Начало / Новини

   

Новини и събития

С изпит по география продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 14.00 часа в 252-та аудитория на Ректората Страцимир Стайков от гр. София изтегли изтегли вариант № 7 на тестa, който ще решават явилите се на изпита по география.

С изпит по български език и литература продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 9.00 часа в 65-та аудитория на Ректората Димитър Славков от гр. София изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по български език и литература.

Абсолвентите от випуск 2014 г. на Биологическия факултет получиха дипломи за висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Климент Охридски“ бакалаврите и магистрите от випуск 2014 г. получиха своите дипломи. По време на празника с почетен знак „Св. Климент Охридски” със синя лента бяха удостоени доц. д-р Марин Симеоновски, доц. дбн Кирил Ралчев и проф. д-р Александър Панайотов.

Софийският университет сключи договор за сътрудничество с Тотал E&П България Б.В.

В централата на Тотал E&П България Б.В. бе подписан рамков договор за сътрудничество между Тотал E&П България Б.В. и Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Споразумението бе подписано от ректора на СУ чл.-кор. проф. дин Иван Илчев и г-н Кзавие Фожрас, управител на Тотал E&П България Б.В.

Осем нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на най-старото българско висше училище

Новоназначените преподаватели получиха трудовите си договори от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев.

Официално откриване на изцяло реконструираната 272-ра аудитория в Софийския университет

На 15 април 2015 г., в навечерието на деня на българската Конституция, официално бе открита изцяло реконструираната 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В СУ започна Деветата конференция на специалност „Архивистика и документалистика”

В Конферентната зала на Софийския университет започна двудневна конференция на специалност „Архивистика и документалистика” на тема „Университетското професионално архивно образование и архивно-информационният сектор – реалности и предизвикателства”. По време на откриването й ректорът на СУ проф. Иван Илчев и председателят на Държавна агенция „Архиви” доц. Михаил Груев преподписаха договора за съвместно сътрудничество между двете институции.

Делегация от Департамента по спорт на СУ гостува на университета „Гоце Делчев“ в Щип

Волейболните отбори (мъже и жени) на Софийския университет „Св. Климент Охридски” гостуваха на Университета „Гоце Делчев” гр. Щип, Република Македония. Те бяха там по официална покана на проф. д-р Емилия Яневик, председател на Университетския спортен център на Университета „Гоце Делчев“ и доц. д-р Кирил Барбареев, ръководител на центъра.

 

Българска победа на географския фестивал в Русия

Групата от Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” спечели първо място на състезанието за географска презентация по време на XI Большой географический фестиваль (9-12 април 2015 г.) в Санкт Петербург, Русия.

СУ е ключов български партньор на Европейската космическа агенция (ESA)

Ерик Морел де Вестгавер, директор на Европейската космическа агенция (ESA) по промишленост, поръчки и правни услуги, и Божидар Лукарски, министър на икономиката на България, подписаха Споразумение за европейска кооперираща държава в София на 8 април 2015 г. Софийският университет има решаваща роля за сключеното споразумение.