Начало / Новини

   

Новини и събития

Проф. д.пс.н. Соня Карабельова е новият декан на Философския факултет на Софийския университет

На Общо събрание, проведено на 18 октомври 2019 г., за декан на Философския факултет беше избрана проф. д.пс.н. Соня Карабельова.

Кандидатурите за декан бяха три: на доц. д-р Георги Вълчев, проф. д.ф.н. Оля Харизанова и проф.д.пс.н. Соня Карабельова.

В Алма матер бе открита изложбата „Здравейте, името ми е Тирана“

В Централното фоайе на Софийския университет бе открита изложбата на стари снимки от столицата на Албания „Здравейте, името ми е Тирана“.

Д-р Стефан Велев от Алма матер изнесе лекция за Антарктида пред ученици в 112 Основно училище

Ученици от 112 Основно училище „Стоян Заимов“ в София имаха възможността да „пътуват“ до Антарктида с помощта на д-р Стефан Велев от Софийския университет, член на Асоциацията на младите полярни изследователи (АПЕКС България) и участник в четири експедиции до Ледения континент.

Ректорът на Софийския университет се кандидатира за втори мандат

Според процедура, приета от Академичния съвет на Софийския университет, в 17.00 часа на 18 октомври 2019 г. изтече срокът за издигане на кандидатури за ректор на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Кандидатурата за поста е една - на проф. дфн Анастас Герджиков. Тя е издигната от Общото събрание на Факултета по класически и нови филологии.

На 20 ноември 2019 г. Общото събрание на Софийския университет ще избере еднолични и колективни органи на управление и контрол на Софийския университет.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с прискърбие съобщава, че ни напусна големият български юрист, общественик и дипломат чл.-кор. проф. Александър Янков.

Погребението ще бъде на 20 октомври 2019 г. от 12.00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Открита бе изложбата „Разговори“ в Арт галерия на регионална библиотека „Петър Стъпов“ в Търговище

Изложба от проекта „АRTефакти“ бе открита на 15 октомври 2019 г. в камерната галерия на регионална библиотека „Петър Стъпов“ в град Търговище. Експозицията „Разговори“ е общата тема, която обединява двамата участващи художници – Васил Вълев и Бисера Вълева, която е ръководител на проект „АRTефакти“.

Проф. д-р Мадлен Данова беше преизбрана за декан на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 15 октомври 2019 г., проф. д-р Мадлен Данова беше избрана за декан на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Това е втори мандат като декан на Факултета.

Кандидатурите за поста бяха две – на проф. д-р Мадлен Данова и на доц. дфн Борис Вунчев. Беше проведено едно гласуване и проф. д-р Мадлен Данова беше избрана с 122 гласа „за“.

В партньорство с Факултета по химия и фармация BASF организира безплатна научна програма за 300 ученици от България

Научната програма BASF Chemgeneration се организира в осем страни от Централна и Южна Европа в партньорство с най-престижните научни и образователни институти в цяла Европа, сред които е Факултетът по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Доц. д-р Атанас Георгиев беше избран за декан на Стопанския факултет на Софийския университет

На Общо събрание, проведено на 15 октомври 2019 г., доц. д-р Атанас Георгиев беше избран единодушно от 57 делегати за декан на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В предишния мандат доц. д-р Атанас Георгиев беше заместник-декан по административната и проектната дейност на Стопанския факултет.

„Дългият път на първия български роман – 125 години от отпечатването на първото самостоятелно издание на „Под игото”

Във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Дългият път на първия български роман – 125 години от отпечатването на първото самостоятелно издание на „Под игото”. В изложбените витрини са представени различни издания на романа на български и на чужди езици. Експозицията може да бъде разгледана до 20 ноември 2019 г.