Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Проф. дфн Милко Петров беше удостоен с Почетен нагръден знак на Софийския университет първа степен

В Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет ректорът проф. дин Иван Илчев удостои проф. дфн Милко Петров с Почетен нагръден знак „Св. Климент Охридски” - първа степен. Проф. Петров е отличен с решение на Академическия съвет на СУ за цялостната си научноизследователска и преподавателска дейност.

За поредна година Юридическият факултет на Софийския университет е носител на Купата на ректора

В двора на Ректората на Софийския университет се състоя церемонията по награждаване на победителите в Общоуниверситетското първенство за Купата на ректора. Надпреварата се провежда за четвърта поредна година. Шампион от общостудентското първенство за купата на ректора за 2015 г. е Юридическият факултет.

„ПроКредит Банк“ дари книги на библиотеката на Стопанския факултет

За лятната изпитна сесия студентите на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще могат да се подготвят с нови книги, дарени на библиотеката от „ПроКредит Банк”.

Ректорът на СУ и посланикът на Иран обсъдиха възможностите за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. дин Иван Илчев се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Ислямска Република Иран в София Абдоллах Норузи. Това е първо посещение на новоназначения ирански посланик в нашата страна в най-старото висше училище.

В СУ бе отбелязано успешното приключване на проект „Япония за България - популяризиране на японски език и култура в България"

В Центъра за източни езици и култури към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Японистика”, се проведе официална церемония, с която бе отбелязано успешното приключване на проект "Япония за България - популяризиране на японски език и култура в България". Проектът е осъществен благодарение на финансовата подкрепа на Корпорация „Мицубиши”.

В Софийския университет започна студентска конференция „Езиковедски и литературоведски изследвания на младите словакисти и украинисти""

Събитието беше открито в Конферентната зала от декана на Факултета по славянски филологии проф. дфн Панайот Карагьозов. Организатори на събитието са Словакистичният и Украинистичният профил към Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Втора средношколска олимпиада по експериментална физика се проведе във Физическия факултет на СУ

На 25 април в рамките на Деня на отворените врати във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ за втори пореден път се проведе средношколска олимпиада по експериментална физика. Тя бе под мотото „Ден на фотона“ и бе посветена на Международната година на светлината.

Ректорът на СУ подписа споразумение с посланика на Монголия у нас

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” чл.-кор. проф. дин Иван Илчев и проф. дгн Лхамсурен Дугержав, извънреден и пълномощен посланик на Монголия у нас, подписаха двустранно споразумение.

С изпит по химия завършва първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 09.00 часа в 240-та аудитория на Ректората Мануела Георгиева от гр. София изтегли вариант № 2 на тестa, който ще решават явилите се на изпита по химия.

Бакалаврите и магистрите от випуск 2014 на Факултета по класически и нови филологии получиха дипломите си за висше образование

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония по случай завършването на випуск 2014 г. на Факултета по класически и нови филологии. Своите дипломи получиха 262 абсолвенти от бакалавърските и магистърските програми.

Парад на лалетата в Университетската ботаническа градина в Балчик

Ефектни композиции, свежи решения и екзотика в пролетното партерно зацветяване на Ботаническата градина в Балчик.

За втора поредна година Университетският театър-лаборатория „Алма Алтер“ печели награда от Фестивала „Левият бряг“ в Москва

Със специалната награда на журито се завърна трупата на Университетския театър-лаборатория „Алма Алтер“ след участието си в международния театрален фестивал „Левият бряг“, Москва.

Студенти от Юридическия факултет на СУ се отличиха в най-престижното състезание по международно право в света

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се нареди сред най-добрите отбори в света на най-престижното състезание по международно право в света Jessup White & Case LLP. Финалите се проведоха във Вашингтон от 5 до 11 април 2015 г.

В СУ се проведе научен форум на тема: „Спортът и туризмът в документите на ДС”

Университетският комплекс по хуманитаристика "Алма матер" към СУ "Св. Климент Охридски", Комисията по досиетата и проект „Студентски практики” на Министерството на образованието и науката организираха Трети форум на изследователската платформа "Бъдеще чрез миналото " на тема „Спортът и туризмът в документите на ДС”.

Абсолвентите от випуск 2014 г. на Факултета по славянски филологии получиха дипломи за висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 250 бакалаври и магистри от випуск 2014 г. получиха своите дипломи. Пълните отличници са 13.

Деканът на Юридическия факултет проф. д-р Сашо Пенов беше избран за втори мандат

На общо събрание, проведено на 20 април 2015 г., деканът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Сашо Пенов беше избран за втори мандат.

 

XI-то национално състезание по компютърни мрежи за ученици се проведе във Факултета по математика и информатика на СУ

На 18-19 април 2015 г. се състоя XI-то национално състезание по компютърни мрежи за ученици. Събитието се организира съвместно от Министерството на образованието и науката, Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Българската асоциация на мрежовите академии /БАМА/.

Семинар „Преводът на аудиовизуални текстове – специфика и място на пазара“

В Софийския университет се проведе третият от началото на 2015г. информационно-обучителен семинар за преподаватели в рамките на проекта „Привеждане на обучението по превод в съответствие с нуждите на националния пазар на услуги, базирани върху превод, в контекста на глобализиращия се многоезичен свят“.

Успех за отбора на Юридическия факултет на състезанието по международен търговски арбитраж във Виена

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се нареди сред 23-те отбора, отличени за най-добри писмени защити за ответник, в най-голямото състезание по международен търговски арбитраж.

Изложба „Мисията“ в галерия „Алма матер“ - Дечко Узунов – акварел и фотоизложба

В галерия „Алма матер“ в Ректората на СУ бе открита юбилейната изложба „Мисията“, посветена на един от големите български живописци – Дечко Узунов.

С изпит по география продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 14.00 часа в 252-та аудитория на Ректората Страцимир Стайков от гр. София изтегли изтегли вариант № 7 на тестa, който ще решават явилите се на изпита по география.

С изпит по български език и литература продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 9.00 часа в 65-та аудитория на Ректората Димитър Славков от гр. София изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по български език и литература.

Абсолвентите от випуск 2014 г. на Биологическия факултет получиха дипломи за висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Климент Охридски“ бакалаврите и магистрите от випуск 2014 г. получиха своите дипломи. По време на празника с почетен знак „Св. Климент Охридски” със синя лента бяха удостоени доц. д-р Марин Симеоновски, доц. дбн Кирил Ралчев и проф. д-р Александър Панайотов.

Софийският университет сключи договор за сътрудничество с Тотал E&П България Б.В.

В централата на Тотал E&П България Б.В. бе подписан рамков договор за сътрудничество между Тотал E&П България Б.В. и Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Споразумението бе подписано от ректора на СУ чл.-кор. проф. дин Иван Илчев и г-н Кзавие Фожрас, управител на Тотал E&П България Б.В.

Осем нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на най-старото българско висше училище

Новоназначените преподаватели получиха трудовите си договори от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев.

Официално откриване на изцяло реконструираната 272-ра аудитория в Софийския университет

На 15 април 2015 г., в навечерието на деня на българската Конституция, официално бе открита изцяло реконструираната 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В СУ започна Деветата конференция на специалност „Архивистика и документалистика”

В Конферентната зала на Софийския университет започна двудневна конференция на специалност „Архивистика и документалистика” на тема „Университетското професионално архивно образование и архивно-информационният сектор – реалности и предизвикателства”. По време на откриването й ректорът на СУ проф. Иван Илчев и председателят на Държавна агенция „Архиви” доц. Михаил Груев преподписаха договора за съвместно сътрудничество между двете институции.

Делегация от Департамента по спорт на СУ гостува на университета „Гоце Делчев“ в Щип

Волейболните отбори (мъже и жени) на Софийския университет „Св. Климент Охридски” гостуваха на Университета „Гоце Делчев” гр. Щип, Република Македония. Те бяха там по официална покана на проф. д-р Емилия Яневик, председател на Университетския спортен център на Университета „Гоце Делчев“ и доц. д-р Кирил Барбареев, ръководител на центъра.

Българска победа на географския фестивал в Русия

Групата от Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” спечели първо място на състезанието за географска презентация по време на XI Большой географический фестиваль (9-12 април 2015 г.) в Санкт Петербург, Русия.

СУ е ключов български партньор на Европейската космическа агенция (ESA)

Ерик Морел де Вестгавер, директор на Европейската космическа агенция (ESA) по промишленост, поръчки и правни услуги, и Божидар Лукарски, министър на икономиката на България, подписаха Споразумение за европейска кооперираща държава в София на 8 април 2015 г. Софийският университет има решаваща роля за сключеното споразумение.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че почина акад. Панайот Бончев.

Поклонението ще бъде на 15 април 2015 г. от 13.30 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Лаборатория на Геолого-географския факултет на СУ бе оборудвана с нови микроскопи

Микроскопската зала на Геолого-географския факултет на СУ - Аудитория „Страшимир Димитров”, бе оборудвана с нови микроскопи. Обновяването бе осъществено благодарение на финансовата помощ на фирмите TOTAL, OMV и REPSOL.

Чл.-кор. проф. Александър Янков бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя тържествена церемония по удостояване с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на чл.-кор. проф. Александър Янков. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Юридическия факултет на СУ и е за приноса на проф. Янков в развитието на преподаването, науката и практиката по международно право и международно морско право и по повод неговата 90-годишнина.

Програма „Зелено училище” в Университетската ботаническа градина в Балчик

През пролетната ваканция от 6 до 9 април 2015 г. Университетската ботаническа градина в Балчик предлага безплатни занимания по ботаника за децата от гр. Балчик. Учебните модули са разработени по проект PLANTSCAFE: Ботаниците изследват в училища и ботанически градини – един проект на ЕС за стимулиране на изучаването на естествени науки във формалната и неформалан сфера на образование.

С изпит по биология продължава първата кандидатстудентска изпитна сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 14.00 часа в 224-та аудитория на Ректората Христина Баева от гр. София изтегли темата, по която ще пишат явилите се на изпита по биология. От подготвените от изпитната комисия шест теми беше изтеглена: „Делене на прокариотна и еукариотна клетка”. Христина Баева изтегли и вариант № 1 на тестa.

Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 740.

С изпит по история на България продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 9.00 часа в 65-та аудитория на Ректората Деница Николова от гр. Бургас изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България. От подготвените от изпитната комисия 18 теми бяха изтеглени:

„Зараждане на българската национална идея. Паисий Хилендарски и Софроний Врачански.“ и

„Създаване и дейност на БРЦК (1869-1874)”.

Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 1085.

"Филология - класическа и нова" – 50 години самостоятелен Факултет по класически и нови филологии

Факултетът по класически и нови филологии на СУ "Св. Климент Охридски" проведе юбилейна научна конференция под наслов "Филология - класическа и нова", посветена на 50-годишнината от преименуването на Факултета. Целта на научната конференция е да се продължи традицията за отбелязване на важните дати от историята на Факултета.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че почина проф. д-р Живко Иванов.

Поклонението ще бъде на 6 април 2015 г. от 11.00 часа в Погребален комплекс "Мира" (срещу арката на Централните гробища).

Стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на СУ "Св. Климент Охридски" за 2015 г.

За осма поредна година ще се проведе конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Отборът на ЮФ завоюва третото място на финала на EUROPA Moot Court Competition 2015

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” завоюва третото място на финала на EUROPA Moot Court Competition 2015. Състезанието за втора поредна година се организира под егидата на Съда на Европейския съюз и е под патронажа на председателя на Съда Василиос Скурис и първия генерален адвокат на Съда Мелхиор Ватле.

Председателят на Хърватския Сабор Йосип Леко посети Софийския университет

Проф. дбн Румен Панков: „Науката и образованието са международни, няма значение колко са големи страните”.

Дванадесета научна експедиция на студенти от Софийския университет „Св.Климент Охридски“

За дванадесета поредна година студенти българисти от Софийския университет „Свети Климент Охридски“, водени от своите преподаватели д-р Владислав Миланов и д-р Венета Савова от Факултета по славянски филологии, посетиха свети и светли български места, за да се потопят в атмосферата на родното, да изживеят по неповторим начин магията на словото, да се докоснат до бита и душевността на онези български градове и селца, които са писали с кръв съвременната ни история.

Софийският университет открива нова бакалавърска специалност – „Хебраистика”

На пресконференция в Заседателна зала 1 на СУ „Св. Климент Охридски“ бе обявена новата, 104-та специалност, която ще се изучава в СУ от новата учебна 2015/2016 г. – „Хебраистика“. Тя бе представена от заместник-ректора на СУ доц. д-р Милена Стефанова, председателя на програмния съвет на специалността проф. дин Христо Матанов и от Албена Григорова, началник отдел „Образователни дейности“.

JM-Schools: Семинари с учители и библиотекари от цялата страна бяха проведени през месец март 2015 г.

В периода 06–28 март 2015 г. се проведоха четири двудневни семинара за учители и библиотекари от цялата страна по проект „Насърчаване на високи постижения в преподаването и научните изследвания в областта на изучаването на теми, свързани с ЕС в началното и средното училище чрез цифрови и виртуални инструменти (EU PETR)“ (ERASMUS + Programme – Jean Monnet Action).

В СУ се проведе семинар на тема „Изграждане на интеркултурна компетентност при подготовката на преводачи“

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе поредният информационно-обучителен семинар за преподаватели в рамките на проекта „Привеждане на обучението по превод в съответствие с нуждите на националния пазар на услуги, базирани върху превод, в контекста на глобализиращия се многоезичен свят“.

С изпити по физика и философия и социални науки продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 14.00 часа в 255-та зала на Ректората започна кандидат-студентският изпит по физика. Патрик Богданов от Монтана изтегли тема № 3. Кандидат-студентите, които се явяват на изпита, са 45 души.

С писмен изпит по математика I продължава първата кандидатстудентска сесия в Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 9.00 часа в аудитория 243 на Ректората Диана Какачева от гр. София изтегли тема № 3 на изпита по математика I. Кандидат-студентите, които се явяват на изпита, са 568 души.

СУ е домакин на международна конференция на тема: „Глобалното управление и неговите ефекти върху държавата и правото“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бе официално открита двудневната конференция на тема: „Глобалното управление и неговите ефекти върху държавата и правото”. Организатори на събитието са Юридическият факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Централно и източноевропейският форум на младите учени в областта на правните, политическите и социалните науки (CEE Forum). Специален лектор на конференцията е проф. Саския Сасен.

В СУ се проведе годишната среща на асоциираните членове на Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система“

В Заседателна зала 1 на СУ се проведе годишната среща на асоциираните членове на Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система“ - НАБИС. На срещата бяха представени постигнатите от организацията резултати до момента и бяха очертани перспективите за работа на фондацията.

Ректорът на Университета Бабеш-Боляй (Клуж-Напока) изнесе лекция за историческото развитие на Трансилвания

Ректорът на Университета Бабеш-Боляй (Клуж-Напока) проф. д-р Йоан-Аурел Поп беше гост на Семинара за национална и регионална история към „Регионалната програма“ на Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма Матер“. Проф. Поп е един от най-известните медиевисти в Румъния и неговите научни интереси са посветени на проблемите на румънското Средновековие в контекста на модерните проучвания на историческите пространства.