Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Президентът Росен Плевнелиев връчи българския флаг на участниците в 24-ата Антарктическа експедиция

   
Президентът Росен Плевнелиев връчи българския флаг на участниците в 24-ата Антарктическа експедиция

Президентът Росен Плевнелиев връчи националния флаг на участниците в 24-ата българска антарктическа експедиция, водена от проф. Христо Пимпирев. Знамето ще бъде развято над българската научна база „Св. Климент Охридски“ на о-в Ливингстън през ноември, когато се очаква там да пристигне първата група наши учени.

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава пожела успех на членовете на експедицията и подчерта, че благодарение на тях България разви потенциала и ролята си на полярна изследователска нация и получи голямо международно признание. През юни 2015 г. страната ни за първи път беше домакин на Консултативно съвещание на държавите по Договора за Антарктика и съвещанието на Комитета за опазване на околната среда. „Форумът премина при голям успех в присъствието на 400 делегати от близо 50 страни. Това е доказателство и признание за силната българска научна програма на Ледения континент, която се развива вече 23 полярни сезона. Доказахме на цялата антарктическа общност, че нашата страна е силна, уважавана полярна нация“, заяви президентът.

1

Държавният глава се обърна и към ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев и изрази убеждението си, че без Университета този голям успех нямаше да бъде възможен. "Искам държавата да застане силно на ваша страна", заяви Плевнелиев.

Президентът посочи, че са налице все повече доказателства за нарушения климатичен баланс на планетата и днес изследователската работа по промените на климата е по-важна от всякога. „Леденият континент държи отговорите на някои от големите въпроси, свързани с бъдещето на планетата. Ние, българите, сме там като част от усилията на световната прогресивна общност за тяхното решаване“, каза държавният глава.

2

Българските учени участват в съвместен проект с Испания и Португалия за проучване на замръзналата почва, важна част от международните изследвания на измененията в климата. Подобни научни проекти с водещи световни изследователски центрове и университети в областта на климата и екологията, медицината и сеизмологията са причина българската база „Св. Климент Охридски“ на о-в Ливингстън да бъде търсена от научни екипи от Германия, Аржентина, САЩ, Канада Монголия, Турция и много други държави.

Президентът изрази очакванията си за успешно реализиране на новите проекти на българската полярна експедиция за създаване на топографска карта на околностите на българската полярна база на полуостров Хърд и нос Хана Пойнт. Полярниците ни ще работят и по проект за изследване на сеизмичната обстановка в района на базата.

Държавният глава апелира за по-силна институционална подкрепа за българските полярници и за осигуряване на необходимия ресурс за изпълнение на научните проекти. „Те са смислени и важни за България и за света и ни позиционират в голямата наука. Тези проекти са повод за самочувствие на всички българи“, заяви президентът.

От името на членовете на експедицията проф. Христо Пимпирев изрази благодарност на президента за безрезервната подкрепа и на свой ред подчерта важността на изследванията на климатичните промени. „Това, което наблюдаваме като бежанска вълна в момента, е скромен туризъм в сравнение с тази, която можем да очакваме до 50 години в резултат от климатичните промени и прогнозираното повишаване на морското равнище с близо 50 см. Ще бъдат залети райони, в които живеят близо 1.5 милиарда души. Щастлив съм, че даваме своя принос заедно с колегите от цял свят за изследване на този проблем, който е най-важен за цялото човечество“, заяви проф. Пимпирев, след като получи от държавния глава българския национален флаг.

 

Снимки: Прессекретариат на президента на Република България