Начало / Новини

   

Новини и събития

МОСВ и Софийският университет подписаха допълнително споразумение по проект за опазване на биоразнообразието

Зам.-ректорът на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев и ръководителят на Програмния оператор в МОСВ Силвия Рангелова подписаха допълнително споразумение за финансиране на проекта „Картиране и оценка на екосистемните услуги на степно-храстови екосистеми на територията на България извън НАТУРА 2000 (СХЕ-БГ)“.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" и фирмата „Юниливър“ подписаха рамкoво споразумение за сътрудничество

В Заседателната зала на Факултета по химия и фармация беше подписано рамкoво споразумение между фирмата „Юниливър“ (Unilever) и Софийския университет за провеждане на съвместни научни изследвания, финансирани от фирмата.

Преподаватели от Факултета по начална и предучилищна педагогика участваха в международен пленер в Разлог

Проф. д-р Стефан Алтъков, зам. декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика и ръководител на Катедра "Визуални изкуства" и проф. д-р Лаура Димитрова от същата катедра взеха участие в международния пленер "Разложко хоро", който се проведе от 16 до 22 август 2016 г в Разлог.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 21 август 2016 г. след кратко боледуване почина проф. Мария Георгиева, изтъкнат преподавател и изследовател в областта на англицистиката и високоуважаван колега.

Опелото ще се състои на 23 август, вторник, от 13.30 часа в храма на Централните софийски гробища.

Ученик от България е световен шампион на най-голямото състезание по информационни технологии в света

Георги Бошев от гр. Несебър, ученик от XII клас от Гимназията с преподаване на английски език „Гео Милев“ в град Бургас, постигна най-висок резултат на световното състезание за ученици Microsoft Office World Wide Championship 2016, което се проведе в Орландо, Флорида, от 7 до 11 август 2016 г. Той спечели в конкуренция с 400 000 участници от повече от 130 държави.

В Университетската ботаническа градина в Балчик започна доброволческа инициатива

В Университетската ботаническа градина в гр. Балчик започна пилотната инициатива на Балканския екологичен център „Доброволчество в Университетските ботанически градини”. Студенти и преподаватели от Биологическия факултет и Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски” участват в работата на екипа от Ботаническата градина в гр. Балчик и представят свои самостоятелни инициативи.

Петима български ученици се борят за златните медали в най-голямото световно състезание по ИТ

За поредна година Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира участието на българския национален отбор по ИТ в най-голямото световно състезание по информационни технологии. В състезанието участват повече от 400 000 ученици от над 130 държави.

В Университетската ботаническа градина в Балчик бе открита изложба на Генади Гавраилов

В Експозиционната оранжерия на Университетската ботаническа градина в Балчик бе представена изложбата на младия художник Генади Гавраилов.

Изложбата може да бъде разгледана до 13 август 2016 г.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 05.08.2016 г. почина проф. дфн Богдан Богданов, блестящ елинист, високо ерудиран културолог и интелектуалец, един от доайените на българската класическа филология.

Поклонението ще се състои на 9 август 2016 г. от 16.00 часа в базиликата "Света София".

Преподаватели от Софийския университет участваха в международен арт симпозиум в Полша

Проф. д-р Стефан Алтъков и проф. д-р Лаура Димитрова от катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ участваха в международен арт симпозиум на името на Мариан Разумски в град Тарнобжег, Полша.