Начало / Новини

   

Новини и събития

С изпити по немски и испански език започна втората кандидатстудентска сесия на Университета за учебната 2016/2017 г.

Днес в 9.00 часа в аудитория 255 на Ректората Марио Йорданов от гр. Русе изтегли вариант № 1 на изпита по немски език. Кандидат-студентите, които се явяват на изпита, са 124 души.

Празници на световни туристически дестинации – Молдова

Студенти от IV курс от специалност „Туризъм“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет и техните преподаватели доц. Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков представиха Република Молдова в рамките на Празниците на избрани световни туристически дестинации.

Нов брой на изданието „Лист: Ботанически градини“

Списанието „Лист: Ботанически наблюдател”, което е издание на Университетските ботанически градини и Балканския екологичен център, излиза едновременно на два езика.

Изследователи от Университета участваха в кръгла маса, посветена на примерите за успешни иновации

В сградата на Българската търговско-промишлена палата се проведе кръгла маса на тема: „Примери за успешни иновации в изследователските университети у нас – Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Технически университет - гр. София и Химико-технологичен и металургичен университет - гр.София”.

Успешно защитилите докторанти на Софийския университет получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ успешно защитилите докторанти от всички факултети на най-старото висше училище у нас получиха дипломите си от ректора проф. дфн Анастас Герджиков.

 

В Алма матер бяха връчени първите Национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви“

На тържествена церемония в Аулата на Университета за първи път бяха връчени Националните награди „Евлогий и Христо Георгиеви“ за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса.

Български ученици са носители на специалната награда на XIV-та олимпиада на Европейския съюз по природни науки

Ментори на отборите са преподавателите от Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. д-р Адриана Тафрова-Григорова от Факултета по химия и фармация, доц. д-р Мая Гайдарова от Физическия факултет и доц. д-р Снежана Томова от Биологическия факултет.

В Софийския университет се проведе международна тридневна конференция, посветена на Просвещението

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на международната интердисциплинарна конференция The Еnlightenment from a non-western perspective. Събитието бе организирано от Философския факултет и Културния център на Университета.

С академично тържество Софийският университет отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Проф. Герджиков: „Софийският университет категорично подкрепя реформата, която цели оздравяване на цялата система на висшето образование, стимулирайки висшите училища да повишават качеството“.

Завърши випуск 2015 г. на Историческия факултет на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 260 бакалаври и магистри от Историческия факултет на Университета получиха своите дипломи. Пълните отличници са 18.