Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В Софийския университет бе проведен Ден на индийската култура

   
В Софийския университет бе проведен Ден на индийската култура

В СУ за първи път бе проведен Ден на индийската култура и честване на празника Дивали – празникът на светлината. За индийците той има същата важност, като Коледа и Нова година за западния свят. Организатори на събитието бяха студенти от специалност „Индология“ към Факултета по класически и нови филологии на СУ.

Празникът започна в „Яйцето“ с урок по йога, проведен от Лаура Славов, на който бяха демонстрирани лесни за изпълнение йога асани (пози) и пранаяма (дихателни упражнения).

На официалното откриване на събитието в препълнената Аула на СУ присъства и посланикът на Индия в България Раджеш Кумар Сачдева, който бе изключително впечатлен от многобройните почитатели на индийската култура, дошли на събитието. Посланикът поздрави организаторите на инициативата и изрази задоволството си от срещата и партньорството на различните култури на двата народа. Приветствие към присъстващите поднесе и неговата съпруга – г-жа Сачдева.

1

По време на събитието гост-лекторът на СУ д-р Прем Сингх от Делхийския университет изнесе обяснителна лекция относно празника Дивали.

Участник в събитието беше и д-р Мауна Каушик, председател на фондация „Девам“, която представи традиционен за Дивали обичай, като произнесе мантри за призоваване на богинята Лакшми даряваща благоденствие и просперитет.

3

В събитието се включиха редица доброволци, които предложиха безвъзмездните си услуги. Сред тях бяха Виктория Маринчева, която представи класически индийски танц в стил „Бхаратанатям“, момичетата Емилия, Михаела и Катя, които са част школата за индийски танци „Суря“ и д-р Биляна Мюлер.

Стела Христова – Сачи, създател и ръководител на "Ателие по индийска красота и женственост“ обличаше дамите в прекрасни сарита и им позволяваше макар и за малко да се потопят в духа на Индия.

2

Таня Илиянова, Елена Илиева и Пламена Вълчева рисуваха дамите с къна, а студентите от 1 до 4-ти курс, специалност „Индология“ пишеха имената на гостите на трите писмености – деванагари, арабица и тибетски.

Ентусиастите от специалност „Индология“ освен като организатори се проявиха и като водещи. Лилия Димитрова и Кристина Тодорова представиха празника на български език и хинди.