Начало / Новини

   

Новини и събития

Конференция по повод 135-годишнината от приемането на Търновската конституция

В конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе конференция, посветена на 135-годишнината от приемането на Търновската конституция, организирана от Юридическия факултет на Софийския университет. Гост на събитието беше президентът на Република България Росен Плевнелиев.

Представяне на книгата „Българската история в 100 личности”

В препълнената Аула на Софийския университет „Св. Климент Охридски” беше представена книгата „Българската история в 100 личности”. Представянето започна с изпълнение на народната песен „Девойко мари хубава” от студентката Мария.

В Софийския университет се състоя международната конференция „25 години общ съд на Европейския съюз“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе международна конференция „25 години общ съд на Европейския съюз“ - едно от най-мащабните събития в Европа, свързани с отбелязването на годишнината. В конференцията взеха участие вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова, посланикът на Република Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, съдията в Общия съд на ЕС Марияна Кънчева, заместник-председателят на Върховния административен съд и председател на Асоциацията на българските административни съдии Боян Магдалинчев.

Абсолвентите от випуск 2013 г. на Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 254 бакалаври и магистри, възпитаници на Факултета по славянски филологии, получиха своите дипломи. Пълните отличници във випуска са шестима.

Абсолвентите от випуск 2013 г. на Факултета по класически и нови филологии получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 350 бакалаври и магистри от Факултета по класически и нови филологии получиха своите дипломи. 10 са пълните отличници на випуска.

Денислава Шентова от НПМГ е първата дама победител в юбилейното десето национално състезание по компютърни мрежи за ученици 2014 г.

На 12-13 април 2014 г. в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади към МОН се проведе Десетото национално състезание по компютърни мрежи за ученици. Събитието бе под патронажа на Министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, организирано съвместно със Софийския университет „Св. Климент Охридски” - Факултета по математика и информатика /ФМИ/ и Българската асоциация на мрежовите академии /БАМА/.

С изпит по биология продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г.

Днес в 14.00 часа в 255-та аудитория на Ректората Светослава Бърборска от гр. София избра темата, по която ще пишат явилите се на изпита по биология. От подготвените от изпитната комисия седем теми беше изтеглена: „Молекули, носещи генетична информация – същност, структура и функции”. Теди Йорданова от гр. Враца изтегли вариант № 1 на тестa.

С изпит по история на България продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г.

Днес в 9.00 часа в 65-та аудитория на Ректората Теодор Селман от гр. Сливен изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България. От подготвените от изпитната комисия 18 теми бяха изтеглени:

„Априлското въстание 1876 г.” и

„България в навечерието и по време на Първата балканска война (1908-1913)”.

Акад. Виктор Матвеев беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата акад. Виктор Матвеев беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Излезе първият брой за 2014 г. на "Списание на Софийския университет за образователни изследвания"

“Списание на Софийския университет за образователни изследвания” е онлайн издание на Университетския център за електронно обучение, представящо научни публикации на резултатите от изследвания в областта на образованието.