Начало / Новини

   

Новини и събития

Успешно представяне на българските състезатели на 53-та Международна олимпиада по химия (53 IChO)

Международната олимпиада по химия (МОХ) се проведе виртуално за втора поредна година в периода 25 юли - 02 август 2021 г. с домакин Япония. В Олимпиадата, която беше ограничена само в теоретичен кръг, взеха участие 312 ученици от 79 страни.

Университетски изследователи с нова статия в престижното списание Nature Physics

Учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в сътрудничество с колеги от университетите в Кеймбридж и „Куин Мери“ (Великобритания), университета във Варшава (Полша) и два института в Китай публикуваха статия в престижното научно списание Nature Physics – едно от водещите световни издания в областта на физиката. В нея те описват нов клас от изкуствени микроботи (активни микро-частици), които подобно на биологичните клетки могат да се придвижват самостоятелно, черпейки енергия от околната среда.

Институтът GATE обявява две стипендии на DeepMind

Институтът „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обявява две стипендии, финансирани от DeepMind – британската компания, известна с научните си изследвания и иновации в областта на изкуствения интелект. Те са за студенти от женски пол или в неравностойно положение, които имат желание да придобият магистърска степен по програмите „Изкуствен интелект“ и „Извличане на информация и откриване на знания“ във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет.

Преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ на ФНОИ взеха участие в Международния симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „КЕВИС 2021“

От 19 до 24 юли 2021 г. се проведе Международният симпозиум за лендарт и кинетично изкуство „КЕВИС 2021“, в който взеха участие различни поколения автори от България и Германия: артисти на свободна практика, преподаватели и студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната художествена академия и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Софийският университет получи статут на изследователски университет

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ получи статут на изследователски университет за следващите четири години от Министерството на образованието и науката. Списъкът на одобрените университети бе одобрен от Министерския съвет и от 2022 г. ще се актуализира всяка година.

Първият български военен научноизследователски кораб получи името на Светите братя Кирил и Методий

Плавателният съд е собственост на Консорциум "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб", чиито членове са Софийският университет "Св. Климент Охридски", Българският антарктически институт /БАИ/ и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров". Водещ партньор в консорциума е Софийският университет "Св. Климент Охридски" с неговия ректор проф. дфн Анастас Герджиков. Името бе избрано чрез конкурс от предложени 250 наименования. Кръстница на кораба стана актрисата Мария Бакалова, номинирана през 2021 г. за най-престижната филмова награда "Оскар".

Работна среща „Научни изследвания и иновации в науката за колоиди и междуфазови граници”

От 18 до 21 юли 2021 г. в курорта „Св.Св. Константин и Елена“, Варна, се проведе първата работна среща по проекта EXTREME „Научни изследвания и иновации в науката за колоиди и междуфазови граници”. Проектът EXTREME се финансира от Министерството на образованието и науката на Република България в рамките на Националната програма „Европейски научни мрежи“ и се координира от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Българският отбор спечели медали на Международната олимпиада по биология

Тридесет и втората международна олимпиада по биология (IBO 2021) тази година трябваше да се проведе от 19 до 23 юли 2021 г. в Лисабон, Португалия. Във връзка с наложените от пандемията от COVID-19 ограничения и мерки за превенция и създадената сложна обстановка в света, организаторите взеха решение за втора поредна година олимпиадата да бъде проведена като международно дистанционно състезание - IBO Challenge II.

Международен уъркшоп „Отношения в идейното поле (ideoscape): Близкоизточни студенти в Източния блок (от 1950-те до 1991 г.)“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на международния уъркшоп „Отношения в идейното поле (ideoscape): Близкоизточни студенти в Източния блок (1950-те до 1991)“. Събитието бе организирано от „Ориент институт“ Бейрут в сътрудничество с Катедрата по арабистика и семитология при Софийския университет. По време на събитието екипът на едноименния проект, финансиран от Фондация „Макс Вебер“, обсъди заедно със специално поканени гости междинните резултати от текущото научно изследване.

Преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ на ФНОИ взеха участие в арт фестивал

От 23 до 26 юли 2021 г. проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков взеха участие в международния арт фестивал „Pod krilima arhangela“ в Сталач, Сърбия, по покана на организатора на събитието Драган Чапкунович.