Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Ректорското ръководство на СУ се срещна със съдия Салим Жубран

   
Ректорското ръководство на СУ се срещна със съдия Салим Жубран

Заместник-ректорът на СУ проф. дбн Румен Панков се срещна със съдия Салим Жубран от Върховния съд на Израел. На срещата присъства и деканът на Юридическия факултет на Софийския университет проф. д-р Сашо Пенов. Това е първото посещение на Салим Жубран у нас. В началото на седмицата той изнесе лекция в Националния институт по правосъдие в България.

По време на срещата бе обсъдена възможността от активизиране на сътрудничеството между Софийския университет „Св. Климент Охридски” и по-конкретно на Юридическия факултет с авторитетни израелски юридически факултети. Проф. Румен Панков запозна Салим Жубран с историята на Софийския университет, който е най-старото и престижно висше училище в България. Той подчерта активното международно сътрудничество на СУ.

Проф. Панков представи накратко най-новата интердисциплинарна специалност в СУ „Хебраистика” , която е центрирана около изследването на еврейското общество, история и философия. Програмата се реализира от специалисти в съответните области от СУ „Св. Климент Охридски“ в тясно сътрудничество с два израелски университета – Университета в Хайфа и Университета в Йерусалим, с които най-старото висше училище в България има двустранни споразумения за сътрудничество.

Проф. Сашо Пенов изрази своята надежда Юридическият факултет на СУ да сътрудничи с израелски юридически факултети в областта на правото на Европейския съюз. Деканът на ЮФ изтъкна, че много преподаватели и възпитаници на факултета заемат важни ръководни постове в държавата и участват като съветници в комисии и държавни институции. Той отбеляза, че Университетът има съвместни магистърски програми с различни европейски университети и е единственият университет, посетен от делегация на съдии от съда на Европейския съюз в Люксембург. По думите на проф. Пенов, възможностите за студентска и преподавателска мобилност ще бъдат много интересни и полезни и за двете страни.

site