Начало / Новини

   

Новини и събития

Проф. д-р Мадлен Данова беше избрана за декан на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 5 октомври 2015 г., проф. д-р Мадлен Данова беше избрана за Декан на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

 

Ректорското ръководство на СУ се срещна с делегация от Судан

На посещение в Софийския университет бе делегация от Университета "Ал Нилейн" – Хартум (Судан), водена от проф. Мохамед Еламин Ахмед Исмаил - президент на университета. На среща със зам.-ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков бяха обсъдени възможностите за бъдещи съвместни дейности между двата университета.

Доц. д-р Филип Мачев е новият декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 7 октомври 2015 г., доц. д-р Филип Мачев беше избран за декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Изложба „Постмодерни приказки“ бе открита в галерия „Алма матер“

В галерия „Алма матер“ в Ректората на СУ бе открита изложбата „Постмодерни приказки“. Тя е организирана от Факултета по начална и предучилищна педагогика, Културния център на СУ „Св. Климент Охридски” и Галерия „Алма матер”.

Лекционен курс с преподаватели от Асоциацията на професорите на „Тотал”

В Конферентната зала на Софийския университет започна лекционен курс на тема „Структурна интерпретация на сеизмични данни” с лектор проф. Кристиян Шомат. Курсът ще се проведе в периода 5-9 октомври 2015 г. и е финансиран от фирма „Тотал” като част от подписаното през април 2015 г. споразумение за съвместно сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски” и „Тотал Е&П България”.

В СУ се проведе научна конференция „Иновативно обучение в 21 век“

В Заседателна зала 1 на Софийския университет се проведе заключителна научна конференция на тема: „Иновативно обучение в 21 век. Съвременни технологии и методи в университетското образование: предизвикателства и добри практики“. Тя е по проект „Развитие на капацитета на специализанти, постдокторанти и млади учени за преподаване на академични курсове по и на чужд език със съвременни методи и информационни и компютърни технологии”.

Официално откриване на новата академична учебна 2015/2016 година на Софийския университет

В началото на тържествената церемония ректорът проф. дин Иван Илчев и Академическият съвет поднесоха цветя пред статуите на Евлоги и Христо Георгиеви. В Аулата на Софийския университет присъстваха министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, проф. Николай Денков, заместник-министър на образованието и науката, кметът на град София г-жа Йорданка Фандъкова, народните представители Красимир Велчев и Борислав Великов, Румяна Коларова, секретар по образование, наука и гражданско общество на президента на Република България, ректори на висши училища, посланици, преподаватели и студенти.

Започна програмата "Космически предизвикателства"

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна програмата "Космически предизвикателства". Инициативата се провежда за шеста поредна година в сътрудничество със Софийския университет и има за цел да предостави образование в сферата на космическите и високите технологии на талантливи младежи на възраст между 16 и 28 години.

В СУ започват обучителни семинари за учители и библиотекари от цялата страна

В периода 10–24 октомври 2015 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще се проведат три обучителни семинара за учители и библиотекари от цялата страна по проект „Насърчаване на високи постижения в преподаването и научните изследвания в областта на изучаването на теми, свързани с ЕС в началното и средното училище чрез цифрови и виртуални инструменти (EU PETR)“ (ERASMUS + Programme – Jean Monnet Action).

Изследователи от Философския факултет на СУ участваха в престижни международни форуми

Проф. Александър Димчев и докторантът Росен Стефанов от катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ при Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ взеха участие в престижни международни форуми.