Начало / Новини

   

Новини и събития

Стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на СУ "Св. Кл. Охридски" за 2016 г.

За девета поредна година ще се проведе конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Студенти по туризъм се включиха в обучение за устойчиво развитие на туризма

На 5 януари 2016 г. студенти от ІІІ курс, специалност „Туризъм“ на СУ „Св. Климент Охридски”, взеха участие в публична лекция на тема: „Интегриране на корпоративна социална отговорност в професионалното образование и обучение в туристическата индустрия”, изнесена от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Директорът на Библиотека "Александрина" изнесе публична лекция в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет директорът на Библиотека "Александрина" д-р Исмаил Серагелдин изнесе публична лекция на тема: „Седемте колони на революцията на знанието“. По-рано той се срещна с ректора на СУ проф. дфн Анастас Герджиков. Д-р Серагелдин изрази радостта си от възможността да посети най-старото висше училище в България и подчерта, че за него е чест да изнесе лекция в Университета.

Шестнадесет студенти на СУ получиха стипендии от Фондация „Еврика” и Huawei Technologies

В Националния политехнически музей се проведе официалната церемония за връчване на сертификатите за именните стипендии на Фондация „Еврика” и за постижения в международните средношколски олимпиади за учебната 2015/2016 година. Стипендиите са за ученици и студенти за постижения в различни области на науката. И тази година сред най-талантливите младежи шестнадесет от наградените са възпитаници на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На церемонията за втори път бяха връчени и стипендиите на Huawei Technologies.

Шестима нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на СУ

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. дфн Анастас Герджиков връчи трудовите договори на новоназначените преподаватели в Алма матер. Ректорът проведе кратък разговор с тях, поздрави ги с избора им да се включат в преподавателския състав на най-старото висше училище у нас и им пожела успех.

Университетската библиотека предоставя временен достъп до база данни на Кралското общество по химия

В периода 1-28 февруари 2016 г. Университетската библиотека ”Св. Климент Охридски” предоставя временен достъп до продуктите на RSC Gold, които съдържат над един милион статии и части от книги в областта на химическата наука

Известни са участниците във финалите на най-голямото световно състезание по ИТ за ученици

За трета поредна година Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ организира участието на българския национален отбор по ИТ в най-голямото световно състезание за ученици, в което мерят сили повече от 400 000 участници от над 130 държави.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 1 февруари 2016 г. почина проф. дмн Рони Нисим Леви.

Поклонението ще бъде от 11.00 часа на 4 февруари 2016 г. в синагогата на Централните софийски гробища.

Празник на Богословския факултет на Софийския университет

В Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” тържествено бе отбелязан денят на висшите православни богослови св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, който се чества и като празник на богословските факултети и школи. На събитието присъстваха деканът на факултета доц. д-р Александър Омарчевски, преподаватели, студенти, духовници, гости от чужбина, общественици, културни дейци и граждани.

Фондация “Св. Климент Охридски” обявява десети национален литературен конкурс за стихотворение и разказ

За наградите могат да кандидатстват студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.