Начало / Новини

   

Новини и събития

Завърши випуск 2020 г. на специалност „Право“ на Юридическия факултет

На тържествена церемония, която се проведе на открито в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“ 370 абсолвенти от специалност „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. 75 завършват с отличен успех, един от тях е пълен отличник.

Завърши випуск 2020 г. на специалност „Международни отношения“

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 60 бакалаври и 14 магистри от випуск 2020 г. на специалност „Международни отношения“ в Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях 18 са отличници.

Софийският университет участва в EURIE/Coursera Eastern European Executive panel

На 2 юни 2021 г. заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Елиза Стефанова участва в EURIE/Coursera Eastern European Executive panel. Coursera е електронна образователна интерактивна платформа, предлагаща свободно достъпни онлайн курсове на обучение. Тя предлага съвместно с университети от цял свят курсове от различни области на науката – инженерни и хуманитарни науки, медицина, биология, социални науки, компютърни науки и др.

Гл. ас. д-р Красимира Дренска от Катедра „Визуални изкуства“ със самостоятелна изложба в рамките на София Хартиен Арт Фест 2021

На 10 юни 2021 г. в Националния дворец на културата беше открита самостоятелната изложба „Орнаменти“ на гл. ас. Красимира Дренска от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата. Мащабната авторска изложба е част от престижния фестивал за хартиено изкуство София Хартиен Арт Фест 2021.

XIX Национална конференция по химия за студенти и докторанти

В периода 2-4 юни 2021 г. във Факултета по химия и фармация на Софийския университет успешно се проведе XIX Национална конференция по химия за студенти и докторанти .

Ученици от Националната природо-математическа гимназия гостуваха във Факултета по математика и информатика

За поредна година ученици от 10 и 11 клас от профилите „Математически“ и „Софтуерни и хардуерни науки“ от Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) посетиха Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Филология и журналистика в диалог за българския език

В Аулата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ студенти българисти и техните преподаватели представиха резултатите от проучванията върху журналистическата реч, осъществявани в рамките на часовете по езикова култура, лексикология и публична реч. Връчиха се награди на журналисти, отличили се със своето отношение към българския език в ефир, и на медии, доказали професионализма си в опазването на езиковата култура.

Бъдещите издатели представиха първата си книга

Създаден в условията на пандемия, сборникът „Боледуват ли книгите?“ беше представен на 9 юни чрез онлайн премиера. Изданието на Факултета по журналистика и масова комуникация не дава еднозначен отговор на въпроса, зададен в заглавието си, но отразява многобройни примери как издателската индустрия се справя с кризисната ситуация в България и чужбина. Книгата е дело на студентите по книгоиздаване от втори курс и е творческият резултат от дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“ с преподавател гл. ас. д-р Георги Александров.

Среща с португалския писател Жоао Пинто Коельо в рамките на Дните на лузофонията във Факултета по класически и нови филологии

Студенти, преподаватели и докторанти в специалност ,,Португалска филология“, при Катедрата по испанистика и португалистика се срещнаха с португалския писател Жоао Пинто Коельо, който се включи от Лисабон в онлайн събитието от програмата на поредното издание на Дните на лузофонията във Факултета по класически и нови филологии. Поводът за срещата бе премиерата на българския превод на романа Попитайте Сара Грос, който е и първата преведена на български език творба на писателя.

Софийският университет се изкачи с 50 места в QS World University Rankings

В световната класация на университетите QS World University Rankings за 2022 г., оповестена на 8 юни 2021 г., Софийският университет се нарежда на 591-600 място. Най-старият и авторитетен български университет участва в класацията от 2014 г. и сегашното място е най-високото до момента. Тази година университетът се изкачва с 50 места и е класиран в топ 46%.