Начало / Новини

   

Новини и събития

Празници на световни туристически дестинации – Чехия

За осма поредна година студенти от ІV курс на специалност „Туризъм” и техните преподаватели от Катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет организират Празници на избрани световни туристически дестинации. Събитията имат за цел да покажат природата, културата, традициите и атрактивността на представяните страни на световната карта на туризма, с помощта на изкуството.

XVII студентска научна експедиция „По следите на българските възрожденци“

От 10 до 13 май 2019 г. се проведе Седемнадесетата научна експедиция “По следите на българските възрожденци“, организирана от Факултета по славянски филологии. В нея участваха 45 студенти и трима преподаватели от Факултета. Маршрутът, по който тази година беше реализирана научната експедиция, включва най-значими за Българското възраждане населени места: Сопот, Карлово, Калофер, Трявна, Елена, Котел, Медвен, Жеравна и Сливен.

Във Факултета по журналистика и масова комуникация се проведе форум за кариерно развитие

Събитието се провежда за първи път и е насочено към всички студенти, които имат интерес към сферата на комуникациите, връзките с обществеността, медиите, журналистиката и тяхното измерване. Партньор на инициативата бе Международната асоциация за измерване и оценка на комуникацията AMEC.

„Нощ на литературата“ в Университетската библиотека

Читалня „Акад. Стоян Аргиров” на Университетската библиотека бе едно от 19-те читателски гнезда, разположени в центъра на столицата, в които на 15 май 2019 г. се проведе инициативата за популяризиране на съвременната европейска литература. От 18 до 21.30 ч. любителите на италианската литература слушаха откъси от романа "Второ лято" на Кристина Касар Скалия, четени от журналистката Ива Дойчинова.

Ден на кариерата и Изобретателски маратон във Физическия факултет

Във фоайето на Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се провежда Ден на кариерата. Събитието се организира за четвърта поредна година от Кариерния център на Физическия факултет. За първа година Денят на кариерата се провежда заедно с 48-часовия Изобретателски маратон на Физическия факултет, който ще се състои в периода 16-18 май.

В Софийския университет бяха представени възможностите за образователен обмен между Софийския университет и университети в САЩ

В Алма матер се проведе среща между представители на академичната общност на Софийския университет и представители на американски университети.

Завърши випуск 2018 г. на Философския факултет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 170 бакалаври и магистри от Философския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях шестима са пълни отличници.

Семинар "Образът на предизборната кампания за Европейски парламент 2019” с участието на преподаватели и студенти от ФЖМК

Семинар на тема “Образът на предизборната кампания за Европейски парламент 2019” се проведе на 15 май 2019 г. в Дома на Европа в София. Събитието е организирано от българския екип на Европейския център за наблюдение на изборите (ЕЕМС), състоящ се от изследователите от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. д-р Лилия Райчева - ръководител на проекта от българска страна, д-р Нели Велинова и д-р Мариян Томов – постодкторанти във факултета.

Дигитална фотографска изложба „Кирилицата”

В Университетската библиотека бе открита дигиталната фотографска изложба „Кирилицата”, посветена на историята на честването на празника на буквите през различните периоди от историята на България. Събитието се организира от Фондация НАБИС и Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Стартира XVIII-та Национална конференция по химия за студенти и докторанти

Във Факултета по химия и фармация на Софийския факултет „Св. Климент Охридски“ бе открита XVIII-та Национална конференция по химия за студенти и докторанти. Съорганизатори на форума, който ще продължи до 17 май 2019 г., са Факултетът по химия и фармация и Хумболтовият съюз в България.