поздравителен адрес от името на Росен Плевнелиев, в което той отбелязва, че днешното събитие е резултат от едно изключително успешно партньорство между СУ и Пекинския университет за чужди езици. Институт „Конфуций“ все повече се утвърждава като образователен и културен център със значим принос както за преподаването на китайски език и обогатяване на познанията за китайска култура и традиции, така и за развитието на сътрудничеството и приятелските отношения между Китай и България, се казва още в поздравителния адрес. В него президентът Плевнелиев изразява убеждението си, че модерната материална база на новия център е отлична платформа за реализирането на важни и разнообразни образователни, научни и културни проекти.

7

В приветствието си министър-председателят на България Бойко Борисов подчерта, че Институт „Конфуций“ в София е един прекрасно направен институт с много зали, фонетични кабинети, зала за чаени церемонии, което дава възможност да се опознава китайската култура и да се помогне на бизнеса и на междукултурните връзки на двата народа. Той изрази възхищението си от модерната и функционална библиотека на Института и препоръча на всички да я посетят. Министър-председателят отбеляза още, че достъпът до сградата е лесен и тя е подходяща и за хора с увреждания. Премиерът изрази благодарността си, че у нас е най-големият Институт „Конфуций“ в Европа.

8

След официалното откриване на новия център Модел Институт „Конфуций“ започна годишната конференция на Институтите „Конфуций“ в Европа. За първи път Институт „Конфуций“ към СУ и най-старото висше училище в България са домакини на събитието, което се провежда ежегодно. Основната цел на конференцията е да насърчи обмяната на идеи и опит между институтите „Конфуций“ в Европа, да съдейства за тяхното сътрудничество и балансирано развитие. Участниците са от 22 държави - Полша, Унгария, Румъния, България, Сърбия, Словакия, Чехия, Словения, Хърватия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Украйна, Беларус, Гърция, Малта, Кипър, Молдова, Швеция, Холандия и Белгия, както и представители на китайски университети и образователни институции и ръководители на учебни заведения с преподаване на китайски език в България.

Конференцията ще продължи два дни, по време на които директорите на институтите „Конфуций“ ще заседават в малки групи по различни въпроси и проблеми. Темите засягат обучението по китайски език в училищата и университетите в Европа, възможности за сътрудничество с бизнеса и др.

10

Институт „Конфуций“ в София е първият на Балканския полуостров и един от първите в Източна Европа. Създаден е на 9 юни 2006 г. като партньорска организация между Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и Пекинския университет за чужди езици с подкрепата на Съвета за международно разпространение на китайския език към Министерството на образованието на Китай (Ханбан). Дейността му стартира официално на 22 юни 2007 г. Предвид потенциала и възможностите за развитие, през декември 2013 г. Институтът „Конфуций“ към СУ беше издигнат в статут на Модел за развитие на Институтите „Конфуций“. Подобен статут имат само 14 от над 475-те института в света.

Като част от международната мрежа от културни институти, Институт „Конфуций“ предоставя платформа за реализиране на образователни, научни и културни проекти, свързани с Китай. Институтът организира езикови курсове на различни нива, провежда стандартизирания изпит за ниво на владеене на китайски език HSK, организира всяка година двата национални кръга на конкурса за ученици и студенти „Китайски езиков мост“.

Институтът сформира екип от специалисти за превод и издаване на произведения на класическата и съвременна китайска литература, създаване на китайски литературен форум и студентски конкурс за превод на китайска литература. През февруари 2015 г. със съдействието на Институт „Конфуций“ беше издаден първият преведен от китайски език роман на Нобеловия лауреат за литература Мо Йен - „Уморен да се раждам и умирам“. Световноизвестният китайски писател стана почетен доктор на Софийския университет през 2014 г. Също през февруари 2015 г. Институт „Конфуций“ организира за първи път в България Фестивал на съвременното китайско кино.