Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
В Деня на детето Университетската ботаническа градина в София отвори врати за деца и родители

За поредна година Университетската ботаническа градина - София се включи в инициативата на фондация „Изиарт“ - Детски панаир, посветена на деня на детето.

Лекционен курс с преподаватели от Асоциацията на професорите на „Тотал”

В аудитория 277 на Софийския университет започна лекционен курс на тема „Резервоарна геология и/или анализ на каротажни данни”. Курсът ще се проведе в периода 1-5 юни 2015 г. и е финансиран от фирма „Тотал” като част от подписаното през април 2015 г. споразумение за съвместно сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски” и „Тотал Е&П България”.

„Църква и медии“ – нова магистърска програма в СУ

Богословският факултет на Софийският университет „Св. Климент Охридски“ започва от академичната 2015/2016 г. обучение на църковни журналисти и медийни анализатори в рамките на нова магистърска програма „Църква и медии“.

С изпит по испански език продължи втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 14.00 часа в 255-та аудитория на Ректората Илона Петрова от гр. София изтегли вариант № 2 на тестa, който ще решават явилите се на изпита по испански език.

С изпит по немски език започна втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 09.00 часа в 243-та аудитория на Ректората Антония Янкова от гр. София изтегли вариант № 2 на тестa, който ще решават явилите се на изпита по немски език.

Празници на световни туристически дестинации – Република Армения

За четвърта поредна година студенти от ІV курс специалност „Туризъм” и техните преподаватели от катедра „География на туризма” организират Празници на избрани световни туристически дестинации. В университетския театър „Алма Алтер“ бе представена втората дестинация за тази година – Република Армения.

Национален форум на тема „Иновации за ефективно сътрудничество в предучилищното образование“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе научен форум на тема: „Иновации за ефективно сътрудничество в предучилищното образование“. Събитието е организирано от Факултета по начална и предучилищна педагогика при Софийския университет и Българския национален комитет за предучилищно образование – ОМЕП.

Акад. Михаил Виденов и проф. Лилия Райчева бяха отличени с награди на Софийския университет

В обновената 272-ра зала на Софийския университет се проведе церемония по връчване на почетни отличия на двама преподаватели на СУ – акад. проф. дфн Михаил Виденов и проф. Лилия Райчева.

Софийският университет и Мрежата „Enterprise Europe” към Българската търговско-промишлена палата сключиха споразумение за сътрудничество

Най-старото висше училище в България и най-голямата бизнес консултантска мрежа в света, подпомагаща малкия и среден бизнес, сключиха Споразумение за сътрудничество на церемония, която се състоя на 26 май 2015 г. в Българската търговско-промишлена палата.

Съвместна изложба на проф. Стефан Алтъков и доц. Лаура Димитрова беше открита в галерия „Алма матер“

В галерия „Алма матер“ в Ректората на Софийския университет бе открита съвместна изложба на проф. Стефан Алтъков и доц. Лаура Димитрова. Експозицията е подготвена от Катедра „Изобразително изкуство” на Факултета по начална и предучилищна педагогика и Културния център на СУ.

Успешно защитилите докторанти на СУ получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата се проведе първото официално връчване на дипломите на успешно защитилите докторанти от всички факултети на Софийския университет. 78 докторанти получиха дипломите си от ректора на Алма матер проф. дин Иван Илчев. На събитието присъстваха заместник-ректорите на Софийския университет, декани, преподаватели и гости.

В Софийския университет бе проведен семинар под надслов „Преводът в контекста на съвременната езикова индустрия“

Това е осмият и последен информационно-обучителен семинар за преподаватели в рамките на проекта „Привеждане на обучението по превод в съответствие с нуждите на националния пазар на услуги, базирани върху превод, в контекста на глобализиращия се многоезичен свят“.

Катедра „Стопанско управление“ награди най-добрите студенти на годината

На тържествена церемония в Конферентната зала Катедра „Стопанско управление“ на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ награди студенти от бакалавърската програма по стопанско управление, отличени за високи академични постижения.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че във вечерта преди 24 май 2015 г. на 93-годишна възраст почина акад. Никола Попов, предишният ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който инициира възстановяването на Стопанския факултет.

Поклонението ще бъде на 26 май 2015 г. (вторник) в 12.00 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Софийският университет сключи договор за сътрудничество с Община Бургас и Областна администрация Бургас

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” чл.-кор. проф. дин Иван Илчев, кметът на Община Бургас Димитър Николов и областният управител на Област Бургас Вълчо Чолаков подписаха договор за сътрудничество. В споразумението е предвидено съдействие за повишаване и подобряване на образованието и образователните възможности на служителите и студенти, както и за извършване на съпътстващи услуги в тази връзка. Договорът се сключва за срок от три години.

Софийският университет отбеляза 24 май с академично тържество

С академично тържество Софийският университет „Св. Климент Охридски” отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На тържеството присъстваха министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, доц. Румяна Коларова, секретар на президента по връзки с гражданското общество, представители на ръководството на БАН, ректори на висши училища, посланикът на Украйна Микола Балтажи, представители на дипломатически мисии, представители на академичната общност и гости.

В СУ бе открита изложба по повод 175-годишнината от рождението на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Изложбата „В името на драгоценното ни Отечество!” е посветена на 175-годишнината от рождението на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Събитието, организирано от Историческия факултет, е включено в националния исторически календар за 2015 г. като една от важните юбилейни годишнини и е част от програмата на Майските дни на културата на СУ. Изложбата е изготвена от Регионалния исторически музей-Сливен, от където е родом Хаджи Димитър.

Проф. Харалд Хепнер бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя тържествена церемония по удостояването на проф. Харалд Хепнер от Университета Карл Франц (Грац, Австрия) с почетното звание „Доктор хонорис кауза“.

Абсолвентите от випуск 2014 на Историческия факултет получиха дипломите си за висше образование

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония по случай завършването на випуск 2014 г. на Историческия факултет. Своите дипломи получиха 240 бакалаври и магистри, отличниците сред тях са шест.

Магистрите от випуск 2014 г. на Стопанския факултет получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 120 магистри, възпитаници на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях петима са пълни отличници.

Проф. Джузепе Консоло изнесе публична лекция в Софийския университет

В зала „Америка за България“ в Ректората на Софийския университет проф. Джузепе Консоло от Университета „Гуидо Карли“ изнесе публична лекция на тема „Произход на правото и презумпцията за невинност според чл. 27 от италианската конституция – делото „Антонов“ и атентатът срещу папата в светлината на Конституцията на Италия“.

Абсолвентите от випуск 2014 на Философския факултет на СУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня на празника на Философския факултет на тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 260 бакалаври и магистри получиха дипломите си за висше образование. 12 са отличниците на випуска.

Представяне на разширената Дигитална научноизследователска библиотека „Зограф”

На 19 май 2015 г. в библиотека „Филологии“ в Ректората бе официално представена разширената Дигитална научноизследователска библиотека „Зограф”. Сбирката съдържа над 450 дигитални копия на славянски ръкописи, съхранявани в престижни колекции в страната и чужбина.

Доц. д-р Евгения Великова беше преизбрана за декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 14 май 2015 г., деканът на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Евгения Великова беше преизбрана.

Проф. дфзн Иван Лалов: „Светлината е носител на красота”

Днес в Конферентната зала на СУ проф. дфзн Иван Лалов изнесе публична лекция на тема: „Ролята на оптиката в развитието на човешкото познание“. Събитието беше организирано от Физическия факултет и част от програмата на Майските дни на културата в Софийския университет.

Ректорът на СУ получи поздравително писмо от директора на Британския съвет в България

Любов Костова, директор на Британския съвет у нас, изпрати благодарствено писмо до ректора на Софийския университет проф. дин Иван Илчев.

В Софийския университет бе открита изложба, посветена на 125-годишнината на акад. Петко Стайнов

Изложба, посветена на 125-годишнината от рождението на акад. Петко Стайнов, бе открита в Централното фоайе в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изложените снимки и документи представят живота и делото на големия юрист, политик и преподавател.

Отборът на СУ завоюва второ място в състезанието по право на ЕС “Central and Eastern European Moot Court”

За поредна година отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се представи отлично на международното състезание по право на Европейския съюз “Central and Eastern European Moot Court”.

Третият международен Ден на очарованието на растенията се провежда в Софийския университет

В Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна Третият международен Ден на очарованието на растенията. Събитието се провежда под егидата на Европейската организация за растителна наука (EPSO). Организатори са Биологическият факултет на СУ и Агробиоинститутът.

В Софийския университет започна XII-а конференция на нехабилитираните преподаватели и докторанти от Факултета по класически и нови филологии

В Заседателна зала 1 на Ректората започна XII-а конференция на нехабилитираните преподаватели и докторанти от Факултета по класически и нови филологии. Тя ще се проведе в няколко тематични секции: „Езикознание“; „Литературознание“; „Език и култура“; „Методика“ и секция „Студенти“.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 13 май 2015 г. почина проф. Дина Станишева.

Поклонението ще се състои на 16 май 2015 г. от 11,30 ч. в Обредния дом на Централните софийски гробища.

 

Проф. д-р Олга Младенова бe удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя тържествена церемония по удостояването на проф. д-р Олга Младенова, преподавател в Университета в Калгари, Канада, с почетното звание „Доктор хонорис кауза“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Факултета по славянски филологии на СУ и е за научния принос на проф. Олга Младенова в областта на славистиката и по повод нейна годишнина.

Две изложби - живопис и есклибрис, бяха представени в рамките на Дните на испаноезичната култура в СУ

В Галерия "Алма матер" на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бяха открити изложбите "Жена фракталия. Автопортрети с чужда намеса" на Кармен Ерера Нолорве (Перу) и Изложба екслибриси от Националния студентски конкурс „Марио Варгас Льоса в София“.

В Университетската библиотека бе открита изложбата „Поезията на камъка“

В деня на Светите братя Кирил и Методий – 11 май, който се отбелязва и като професионален празник на библиотекарите, във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Поезията на камъка“. Събитието е организирано от Университетската библиотека, Националния музей „Земята и хората“ и Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на Софийския университет.

В Софийския университет бяха обявени резултатите от проект „Кариера в ИТ“

В Зала „Америка за България“ в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха обявени резултатите от изпълнението на проект "Кариера в ИТ" (CareerIT) за последните две години. Проектът се финансира в рамките на глобалната инициатива на „Майкрософт“ YouthSpark и се изпълнява от Сдружението на завършилите Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" (FEBA Alumni) в партньорство с преподаватели от Софийския университет.

За поредна година отбор на СУ спечели Републиканската студентска олимпиада по програмиране

Един от четирите отбора на Факултета по математика и информатика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в състав Владислав Харалампиев, Ясен Трифонов и Георги Шопов с ръководител Георги Георгиев спечели убедително XXVII-та Републиканска студентска олимпиада по програмиране, която се проведе от 8 до 10 май 2015 г. в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

„Алма Алтер“ с две награди на Международния театрален фестивал във Фес, Мароко

Награди за най-добра режисура и за най-добра актриса взе трупата на театър-лаборатория "Алма Алтер" на Софийския университет на 10-тото издание на Международния театрален фестивал във Фес, Мароко, който се проведе между 6 и 10 май 2015 г. Трупата се представи със спектакъла "Орфей или върни се в своя ад, човече".

Деканът на Медицинския факултет проф. д-р Любомир Спасов беше избран за втори мандат

На общо събрание, проведено на 29 април 2015 г., деканът на Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Любомир Спасов беше избран за втори мандат.

Магистрите от випуск 2014 на Факултета по начална и предучилищна педагогика получиха дипломите си за висше образование

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония по случай завършването на випуск 2014 г. на Факултета по начална и предучилищна педагогика. Своите дипломи получиха сто абсолвенти от магистърските програми, отличниците сред тях са десет.

Факултетът по педагогика отбеляза патронния си празник

В Заседателна зала 1 на Ректората бе отбелязан патронният празник на Факултета по педагогика – денят на Светите братя Кирил и Методий. Тържеството започна с празничен водосвет. Събитието се провежда в рамките на Майските дни на културата на Софийския университет за 2015 г.

Започнаха традиционните Кирило-Методиевски четения в Софийския университет

В Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет започнаха традиционните Кирило-Методиевски четения. Те са организират за 31-ви път от катедра „Кирилометодиевистика“ към Факултета по славянски филологии на СУ. Съорганизатор на събитието е Кирило-Методиевският научен център при БАН.

Момичетата от представителния отбор на СУ по баскетбол спечелиха Националния университетски шампионат

Представителният отбор на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ в състав Мирена Денчева (Факултет по начална и предучилищна педагогика), Полина Василева (Факултет по начална и предучилищна педагогика), Ренета Тодорова (Философски факултет) и Ивана Петрова (Философски факултет) с треньор доц. д-р Ирен Пелтекова завоюва първото място в Четвъртия национален университетски шампионат по баскетбол 3х3.

Сребърни медали за българските отбори на XIII Олимпиада на Европейския съюз по природни науки

И двата български отбора-участници в олимпиадата на Европейския съюз по природни науки за ученици до 16 години спечелиха сребърни медали.Олимпиадата се състоя от 26 април до 3 май в гр. Клагенфурт – Австрия . В нея взеха участие 150 ученици от 25 страни.

Гергьовден в „Екопарк Варна“

Настъпването на лятото символично се свързва с празника Гергьовден. Една предхристиянска традиция, пренесена през вековете, която за повечето хора означава събиране на семейството и общността „на зелено”. И тази година Университетската ботаническа градина - Екопарк Варна предложи именно това тучно свежо пространство.

Позиция на ръководството на Софийския университет

Софийският университет спазва стриктно задълженията си по отношение на „Екопарк Варна“, който е първият по рода си у нас и на Балканите, и с усилията на професионалистите от Университетските ботанически градини превърна мястото в едно от най-добре поддържаните и привлекателни за варненци, които са винаги добре дошли там.

Празници на световни туристически дестинации – Великобритания

За четвърта поредна година студенти от ІV курс на специалност „Туризъм” и техните преподаватели от катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет на Софийския университет организират Празници на избрани световни туристически дестинации. Първата дестинация, която представиха в театър „Алма Алтер“, бе Великобритания.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 1 май 2015 г. почина професор Георги Петров Петканов.

Поклонението ще се състои на 5 май 2015 г. от 12:00 часа в църквата "Св. Седмочисленици".

Университетската ботаническа градина в Балчик отбелязва 60-та годишнина

През 2015 година Университетската ботаническа градина в Балчик отбелязва 60-та годишнина от създаването си. Днес градината се гордее с най-голямата колекция от кактуси и сукуленти на Балканския полуостров и в Източна Европа. Представителите на тези семейства наброяват над 3500 вида и впечатляват любителите на бодливите екзоти с разнообразие на форми и размери. Нежните им цветове могат да радват посетителите целогодишно в експозиционната оранжерия.

 

Софийският университет организира кариерен форум „Златната ябълка на успеха“

За трета поредна година Центърът за кариерно развитие на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира кариерен форум „Златната ябълка на успеха“. На откриването на събитието присъстваха Надя Стоянова, ръководител на Кариерния център на СУ, доц. Димитър Биров, функционален ректор на СУ, Николай Николов, управител на фирма „Хорайзънс“, представители на бизнеса и студенти.

Приключи конкурсът на Факултета по начална и предучилищна педагогика на СУ „Месец април – месец на детската книга“

На 28 април 2015 г. в библиотеката по Начална и предучилищна педагогика ръководството на факултета - проф. д-р Димитър Гюров - декан, проф. д-р Стефан Алтъков и доц. д-р Николай Цанев - зам.-декани, връчиха официално наградите на лауреатите в конкурса „Месец април – месец на детската книга“ във ФНПП.