Начало / Новини

   

Новини и събития

Софийският университет бе отличен за дейността си по програма „Еразъм+“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе отличен за цялостно качествено изпълнение на проект по програма „Еразъм+“, Ключова дейност 1, „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Висше образование“.

Изложба „Вапцаров – Мечтателят“

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Вапцаров – Мечтателят“, която представя архивни материали на поета от фондовете му, съхранявани в Института за литература – БАН и къща музей „Никола Вапцаров“ към Националния литературен музей. Експозицията може да бъде разгледана до 15 януари 2020 г.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" запазва убедително водещото си място в Рейтинговата система на висшите училища

Софийският университет “Св. Климент Охридски” заема първо място в 21 професионални направления, в които обучава студенти - „Биологически науки“, „Биотехнологии“, „Здравни грижи“, „Икономика“, „Информатика и компютърни науки“, „История и археология“, „Математика“, „Науки за земята“, „Педагогика“, „Педагогика на обучението по…“, „Право“, „Психология“, „Религия и теология“, „Социални дейности“, „Социология, антропология и науки за културата“, „Теория и управление на образованието“, „Туризъм“, „Физически науки“, „Филология“, „Философия“ и „Химически науки“, в деветото поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България с актуална информация от 2019г.

Конференция на тема: „Продължаваща квалификация на учителите и качество на преподаването – перспективата на учениците“

В Аулата на Софийския университет се проведе конференция на тема: „Продължаваща квалификация на учителите и качество на преподаването – перспективата на учениците“. На форума бяха представени резултатите от национално изследване по темата, което е направено по поръчка на Министерството на образованието и науката и е осъществено от изследователски екип от Факултета по педагогика на Алма матер в състав: проф. Бончо Господинов, проф. Румяна Пейчева-Форсайт и доц. Бистра Мизова.

Международно признание за научните изследвания на екип от Факултета по химия и фармация

Ново престижно международно признание получиха научните изследвания на проф. дхн Николай Денков и неговия екип от Факултета по химия и фармация.

Лекция на Щефан Детйен на тема: "Между журналистиката и политиката"

Ръководителят на студиата на германското обществено „Дойчландрадио“ в Берлин и Брюксел Щефан Детйен изнесе лекция във Факултета по журналистика и масова комуникация. Лекцията бе на тема „Между журналистиката и политиката“. Събитието се организира от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“.

Производствен стаж и бъдещи кариери в туристическата индустрия на България

В Аулата на Софийския университет се проведе традиционната среща между представители на туристическата индустрия в България и студентите от специалност „Туризъм”. Тази година над 20 организации са се регистрирали за участие в инициативата. Събитието се организира от Специалност "Туризъм" на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Докторантски семинар „Медии и комуникации“

В Алма матер се провежда дудневен докторантски семинар "Медии и комуникации". Събитието се организира от Факултета по журналистика и масова комуникация и е част от Климентовите дни 2019 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Софийският университет и Университетът Ляочен сключиха меморандум за сътрудничество и договор за обмен на студенти

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мария Стойчева и проф. Хайкуан Ху, вицепрезидент по наука и международна дейност на Университета Ляочен (Liaocheng), подписаха споразумение за сътрудничество между двете институции и договор за обмен на студенти.

Проф. Алън Грийр бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата проф. Алън Грийр бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по химия и фармация.