Начало / Новини

   

Новини и събития

С изпити по физика и философия и социални науки продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 14.00 часа в 255-та зала на Ректората започна кандидат-студентският изпит по физика. Патрик Богданов от Монтана изтегли тема № 3. Кандидат-студентите, които се явяват на изпита, са 45 души.

С писмен изпит по математика I продължава първата кандидатстудентска сесия в Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 9.00 часа в аудитория 243 на Ректората Диана Какачева от гр. София изтегли тема № 3 на изпита по математика I. Кандидат-студентите, които се явяват на изпита, са 568 души.

СУ е домакин на международна конференция на тема: „Глобалното управление и неговите ефекти върху държавата и правото“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бе официално открита двудневната конференция на тема: „Глобалното управление и неговите ефекти върху държавата и правото”. Организатори на събитието са Юридическият факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Централно и източноевропейският форум на младите учени в областта на правните, политическите и социалните науки (CEE Forum). Специален лектор на конференцията е проф. Саския Сасен.

В СУ се проведе годишната среща на асоциираните членове на Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система“

В Заседателна зала 1 на СУ се проведе годишната среща на асоциираните членове на Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система“ - НАБИС. На срещата бяха представени постигнатите от организацията резултати до момента и бяха очертани перспективите за работа на фондацията.

Ректорът на Университета Бабеш-Боляй (Клуж-Напока) изнесе лекция за историческото развитие на Трансилвания

Ректорът на Университета Бабеш-Боляй (Клуж-Напока) проф. д-р Йоан-Аурел Поп беше гост на Семинара за национална и регионална история към „Регионалната програма“ на Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма Матер“. Проф. Поп е един от най-известните медиевисти в Румъния и неговите научни интереси са посветени на проблемите на румънското Средновековие в контекста на модерните проучвания на историческите пространства.

Проф. д-р Ангел Велчев бе удостоен с Почетен знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Заседателна зала 1 на СУ заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Милена Стефанова удостои проф. д-р Ангел Велчев с Почетен знак на Софийския университет със синя лента. Високото отличие беше връчено по повод предстоящата 80-годишнина на проф. Велчев и за постигнатите от него високи резултати в преподаването и научноизследователската дейност.

Ръководството на СУ се срещна с посланика и министъра на образованието на Република Косово

Проф. дбн Румен Панков, зам.-ректор на Софийския университет по научноизследователската и проектната дейност, и доц. д-р Милена Стефанова, зам.-ректор по учебната дейност, се срещнаха с министъра на образованието на Косово Арсим Байрами и посланика на републиката у нас Шпенд Калаба. На срещата присъстваха деканът на Факултета по славянски филологии проф. дфн Панайот Карагьозов, зам.-деканът на факултета доц. д-р Владимир Жобов, доц. д-р Русана Бейлери, преподавател по албански език и култура в специалност „Балканистика” на СУ.

В СУ се проведе семинар на тема: „Аерокосмически системи, апарати и приложения и тяхното използване в България“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе научно-практически семинар: „Аерокосмически системи, апарати и приложения и тяхното използване в България“, организиран от Университетския център за въздушно наблюдение, Университетския център за космически изследвания и технологии при Софийския университет и компанията О&К.

Студенти създават вестник на Софийския университет

Студенти от различни факултети на най-старото висше училище започват работа по създаването на вестник на Софийския университет. Идеята им е на страниците на изданието да се популяризират академичните успехи на студенти и ученици в последните класове, да се следят събитията, провеждани в Университета, както и да се наблюдават студентските структури.

Ректорът на СУ получи поздравително писмо от дружество „Родолюбец”

Мария Стоянова, председател на дружество „Родолюбец”, изпрати благодарствено писмо до ректора на Софийския университет проф. дин Иван Илчев.