Начало / Новини

   

Новини и събития

СУ „Св. Климент Охридски“ и посолството на Ислямска република Иран в София подписаха договор за сътрудничество

В Заседателна зала 1 на СУ ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев и извънредният и пълномощен посланик на Ислямска република Иран в София Абдоллах Норузи подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на образованието, изследванията и историческите проучвания между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и посолството на Ислямска република Иран.

Близо 90 процента от плана за прием в Софийския университет за учебната 2015/2016 г. е изпълнен. За останалите 675 места СУ обявява допълнителен прием

След приключване на трите класирания в кандидатстудентската кампания за учебната 2015/2016 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ почти 90 процента от плана за прием в образователно-квалификационните степени „бакалавър“ и „магистър“ след средно образование е изпълнен. За оставащите 675 места, субсидирани от държавата, Софийският университет обявява допълнителен прием.

Университетските ботанически градини при СУ „Св. Климент Охридски” ще работят по нов проект от септември 2015 г.

Проектът „Иновации във висшето образование в областта на растителното разнообразие: гъвкави образователни пътеки за развиващ се пазар на труда“ (Higher Education Innovation in Plant Diversity: flexible learning paths for emerging labour market” - HEI PLADI), в който Университетските ботанически градини са партньор, е одобрен по програма "Еразъм+".

В Софийския университет се проведе обучение на тема „Как да стигнем до мечтаната работа“

В Конферентната зала на Софийския университет в рамките на два дни се проведе обучение на тема „Как да стигнем до мечтаната работа“. Събитието бе организирано от Кариерния център на СУ и Младежкия информационно-консултантски център „Витоша“.

Шестима български ученици се борят за злато в най-голямото световно състезание по ИТ

Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ организира за поредна година участието на българският национален отбор по ИТ в най-голямото световно състезание за ученици, в което ще се включат повече от 400 000 ученици от над 130 държави.

Женският отбор по баскетбол на СУ завоюва шестото място на Европейското университетско първенство по баскетбол 3х3

Нашата състезателка Радостина Димитрова зае второ място в индивидуалните състезания за стрелба в коша от зоната на двете точки.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че внезапно почина проф. дин Димитър Попов.

Опелото ще се състои на 5 август 2015 г. (сряда) от 11.30 часа в храма „Св. Георги”.

Доц. Антоанета Антонова от Физическия факултет на СУ е част от международен екип, наблюдавал за първи път полярно сияние извън Слънчевата система

Международен екип от астрономи, воден от Грег Халинан (Калтех, САЩ), между които и доц. Антоанета Антонова от катедра "Астрономия" на Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", наблюдаваха за първи път полярно сияние извън Слънчевата система. Учените са използвали радиотелескопа Very Large Array в Ню Мексико, 5-метровия телескоп „Хейл“ в Калифорния и 10-метровите телескопи на обсерваторията „Кек“ в Хаваите (САЩ). Откритието бе публикувано в най-престижното научно списание "Нейчър" на 30 юли 2015 г.

Годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина започна в СУ

За поредна година Софийският университет „Св. Климент Охридски” е домакин на Годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. По време на ежегодната среща редица учители, администратори и радетели на българските училища в чужбина от четири континента имат възможност да обменят информация и опит за развитието и утвърждаването на обучението по български език и култура в чужбина.

Приключва Петдесет и третият летен семинар по българистика за чуждестранни българисти и слависти

За поредна година в с. Лозен, гр. София, се проведе Летният семинар по българистика за чуждестранни българисти и слависти към Софийския университет „Св. Климент Охридски". Събитието се организира с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката на Република България и Софийския университет. Цялостната подготовка, организация и провеждане на Семинара са осъществени от Факултета по славянски филологии на СУ.