Начало / Новини / Новини и събития

   
Международна конференция „Суифт днес: наследството му от Просвещението до съвременната политика“

В Аулата на Софийския университет бе открита международната конференция „Суифт днес: наследството му от Просвещението до съвременната политика“, която е посветена на 350-тата годишнина от рождението на Джонатан Суифт. Събитието се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Университета, а негов организатор e Катедра „Англицистика и американистика“ към Факултета по класически и нови филологии с любезната подкрепа на Посолството на Ирландия в България и Фондация „Университетска англицистика и американистика“.

Ботаническите градини на Софийския университет бяха удостоени с награда за стратегически принос на европейските проекти Plancafe и BigPicnic

На 29-ти ноември 2017 година се проведе четвъртата Национална конференция „Достъп до добра храна“, организирана от фондация „Българска месна традиция“ в партньорство с „Евро-Ток България“, част от „Евро-Ток Интернационал“, официален консултант на Европейската комисия в областта на храните.

Юбилейна изложба "120 години филиална библиотека „История“ и 25 години филиална библиотека „Археология" бе открита в Алма матер

В Южното крило на Ректората бе експонирана изложба, посветена на 120-годишнината на филиалната библиотека „История“ и 25-годишнината на филиалната библиотека „Археология“. Изложените постери разказват за пътя им от семинарни сбирки до едни от най-модерните филиални библиотеки с богат специализиран фонд в системата на Университетската библиотека. Изложбата може да бъде разгледана до 22 декември 2017 г.

Заключителна конференция по проект „Духовността на София в историческата памет“

В Аулата на Софийския университет се проведе заключителната конференция „Духовността на София в историческата памет“ по едноименния проект на „ Мозайка“ ЕООД, подкрепен и съфинансиран от Столична община, Програма „Култура”. Партньори по проекта са Софийският университет „Св. Климент Охридски”, Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ”, 48 ОУ – София, Центърът за образователни инициативи.

Завърши випуск 2017 на Философския факултет

В Аулата се проведе тържествена церемония по повод дипломирането на випуск 2017 г. на Философския факултет. 265 бакалаври и 161 магистри получиха своите дипломи за висше образование. Трима от бакалаврите и тринадесет от магистрите завършват с отличен успех.

Студенти от Биологическия факултет на Софийския университет и от Медицинския университет в София завоюваха второ място на най-престижното състезание по синтетична биология в света

Отбор студенти от Биологическия факултет на Софийския университет в състав Габриела Виячева, четвърти курс, Стиляна Панова, четвърти курс, Калина Кукова, трети курс, Илка Цветкова, магистър, и Десислава Попова (завършила) от специалност „Молекулярна биология“, и трима студенти от Медицинския университет в София - Петър Бонев, пети курс, Диян Ганев, четвърти курс, и Борян Спасов, четвърти курс на специалност „Медицина“, завоюваха сребърен медал в най-престижното студентско състезание по синтетична биология в света iGEM, което се проведе от 9 до 13 ноември 2017 г. в Бостън. В тазгодишното състезание участваха 310 отбора от 44 страни.

Изложба на тема „Китай – познат и непознат“ бе открита в Софийския университет

В Централното фоайе на Ректората бе открита изложба на тема „Китай – познат и непознат“, посветена на 25-годишнината от създаването на специалност „Китаистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В изложбата са представени фотографии на преподаватели и възпитаници на специалността, отразяващи техния поглед към китайската култура и цивилизация, общество и бит, историческо и природно наследство. Експозицията може да бъде разгледана до 2 декември 2017 г.

На работна среща в Белгия бяха обсъдени предстоящите дейности по проекта Big Picnic

Третата работна среща по проект Big Picnic се състоя в Ботаническата градина Мейсе, Белгия, и продължи три дни.

Проф. д-р Красимира Средкова и проф. д-р Емил Мингов бяха удостоени Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица

Проф. д-р Красимира Средкова и проф. д-р Емил Мингов, дългогодишни преподаватели в Катедрата по трудово и осигурително право на Юридическия факултет, бяха удостоени с най-високото отличие на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - Почетен знак с огърлица.

Студенти и преподаватели от Физическия факултет участваха в скрининг на зрението в две столични училища

Студенти и преподаватели от специалност "Оптометрия" към Катедра "Оптика и спектроскопия" на Физическия факултет на Софийския университет участваха в училищен скрининг на зрението в Спортното училище „Ген. Владимир Стойчев“ и в 20-то средно училище в София. Инициативата се провежда с подкрепата на Българския съюз на оптометристите.

В Биологическия факултет се проведе първи младежки семинар по генетика

Събитието бе организирано от Секция „Генетика“ към Съюза на учените в България със съдействието на Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Института по физиология на растенията и генетика на БАН и Агробиоинститута към Селскостопанска академия.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза патронния си празник с академично тържество

Празникът започна с празнична утреня и божествена св. Литургия в параклиса на Богословския факултет, отслужена и възглавена от Негово високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан с участието на Негово преосвещенство архимандрит Пахомий, рекор на Софийската духовна семинария, и литийно шествие до паметника на св. Климент Охридски. Академичната общност на Софийския университет поднесе цветя на паметника на своя патрон.

Богословският факултет изпрати деветдесетия си юбилеен випуск

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 76 бакалаври и магистри от юбилейния 90-ти випуск на Богословския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Петнадесет от тях завършват с отличен успех.

В Биологическия факултет се проведоха публични лекции на тема "Отвори очи за кръговата икономика"

В Аулата на Биологическия факултет на Софийския университет се проведе сесия за популяризиране на кръговата икономика в България. Инициативата включва серия от публични лекции на тема "Отвори очи за кръговата икономика". Събитието е организирано от Посолството на Нидерландия в България и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Катедра „Стопанско управление“ отбеляза 25+ години от създаването си с кръгла маса

В зала 420 на Стопанския факултет се проведе тържествено отбелязване на 25+ години от създаването на Катедра „Стопанско управление“. Катедра „Управление и организация” е създадена през 80-те години на миналия век в рамките на Свободния факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. След възстановяването на Стопанския факултет в структурата на Университета, тя се прехвърля към него вече с ново име – Катедра „Стопанско управление“. Днес тя е основно структурно звено на Стопанския факултет.

Изложба „Виенски дневници“ в галерия „Алма Матер“

Изложба „Виенски дневници“ на студенти и докторанти от катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика беше открита в галерия „Алма Матер“. Експозицията може да бъде разгледана до 2 декември 2017 г.

Софийският университет бе домакин на Кариерен ден Trained in GermanY Bulgaria

Събитието е организирано от Alumniportal Deutschland и Гьоте-институт България за седми пореден път в сътрудничество с посолството на Федерална Република Германия в София, Стопанския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Катедра “Германистика и скандинавистика” към Факултета по класически и нови филологии.

Магистрите на Стопанския факултет от випуск 2017 получиха своите дипломи

В Аулата в Ректората на Софийския университет се проведе тържествена церемония, на която 170 магистри, възпитаници на Стопанския факултет, получиха дипломите си за завършено висше образование. Шестима от тях са с отличен успех.

Софийският университет награди най-добрите си спортисти за 2017 година

На тържествена церемония в „Яйцето“ в Ректората за 19-ти пореден път Департаментът по спорт на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ награди десетте най-изявени студенти от различни факултети, постигнали високи резултати в спортни състезания през годината. Отличени бяха и най-добрите треньори за 2017 година.

Завърши випуск 2017 г. на Факултета по педагогика

На тържествена церемония в Аулата 170 бакалаври и магистри от Факултета по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха дипломите си за завършено висше образование. Седем от тях са пълни отличници.

В Софийския университет се проведоха традиционните Климентови четения за млади изследователи

Климентовите четения се провеждат за осемнадесети път и се организират от Катедрата по кирилометодиевистика към Факултета по славянски филологии. Събитието се проведе в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

„Гласът на младите: Каква Европа искаме" - публична дискусия с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и Председателския съвет на ЕП

В 272-ра аудитория в Софийския университет се проведе публична дискусия с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и Председателския съвет на ЕП. Дискусията бе под надслов „Гласът на младите: Каква Европа искаме“. Събитието бе организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България, а модератор бе журналистът от бТВ Светослав Иванов.

Д-р Султанка Петрова изнесе лекция на тема „Демографски политики и приоритети на България“

В Заседателна зала 1 в Ректората заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова се срещна със студенти и преподаватели и изнесе лекция на тема „Демографски политики и приоритети на България“.

Докторантски семинар „Медии, комуникации, традиционно и дигитално публикуване”

Катедрата „Пресжурналистика и книгоиздаване” на Факултета по журналистика и масова комуникация отбелязва 20-годишнината на специалността "Книгоиздаване" с докторантския семинар „Медии, комуникации, традиционно и дигитално публикуване”.

„Скитащи“ - изложба на преподаватели от катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика

В столичната галерия „Етюд“ беше открита изложбата „Скитащи“ от проекта „АРТикулации – визуални хроники“. Експозицията може да бъде разгледана до 2 декември 2017 г.

В Будапеща бе открита изложбата „Слово и образ“

На 16 ноември 2017 г. в Българския културен институт в Будапеща, Унгария беше представена изложбата „Слово и образ“ на проф. д-р Стефан Алтъков, зам.-декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика и ръководител на Катедра „Визуални изкуства“, и проф. д-р Лаура Димитрова от същата катедра.

Департаментът за информация и усъвършенстване на учители връчи удостоверения на участници в обучения по програма на МОН

Заместник-ректорът доц. Георги Вълчев връчи удостоверенията на учители, обучавани в Департамента за информация и усъвършенстване на учители на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по квалификационната програма на Министерството на образованието и науката за 2017 година.

"Модели за професионално развитие в социалната работа" – среща с д-р Султанка Петрова, зам.-министър на труда и социалната политика

В 45-та аудитория в Ректората се проведе среща на преподаватели и студенти от специалност "Социални дейности" във Факултета по педагогика на Софийския университет със заместник-министъра на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова. Темата на срещата бе "Модели за професионално развитие в социалната работа".

Девета младежка научна конференция „Климентови дни“ в Биологическия факултет

За девета поредна година в Биологическия факултет на Софийския университет се провежда традиционната Младежка научна конференция „Климентови дни“. В събитието, което е част от Климентовите дни на Алма матер, участват над 120 изследователи от България, Китай, Великобритания, Хърватия и Турция.

Образователната програма Amazon Web Services бе представена във Факултета по математика информатика

Във Факултета по математика и информатика беше представена образователната програма Amazon Web Services. Това е първият проект на Amazon Web Services Educate у нас за образование в облака и се осъществява в партньорство с компанията HeleCloud и Факултета по математика и информатика на Алма матер. Така България става част от 47-те страни в световен мащаб, които подкрепят и усъвършенстват образованието в облака в университетите и училищата.

Завърши випуск 2017 на Физическия факултет

160 бакалаври и магистри, възпитаници на Физическия факултет на Софийския университет, получиха дипломите си за висше образование на тържествена церемония в Аулата в Ректората. 10 от тях завършват с отличен успех.

130 успешно защитили докторанти на Софийския университет получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ успешно защитилите докторанти от всички факултети на най-старото висше училище у нас получиха дипломите си от ректора проф. дфн Анастас Герджиков. Успешно защитилите докторанти за периода 1 май 2017 г. – 31 октомври 2017 г. са 130.

Международна конференция „500 години протестантска Реформация“: богословски, исторически и социални перспективи“

В Софийския университет започна двудневна международна конференция, посветена на 500-та годишнина от началото на протестантската Реформация. В нея участват преподаватели от Богословския и Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, български протестантски богослови и пастири, гости-учени от Унгария, Австрия и Франция.

Специалност „Тюркология“ отбеляза 65-годишнината си с научен форум

Специалност „Тюркология“ към Катедра „Тюркология и алтаистика“ във Факултета по класически и нови филологии чества юбилейната 65-годишнината от създаването си с двудневната международна конференция на тема „Тюркологията днес – предизвикателства и перспективи“. Събитието се проведе в Центъра по източни езици и култури с участието на специалисти от България и гости от Турция, Азербайджан, Казахстан, Унгария и др.

Есенен научно-образователен форум на тема „Съвременни педагогически технологии в образованието“

В Департамента за информация и усъвършенстване на учители се проведе седмият пореден Есенен научно-образователен форум. Традиционно академичната проява се организира през ноември и е посветена на Климентовите дни на Софийския университет. Темата на тазгодишния форум е „Съвременни педагогически технологии в образованието“.

Приключи научно-практическата конференция „Децата и медиите“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Държавната агенция за закрила на детето организираха Научно-практическа конференция „Децата и медиите“. Събитието съпътства XVII-ия Международен семинар за правата на детето на Евроазиатския съюз „Азия-Европа.

В Алма матер бяха връчени тазгодишните стипендии „За жените в науката“

В Световния ден на науката за мир и развитие Софийският университет бе домакин на тържествената церемония по награждаването на победителките в тазгодишната програма „За жените в науката“. Университетът заедно с L’Oréal България и Националната комисия за ЮНЕСКО-България за седма поредна година са партньори и съорганизатори на инициативата, която насърчава младите жени в България да изберат професионално развитие в научната сфера.

„Децата и медиите“ – научно практическа конференция в Софийския университет

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Държавната агенция за закрила на детето организираха Научно-практическа конференция „Децата и медиите“. Събитието съпътства XVII-ия Международен семинар за правата на детето на Евроазиатския съюз „Азия-Европа“.

Изложби на преподаватели от Факултета по начална и предучилищна педагогика в галерия „Алма матер“

В галерия "Алма матер" в Ректората бяха открити две изложби на преподаватели от Катедра "Визуални изкуства" към Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет - изложба - живопис на проф. д-р Стефан Алтъков, зам. декан на факултета и ръководител на Катедра "Визуални изкуства" и изложба-графика на проф. Буян Филчев.

Творби на проф. Лаура Димитрова бяха представени на Шестото международно триенале на текстилното изкуство

Проф. д-р Лаура Димитрова от катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет участва в Шестото международно триенале на текстилното изкуство в Нови Сад, Сърбия с творбите си „Външност и същност“, „Опитомяване“ и „Същина“.

Двадесет и двама нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на Софийския университет

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с най-новите си колеги и им връчи трудовите договори.

Юридическият факултет на Софийския университет отбеляза своята 125-годишнина

В Народния театър „Иван Вазов“ Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отпразнува своята 125-годишнина. На тържеството присъстваха ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков, министърът на правосъдието на Република България г-жа Цецка Цачева, деканът на Юридическия факултет проф. д-р Сашо Пенов, заместник-деканите на факултета доц. д-р Георги Митов и доц. д-р Анета Антонова, преподаватели и студенти, възпитаници на факултета магистрати, съдии и общественици.

In Memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 3 ноември 2017 г. ни напусна проф. Костадин Грозев.

Алма матер бе домакин на публична дискусия на тема: „Европа – По пътя към дигитално бъдеще“

В Аулата на Софийския университет се проведе публична дискусия на тема: „Европа – По пътя към дигитално бъдеще“ с президента на България Румен Радев и президента на Швейцария г-жа Дорис Лойтхард.

Семинар „Качествени и количествени методи на изследване“ по проект за съвременни методи и методики в научните изследвания

В зала „Яйцето“ в бл. 4, кампус „Изток“ се проведе първият семинар на тема „Качествени и количествени методи на изследване” по проекта „Формиране на компетентости и усъвършенстване на умения за прилагане на съвременни методи и методики за научни изследвания от млади учени“ (Договор № ДМ10/2 от 14.12.2016 г. по Фонд „Научни изследвания”). Лектори бяха доц. д-р Калоян Харалампиев и гл. ас. д-р Петя Славова от Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Открита бе изложбата „Рестартирай – пресъздай“

На 2 ноември 2017 г. в изложбена зала „Вароша“ в Ловеч бе открита изложбата „Рестартирай – пресъздай“ по съвместен проект на Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Министър Лиляна Павлова се срещна със студенти на Алма матер

В Аулата на Алма матер министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова се срещна със студенти на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и запозна младите хора с основните приоритети, които страната ни ще следва по време на първото Българско председателство. Модератор на дискусията бе Мария Йорданова, студентка в трети курс в специалност „Европеистика“.

Бразилска литературна вечер се проведе в Софийския университет

В „Яйцето“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе бразилска литературна вечер, на която бяха представени книгите „Дъщерята на реките“ и „Къде са цветята“ на Илко Минев, „Бразилски цикъл“ на Елисавета Багряна и „Точката на изчезване“ на Лобо Пазолини, издадени на български и на португалски език.

Софийският университет бе домакин на церемонията „Отличниците на България“

В навечерието на Деня на будителите в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе церемонията по връчване на отличията на 54 ученици от 12 града в страната, постигнали значими научни постижения и спечелили медали от международни състезания. Кампанията „Отличниците на България“ е инициатива на вестник „24 часа“, която има за цел да популяризира добрите примери в българското образование. Водещ на церемонията бе журналистът Георги Милков.

Студенти от Факултета по математика и информатика спечелиха 14 медала на Националната студентска олимпиада по компютърна математика

Студенти от Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечелиха пет златни, четири сребърни и пет бронзови медала в група А на VI Национална студентска олимпиада по компютърна математика CompMath 2017„Академик Стефан Додунеков", която се проведе от от 27 до 29 октомври 2017 г. във Варна.