Начало / Новини

   

Новини и събития

Тодоровден в Университетската ботаническа градина – Екопарк във Варна

На 28 февруари 2015 г. Университетската ботаническа градина – Екопарк във Варна за поредна година отбеляза Тодоровден.

СУ е домакин на международна научна конференция на тема: „Империи, граници, политики (ХІХ – началото на ХХ век)”

В Софийския университет започна двудневна международна научна конференция на тема „Империи, граници, политики (ХІХ – началото на ХХ век)”. Форумът, посветен на 145-годишнината от издаването на фермана за Българската екзархия, се организира от Историческия факултет на СУ и от Програмата „Регионални изследвания” на Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма матер”.

Ръководството на СУ е против решението за преместване на Класическата гимназия

Ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за пореден път изразява несъгласието си с решението на Министерството на културата за преместването на Националната гимназия за древни езици и култури в сградата на ул. „Баба“.

Проект на СУ спечели първа награда в 11-ия конкурс „ИТ проект на годината“

Проектът за повишаване на капацитета на академичния състав от педагогическите специалности на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ в проектиране, провеждане и осигуряване на качествено електронно дистанционно обучение стана победител в категория „Публичен сектор“ в 11-ия конкурс „ИТ проект на годината“.

 

Започна участието на Софийския университет в традиционната кандидатстудентска борса

За поредна година Софийският университет „Св. Климент Охридски” участва в събитието, организирано от Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация и Сдружение „Кандидатстудентска борса“. До 26 март 2015 г. младите хора в София, Пловдив, Монтана, Велико Търново, Добрич, Варна, Бургас, Хасково и Стара Загора ще могат да се запознаят със специалностите и начина за кандидатстване в най-старото и авторитетно висше училище в България.

Бакалаврите и магистрите от випуск 2014 на Факултета по химия и фармация получиха дипломите си за висше образование

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония по случай завършването на випуск 2014 г. на Факултета по химия и фармация на СУ. Своите дипломи получиха 140 абсолвенти от бакалавърските и магистърските програми. От тях 14 са отличници.

Започна кандидатстудентската кампания на Софийския университет за учебната 2015/2016 година

Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия стартира на 23 февруари 2015 г. Крайният срок е 13 март 2015 г. за първата кандидатстудентска сесия и 22 май 2015 г. – за втората кандидатстудентска сесия.

В СУ се проведе Третата обща докторантска конференция

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Третата обща докторантска конференция по проект „Интегрирана програма за обучение и подкрепа на докторантите по социални и хуманитарни науки в СУ”. На събитието присъстваха доц. д-р Мария Стойчева, ръководител на проекта, проф. д-р Димитър Денков, декан на Философския факултет, проф. дфн Иванка Мавродиева, Философски факултет, доц. д-р Галина Соколова, зам.-декан на Факултета по класически и нови филологии, проф. д-р Мадлен Данова, Факултет по класически и нови филологии, доц. д-р Тодор Попнеделев, зам.-декан на Историческия факултет, докторанти и преподаватели.

JM-Schools: Стартират достъпни онлайн обучителни семинари за учители и библиотекари от цялата страна

В началото на м. март 2015 г. стартира поредица от семинари за учители и библиотекари от цялата страна на тема „ЕС и ти“. Те са в изпълнение на проект „Насърчаване на високи постижения в преподаването и научните изследвания в областта на изучаването на теми, свързани с ЕС в началното и средното училище чрез цифрови и виртуални инструменти (EU PETR)“ (ERASMUS + Programme – Jean Monnet Action).

Абсолвентите от випуск 2014 на специалност „Международни отношения“ получиха дипломите си за висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 128 магистри и бакалаври от специалност „Международни отношения“ на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха своите дипломи.