Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / СУ „Св. Климент Охридски“ и посолството на Ислямска република Иран в София подписаха договор за сътрудничество

   
СУ „Св. Климент Охридски“ и посолството на Ислямска република Иран в София подписаха договор за сътрудничество

В Заседателна зала 1 на СУ ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев и извънредният и пълномощен посланик на Ислямска република Иран в София Абдоллах Норузи подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на образованието, изследванията и историческите проучвания между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и посолството на Ислямска република Иран.

На срещата присъстваха Махмуд Хосейн Заде, Петър Кънев, председател на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, Ангел Орбецов, директор на Дирекция „Азия, Австралия и Океания“ в Министерството на външните работи на Република България и Николина Кунева, референт за ИР Иран, Дирекция „Азия, Австралия и Океания“ на МВнР.

Проф. Илчев подчерта, че настоящият договор е първият цялостен договор, който Университетът сключва с посолство, а не с висша образователна институция и отбеляза, че включените точки в договора са практически изпълними и не изискват допълнително финансиране. Една от тях, по които Софийският университет има пълна готовност за изпълнение, е преводът на текста на „История на България“ на персийски език. Освен това за представяне в Иран са подготвени три изложби. Първата експозиция е на фотоси, свързани с българската история. Втората изложба е на тема „Черно море в историческата картография”. Третата изложба е посветена на българската писменост и е подготвена в рамките на честванията на 125-годишнината на Софийския университет.

Посланикът на Иран Абдоллах Норузи изрази радостта си от подписването на договора и заяви, че той е осъществен и усъвършенстван с подкрепата на посолството на Иран.

2

Ангел Орбецов отбеляза, че от българска страна голям принос за сътрудничеството има специалност „Иранистика“ към Факултета по класически и нови филологии на СУ и конкретно доц. д-р Иво Панов. Той подчерта, че Министерството на външните работи също ще окаже съдействие в изпълнението на договора и в момента се подготвя съгласувана програма в областта на културата, науката и изкуството с Иран.

Петър Кънев изрази своята подкрепа за договора и отбеляза, че е радостен от факта, че образованието и науката са поставени преди икономиката.

3

В края на срещата проф. Илчев припомни, че наскоро българо-персийските отношения бяха почетени с издаването на „Персийски думи в българския език“.