Начало / Новини

   

Новини и събития

В Университета се проведе лекция, посветена на индианците от Големите северноамерикански равнини

В Конферентната зала на Софийския университет журналистът Любомир Кюмюрджиев изнесе лекция на тема "Свещените кръгове. Индианците от Големите северноамерикански равнини". Лекцията бе посветена на традиционната култура на различни индиански племена. Събитието бе организирано от Катедра „Етнология“ на Историческия факултет на Университета.

София Филм Фест отново гостува на Софийския университет

От 21 до 29 март 2017 г. в Софийския университет ще бъдат представени пет филма от 21-то издание на София Филм Фест. За пета поредна година София Филм Фест успешно партнира с Културния център на Университета. Селекцията включва най-желаните фестивални заглавия от Великобритания, Франция, Финландия, Италия и Германия.

Отборът на Алма матер се класира сред 16-те най-добри университета в света на най-старото състезание по право на Европейския съюз

За първи път от 12 години Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” участва със свой отбор на най-старото и престижно състезание по право на Европейския съюз – European Law Moot Court. Състезанието е организирано под патронажа и със съдействието на Съда на Европейския съюз, който е и домакин на финала.

Кръгла маса на тема "Република България и Република Азербайджан: 25 години приятелско партньорство и сътрудничество"

Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет съвместно със Софийския форум за културна и научна дипломация и Славянския университет в Баку организираха кръгла маса, посветена на 25-годишното партньорство и сътрудничество между България и Азербайджан.

В Софийския университет се проведе форум на тема: „Истории на успеха в социалната работа”

Факултетът по педагогика на Софийския университет организира форум на тема: „Истории на успеха в социалната работа”. Той е посветен на Международния ден на социалната работа – 21 март, 20-годишнината на специалност „Социални дейности“ и 10 години от създаването на Катедра „Социална работа” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Hова лаборатория по високопроизводителни изчисления беше открита в „София Тех Парк“

Високопроизводителните изчисления представляват съсредоточаване на изчислителни ресурси за постигане на изчислителна мощ за решаване на научни, инженерни и свързани с бизнеса и обществото проблеми. Това е и основната дейност в Лабораторията.

С изпити по математика II и физика започна първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г.

В 9.00 часа в зала 292 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по математика II. Иван Петров от София изтегли тема № 1, по която ще работят кандидатите. Кандидат-студентите, подали заявления за явяване на изпита, са 1 066 .

Университетската библиотека получи дарение от Ливанското посолство в България

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ получи дарение от книги от посланик на Ливанската република в България г-жа Сузан Музи. Изданията са в различни тематични области - история, езикознание, художествена литература, туризъм и са от ливански издателства.

Софийският университет стана първият в България, който въведе разделно събиране на отпадъци от опаковки

С помощта на „ЕКОПАК България“ АД Софийският университет „Св. Климент Охридски“ стана първият в България, който събира разделно отпадъци от опаковки. Най-голямата организация в България дари 50 метални кошчета за Ректората на Университета.

Випуск 2016 г. на Факултета по химия и фармация завърши висшето си образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 90 бакалаври и магистри от випуск 2016 г. на Факултета по химия и фармация получиха дипломите си за завършено висше образование. Пълните отличници на випуска са петима.