Начало / Новини

   

Новини и събития

Алма матер бе домакин на пресконференция на БНТ по проект, финансиран от Европейския парламент

Във Факултета по журналистика и масова комуникация БНТ представи своя проект ЕП 202ПЕТ, съфинансиран от Европейския парламент. Проектът се базира на Бялата книга за бъдещето на Европа от 1 март 2017 г. и нейните пет сценария за развитие до 2025 г. Основната цел на БНТ е посредством пет телевизионни продукции, подкрепени от специален уеб модул, да популяризира и мултиплицира познанията относно идентичността, ролята и политическата природа на Европейския парламент като единствената демократично избрана институция.

50 години от създаването на специалността "Туризъм" и 45 години от учредяването на Катедра „География на туризма“ в Софийския университет

В 292-ра аудитория в Ректората на Софийския университет тържествено бяха отбелязани две юбилейни годишнини в Геолого-географския факултет – 50-годишнината на специалност „Туризъм“ и 45-годишнината на Катедра „География на туризма“. Празникът е съпътстван и от международна научна конференция на тема: „Съвременният туризъм – традиции и иновации“.

В Алма матер бе открита обновена с помощта на Корпорация „Мицубиши“ зала

В Центъра за източни езици и култури към Софийския университет по повод откриването на Центъра за изследване на съвременна Япония гостува г-н Харуки Хаяши, изпълнителен вицепрезидент на Корпорация „Мицубиши“ и регионален и изпълнителен директор за Европа и Африка.

Изложба "Речник нa колумбийски думи и изрази в испанския език"

В Университетската библиотека бе открита изложбата "Речник нa колумбийски думи и изрази в испанския език". В експозицията могат да се видят плакати с 24 думи по една за всяка буква от испанската азбука. Тя може да бъде разгледана до края на месец октомври 2017 г.

Астрономическата обсерватория на Софийския университет отваря врати за посетители

От 20 октомври 2017 година в края на всяка седмица – петък, събота и неделя, през дневните и вечерните часове ще има възможност за регулярни посещения на Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Борисовата градина. Дневните посещения включват кратка интерактивна лекция, запознаване с исторически факти и разглеждане на обсерваторията. Вечерните включват и наблюдения с телескоп при ясно небе.

„Кариера за нова Ера“ в Софийския университет

В Софийския университет започна първото от поредица събития за кариерно развитие. „Кариера за нова ERA” е част от Кариерните дни, които за първи път тази година се провеждат в Испания, Франция, Полша, Унгария, Чехия, Гърция, Македония и България и са инициатива на Европейската комисия за кариерно развитие на млади учени - магистри и докторанти, както и за всички, които искат да научат повече за това как успешно да се реализират.

Тринадесет нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на Алма матер

Новоназначените преподаватели получиха трудовите си договори от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков.

Софийският университет е сред най-добрите висши училища в две международни класации

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ запазва мястото си сред най-добрите университети в оповестените на 16 октомври 2017 година класации на CWUR (Center for World University Rankings) за 2017 г. и на QS EECA Region University Rankings за 2018 г.

Изложба с карикатури на тема „Аз съм турист в България“ бе открита в Софийския университет

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита изложба с карикатури на тема „Аз съм турист в България“. Експозицията е по повод 50-годишнината от създаването на специалност „Туризъм“ и 45-годишнината от основаването на катедра „География на туризма“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Международна конференция „Фигури на транснационалното. РеВизии в немскоезичната литература“

Софийският университет бе домакин на тридневна международна конференция на тема: „Фигури на транснационалното. РеВизии в немскоезичната литература“. Научният форум е съвместен научен проект между Катедрата „Германистика и скандинавистика“ към Факултета по класически и нови филологии и Института по литература на университета в гр. Хамбург. Конференцията се проведе в рамките на дългогодишното партньорство между двата университета.