Начало / Новини

   

Новини и събития

Софийският университет участва в традиционната кандидатстудентска борса

За поредна година Софийският университет „Св. Климент Охридски” участва в събитието, организирано от Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация и Сдружение „Кандидатстудентска борса“. До 28 март 2020 г. младите хора в София, Пловдив, Монтана, Велико Търново, Добрич, Варна, Бургас, Хасково и Стара Загора ще могат да се запознаят със специалностите, начина за кандидатстване и обучението в най-авторитетния университет в България, както и възможностите за реализация след завършване на висше образование.

Започна изграждането на три лаборатории по проект за ЦВП „Наследство БГ“

На 17 февруари 2020 г. в сградата на ул. „Московска“ № 6А (София, бивш Княжески дворец), започнаха строително-ремонтните дейности за три лаборатории към Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“: Лаборатория „Дигитален етнографски архив”, Лаборатория за дигитализация на движимо културно наследство и Лаборатория за дигитализация на нематериално културно наследство.

Започва кандидатстудентската кампания на Софийския университет за учебната 2020/2021 година

На 17 февруари 2020 г. започва приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет. Крайният срок е 13 март 2020 г. за първата кандидатстудентска сесия и 29 май 2020 г. за втората кандидатстудентска сесия.

Стартираща конференция на RDA-BG Node (Български национален възел)

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе стартиращата конференция на RDA-BG Node (Български национален възел). Research DATA Alliance е международна организация, фокусирана върху развитието на инфраструктурата и дейностите на научно-преподавателската общност, които намаляват бариерите пред споделянето и обмена на данни и ускоряването на иновациите, базирани на данни в световен мащаб. Домакин на българския център на RDA е Факултетът по математика и информатика на Софийския университет.

За четвърта поредна година Софийският университет получи наградата на вестник „24 часа“ за най-добро висше училище в България

На церемония, организирана от вестник „24 часа“, за четвърти път бяха връчени награди на най-добрите университети, определени на база на тяхното класиране в Рейтинговата система на висшите училища в България. На събитието присъстваха представители на академичните среди, министри, представители на местната власт, бизнеса и медиите.

Завърши випуск 2019 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата

280 бакалаври и магистри от випуск 2019 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех са 54 абсолвенти. Четирима завършват с пълен отличен.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с прискърбие съобщава, че на 7 февруари 2020 г. почина доц. Чавдар Георгиев Лозанов, дългогодишен преподавател във Факултета по математика и информатика.

Поклонението ще се състои на 12 февруари 2020 г. от 11.00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

"Последна радост" спечели „Алтер“ за най-добро представление

Театър-лаборатория „Алма Алтер“ раздаде своите награди „Алтери“ за 2020 година. Традиционно бляскавата церемония се състоя в нощта на Оскарите в Театралната зала на Софийския университет. Безапелационно „Алтер“ за най-добро представление получи "Последна радост" по Йордан Йовков. Спектакълът е финансиран по програма „Културно наследство“ на Националния фонд „Култура“.

Открита бе изложбата „И мога вече сам да се разкажа...”, посветена на 125-годишнината от рождението на Гео Милев

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита съвместна изложба заедно с Националния литературен музей, посветена на 125 г. от рождението на Гео Милев. Експозицията „И мога вече сам да се разкажа...” може да бъде разгледана до 20 март 2020 г.

Първи колоквиум “Приложение на глобалните навигационни спътникови системи в район Балкани-Средиземно море”

На 30 и 31 януари 2020 г. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Първият колоквиум “Приложение на глобалните навигационни спътникови системи в район Балкани-Средиземно море”. В двудневния научен форум бяха представени съвременните разработки в тези области.