Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Ректорът на СУ се срещна с новия посланик на Индия у нас Раджеш К. Сачдев

   
Ректорът на СУ се срещна с новия посланик на Индия у нас Раджеш К. Сачдев

Раджеш К. Сачдев

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се срещна с новия посланик на Република Индия у нас Раджеш К. Сачдев. След срещата с проф. Илчев Раджеш К. Сачдев изнесе публична лекция в Конферентната зала на СУ на тема: „Съвременното индийско общество”. Организатори на събитието бяха Клуб „Приятели на Индия”, специалност „Индология” на СУ и Посолството на Република Индия в България.

Раджеш К. Сачдев е за първи път в България и отбеляза колко силно впечатление му е направило мястото на семейството в съвременното българско общество, което също както и в Индия, е високо ценено и уважавано.

Ректорът запозна накратко Раджеш К. Сачдев с най-старото и авторитетно висше училище в България и подчерта, че Софийският университет е лидер в страната във всички професионални направления, в които обучава студенти, и е единственият български университет, който намира място в престижни международни рейтингови класации. Проф. Илчев изтъкна особеното внимание, което Алма матер отделя на научните изследвания и информира, че СУ е на второ място в страната по качество на научната продукция след Българската академия на науките.

Проф. Илчев отбеляза, че Софийският университет има много интензивни контакти с многобройни академични институции в чужбина, както и най-добре развитата в България програма за студентска и преподавателска мобилност.

1

Ректорът подчерта, че Индия предлага много интересни възможности за специализация на наши студенти, но за съжаление до момента условията за сътрудничество са били трудни. Проф. Илчев изрази надежда с възможностите, които предоставя новата програма „Еразмус +”, в която участва и Индия, да се засили сътрудничество между двете страни в сферата на образованието.

Проф. Илчев отбеляза, че специалност „Индология” в Софийския университет се развива изключително успешно и заедно с новата специалност във Факултета по класически и нови филологии „Южна, Източна и Югоизточна Азия” привличат интереса на младите хора. По този начин историята и културата на Индия става все по-популярна у нас. Раджеш К. Сачдев отбеляза, че в последните години в Индия също има засилен интерес към страните от Югоизточна Европа и по-конкретно България, заради културата и предлаганите бизнес възможности.

Проф. Илчев добави, че Софийският университет не спира да разработва различни варианти за привличане на повече чуждестранни студенти в СУ, към които са насочени и специалностите на английски език, които Университетът предлага.