Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
За втори път с щедрата подкрепа на „Прокредит банк” беше реновирана зала в СУ

От тази учебна година студентите на Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще се обучават в изцяло ремонтираната със средства на „Прокредит банк” зала № 421. На откриването на обновената зала присъстваха деканът на Философския факултет проф. д-р Димитър Денков, ръководителят на отдел „Маркетинг” в „Прокредит банк” Олег Кузнецов, Маргарита Етова, ръководител отдел „Обучение” и Адриана Драмджиева, експерт маркетинг, отговаряща за организацията на работния процес по обновяването на залата, студенти от факултета.

В СУ беше представена системата за обучение по британска и американска литература LitUps!

В Заседателна зала 1 на Софийския университет бе представена най-добрата система в Европа за обучение по британска и американска литература за XI и XII клас LitUps! Автори на двете учебни помагала на издателство „Просвета” са проф. Мадлен Данова и Райна Костова.

Абсолвентите от випуск 2014 на Физическия факултет получиха своите дипломи за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 140 бакалаври и магистри от Физическия факултет получиха своите дипломи за завършено висше образование. Четирима са абсолвентите, пълни отличници.

Световният ден на философията беше отбелязан в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет бе отбелязан Световният ден на философията. На тържеството присъстваха министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, деканът на Философския факултет проф. Димитър Денков, много преподаватели и студенти. В рамките на празника в Аулата бяха връчени и наградите от конкурса за есе на тема: „Българският път. Потенциал, проблеми, перспективи”.

Проф. д-р Масимо Малаго бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя тържествена церемония по удостояване с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на проф. д-р Масимо Малаго – водещ европейски експерт в областта на чернодробната, панкреасната и жлъчната хирургия, хирургичното лечение на злокачествени заболявания и на чернодробната трансплантация.

Заключителен семинар по университетски проект „София – учещ се град“

В Конферентната зала на Софийския университет се проведе заключителен семинар по университетския проект „София - учещ се град“, организиран от Центъра за интердисциплинарни изследвания и иновации в неформалното образование към Факултета по педагогика на Софийския университет.

Международна конференция „Един век българо-унгарски, политически, стопански и културни връзки 1914-2014 г.”

В Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна международна конференция, посветена на стогодишнината на българо-унгарските политически, стопански и културни връзки. На събитието присъстваха ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев, извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Андраш Клейн, представители на академичната общност от двете страни.

Кръгла маса на тема: „Ноември 1989 г. Отражение на промените в Чехия, Словакия и България 25 години по-късно“

Събитието е организирано от посолствата на Чешката и Словашката република в България съвместно със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и се провежда под патронажа на президента на Република България.

Девет нови преподаватели се присъединяват към академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Новоназначените преподаватели получиха трудовите си договори от ректора на най-старото българско висше училище.

Софийският университет стана носител на наградата на Study Portals за 2014 г. за удовлетвореност на чуждестранните студенти

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ спечели наградата за 2014 г. на платформата StudyPortals за удовлетвореност на чуждестранните студенти.

Световен ден на Географските информационни системи 2014 г.

Официалното откриване на Световния ГИС ден 2014 г. се проведе в зала „Роял“, хотел „Шератън“. Организатор на събитието е „ЕСРИ България“, изключителен представител на Esri Inc. за страната. Световният ГИС ден се отбелязва за 16- и път. В залата присъстваха проф. дин Иван Илчев, ректор на Софийския университет, Антъни Томпсън, директор на Световна банка за България, Аарт Вингерден, генерален директор на Esri Inc. за Европа, Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България, представители на министерства, университети, неправителствени организации, общини, учени и студенти.

Проф. дхн Димитър Тодоровски бе удостоен с Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента

В Заседателната зала на Факултета по химия и фармация на Софийския университет проф. дхн Димитър Тодоровски бе удостоен с Почетния знак на СУ със синя лента. Високото отличие му бе връчено от заместник-ректора на Софийския университет проф. дпн Албена Чавдарова.

Тържествено отбелязване 140 години от рождението на проф. Михаил Герасков

В Заседателна зала 1 беше тържествено отбелязана 140-годишнината от рождението на проф. Михаил Герасков. По време на събитието внукът на именития педагог проф. дмн Пенко Шотеков-Герасков дари личния архив на Михаил Герасков на Университетския архив. Честването се организира от катедра "История на педагогиката и управление на образованието" към Факултета по педагогика на СУ.

„Алма Алтер“ вдигна на крака „Нощта на театрите“

В „Нощта на театрите“ срещата между човеците се пренесе и извън пространствата на театър-лаборатория „Алма Алтер“. Залата на Университетския театър се оказа малка, за да събере всички желаещи да посетят спектаклите от програмата „Шекспир – съвременен и жесток“.

 

Международна научна конференция „Конституцията – основа на модерната държавност“

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна конференция, посветена на 200-годишнината на Норвежката конституция и 135-годишнината на Търновската конституция: „Конституцията – основа на модерната държавност“. На откриването присъстваха посланикът на Норвегия г-жа Гюру Катарина Х. Викьор, гост-преподаватели от Норвегия, учени и преподаватели от България, работещи в областта на историята, правото, литературознанието и скандинавското езикознание.

IV Есенен научно-образователен форум “Учителят и модернизирането на образованието – национални и европейски практики”

На 14 и 15 ноември 2014 г. в Департамента за информация и усъвършенстване на учителите към Софийския университет се проведе IV Есенен научно-образователен форум “Учителят и модернизирането на образованието – национални и европейски практики”. Гости на конференцията бяха Ваня Кастрева – заместник-министър на образованието и науката, проф. дпн Албена Чавдарова – заместник-ректор на СУ “Св. Климент Охридски”, дикн Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители.

Представяне на книгата "Езикови портрети на български политици и журналисти. Част втора"

В Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бе представена книгата на преподавателите от Факултета по славянски филологии на СУ д-р Владислав Миланов и доц. Надежда Сталянова "Езикови портрети на български политици и журналисти. Част втора".

Международен филологически форум за студенти и докторанти бе открит в СУ

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бе открит Международен филологически форум за студенти и докторанти. Мащабното събитие се организира от СУ „Св. Климент Охридски”, Факултета по славянски филологии, Студентския съвет на Университета и Центъра за анализ на политическата и журналистическата реч.

В Софийския университет бяха връчени стипендии за студенти с увреждания в неравностойно положение

В Заседателна зала 1 на СУ Студентският съвет на Университета заедно с фондациите „Клуб на готините баби” и „Сила за живот” връчиха стипендии на студенти с увреждания в неравностойно положение в рамките на кампанията „Колкото повече, толкова повече”.

124 отличници студенти и ученици получиха стипендия „Готови за успех“

За девета поредна година Фондация „Помощ на благотворителността в България“ и Фондация „Сирак“ връчиха стипендии „Готови за успех“ на студенти и ученици, постигнали висок успех в образованието си. По традиция домакин на събитието е Софийският университет „Св. Климент Охридски“, а мястото – сцената на университетския театър.

Пореден успех на студенти от СУ в Националната студентска олимпиада по компютърна математика за 2014 г.

В периода 7 - 9 ноември 2014 г. в град Хисаря се проведе III Национална студентска олимпиада по компютърна математика „Акад. Стефан Додунеков" . Националната студентска олимпиада по компютърна математика е индивидуално състезание и в него участват студенти от бакалавърски или магистърски програми. Организатори на събитието са Факултетът по математика и информатика и Факултетът по химия и фармация на СУ "Св. Кл. Охридски".

Ректорът на СУ предлага подписването на споразумение за сътрудничество с Община Балчик

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев изпрати днес писмо до кмета на община Балчик Николай Ангелов, в което отправя покана за среща в най-старото висше училище в България.

Международна научна конференция в чест на 85-годишнината на спортната дейност в Алма матер

Международната научна конференция по спорт "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта" беше открита в Зала 2 на Ректората. Присъстваха заместник-ректорът Анастас Герджиков, проф. Анжелина Янева, директор на Департамента по спорт на СУ, гости от български и чуждестранни университети.

Представяне на студентска програма за научни изследвания по естествени науки и биотехнологии във Факултета по химия и фармация на СУ

В Заседателната зала на Факултетa по химия и фармация на СУ “Св. Климент Охридски” бе представена студентската програма за научни изследвания по естествени науки и биотехнологии „Стипендианти на Амджен – Европа“ - The Amgen Scholars Europe Programme. В събитието участваха чл.-кор. проф. Тони Спасов, декан на Факултетa по химия и фармация, доц. Милен Богданов, преподавател във Факултетa по химия и фармация към СУ “Св. Климент Охридски” и д-р Красимира Чемишанска, генерален мениджър на „Амджен” България.

Проф. Ян Рихлик стана доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски”

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя тържествена церемония по удостояването с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на проф. Ян Рихлик – изтъкнат университетски учен и специалист в областта на бохемистиката, балканистиката и българистиката.

Седем нови преподаватели се присъединяват към академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Ректорът на Софийския университет връчи трудовите договори на младите си колеги.

Проф. дин Иван Илчев се срещна днес с новоназначените преподаватели в най-старото българско висше училище. Той проведе кратък разговор с тях и ги поздрави за избора им да се включат в преподавателския състав на Алма матер. Ректорът пожела нa новите си колеги успех.

С щедро дарение на семейство Желеви бяха обновени учебни лаборатории във Факултета по химия и фармация

Във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ бяха открити нови учебни лаборатории, оборудвани изцяло или частично с парично дарение на семейство Желеви. Дарението в размер на 80 000 лв. е в памет на дъщеря им Валерия, студент във Факултета по химия и фармация, загинала в жестокия влаков пожар през 2008 г.

Докторантът в Стопанския факултет Мария Трифонова е избрана за кариерен посланик за 2014/2015 г. на Европейската служба за подбор на персонал за България

От октомври 2014 г. студентите в Софийския университет, интересуващи се от кариера в институциите на Европа, имат свое лице за контакт. Мария Трифонова, която е докторант в Стопанския факултет, беше избрана за кариерен посланик за 2014/2015 г. на Европейската служба за подбор на персонал за България.

Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет отбеляза своята 40-та годишнина

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Факултетът по журналистика и масова комуникация отбеляза двоен юбилей – четири десетилетия от създаването му като самостоятелен факултет и 20 години от създаването на специалността „Връзки с обществеността“. На празника присъстваха бивши и настоящи възпитаници и преподаватели на факултета, представители на академичната общност.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 27.10.2014 г. почина проф. дфн Иван Буюклиев.

Поклонението ще се състои на 3.11.2014 г. от 11:30 ч. на Централните софийски гробища.

Ректорът на Европейския университетски институт проф. Джоузеф Уайлър изнесе лекция пред студенти и преподаватели на Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ректорът на Европейския университетски институт във Флоренция проф. Джоузеф Уайлър изнесе открита лекция на тема: "Краят на Pax Americana (1914-2014): отново слепешком". Гости на събитието бяха министър-председателят на служебното правителство проф. Георги Близнашки и министърът на образованието и науката в служебното правителство доц. Румяна Коларова.

Културният център на Софийския университет отбеляза своя 5-годишен юбилей

В Галерия „Алма Матер“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе отбелязана 5-годишнината от създаването на Културния център на СУ. На празника присъстваха ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев, директорът на центъра проф. Александър Кьосев, много представители на академичната общност. Празникът бе отбелязан с премиера на брой № 8 на онлайн списанието „Пирон”. Темата на поредния брой е „Академичният (under)ground 1981 – 1989”. Годишнината беше отбелязана и с откриването на архивна изложба.

Проф. Георги Бойчев беше удостоен с Почетния знак на СУ със синя лента

В Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дюн Георги Бойчев бе удостоен с Почетния знак на СУ със синя лента. Високото отличие бе връчено от ректора на СУ проф. дин Иван Илчев.

Софийският университет и Националната библиотека подписаха договор за сътрудничество

В Заседателната зала на Националната библиотека официално бе подписан договор за сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Подписи положиха ректорът на Университета проф. дин Иван Илчев и проф. дфн Боряна Христова – директор на Библиотеката.

Четири проекта са одобрени за финансиране в рамките на втората проектна сесия на Университетския фонд за стратегическо развитие

Четири проектни предложения за финансиране от Университетския фонд за стратегическо развитие бяха одобрени от комисия, назначена със заповед на ректора на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. дин Иван Илчев.

Публична лекция на д-р Ефраим Лапид

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе публична лекция на д-р Ефраим Лапид, Университет Бар-Илан, Израел, на тема The National Security Of Israel. Д-р Лапид е гост на Центъра за регионални изследвания и анализи (ЦРИА) към "Регионалната програма" на Университетския комплекс по хуманитаристика "Алма Матер". На събитието присъстваха посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз, преподаватели и студенти.

Програма „Сасакава” към Софийския университет „Св. Климент Охридски” обявява конкурс за еднократни докторантски стипендии в размер до 2000 щатски долара

Стипендиите "Сасакава" са предназначени за изследователска работа на кандидатите (докторантите) в чуждестранни университети и университетски библиотеки по темата на техните дисертации със срок не по-малък от един месец.

Представяне на документалния сборник „ДС и „вражеските” радиостанции”

В Конферентната зала на Софийския университет беше представен четиринадесетият документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС” на тема „ДС и „вражеските” радиостанции”. Представянето бе организирано от Комисията по досиетата в партньорство с Университетския комплекс по хуманитаристика "Алма матер" и Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

БГ следа в Нобела

Стела Стоянова, вестник "Стандарт"

Нобеловата награда за физика тази година бе връчена на трима японски учени - Исаму Акасаки, Хироши Амано и Шуджи Накамура. В нея обаче за първи път може да бъде открита и "българска следа". Доц. Евгения Вълчева от Физическия факултет на Софийския университет е съавтор в 13 статии с физиците Акасаки и Амано по проблеми, свързани с откритието им. Проф. Борис Арнаудов от същия факултет на Алма матер пък е поставил точката на дългогодишен спор, в който японците били на противоположното мнение.

Ректорът на СУ се срещна с новия посланик на Индия у нас Раджеш К. Сачдев

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се срещна с новия посланик на Република Индия у нас Раджеш К. Сачдев. След срещата с проф. Илчев Раджеш К. Сачдев изнесе публична лекция в Конферентната зала на СУ на тема: „Съвременното индийско общество”. Организатори на събитието бяха Клуб „Приятели на Индия”, специалност „Индология” на СУ и Посолството на Република Индия в България.

Изложба „Калцитите на България“

В Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Василка Младенова от Геолого-географския факултет откри изложбата „Калцитите на България“. На същото събитие бяха връчени и наградите от фотоконкурса „Геоложкото многообразие на България през погледа на обектива“.

В Биологическия факултет започна Първа национална конференция по биотехнология

В Аулата на Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ започна Първата национална конференция по Биотехнология. На събитието присъстваха деканът на БФ проф. Мариела Оджакова, зам.-ректорът на СУ чл.-кор. проф. Румен Панков, чл. – кор. проф. Иван Иванов, съпредседател на организационния комитет, много преподаватели и студенти. По време на официалното откриване на конференцията проф. Христо Панайотов бе отличен с Почетния знак на СУ със синя лента.

Европейски ден на предприемача 2014 „Иновации и предприемачество – растеж за Европа”

В Интер Експо Център бе открит 12-тият ежегоден форум за насърчаване на предприемачеството в България- “The European Day of the Entrepreneur 2014”, който се провежда в рамките на Европейската седмица на малките и средни предприятия. Организатори на събитието са Научноизследователският сектор на СУ „Св. Климент Охридски”, Представителството на Европейската комисия в България и Министерството на икономиката и енергетиката.

Проф. Игор Мелчук бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя тържествена церемония по удостояването с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на проф. Игор Мелчук – изтъкнат лингвист от Университета в Монреал, Канада. Предложението за удостояването на световноизвестния лингвист с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по славянски филологии с подкрепата на Факултета по класически и нови филологии.

ФНПП отбеляза 30-годишния си юбилей с изложба и мултимедиен спектакъл

В Университетската библиотека на СУ бе открита изложбата „Проф. д-р Георги Бижков – ученият, изследователят, преподавателят”. Събитието се провежда в рамките на честването на 30-годишнината на Факултета по начална и предучилищна педагогика. Изложбата включва 77 заглавия - книги, учебници и монографии, от близо 40-годишния творчески път на проф. Бижков. Голяма част от книгите са издавани самостоятелно, а други в съавторство с учени от България и чужбина. Акцент в изложбата са ордените и наградите, получени от проф. Бижков през годините.

Проф. Петранка Филева беше удостоена с Почетния знак на СУ със синя лента

В зала 29 на Факултета по журналистика и масова комуникация ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев удостои проф. дсн Петранка Филева с Почетния знак на „Св. Климент Охридски” със синя лента. Проф. Филева получи едно от най-високите отличия на Алма матер за своите научни постижения, както и дългогодишната си добросъвестна работа като ръководител на катедра „История и теория на журналистиката” на ФЖМК.

Изложба, посветена на 60-та годишнина на ЦЕРН и 15 години пълноправно участие на България в организацията

В Националния музей „Земята и хората“ бе открита изложба, посветена на 60-та годишнина от основаването на ЦЕРН и 15-та годишнина от пълноправното членство на България в организацията. Събитието е организирано от Министерството на образованието и науката и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с любезното съдействие на Националния музей „Земята и хората“ и София Тех Парк.

Започна учебната година за чуждестранните студенти

30 чуждестранни студенти от Гърция, Израел, Армения, Турция, Република Корея, Кипър, Монголия и Молдова започват днес своето едногодишно начално обучение по български език.

Започна стипендиантската програма "За жените в науката"

Официално стартира петата Национална стипендиантска програма „За жените в науката“ на L’Oréal и UNESCO. Всички жени учени в областта на естествените науки на възраст до 35 години могат да подадат своите заявления за участие на адрес: www.zajenitevnaukata.bg

Девета международна научна конференция „Драгоманови четения“

В Заседателна зала 2 на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе международната научна конференция „Драгоманови четения“, която се организира ежегодно от Софийския университет, посолството на Украйна в България и Фондация „Мати Украйна“.