Начало / Новини / Новини и събития / 10 студенти от Софийския университет бяха отличени със стипендии на Фондация „Еврика“ 2022/23

   
10 студенти от Софийския университет бяха отличени със стипендии на Фондация „Еврика“  2022/23

На тържествена церемония в София бяха връчени удостоверенията на стипендиантите на Фондация „Еврика“ за учебната 2022-2023 г. Сред отличените са десет студенти от различни факултети на Софийския университет. За своите постижения те получиха и подаръци от Алма матер, връчени от заместник-ректора акад. проф. дфзн Николай Витанов.

Вече тридесет и три години Фондация „Еврика” предоставя стипендии на даровити и изявени ученици и студенти. Те се определят чрез конкурси или са за получени медали в международните средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология. Стипендиите, присъдени чрез конкурс, носят имената на изтъкнати български учени и общественици с принос в развитието на българската и световна наука, техника и технологии – Джон Атанасов, акад. Никола Обрешков, акад. Благовест Сендов, акад. Георги Наджаков, акад. Ростислав Каишев, акад. Методи Попов, акад. Дончо Костов, акад. Димитър Мишев, акад. Ангел Балевски, акад. Евгени Матеев и акад. Александър Теодоров-Балан.

1-7

Модератор на празничното събитие бе доц. Владимир Божилов от Софийския университет, а сред официалните гости бяха Петър Кънев – заместник-председател на Комисията по икономическата политика и иновации в 48-то Народно събрание, г-жа Валентина Танева – съветник по образование на президента на Република България, акад. Кирил Боянов – председател на Управителния съвет на Фондация „Еврика“, акад. Юлиан Ревалски – председател на Българската академия на науките, акад. Николай Витанов – зам.-ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проф. Диана Петкова – председател на Съюза на учените в България, Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България и зам.-председател на Съвета на Фондация „Еврика“, членове на фондацията, представители на държавни обществени организации, носители на стипендии и награди на Фондация „Еврика“, представители на медиите.

1-6

Отличените възпитаници на Софийския университет са:

Удостоверения за именни стипендии в размер на 3000 лева получиха Илиян Йорданов от Факултета по математика и информатика, втори курс в магистърската програма „Логика и алгоритми“ – отличен за постижения в овладяването на изчислителната математика и математическото моделиране на името на акад. Благовест Сендов; Мирослав Мойсеев от Физическия факултет, първокурсник в магистърската програма „Астрономия и астрофизика“ – отличен за постижения в овладяването на знания в областта на физиката на името на акад. Георги Наджаков и Кристиян Веселинов от Факултета по химия и фармация, четвърти курс в специалност „Химия“ – отличен за постижения в овладяването на химията и химичните технологии на името на акад. Ростислав Каишев.

Александър Проданов от Физическия факултет, първи курс в специалност „Квантова и космическа теоретична физика“ и Павел Николов от Факултета по химия и фармация, първокурсник в специалност „Химия“ получиха стипендии в размер на 1 400 лева като носители на златни медали от международни олимпиади.

Васил Николов от Физическия факултет, втори курс, специалност „Физика“ и Георги Александров от Физическия факултет, четвърти курс „Квантова и космическа теоретична физика“ бяха отличени със стипендия в размер на 1200 лв. като носители на сребърни медали от международни олимпиади.

Стипендии на носители на бронзови медали от международни олимпиади в размер на 1 000 лева бяха връчени на Румен Михов от Факултета по математика и информатика, първи курс в специалност „Компютърни науки“, на Явор Йорданов – първи курс „Квантова и космическа теоретична физика“ и на Янислав Данчовски, първи курс в магистърската програма „Изчислителна химия“.

1-5

За изминалите 33 години от създаването си Фондация „Еврика“ е предоставила стипендии или добавки към стипендии на 2 874 студенти и ученици; помогнала е на 1 682 млади хора да участват в международни научни форуми и да специализират в престижни научни центрове и компании; организирала е и е провела 832 изяви – конкурси, състезания, конференции и школи за деца, ученици, студенти, млади учени и специалисти; оказвала е финансова помощ на младите учени в техните научни изследвания и има принос за осъществяване на стопански инициативи на млади хора.

Пълен списък на отличените ученици и студенти е публикуван на сайта на Фондация „Еврика“: https://www.evrika.org/?p=4122

1-4

В своя поздрав заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ акад. Николай Витанов изрази радостта си да присъства, защото това са едни от най-приятните събития, които дават оптимизъм за бъдещето. Той поздрави всички млади учени, млади изобретатели, иноватори, мениджъри, фермери, студенти и ученици с това, че са решили да останат да учат и да се реализират в България. Поздрави ги за положените усилия, труд, енергия и за постиженията, които са ги довели до тези награди.

1-2

„Много съм доволен, че Софийският университет има 10 стипендианти в тазгодишните награди „Еврика“, което означава, че и това, което ние правим, изглежда е правилно“, каза акад. Витанов. Той благодари на фондация „Еврика“ и лично на акад. Боянов за това, че поддържа тази традиция вече 33 години, което не е малък период: „Тази традиция започна през миналия век и това, което им пожелавам, е да продължат и до следващия век“. В заключение акад. Витанов поздрави всички лауреати и стипендианти и им пожела да постигнат своите цели в живота с енергия, устрем и да не се отказват от трудностите, които несъмнено ще срещнат пред себе си.

1-3

Акад. Кирил Боянов – председател на Съвета на Фондация „Еврика“, изрази радостта си да се съберат всички в тази зала, заедно с едно ново попълнение на млади учени, които се надява да влязат в нашия живот със своите таланти и успехи. Той им пожела здраве и ентусиазъм в новите задачи, които стоят пред тях. Акад. Боянов поздрави колегите, които активно са участвали в подбора на младите лауреати и членовете на много институции, които са съдействали, участвали в журита, предлагали са кандидати, давали са примери с успели хора и така с всяка година има все повече и по-силни кандидати, хора, които имат желание да се развиват в областта на науката.

1-1

На тържествената церемония бяха връчени и наградите „Еврика“, които се присъждат на млади хора за техните значими постижения в науката, за изобретения с голяма обществена значимост, за постижения в управлението на стопански организации, както и за най-високи резултати в развитието на селскостопански дейности. Наградите са ежегодни и с тях се цели стимулиране на най-добрите постижения в съответната област. Тази година наградата "Еврика" 2022 за постижения в науката получи д-р Александър Сираков от УМБАЛ "Свети Иван Рилски". Наградата „Млад изобретател“ на 2022 е Елица Петкучева, асистент в секция "Водородни системи с полимерен електролит" на Института по електрохимия и енергийни системи "Акад. Е. Будевски" при БАН. Мария Тодорова получи и диплом за отлично представяне в конкурса за млад изобретател. Най-добър "Млад мениджър" на 2022 г. е Христо Пеев - софтуерен инженер и сериен предприемач. За отлично представяне в конкурса с диплом е награден и Димитър Платов . Наградата „Млад фермер“ бе връчена на Тихомир Тачев, регистриран като земеделски производител в село Асеновец, община Нова Загора.