Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Четири списания, ръководени от преподаватели на СУ, са включени в престижния Европейския реферативен индекс ERIH PLUS

Седем научни списания на Министерството на образованието и науката са включени в престижния Европейския реферативен индекс ERIH PLUS. Четири от тях са ръководени от преподаватели на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

СУ бе домакин на Седмото издание на Международния турнир на младите математици

От 5 до 12 юли 2015 г. в гр. София се проведе седмото издание на Международния турнир на младите математици (VII МТММ 2015). Събитието бе под патронажа на председателя на Народното събрание на Република България г-жа Цецка Цачева.

Служителите на L'Oréal прекараха своя ежегоден ден на доброволен труд, освежавайки Учебно-експерименталната база към Софийския университет

„Силно оценяваме допълнителната помощ, която ни се предоставя, тъй като е невъзможно тази огромна площ да бъде поддържана от ограничения персонал, с който разполагаме. Всякакви доброволчески дейности са добре дошли и занапред“, заяви Петя Попова, главен специалист в Учебно-експерименталната база към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 12 юли 2015 г. почина проф. Кирил Василев Димчев.

Опелото ще се състои на 16 юли 2015 г. /четвъртък/ от 10.30 часа в храма „Св. Седмочисленици”.

Заключителна конференция по проект за изграждане на интердисциплинарни екипи от млади учени

В изпълнение на Дейност 4 по проект BG051PO001-3.3.06-0040, „Изграждане на интердисциплинарни екипи от млади учени в областта на фундаменталните и приложни научни изследвания от значение за медицинската практика“ с бенефициент Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и с партньорството на Лесотехническия университет – София, на 8 юли 2015 г. в гр. Правец беше открита Заключителна конференция, която ще се проведе от 08.07.2015 г. до 10.07.2015 г.

Осем нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на Софийския университет

Заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чл.-кор. проф. дбн Румен Панков връчи трудовите договори на младите си колеги.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ вече участва в стажантската програма по превод Elia Exchange

По инициатива на ФКНФ на 2 юли 2015 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ се присъедини към програмата Elia Exchange за международни стажантски практики на студенти по превод.

Атанас Георгиев и Ивайло Епитропов от Софийския университет получиха наградите „Д-р Илко Ескенази" за 2015 г.

В края на юни се проведе официалната церемония по връчване на наградите „Д-р Илко Ескенази" за 2015 г., на която бяха присъдени две награди за писмени трудове в областта на икономиката и в правото, свързани с членството на България в ЕС.

Ректорското ръководство на СУ се срещна с журналисти от Южна Корея

Зам.-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” чл.-кор проф. дбн Румен Панков се срещна с делегация от журналисти от Южна Корея. На срещата присъстваха още деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ доц.д-р Теодора Петрова и председателят на Съюза на българските журналисти г-жа Снежана Тодорова.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 27 юни 2015 г. почина доц. д-р Емил Марков.

Поклонението ще се състои на 30 юни 2015 г. от 12.00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

В СУ започна заключителната конференция по проект „Информатика, граматика, лексикография“

В Kонферентната зала на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" започна заключителна конференция по проект „Информатика, граматика, лексикография“ (BG051PO001-3.3.06-0024). Проектът е финансиран от Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми” към Министерството на образованието и науката.

Деканът на Богословския факултет доц. д-р Александър Омарчевски беше избран за втори мандат

На общо събрание, проведено на 12 юни 2015 г., деканът на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Александър Омарчевски беше избран за втори мандат.

С изпит по география завърши втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2015/2016 г.

Днес в 14.00 часа започна изпитът по география в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това е последният изпит от втората кандидатстудентска сесия на СУ за учебната 2015/2016 г. В аудитория 272 на Ректората Деница Николова от Бургас изтегли вариант № 3 на теста по география. Кандидат-студентите, които се явяват на изпит днес, са 458.

С изпит по френски език продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2015/2016 г.

Днес в 9.00 часа започна изпитът по френски език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В аудитория 255 на Ректората Мария Славова от град Пазарджик изтегли вариант № 1. Кандидат-студентите, които се явяват на изпит днес, са 78.

С изпит по физика продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 14.00 часа в 255-та аудитория на Ректората Марио Марчев от гр. София изтегли вариант № 2 на тeмата, по която ще работят явилите се на изпита по физика.

С устен изпит по журналистика продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 9.00 часа в Ректората на Софийския университет започна устният изпит по журналистика за кандидат-студенти.

Ректорът на СУ награди студентите, отличили се на Националната студентска олимпиада по физика

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин. Иван Илчев награди с парични награди най-добре представилите се студенти от Физическия факултет на СУ на тазгодишната Национална студентска олимпиада по физика.

В СУ бяха връчени наградите на победителите в научното състезание за тийнейджъри „Герои на бъдещето“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония по връчване на наградите на победителите в научното състезание за тийнейджъри „Герои на бъдещето“, организирано от BASF – България. Състезанието „Герои на бъдещето“ се провежда в 10 държави от Централна и Източна Европа. България е на второ място по брой подадени проекти. 24 отбора от цялата страна премериха сили в тазгодишното състезание.

Втора година устойчиво работи Бизнес инкубатор в областта на екобиотехнологиите

Бизнес инкубаторът за студенти и докторанти в областта на екобиотехнологиите е създаден с финансовото, интелектуално и материално участие на Софийското предприятие за третиране на отпадъци и магистърска програма „Екологична биотехнология“. Партньори са Биологическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Софийската община.

Еньовден беше отбелязан в Университетската ботаническата градина в София

По случай лятното слънцестоене и традиционния български празник Еньовден, за четвърта поредна година „Софийска вода“ покани жителите и гостите на София в Университетската ботаническа градина. Търсещите прохлада и зеленина в центъра на града разгледаха днес безплатно едно от най-красивите места в София.

 

Премиера на монографията „Български антарктически изследвания – синтезис”

В Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет се състоя премиерата на монографията „Български антарктически изследвания – синтезис”. Книгата представя най-важните резултати от научните изследвания през последния четвърт век в областта на науките за Земята и биологичните науки в района на Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски” на о-в Ливингстън.

На 22 юни 2015 г. стартира електронният прием на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2015/2016 г. в Софийския университет

На 22 юни 2015 г. в 8.30 часа стартира електронният прием на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2015/2016 г. в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. На адрес https://online.uni-sofia.bg до 17.30 ч. на 4 юли 2015 г. всички кандидат-студенти, които желаят да участват в класирането, могат да се регистрират.

 

С изпит по руски език продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 14.00 часа в 255-та аудитория на Ректората на Софийския университет Иван Тенев от гр. Бургас изтегли изпитен вариант № 2.

55 кандидат-студенти са подали заявления за явяване на изпит днес.

С изпит по математика II продължава втората кандидатстудентска сесия в Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 9.00 часа в аудитория 272 на Ректората Евелина Димитрова от гр. Хасково изтегли тема № 3 на изпита по математика II. Кандидат-студентите, които се явяват на изпита, са 1037 души.

С изпит по математика I продължава втората кандидатстудентска сесия в Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 14.00 часа в аудитория 240 на Ректората Християн Тучиян от гр. София изтегли тема № 2 на изпита по математика I. Кандидат-студентите, които се явяват на изпита, са 508 души.

С изпит по история на България продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 9.00 часа в 65-та аудитория на Ректората на СУ Емона Дамянова от София изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България. От подготвените от изпитната комисия 17 теми бяха изтеглени:

„Залезът на ранносредновековното Българско царство (927-1018) и

Възстановяване на българската държава“ (1878-1879).

Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 965.

Доц. Д-р Георги Йорданов и проф. дфзн Стойчо Язаджиев станаха лауреати на наградите „Питагор“

Софийският университет „Св. Кл. Охридски“ получи наградата „САЙВал" (SciVal) на „Елзевир“ за институция с най-високо качество на научната продукция.

Десет нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на Софийския университет

Ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев връчи трудовите договори на младите си колеги

Ректорът на СУ се срещна с посланиците на Ирак и Египет в България

Ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. дин Иван Илчев се срещна с посланика на Ирак Кахтан Таха Халаф Ал-Джанаби и посланика на Египет г-жа Манал Йехия Ел Шинауи.

Представяне на книгата „Вяра – смесена!“ Аспекти на всекидневието в две родопски села“

На 15 юни 2015 г. в научноизследователския и почивен център „Родопи” в смолянското село Славейно, база на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, бе представена книгата „Вяра – смесена!“ Аспекти на всекидневието в две родопски села“.

Президентът на Португалия проф. д-р Анибал Каваку Силва посети Софийския университет

Ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев се срещна с президента на Португалската република проф. д-р Анибал Каваку Силва и съпругата му д-р Мария Каваку Силва и с българския държавен глава Росен Плевнелиев.

Изложба на дигитална графика бе открита в Софийския университет

В Галерия „Алма матер" в Ректората на Софийския университет бе открита изложба „Дигитален свят“. Тя представя многообразието на дигиталната графика – от художествените фотографии, обработени с помощта на софтуерен продукт, през колажираните и обработени стари графики до изображенията, създадени изцяло в компютъра; от малкоформатните графични форми до големите принтове. Изложбата може да бъде разгледана до 3 юли 2015 г.

Празници на световни туристически дестинации – Мексико

За четвърта поредна година студенти от ІV курс специалност „Туризъм” и техните преподаватели от катедра „География на туризма” организират Празници на избрани световни туристически дестинации. В университетския театър „Алма Алтер“ бе представена третата дестинация за тази година – Мексико.

Физическият факултет на СУ бе домакин на конкурса "Уреди за кабинета по физика"

Във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за 15 поредна година се проведе конкурсът "Уреди за кабинета по физика". Събитието бе организирано от Софийския клон на Съюза на физиците в България със съдействието на Регионалния инспекторат по образованието – София-град и Физическия факултет на СУ.

Кандидатстудентски изпити по италиански език и по философия и социални науки

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г. продължава с изпити по италиански език и по философия и социални науки.

С изпит по английски език продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 9.00 часа в 243-та аудитория на Ректората на Софийския университет Димитра Пароглу от Кърджали изтегли изпитен вариант № 2.

1510 кандидат-студенти са подали заявления за явяване на изпит днес.

С изпит по химия продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 14.00 часа в 240-та аудитория на Ректората Живко Станев от гр. София изтегли вариант № 2 на тестa, който ще решават явилите се на изпита по химия. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 749.

С писмен изпит по журналистика продължи втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 9.00 часа в 272-ра аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна писменият изпит по журналистика. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 519.

Абсолвентите от випуск 2014 на ФЖМК получиха дипломите си за висше образование

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 200 бакалаври и магистри от трите специалности на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ, „Журналистика”, „Връзки с обществеността” и „Книгоиздаване”, получиха своите дипломи за завършено висше образование. 57 са с отличен успех, един е пълен отличник.

Годишна конференция на SIETAR - България на тема: „Свое и Чуждо“ (теоретични рефлексии и актуални социални практики)

На 8 юни 2015 в Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за четвърти пореден път се проведе годишната конференция на SIETAR – България на тема: „Свое и чуждо (теоретични рефлексии и актуални социални практики)“.

Акад. Петър Кралчевски е новият декан на Факултета по химия и фармация

На общо събрание, проведено на 9 юни 2015 г., за декан на Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе избран акад. проф. дн Петър Кралчевски.

Проф. дфн Александър Драйшу беше преизбран за декан на Физическия факултет на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 5 юни 2015 г., деканът на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Александър Драйшу беше избран за втори мандат.

С изпит по биология продължава втората кандидатстудентска изпитна сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 14.00 часа в 272-ра аудитория на Ректората Ани Пиперова от гр. Стара Загора изтегли темата, по която ще пишат явилите се на изпита по биология. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 829.

С изпит по български език и литература продължи втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 9.00 часа в 65-та аудитория на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна изпитът по български език и литература. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 1197.

Абсолвентите от випуск 2014 г. на специалност „Право“ получиха своите дипломи за висше образование

В изцяло обновената 272-ра аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе тържествената церемония по връчване на дипломите на випуск 2014 на специалност „Право“ на Юридическия факултет на Университета. 370 магистри завършват висшето си образование, осемдесет от тях са отличници, един е пълен отличник. На събитието присъстваха ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев, деканът на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и заместник-деканите доц. Анета Антонова и доц. Георги Митов.

В Софийския университет започна Третата международна научна конференция „Пътят на коприната“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита Третата международна научна конференция „Пътят на коприната“. Тя се организира от Институт Конфуций – София към СУ. На събитието присъстваха ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев, директорът на Центъра по източни езици и култури към СУ проф. дфн Александър Федотов, временно управляващият посолството на Китайската Народна Република в България Дзя Ли, преподаватели, студенти, гости

Физическият факултет награди най-добрите си млади учени

За трети пореден път Физическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ присъди годишни награди за най-добър млад учен и за най-добра докторска дисертация.

 

Софийският университет завоюва второто място на лятната Национална универсиада 2015

На лятната Национална универсиада 2015 г., проведена в Пловдив, Софийският университет достигна второ място след Националната спортна академия. За пореден път представителите на различни спортни дисциплини се представиха отлично на междууниверситетските състезания.

Двудневен Форум на кариерното развитие започна във Факултета по математика и информатика

В двора на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше открит Форум на кариерното развитие. Двудневното събитие е под мотото „Знам и искам да го докажа“. В него участват 53 фирми и Института по механика на БАН.

Студенти на Софийския университет победиха в Националната студентска олимпиада по математика

Студенти от Факултета по математика и информатика, Стопанския факултет и Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” спечелиха медали и се класираха на първите места в проведената в периода 29-31 май 2015 г. Национална студентска олимпиада по математика за 2015 г.