Начало / Новини

   

Новини и събития

Завърши юбилейният десети випуск на международната магистърска програма „Право на ЕС“

На тържествена церемония в зала 272 на Ректората бяха връчени дипломите на десетия випуск на международната програма „Право на ЕС“. Абсолвентите от випуск 2016 г. са 41, девет от тях са с отличен успех.

In Memoriam

На 23 юни 2017 г. научната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ загуби проф. дюн Живко Миланов.

Поклонението ще се състои на 26 юни 2017 г. от 13.00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

С изпити по френски език и по география завършва втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г.

Днес в 9.00 часа започна изпитът по френски език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В аудитория 292 на Ректората Павлина Георгиева от Перник изтегли вариант № 1. Кандидат-студентите, които се явяват на изпит днес, са 58. Председател на изпитната комисия е доц. Маргарита Руски.

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г. продължава с изпит по музикален инструмент или пеене, физика и събеседване за специалност „Графичен дизайн“

В 13.00 часа в Аулата на Ректората започна изпитът по музикален инструмент или пеене. Кандидатите, подали заявление за явяване, са 18 души.

С устен изпит по журналистика продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г.

Днес в 9.00 часа в Ректората на Софийския университет започна устният изпит по журналистика за кандидат-студенти. Допуснати до изпита са 393 кандидат-студенти, които на писмения изпит са получили оценка, не по-ниска от добър (3,50).

Магистърската програма „Право на Европейския съюз“ отбелязва 10-годишнината си с международна конференция

В 272-ра аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна международната конференция на тема: „България и ЕС – 10 години и едно председателство между предизвикателства и надежди“. Събитието се провежда под патронажа на вицепрезидента на Републиката г-жа Илияна Йотова и е по повод десетата годишнина на международната магистърска програма „Право на Европейския съюз“.

Софийският университет и Университетът Нишанташъ в Турция сключиха споразумение за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и проф. д-р Есра Хатипоглу, ректор на Университета Нишанташъ в Турция, подписаха споразумение за сътрудничество за развитие на отношенията между двете институции в полето на висшето образование и научните изследвания.

Университетските ботанически градини отбелязаха 125-годишнината от своето създаване

В Университетската ботаническа градина в София се проведе честване по повод 125-годишнината от създаването й. Празникът бе уважен от заместник-ректорът на Алма матер доц. Георги Вълчев, представители на академичното ръководство на Софийския университет, преподаватели, учени от БАН, ботаници и гости.

Представяне на проект „Докторантски център Св. Климент Охридски“

В Софийския университет се състоя информационна среща за запознаване с възможностите по проект BG05M2OP001-2.009.0013 „Докторантски център Св. Климент Охридски“. Софийският университет започна изпълнението на проекта, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, на 21 април 2017 г. Проектът ще продължи до 31 декември 2018 г.

Катедра „Астрономия“ участва с обширна програма в SCIENCE PARTY: КОСМОС в Детския научен център „Музейко“

На 16 юни 2017 г. близо 400 души посетиха научното парти на тема „Космос“ в Детския научен център „Музейко“, по време на което учени и студенти от катедра „Астрономия“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски” участваха с лекции, демонстрации и наблюдения с телескопи.