Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / СУ получи щедро дарение за модернизиране на университетската база

   
СУ получи щедро дарение за модернизиране на университетската база

Илко Минев

За втори път Илко Минев прави щедро дарение на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за модернизиране на университетската база. Той получи грамота за дарението по време на премиерата на книгата си „Дъщерята на реките“, която се състоя в „Яйцето“ в Ректората на СУ.

На събитието присъстваха заместник-ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, зам.-ректорът доц. Евгения Бенова, деканът на Историческия факултет на СУ доц. Тодор Попнеделев, проф. Тотко Стоянов, Соломон Паси, съпругата на писателя - Нора Минева, акад. Антон Дончев, писатели, журналисти и приятели на Илко Минев.

Книгата „Дъщерята на реките“ бе представена от писателя Деян Енев.

По време на премиерата заместник-ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков връчи на Илко Минев грамота за дарение. Той припомни, че това е второто щедро дарение, което Софийския университет получава от Илко Минев. През миналата година с негова помощ бе ремонтирана зала 187 в Ректората на Софийския университет и бе направена библиотека и аудитория към Факултета по класически и нови филологии. Проф. Герджиков заяви, че сърдечно благодари за залата не само като служебно лице, но и като ползвател на обновената аудитория.

2

„Илко Минев ни изненада с ново дарение, което ще позволи на Историческия факултет и на Факултета по класически и нови филологии да разширят материалната си база, за което искрено благодаря!“ – заяви зам.-ректорът.

Деканът на Историческия факултет доц. Тодор Попнеделев подчерта, че е искрено трогнат по две причини: „Университетът е институция, която държи духа, но въпреки това има нужда от средства, за да се развива, има нужда от средства, за да развие своята наука. И ви благодаря ,че ми дадохте възможността да видя хора на българската духовност, събрани на едно място!

3

Илко Минев разказа накратко за своя живот, като подчерта, че е роден буквално от другата страна на улицата, на която се намира Софийския университет. Той от сърце благодари на Университета и на професорите, които са го подготвили да преодолее одисеята, на която го е подложило провидението.

1-w

България днес може да не е моя дом, но без съмнение тук аз съм си вкъщи. Това завръщане стана още по-вълнуващо в последните две години след като смених напрегнатия живот на бизнесмен с далеч по-приятното занимание да пиша в проза. По този начин се чувствам полезен и мога да върна на родината поне мъничко от нещата, които тя изля с пълни шепи върху мен“, каза още писателят. Той изрази и радостта си, че книгите му се посрещат добре от читателите. Илко Минев добави още, че се покланя пред анонимните героини, които в джунглите на Амазония ползват пушки и мачете, но които могат да бъдат срещнати по цял свят - понякога с метла, с тенджера, с ютия, а понякога и с перо.

4

Илко Минев е роден в София през 1946 г. Завършва с отличен успех средното си образование и следва немска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". По политически причини бяга в чужбина и получава политическо убежище в Белгия, където завършва стопански науки. През 1972 г. се преселва в бразилския град Сао Пауло, по-късно се установява в Манаус, столица на щата Амазонас. Там става преуспял делови мъж и досега е съдружник в две фирми, даващи хляб на повече от 3000 души.

В продължение на тридесет години, до 2011 г., е бил почетен консул на Холандия. А през 2012 г. като уважаван общественик и бизнесмен получава званието „Почетен гражданин на Манаус“. Освен български, владее немски, английски, португалски, испански, а се справя и с холандски, руски и френски език.