Начало / Новини

   

Новини и събития

В Софийския университет бяха обявени номинациите за образование на първите награди „Евлогий и Христо Георгиеви“

В Аулата на Софийския университет Организационният комитет на "Награди Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса" представи официално номинациите в област „Образование“. По време на събитието бе представена и историческата монография на професор Христо Глушков "Евлогий и Христо Георгиеви - живот и дейност" – единствената книга за двамата братя, преиздадена от Ротари клуб-Карлово.

Дни на отворените врати във Факултета по химия и фармация

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет започнаха ежегодните Дни на отворените врати. Те се провеждат в рамките на два дни, през които се представят специалностите, изучавани във Факултета, а любопитните и любознателните имат възможността да посетят различните лаборатории и да надникнат в света на квантовата химия, инженерната химия, технологията на лекарствените форми.

За четвърта поредна година отбор на Юридическия факултет на Софийския университет печели първото място на Междууниверситетското състезание за решаване на казуси по гражданско и търговско право

На 23.04.2016 г. в гр. Бургас се проведе Шестото междууниверситетско състезание за решаване на казуси по гражданско и търговско право, организирано от Центъра по юридически науки на Бургаския свободен университет.

Студенти от Софийския университет организираха работилница за писани яйца

В навечерието на Великден третокурсници от специалност „Етнология“ към Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ демонстрираха пред колегите си традиционна празнична трапеза и различни техники за боядисване на яйца.

 

Абсолвентите от випуск 2015 г. на Факултета по класически и нови филологии получиха дипломите си за завършено висше образование

В Аулата на Софийския университет се проведе тържествената церемония по връчване на дипломите на завършилите Факултета по класически и нови филологии. 270 бакалаври и магистри получиха дипломите си за завършено висше образование. 92-ма са отличниците, от които с пълен отличен успех са седем абсолвенти.

Ученик от ПМГ "Екзарх Антим І"- град Видин ще представи България на световните финали по ИТ в САЩ

На 25 април 2016 г. в Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведоха националните финали на най-голямото световно състезание по информационни технологии за ученици, в което мерят сили повече от 400 000 участници от над 130 държави.

Стартира конкурс за набиране на проектни предложения в рамките на нова програма за подкрепа на студентски иновации

Институт “Отворено общество” – София в партньорство с Фондация „Микрофонд – София“ обявяват началото на конкурс за набиране на проектни предложения в рамките на новосъздадената Програма за подкрепа на студентски иновации.

Международна научна конференция "Сервантес и Шекспир - 400 години във вечността"

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше официално открита международната научна конференция "Сервантес и Шекспир - 400 години във вечността", организирана от катедрите "Испанистика и португалистика", "Англицистика и американистика", "Теория на литературата" към Факултета по класически и нови филологии, Културния център на Софийския университет, Театър лаборатория "@лма @лтер", Институт "Сервантес" и Посолството на Кралство Испания в България.

Официално бе открита Учебно-експерименталната база – Драгалевци на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Организатори на събитието „Учебно-експериментална база – Драгалевци: минало – настояще – бъдеще“ са Биологическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университетските ботанически градини. Откриването на обновената база беше организирано в навечерието на Световния ден на Земята, който се отбелязва всяка година на 22 април.

Тринадесети международни славистични четения "Мултикултурализъм и многоезичие"

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха открити Тринадесетите международни славистични четения, които тази година са на тема "Мултикултурализъм и многоезичие". Международната конференция, организирана от Факултета по славянски филологии, се провежда на всеки две години и вече е утвърден научен форум.