Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Катедра „Биохимия“ на Биологическия факултет на СУ чества своя 50-годишен юбилей

В Аулата на Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе отбелязана 50-годишнината на Катедра „Биохимия“. Празникът бе посветен на проф. д-р Тодор Николов, първия ръководител на катедрата, и на всички колеги, работили всеотдайно за развитието и утвърждаването на катедрата като водеща в обучението по биохимия в България.

Международна конференция на Катедра „Романистика“ към Факултета по класически и нови филологии на СУ

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита Международна конференция на Катедра „Романистика“ към Факултета по класически и нови филологии. На откриването присъстваха ректорът на СУ проф. дфн Анастас Герджиков, представители на посолствата на Франция, Италия, Румъния, на Франкофонския институт по администрация и мениджмънт, преподаватели и студенти.

В Софийския университет бе проведен Ден на индийската култура

В СУ за първи път бе проведен Ден на индийската култура и честване на празника Дивали – празникът на светлината. За индийците той има същата важност, като Коледа и Нова година за западния свят. Организатори на събитието бяха студенти от специалност „Индология“ към Факултета по класически и нови филологии на СУ.

Софийският университет отбеляза Световния ден на философията

В Аулата на Софийския университет се проведе Световният ден на философията, организиран от Философския факултет на СУ. Събитието бе открито от проф. Анета Карагеоргиева, преподавател в катедра „Философия”, която е и инициатор на празника.

Първа национална конференция по реинтродукция на консервационно значими видове започна в Биологическия факултет на СУ

В Аулата на Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита Първата национална конференция по реинтродукция на консервационно значими видове. На събитието присъстваха зам.-ректорът на СУ чл.-кор. проф. Румен Панков, деканът на Биологическия факултет проф. д-р Мариела Оджакова, Валери Георгиев от Министерството на околната среда и водите и др.

Софийският университет е домакин на изложбата "Голямото завръщане"

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита изложба на художници анималисти "Голямото завръщане". Събитието е организирано от Биологическия факултет на СУ и е съпътстващо събитие на Първата национална конференция по реинтродукция на консервационно значими видове в България, която се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на СУ.

Японският посланик Такаши Коидзуми изнесе лекция в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” посланикът на Япония в България Такаши Коидзуми изнесе лекция на тема: "70 години от края на Втората световна война - Япония, България и светът". Събитието, което е част от 26-те Дни на японската култура в България, бе организирано от Историческия факултет на Софийския университет на СУ и Посолството на Япония в страната ни.

Франко Фратини изнесе лекция в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” италианският магистрат и дипломат Франко Фратини изнесе лекция пред студенти, преподаватели и гости на най-старото българско висше училище. Темата на лекцията бе „Юридически и политически профил на новите международни предизвикателства пред ЕС“. Франко Фратини е в България по покана на декана на Юридическия факултет на СУ проф. Сашо Пенов.

Проф. дфн Анастас Герджиков е новият ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”

На Общо събрание, проведено на 17 ноември 2015 г. в 65-та аудитория на Ректората на СУ, със 190 гласа „за” проф. дфн Анастас Герджиков бе избран за ректор на най-старото и авторитетно висше училище в България. Другият кандидат за поста – чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов, получи 162 гласа в своя подкрепа.

Поредно отлично представяне на студентите от СУ на IV Национална студентска олимпиада по компютърна математика „Академик Стефан Додунеков”

Три златни, три сребърни и два бронзови медала за отбора на Факултета по математика и информатика на СУ в група А, един златен и един сребърен за участниците от Физическия факултет на СУ и два сребърни и два бронзови за студентите от Факултета по химия и фармация на СУ в група Б на НСОКМ 2015.

Пробен достъп до базата данни Alexander Street

От 2 ноември 2015 г. до 7 февруари 2016 г. Университетска библиотека „Св. Климент Охридски” предлага пробен достъп до Alexander Street.

Докторантите на Софийския университет получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет успешно защитилите докторанти от всички факултети на най-старото висше училище в България получиха дипломите си от ректора проф. дин Иван Илчев.

На събитието, което поставя началото на традиционните Климентови дни на Алма матер, присъстваха заместник-ректори на Софийския университет, декани, преподаватели и гости.

Проф. Ганка Неделчева от Факултета по начална и предучилищна педагогика на СУ стана лауреат на награда „Кристална лира“

На гала-церемония в залата на Музикалния театър в Деня на народните будители бяха връчени националните награди „Кристална лира 2015“. Проф. д-р Ганка Неделчева от Катедра „Музика“ към Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет получи най-високото отличие за музиканти в България – специална награда "Кристална лира" за изключителен принос към развитието на българската култура. Наградата се присъжда от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Кандидат-студентите в СУ “Св. Климент Охридски” са с най-висок среден успех от дипломата си за средно образование, а завършилите имат най-добра реализация на пазара на труда в България

Софийският университет “Св. Климент Охридски” запазва лидерската си позиция в 21 от 24 професионални направления, в които обучава студенти, показва новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България.

Официална церемония по връчването на акредитацията от ACCA на магистърската програма "Счетоводство и одит" в Стопанския факултет

На специално празнично събитие Стопанският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) обявиха акредитирането от ACCA на двете магистърски програми по "Счетоводство и одит" - за икономисти и за неикономисти с ръководител доц. д-р Елеонора Станчева. Програмите на Стопанския факултет са първите в България, които получават такова международно признание.

СУ "Св. Климент Охридски" дари 200 тома книги на библиотеката в Приморско

Библиотеката в Приморско получи дарение от 200 тома издания на Софийския университет. Книгите бяха връчени от ректора на Университета проф. Иван Илчев на кмета на Община Приморско д-р Димитър Германов.

 

Проф. д-р Божидар Ангелов беше избран за декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 4 ноември 2015 г., проф. д-р Божидар Ангелов беше избран за декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

Юбилейна конференция, посветена на 100-ата годишнина от рождението на проф. Иван-Асен Николов Петков

В рамките на конференцията беше открита Лаборатория по геофизика, носеща от тази година името “Проф. Иван-Асен Петков”. Фондация “Иван-Асен Николов Петков” дари средствата за обновяване на лабораторията и закупуването на два нови уреда - аналитична везна и демонстрационен сеизмометър.

Доц. д-р Бойко Пенчев е новият декан на Факултета по славянски филологии на СУ

На общо събрание, проведено на 4 ноември 2015 г., доц. д-р Бойко Пенчев беше избран за декан на Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Студенти от специалност „Индология“ с открита лекция за стажа си в посолството на България в Делхи

На 3 ноември 2015 г. в 20 аудитория на Центъра за източни езици и култури на СУ „Св. Климент Охридски“ студентите от трети курс на специалност „Индология“ Кристина Тодорова и Антония Терпешева проведоха среща-разговор със свои колеги от всички курсове на специалността, на която представиха своята работа като стажанти в българското посолство в Делхи.

СУ получи щедро дарение за модернизиране на университетската база

За втори път Илко Минев прави щедро дарение на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за модернизиране на университетската база. Той получи грамота за дарението по време на премиерата на книгата си „Дъщерята на реките“, която се състоя в „Яйцето“ в Ректората на СУ.

Юбилейна конференция на специалност „Японистика”

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе юбилейната конференция „Бъдещи перспективи” на специалност „Японистика” към Факултета по класически и нови филологи на СУ. Събитието се организира по повод 25-годишнината на специалността.

Заключителна пресконференция по проект на ФКНФ за подпомагане на специализанти, постдокторанти и млади учени от Софийския университет

В Конферентната зала на Софийския университет се проведе заключителна пресконференция по проект BG051PO001-3.3.06 – 0045: „Развитие на капацитета на специализанти, постдокторанти и млади учени за преподаване на академични курсове по и на чужд език със съвременни и информационни и компютърни технологии с бенефициент СУ „ Св. Кл. Охридски“ чрез Факултета по класически и нови филологии.

Google на гости на ФМИ

За втори път беше проведено събитието „Google на гости на ФМИ“. То беше организирано от Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“.

Заключителен форум по проект „Майсторски класове за будители“

В навечерието на честванията на деня на народните будители Софийският университет „Св. Климент Охридски” бе домакин на заключителния форум по проект „Майсторски класове за будители“. По време на събитието се проведе официална церемония, на която бе връчена новоучредената награда на Столична община „Будител на годината София 2015“, както и сертификати за изключителен принос и активно участие в инициативата.

Магистърската програма „Екологична биотехнология“ навърши 20 години

С официално тържество в заседателната зала на Биологическия факултет беше отбелязана 20-тата годишнина от създаването на първата в България интердисциплинарна междукатедрена магистърска програма „Екологична биотехнология“. Програмата е създадена с участието на пет европейски и два български университета в рамките на международен проект ТЕМПУС и е обучила повече от 150 реализирани магистри.

Бизнес инкубаторът при Биологическия факултет и СПТО с наградена технология в конкурса „ВЕИ НАЦИОНАЛНА ЛИГА – първенство за възобновяема енергия между градовете в България“

Студенти и млади специалисти от Бизнес инкубатора при Биологическия факултет и СПТО работят по наградената технология в конкурса „ВЕИ НАЦИОНАЛНА ЛИГА – първенство за възобновяема енергия между градовете в България“.

Президентът Росен Плевнелиев връчи българския флаг на участниците в 24-ата Антарктическа експедиция

Президентът Росен Плевнелиев връчи националния флаг на участниците в 24-ата българска антарктическа експедиция, водена от проф. Христо Пимпирев. Знамето ще бъде развято над българската научна база „Св. Климент Охридски“ на о-в Ливингстън през ноември, когато се очаква там да пристигне първата група наши учени.

Деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация доц. д-р Теодора Петрова беше избрана за втори мандат

На общо събрание, проведено на 27 октомври 2015 г., деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Теодора Петрова беше избрана за втори мандат.

Учени от Софийския университет получиха трите Национални стипендии „За жените в науката” 2015

В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе тържествена церемония по връчване на Националните стипендии за България „За жените в науката“ 2015. Световната програма на „Л’Ореал“-ЮНЕСКО „За жените в науката” се реализира за пети път в страната ни с партньорството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

Отворено протестно писмо на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България

По повод нахлуването на народния представител Волен Сидеров и на група народни представители от ПГ на “Атака” в сградата на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), извършено на 25 октомври 2015 г., Съветът на ректорите изпрати отворено писмо до председателя на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

 

Студенти от Физическия факултет на СУ участваха в кампания за профилактика на детското зрение

Екип от студенти, завършващи специалност "Оптометрия" във Физическия факултет на Софийския университет, заедно с асистент Мила Драгомирова и дипломиран оптометрист Габриела Михайлова, се включи доброволно в кампанията за профилактика на детско зрение на фирма "Квят". Кампанията е подкрепена от Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването.

Деканът на Философския факултет проф. д-р Димитър Денков беше избран за втори мандат

На общо събрание, проведено на 23 октомври 2015 г., деканът на Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Димитър Денков беше избран за втори мандат.

IN MEMORIAM

Софийският университет “Св. Климент Охридски” с дълбоко прискърбие съобщава, че на 22.10.2015 г. почина почетният председател на Българското географско дружество проф. д-р Петър Василев Петров.

Десета международна научна конференция “Драгоманови четения”

В Конферентната зала на Софийския университет започна Десетата международна научна конференция “Драгоманови четения”. Тази година събитието е посветено на 120-годишнината от смъртта на проф. Михайло Драгоманов - украински историк, фолклорист, философ, езиковед, писател и политик.

„Речник на френските думи в българския език“ бе представен в Университетската библиотека

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” се състоя представянето на първите два тома от шесттомното издание „Речник на френските думи в българския език”, чийто автори са проф. Димитър Веселинов и доц. Анна Ангелова.

Изложба „България 1885 г. – познати и непознати свидетелства”

В Университетската библиотека на Софийския университет бе открита изложба „България 1885 г. – познати и непознати свидетелства”. Събитието е посветено на 130-годишнината от най-българското време – Съединението и победата в Сръбско-българската война. Изложбата може да бъде разгледана до 20 ноември 2015 г.

Проф. Илчев: „Задачата на Университета е да мисли десетилетия напред“

В интервю за предаването „Още от деня“ на Българската национална телевизия проф. Иван Илчев обсъди актуални теми, свързани със Софийския университет.

Ректорското ръководство на СУ се срещна с делегация от германския Бундестаг и Техническия университет в Берлин

Делегацията бе водена от Щефен-Клаудио Леме, депутат от германския Бундестаг, придружаван от Петра Шуберт, съветник на президента на Техническия университет – Берлин и Волфганг Мюлер, служител към омбудсмана по военните въпроси на германския Бундестаг. Делегацията бе съпровождана от Маркус Хаас, ръководител на отдел „Култура и връзки с медиите” към посолството на Германия в София.

25 години от възстановяването на Стопанския факултет на Софийския университет

През 2015 г. се навършват 25 години от възстановяването на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Сдружението на възпитаниците на Стопанския факултет съвместно с деканското ръководство тържествено отбелязаха годишнината с юбилеен бал, който се проведе на 15 октомври в сградата на Ректората.

Ректорът на СУ поема председателството на Асоциацията на балканските университети за 2016 г.

В Тракийския университет в Одрин се проведе втората среща на Асоциацията на балканските университети. В организацията, създадена през 2008 г., членуват над 70 висши училища от всички страни на Балканския полуостров.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 16 октомври 2015 г. почина доц. д-р Павел Драганов.

Опелото ще се състои на 20.10.2015 г. от 14,00 часа в църквата „Покров Богородичен“ /Руски паметник, зад хотел „Родина“/.

Научна конференция за докторанти и постдокторанти „Традиционни и съвременни методи за реторически изследвания“

На 17 и 18 октомври 2015 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе научна конференция за докторанти и постдокторанти на тема: „Традиционни и съвременни методи за реторически изследвания“. Конференцията е част от дейности по проект № 62/2015 „Традиционни и съвременни методи за реторически изследвания“, НИС, СУ „Св. Климент Охридски“ с ръководител проф. д.ф.н. Иванка Мавродиева.

Две са кандидатурите за ректор на Софийския университет

Според процедура, приета от Академическия съвет на СУ, в 17.00 часа на 16 октомври 2015 г. изтече срокът за издигане на кандидатури за ректор на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Кандидатурите за поста са две: на проф. дфн Анастас Герджиков и на чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов.

Национална научна конференция „Свободата на словото и печата и нейните ограничения в България - XIX-ХХ в.”

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се провежда Национална научна конференция „Свободата на словото и печата и нейните ограничения в България - XIX-ХХ в.”. Организатори на събитието са Историческият факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Нов български университет - департамент "История", Институтът за исторически изследвания при БАН и Съюзът на учените в България.

Достъп до базата данни Elgaronline

От 15 октомври до 15 ноември 2015 г. Университетската библиотека предоставя достъп до платформата за електронни книги на Edward Elgar Publishing – Elgaronline, насочена към потребителите в академичните библиотеки.