Начало / Новини

   

Новини и събития

Катедра „Испанистика и португалистика“ отбелязва 55 години испанска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна Международният симпозиум на тема „Езикът и литературата – срещи, предизвикателства, влияния“. Той се провежда в рамките на събитията, с които се отбелязва 55-годишнината на Катедрата „Испанистика и португалистика“ и създаването на специалността „Испанска филология“ в Университета.

Проф. д-р Людмила Илиева беше избрана за член-кореспондент за България на Националната академия за литература на Уругвай

Проф. д-р Людмила Илиева от Катедрата по испанистика и португалистика на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет бе избрана за член-кореспондент за България на Националната академия за литература на Уругвай.

Международна научна конференция на тема „Икономически предизвикателства: миграция, глобализация, устойчивост, политики“

В Аула „Максима“ на Университета за национално и световно стопанство започна двудневната международна конференция. Тя е организирана от Катедра „Икономикс“ на УНСС, Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института за икономически изследвания при Българската академия на науките.

Проф. Хайнц Духарт бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет проф. Хайнц Духарт от Института за европейска история в Майнц, Германия, бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Историческия факултет на Университета.

Изложба „През пространството и времето на Нова Европа. Дарение – книги от личната библиотека на проф. Хайнц Духарт“

Във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „През пространството и времето на Нова Европа”. Експозицията представя книги от дарената на Алма матер лична библиотека на проф. д-р Хайнц Духарт, която съдържа около 8000 тома.

Изложбата може да бъде разгледана до 20 ноември 2016 г.

Акад. Васил Гюзелев бе удостоен с Почетен знак на Софийския университет с огърлица

Акад. Васил Гюзелев бе удостоен с най-високото отличие на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – Почетен знак с огърлица. Отличието беше връчено по време на тържественото отбелязване на неговата 80-годишнина.

Проф. Ян Малицки бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет проф. Ян Малицки бе удостоен Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Предложението за удостояването на директора на Центъра за източноевропейски изследвания към Варшавския университет е на Историческия факултет на Софийския университет.

Проф. Гражина Шват-Гълъбова бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата на Софийския университет се състоя тържествена церемония по удостояването на проф. Гражина Шват-Гълъбова от Института по славистика към Полската академия с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Факултетът по химия и фармация на Софийския университет стартира нов проект

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе представен проекта „Повишаване на научния капацитет на Факултета по химия и фармация при Софийския университет като водещ регионален изследователски и иновационен център в областта на съвременните функционални материали”. Той е с бюджет 1 милион евро и е за период от три години.

Единадесета международна научна конференция „Драгоманови студии“

В Конферентната зала на Софийския университет се проведе Единадесетата международна научна конференция „Драгоманови студии“. Съорганизатори на научното събитие бяха Катедрата по славянско езикознание, Факултетът по славянски филологии на Софийския университет, Фондацията „Мати Украина“, Украинското неделно училище и посолството на Украйна в България.