Начало / Новини

   

Новини и събития

Първата по рода си в България нова магистърска програма по близкоизточни изследвания обявява прием в Софийския университет

От академичната 2017–2018 г. към катедра „Арабистика и семитология“ в Софийския университет стартира магистърска програма по близкоизточни изследвания.

Приключи 55-ият летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти

С вечер, посветена на българския фолклор, в Националния учебен център на Българския червен кръст в с. Лозен бе официално закрит Петдесет и петият летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти. Той бе организиран от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата и съдействието на Министерството на образованието и науката. 88 души от 28 страни от Европа и Азия участват в семинара тази година.

Пореден успех на българския отбор на най-голямото състезание по информационни технологии в света

За втора поредна година българският национален отбор по ИТ завоюва медали на най-голямото световно ученическо състезание по информационни технологии Microsoft Office Specialist World Championship. Световните финали се проведоха в Лос Анджелис, Калифорния, от 30 юли до 2 август 2017 г.

Успех на френски и български учени - нови зеолитни материали с уникални характеристики, докладвани в списанието Nature Materials

В публикация в едно от най-авторитетните научни списания Nature Materials („Нейчър Матириълс“) учени от Университета в Каен, Франция, и от Софийския университет докладват синтез и изчерпателно характеризиране на зеолити без структурни дефекти чрез въвеждане на волфрам при получаването материала.

Българският отбор постигна най-високия си успех на Международната олимпиада по биология

Ръководители на българския национален отбор по биология, който участва на 28-та Международна олимпиада по биология в Ковънтри, Великобритания, са доц. Албена Йорданова и доц. Снежана Томова, преподаватели в Медицинския и Биологическия факултет на Алма матер и Радослав Александров, възпитаник на Биологическия факултет на Софийския университет и настоящ докторант в Института по молекулярна биология на БАН.

Победители в конкурса за проектиране на парковото пространство зад Стопанския факултет на Алма матер

На тържествена церемония в Paradise Sofia Event Center бяха наградени победителите в конкурса „Проектиране на парково пространство зад Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Конкурсът бе организиран от „Академия Градът“.

Международна среща по проект на Факултета по химия и фармация в Кеймбридж

От 17 до 21 юли 2017 г. в Университета в Кеймбридж, Великобритания, се проведе първата лятна школа и работна среща в рамките на проекта Materials Networking, насочен към повишаване на научния капацитет на Факултета по химия и фармация на Софийския университет “Св. Климент Охридски“, финансиран по програмата „Хоризонт 2020“.

Юбилейна годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина

В Аулата на Софийския университет „Климент Охридски” бе официално открита юбилейната годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Темата на събитието е: „10 години Асоциация на българските училища в чужбина - възродител и посланик на съвременна България по света 2007-2017“.

Трето класиране на кандидат-студентите за учебната 2017/2018 г. в Софийския университет

Третият и последен етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2017/2018 г. беше обявен днес.

ХV-ти турнир по конен спорт за купата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”

В Университетската ботаническа градина Екопарк – Варна за XV-ти пореден път се проведе турнир по конен спорт за купата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. През двата състезателни дни, участниците се надпреварваха в 6 дисциплини.