Начало / Новини / Новини и събития / С две магистърски програми ще започне новата академична година Богословският факултет във филиала на Софийския университет в Бургас

   
С две магистърски програми ще започне новата академична година Богословският факултет във филиала на Софийския университет в Бургас

През следващата учебна 2023/2024 година студентите във Филиала на Софийския университет в Бургас ще могат да се обучават в магистърските програми "Християнско поклонничество" и "Църковен мениджмънт" в задочна форма на обучение. С решение на Министерски съвет таксата за обучението на богословите бакалаври и магистри, за които това е първа висша образователна степен, се поема от държавата.

На среща в Регионалната библиотека "Пейо Яворов" в Бургас деканът на Богословския факултет на Алма матер доц. д-р Ивайло Найденов посочи, че за магистърските програми могат да кандидатстват специалисти и неспециалисти с успех над 4.00. Кандидатите, завършили специалност, свързана с богословие, ще се обучават в продължение на два семестъра. Обучението на неспециалистите ще бъде четири семестъра, като първата година ще е общо подготвителна, а през втората те ще изберат в коя програма да специализират. Така ще имат избор и измежду другите програми, които факултетът ще предложи на следващ етап, каза заместник-деканът на факултета доц. д-р Павлов.

Първият семестър ще бъде през есента, с продължителност около 25 дни, а вторият семестър ще е през пролетта. Лекциите ще са интензивни - около десет часа на ден, а в неделните и празничните дни - по пет часа на ден.

"Тук сме, за да работим в областта на духовната просвета - нещо, от което всички имаме голяма нужда", посочи доц. д-р Павел Павлов и допълни: "Когато се докосне до богословието и надгради с това познанията си, всеки специалист в своята област става по-добър експерт и по право, и по педагогика, и по медицина - във всички поприща, в които се подвизават тези люде".

През 2023 г. Богословският факултет на Софийския университет отбелязва своята 100-годишнина. В него се обучават над 400 студенти в степените бакалавър, магистър и докторант. Преподавателският състав се състои от 32 души, разпределени в четири катедри. Предлагат се две специалности - "Теология", която вече се преподава един век, както и "Религията в Европа". Втората, открита преди около осем години, е свързана със сравнителното религиознание. В нея се предлагат знания за трите монотеистични религии - християнството, исляма и юдаизма.

Срещата в Регионалната библиотека "Пейо Яворов" завърши с две публични лекции на теми „Заветът на св. Константин-Кирил за България“ и „Библията на български език“. Събитието е първото от поредица инициативи, с които морският град ще отбележи вековния юбилей на Богословски факултет.