Начало / Новини

   

Новини и събития

Кръгла маса по информационно право: „Изкуственият интелект: в помощ или заплаха за юридическите професии?“

На 5 декември 2023 г. в Конферентната зала на Ректората за втора поредна година се проведе Кръгла маса по информационно право. Темата на изданието за 2023 г. бе: „Изкуственият интелект: в помощ или заплаха за юридическите професии?“.

Специалност Скандинавистика и Център "Андерсен" са партньори на международния литературен фестивал

Специалност „Скандинавистика“ и Центърът за научни изследвания и информация „Ханс Кристиан Андерсен“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ са партньори на единадесетото издание на Софийския международен литературен фестивал с фокус върху литературата от Скандинавския север.

Катедра „География на туризма“ проведе трудова борса, която среща студентите с водещите представители на туристическата индустрия

На 6 декември 2023 г. в Аулата на Софийския университет се проведе 27-та ежегодна среща „Производствен стаж и бъдещи кариери в туристическата индустрия на България“, която се организира от катедра „География на туризма“ на Геолого-географския факултет.

Обогатяване на Зографската електронна научноизследователска библиотека

В годината, когато честваме 135 години от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университетската библиотека, Зографската електронна научноизследователска библиотека обогати фонда си два пъти – през месец май и през декември 2023 г.

Кръгла маса „950 години от появата на най-ранния препис на Симеоновия сборник“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе кръгла маса, посветена на най-ранния препис на Симеоновия сборник, т. нар Светославов изборник или Изборник от 1073 г.

Награждаване на победителите в конкурса за есе „Непознатият Азербайджан“

В Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя церемония, на която бяха връчени наградите в конкурса за есе на тема „Непознатият Азербайджан“.

Доц. д-р Христо Стаменов бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На Факултетен съвет на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет доц. д-р Христо Стаменов бе удостоен с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента.

Международна конференция „As If, But Differently: Meditations on the Realisms of Our Times“

На 1 и 2 декември 2023 г. в Софийския университет се проведе международната конференция „As If, But Differently: Meditations on the Realisms of Our Times“. Научният форум бе посветен на 135 години от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и 95 години от обособяването на университетската англицистика и американистика като самостоятелна специалност.

Официално закриване на Международната година на фундаменталните науки за устойчиво развитие (МГФНУР) в България

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ официално бе закрита Международната година на фундаменталните науки за устойчиво развитие (МГФНУР) в България. У нас Международната година се проведе под патронажа на Министерство на образованието и науката с подкрепата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и на Българската академия на науките.

„Минута за Коледа“ – вълшебен миг за случаен непознат

За девета поредна година Студентският съвет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ приканва студенти, преподаватели и приятели на Алма матер да се включат в доброволческата инициатива „Минута за Коледа“. В нейната същност стои идеята, че всеки може да отдели минута от своето време и да я подари на непознат за Коледа, като му напише писмо. Студентският съвет и негови приятели ще доставят посланието му в случайна пощенска кутия.