Начало / Новини

   

Новини и събития

Президентът на Република Косово бе удостоена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица

В Аулата в Ректората на Софийския университет се състоя церемония, на която президентът на Република Косово г-жа Вьоса Османи-Садриу бе удостоена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица. Предложението за връчване на отличието е на Юридическия факултет на Университета и е по повод посещението на г-жа Османи-Садриу в Република България. Наградата се дава във връзка с дейността на г-жа Османи-Садриу като водещ юрист в нейната страна с международно признание.

Дни на Франсоаз Долто в България

На 26 ноември 2022 г. по инициатива на „Зеленият двор“, съвместно с Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, Философския факултет и Факултета по педагогика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, се проведоха за дванадесети път „Дни на Франсоаз Долто в България“. Събитието беше тържествено открито с поздравителен адрес и приветствие от деканите на двата факултета - проф. д-р Лиляна Стракова (ФП) и проф. д.пс.н Соня Карабельова. Слово произнесе и проф. дпн Яна Мерджанова от Факултета по педагогика.

Софийският университет награди проф. Аксиния Джурова и проф. Георги Киров

На заседание на Академичния съвет проф. Аксиния Джурова от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ и проф. Георги Киров от Геолого-географския факултет бяха наградени с високи отличия.

Бюро на научното списание „Хермес“ бе открито в Софийския университет

Във Франкофонския център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалното откриване на Бюро на научното списание „Хермес“. По-късно проф. Доминик Волтон изнесе лекция в Заседателна зала 2 на Софийския университет на тема „Геополитически залози на Европа“.

В Софийския университет бяха връчени стипендиите „За жените в науката“ за 2022 г.

Лауреатите на стипендиите за 2022 г. са доц. д-р Нина Кънева-Добревска, главен асистент в Катедра „Неорганична химия“ във Факултета по химия и фармация на Софийския университет, д-р Мая Жекова – главен асистент в Катедра „Квантова електроника“ във Физическия факултет на Софийския университет, и д-р Катерина Такова-Сакалийска – постдокторант към катедра „Физиология на растенията и молекулярна биология“ на Пловдивския университет.

Втора интердисциплинарна научна конференция от поредицата СКРИТОТО И ОТКРИТОТО

На 25 и 26 ноември 2022 г. в Конферентната зала в Ректората се проведе втората интердисциплинарна научна конференция от поредицата СКРИТОТО И ОТКРИТОТО "Ритъмът на свещеното – херменевтика и феноменология на танца". Във форума участваха изследователи и преподаватели от Софийския университет, Нов български университет, Българска академия на науките, Индонезийския университет и други.

Инициативен комитет за паметник на акад. Благовест Сендов

Създаден е Инициативен комитет за изграждане на паметник на акад. Благовест Сендов (1932 – 2020 г.). Идеята е на академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Българската академия на науките. Съпредседатели на комитета са ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Факултетът по педагогика организира „Работилница на бъдещето“ с Титус Мьоленбек

В рамките на Свети Климентовите дни и формата „Ателиета по групови методи и техники за креативно вземане на решения“, Катедра „История на педагогиката и управление на образованието“, със съдействието на Лабораторията за социални иновации при Федерацията на социалните сдружения в България, организираха „Работилница на бъдещето“ (Zukunftswerkstatt, Future Labs) с г-н Титус Мьоленбек. Събитието се проведе с финансовата подкрепа на международния проект D-Care Labs по Програма „Дунав“ на Европейския съюз.

С академично тържество ФЖМК отбеляза 70-годишнината на специалност „Журналистика“ и изпрати възпитаниците си от випуск 2022 г.

С академично тържество Факултетът по журналистика и масова комуникация отбеляза 70-годишнината на специалност „Журналистика“. На тържеството в Аулата президентът на Република България Румен Радев удостои Факултета по журналистика и масова комуникация с отличие на Президента на Републиката. В рамките на тържеството проф. дфн Милко Петров бе удостоен с Почетния знак със синя лента на Софийския университет, а абсолвентите от випуск 2022 г. на факултета получиха дипломите си за завършено висше образование.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. д-р Йордан Ведър, дългогодишен преподавател в Алма матер. Той остави трайна следа в университетското образование, следвайки високите стандарти на академизма, работи с отдаденост в няколко факултета.