Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Заключителен форум по проект „Майсторски класове за будители“

   
Заключителен форум по проект „Майсторски класове за будители“

 

В навечерието на честванията на деня на народните будители Софийският университет „Св. Климент Охридски” бе домакин на заключителния форум по проект „Майсторски класове за будители“. По време на събитието се проведе официална церемония, на която бе връчена новоучредената награда на Столична община „Будител на годината София 2015“, както и сертификати за изключителен принос и активно участие в инициативата.

Официални гости на събитието бяха ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” чл.-кор. проф. дин Иван Илчев, Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието и науката, доц. д-р Румяна Коларова, секретар по образование, наука и гражданско общество на Президента на Република България, д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на град София, учители, ученици, преподаватели и студенти.

Проектът „Майсторски класове за будители” на Центъра за изследвания и иновации в неформалното образование към Софийския университет (www.ciino.eu) стартира през 2015 г. с частичното финансиране на Университетския фонд „Научни изследвания” с цел да съдейства за популяризиране на високи постижения в областта на науката, културата и образованието, изиграли ролята на мащабни обществени стимули за развитие и прогрес на представителите на различни поколения и общности. Основните дейности по проекта са свързани с привличането на външни партньори, които със своите текущи събития да станат част от националната инициатива „Майсторски класове за будители” и нейния годишен календар. Благодарение на изключително положителния отзвук много скоро проектът бе подкрепен активно от над 100 организации и дейци в различни сфери на духовността. Сред тях е и Столична община, която по този повод учреди и специална награда „Будител на годината София 2015”.

1

Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието и науката, отбеляза, че е изключително щастлива, че празниците за народните будители започват именно от Аулата на Софийския университет. „Какво е образованието без будителството? Всъщност, какво е будителството? Духовността и съвестта на един народ. За нас народните будители – знайни и незнайни, не просто започват историята на българското Възраждане. За нас народните будители са хората днес, посветили се на това да служат на образованието във всичките му измерения. Да бъдат посланици на духовността и знанието”, отбеляза г-жа Кастрева.

Тя поздрави всички, които са отделили време, за да направят този проект и добави, че се радва да бъде част от тази система, която се грижи будността да направи смислен живота на всеки един от нас: „За мен е чест заедно високо да държим факела на българските будители. Защото това е най-важната предпоставка за успеха на нашата държава. Защото чрез наука и образование можем да градим бъдеще на една успешна нация”.

2

Доц. Д-р Румяна Коларова, секретар по образование, наука и гражданско общество на Президента на Република България, поздрави проекта и инициативата, не толкова и не само като принос и като елемент в развитието на образованието в България, но най-вече като знак за активността, която гражданското общество може да гарантира. Тя подчерта, че е изключително впечатлена как в рамките на една година една добра инициатива може да събере и да мобилизира толкова много енергия. Според нея най-ценното в проекта е, че се търсят будителите сред хората, които са част от живата тъкан на нашето общество, сред хората, които стимулират и младите, и по-възрастните да имат отговорност и инициативност. По думите на доц. Коларова това е изключително важно, защото българското образование доста дълго е чакало да бъде оценено и да бъде управлявано като инвестиция. „Инвестицията става със средства, с финанси, става с организация, с предоставяне на някакъв вид материални ресурси. С гарантиране на някакъв вид материална база. Но най-силната инвестиция е инвестицията в човешкия капитал”, подчерта доц. Коларова и добави, че проектът е изключително важен, защото продължава една традиция.

Доц. Коларова изрази надеждата си това да е само първата от поредицата години, когато ще бъдем свидетели не само на тези майсторски класове за будители, но и на изключително ползотворното сътрудничество между общината и проекта.

10

Д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на град София, каза, че коренът на думата будителство е идеята да събуждането от съня – съня на духа – съня на ума. „Будителството – това е непреходният стремеж на човека към духовно възвишение, към образованост, към изграждане на ценностна система, базирана на знанието. Векове наред нашият народ е издигал в култ хората, които най-добре съумяват да отворят очите на обществото за знанието, за ценностите, за доброто”, добави той. Според него днес трябва повече от всякога да се стремим да събудим първо себе си, а след това и околните. Д-р Чобанов подчерта, че всеки от нас може и трябва да бъде малко будител, а учителите, са призвани да бъдат големите будители на нашето време.

Той изрази радостта си, че конференцията показва много будители във формалното и в неформалното образование и заяви, че ще направи всичко възможно тази инициатива да продължи и през следващите години.

3

Проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет, отбеляза, че Университетът винаги е бил крепост на българската образованост: „И то бастион на тази образованост, която не гледа на образованието единствено и само като стока, която можем да режем, да мерим на килограми, да продаваме в магазините, а се стараем да възпитаме у младите хора уважение към първенците на духа в нашето общество и желание самите те да направят нещо ново за обществото си, често пъти без да очакват никаква награда за това”.

Ректорът отбеляза, че тези, които ще бъдат наградени на церемонията, са от малкото, които ще бъдат награждавани за приноса си в образованието. Проф. Илчев изрази радостта си, че тези награди и този проект са получили подкрепата на Софийската община и добави, че само след три седмици Софийската община ще даде в Аулата на СУ една уникална награда, която дава за шеста поредна година - наградата за млад учен.

„Уважаеми колеги, ние всички, които сме тук, сме сериозни бизнесмени, само че нашият бизнес е бъдещето, бъдещето на нашия народ. Надявам се, че оставяме този бизнес в добри ръце. Честит първи ноември!”, каза в края на словото си проф. Илчев.

По време на тържествената церемония проф. Илчев връчи наградите за изключителен принос към инициативата „Майсторски класове за будители“ на: Националния дворец на децата, Центъра „Хуманна педагогика“ към сдружение „Николай Рьорих“, Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите (АРИЗ 7), Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ към Столична община, проф. д-р Минка Златева, г-жа Мариета Недкова от АРИЗ 7, г-жа Албена Мерджанова, Теодоси Теодосиев.

9

Проф. Силвия Николаева, ръководител на проекта, поздрави присъстващите в Аулата и отбеляза, че има безкрайно много начини да осмислим живота си и будителството е само един от тях: „Това, заради което то навярно е по-специалният избор, е неговата споделена енергия, благодарение на която мъдростта и ерудицията се трансформират в смелост и сила, а талантът и майсторството – във вдъхновение за другите”.

Проф. Николаева отбеляза, че инициативата „Майсторски класове за будители” има за цел да направи лицата, имената и делата на днешните будители по-видими, разпознаваеми, ценени и обичани. Тя припомни стихотворението на Валери Петров „Хвърчащите хора” и подчерта, че в някакъв смисъл „Майсторските класове за будители” са опит да застанат до хвърчащите хора тук и сега, като направят лицата им по-видими, имената им по-разпознаваеми, а делата им да бъдат защитени от отровни хули и смразяващо безразличие. „Справедливо е да признаем, че много скоро след началото на проекта се уверихме, че сме на прав път и не сме сами, тъй като подкрепата идваше от очаквани и не толкова очаквани посоки. И вече сме сигурни, че от днешните будители имат нужда мнозина, не само ние”, добави проф. Николаева.

Проф. Николаева отбеляза подкрепата, която Столична община оказва на екипа и благодари на всички, подкрепили проекта – колеги, студенти, докторанти, партньори и институции. Тя добави, че през тази година проектът е подкрепен с около 800 лв., но остойностеното асоциирано партньорско участие надхвърля десетки хиляди лева. „Накрая искам да се обърна към всички малки, големи и още по-големи будители на съвременна България, за да има кажа, че всяко тяхно усилие, успех и дори разочарование си заслужава, тъй като всеки осъзнато или не носи в себе си първичната нужда да не бъде безразличен”, каза проф. Николаева.

Г-жа Ирена Димитрова, директор на Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“, представи номинираните за новоучредената награда на Столична община за будители.

6

Наградата „Будител на годината София 2015” в категорията личност получи Величка Николова – директор на 144 СОУ „Народни будители”.

7

В категория институция бе наградена неправителствената организация „Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите” (АРИЗ 7).

Сертификати получиха всички номинирани:

Марек Дяков – композитор, диригент и инструменталист, Костадинка Кръстева – художник – резбар, Лозинка Йорданова – етнолог, фолклорист, автор на над 30 научни и научно-художествени книги, създател на кръжок „Сръчни ръце”, днес Школа по етнография „Изкуство и народни обичаи”; ст.н.с. Д-р Михаил Букурещлиев – български фолклорист, създател на Детско – юношески фолклорен ансамбъл „Изворче”; акад. Красимир Петров – художествен консултант на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Изворче”; проф. Цочо Бояджиев – професор по история на античната и средновековната философия в СУ „Св. Климент Охридски”; Петър Лесов – боксьор, олимпийски и двукратен европейски шампион, треньор по бокс; Милена Карагрошева – главен учител на начален етап в 31 СУЧЕМ „Иван Вазов”/ г-жа Карагрошева има номинация и от училището – 31 СУЧЕМ; Пеньо Иванов – Председател на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите- 7; Борислав Христов Димитров – Студент на годината на УНСС за 2015 г., отличен в категория „Студент с научен принос”; Национален дворец на децата.

8

В рамките на заключителния форум по проект „Майсторски класове за будители“ се проведе и дискусия за представяне на добри образователни практики с участието на учители-новатори и представители на неправителствени организации.