Начало / Новини

   

Новини и събития

Студентска онлайн изложба в рамките на проект „Арт инициативи 2020“

В рамките на проект „Арт инициативи 2020“ е представена онлайн изложбата „Студентски творби“ на студенти от специалностите „Изобразително изкуство“ и „Графичен дизайн“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата. В изложбата участват също и гости, студенти от Великотърновския университет, специалност „Църковни изкуства“ и от Националната художествена академия, специалност „Живопис“. Експозицията включва над 60 творби от различни автори.

Втори от поредицата уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“

На 9 април 2021 г. се проведе вторият от планираната поредица от уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“, воден от проф. Мария Нишева от Факултета по математика и информатика на Софийския университет и Илия Жечев - магистър по изкуствен интелект, випускник на едноименната магистърска програма във факултета.

Научно-практически уебинар „Здравните грижи и образование като практическо, изследователско и академично предизвикателство“

На Световния ден на здравето 7 април 2021 г. Центърът за интердисциплинарни изследвания и иновации в неформалното образование (ЦИИНО) към Факултета по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски” организира научно-практически уебинар на тема: „Здравните грижи и образование като практическо, изследователско и академично предизвикателство“. В уебинара се включиха 65 участници от цялата страна – изследователи, практици, студенти, преподаватели, медици, терапевти, социални работници.

Първи уебинар, посветен на развитието на медийната грамотност в България

Първият национален уебинар, отчитащ резултатите от участието на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ като партньор по международния проект „Обучение за обучители“ (European Media Coach Initiative) стартира на 7 април 2021. Проявата, със символичен домакин Факултета по класически и нови филологии на Алма матер, бе открита от ръководителя на българската страна, проф. дн Данаил Данов, преподавател по медийна педагогика, медиазнание и медийна грамотност към Факултета по науки за образованието и изкуствата.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 7 април 2021 г. почина проф. д-р Гинка Костова Димитрова, дългогодишен преподавател във Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Самостоятелна изложба „Карантинни експерименти“ на Теодора Гигова

Самостоятелната изложба „Карантинни експерименти“ на Теодора Гигова, студентка в 4 курс на бакалавърска програма „Графичен дизайн“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, е представена на уеб сайта на проект „Арт инициативи 2020“. Изложбата обединява три серии от творби с различно предназначение: „Me, the Consumer“, „10 дни под карантина“ и „Ателието по декоративни изкуства“.

"Гаврошовци и котета разбойници“ – спектакъл на Театър-лаборатория „Алма Алтер“

Година след тържествените чествания на 125-годишнината от рождението на Гео Милев и 100-годишнината от рождението на Леда Милева Театър-лаборатория „Алма Алтер“ към Софийския университет представи онлайн премиерата на спектакъла „Гаврошовци и котета разбойници“ – мюзикъл по текстове на Леда Милева и Гео Милев.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 31 март 2021 г. ни напусна проф. дфн Михаил Виденов, дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии, академик на БАН.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 26 март 2021 г. почина проф. Иван Иванов Желязков, дългогодишен преподавател във Физическия факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 30 март 2021 г. от 14.00 ч. в Ритуалната зала на Софийските централни гробища.