Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В СУ бе открита изложба по повод 175-годишнината от рождението на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа

   
В СУ бе открита изложба по повод 175-годишнината от рождението на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Изложбата „В името на драгоценното ни Отечество!” е посветена на 175-годишнината от рождението на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Събитието, организирано от Историческия факултет, е включено в националния исторически календар за 2015 г. като една от важните юбилейни годишнини и е част от програмата на Майските дни на културата на СУ. Изложбата е изготвена от Регионалния исторически музей-Сливен, от където е родом Хаджи Димитър.

Десетте табла на изложбата проследяват житейския и революционен път на двамата войводи, участието им в национално-освободителното движение, както и хората и идеите, оказали най-силно влияние върху оформянето им като революционери, готови на саможертва в името на родината.

Посетителите имат възможност да разгледат изображения на оръжието, което са притежавали Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Специално внимание е отделено на град Сливен през XIX век, когато се развиват занаятите, търговията и се провокира стопанската инициатива на българите. В този период градът се утвърждава като голям оръжепроизводителен център, известен извън пределите на Балканския полуостров.

В изложбата са показани и откъси от писмо на Хаджи Димитър до Панайот Хитов, както и снимки от интериора в родните къщи на двамата войводи, от Букурещ, Плоещ и Тулча през XIX век – средища на българската емиграция от този период. Акцент в изложбата са снимки на паметници, посветени на двамата войводи и техни съратници, от различни места в България, свързани с революционната дейност на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Изложбата може да бъде разгледана в Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски” до 29 май 2015 г.

DSC_0207_600x400