Начало / Новини / Новини и събития / В седмия ден от плаването си корабът „Св. Св. Кирил и Методий“ излезе от италиански териториални води

   
В седмия ден от плаването си корабът „Св. Св. Кирил и Методий“ излезе от италиански териториални води

В ранните часове на 2 януари 2023 г. българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ ( НИК 421) излезе от италианските териториални води в Средиземно море югозападно от о-в Сицилия, съобщи пратеникът на БТА. Плавателният съд държи курс запад-северозапад и ще го поддържа до вечерта, когато ще направи лек поворот и ще премине северно от бреговете на Тунис, но без да навлиза в териториалните води на африканската държава.

От 06:00 часа на 1 януари до 18:30 часа на същата дата „Св. св. Кирил и Методий“ измина приблизително 108 морски мили (около 200 километра). Корабът продължава да следва маршрута си към испанското пристанище Картахена – първата междинна спирка на рейса, при много благоприятни метеорологични условия – вълнението е около 0,5 бала, докато вятърът е слаб, вариращ със скорост между 1,5 и 5 м/сек от изток. Очаква се плавателният съд да акостира на пети януари 2023 г.

"Св.св. Кирил и Методий" е на историческо първо плаване към остров Ливингстън, за да подпомогне 31-ата българска антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Плаването до българската антарктическа база се очаква да продължи около 40 дни. "Св. св. Кирил и Методий" тръгна от Варна на 27 декември 2022 г.

През следващите 4 месеца корабът ще премине по маршрут: Средиземно море – Гибралтар – Атлантически океан – о. Огнена земя – о. Ливингстън, и обратно. По време на плаването ще бъдат транспортирани учени от Българския антарктически институт, които ще работят по различни проекти като част от Националната програма за научни изследвания. На Южния полюс те ще изследват движението на земната кора, минерализациите в околностите на българската база, уникалния растителен и животински свят на Ледения континент, размерите на глобалното замърсяване, както и топенето на ледниците, като резултат от глобалното затопляне.

31-вата българска антарктическа експедиция до полярната база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови, за първи път е изцяло обезпечена от българска страна. Корабът ще достави до базата оборудване, строителни материали и хранителни продукти за по-нататъшната работа на полярниците.

Започва едно историческо плаване за България на първия военен научноизследователски кораб под български флаг, който ще влезе в Световния океан, и по този начин ще докажем на света, че България е морска нация. Това ще докаже на всички, че Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ подготвя отлични кадри, с които можем да се гордеем“, заяви в деня на отплаването на кораба проф. д.н. Христо Пимпирев, ръководител на експедицията.