Начало / Новини / Новини и събития / Студентският дипломатически клуб отбеляза 28 години от учредяването си

   
Студентският дипломатически клуб отбеляза 28 години от учредяването си

На празнично събитие в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Студентският дипломатически клуб към Юридическия факултет на Алма матер отбеляза своята 28-годишнина.

Присъстващите бяха поздравени от ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, който отбеляза, че е голям почитател на дейността на студентските клубове. Той посочи, че в последните години е призовавал студентите да учат и да развиват способностите си, защото всички техни усилия ще бъдат възнаградени. Затова изпитва особено удовлетворение, когато може да поздрави млади колеги, избрали активно да разширяват познанията си и да допълват и надграждат наученото по време на лекции и упражнения.

1-1

„Студентският дипломатически клуб въпреки скромната си възраст е един от първите, създадени в Софийския университет след демократичните промени и нямам съмнение, че предстои да отбележите още много годишнини“, отбеляза още проф. Герджиков и поздрави студентите за безкрайния ентусиазъм, с който работят, и за неспирния стремеж да се развиват.

2-2

Деканът на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев се обърна към младите си колеги, поздрави ги с техния празник и изтъкна, че това е инициатива на млади и мотивирани хора, които гледат на своята бъдеща професия и като на призвание. „Дипломацията е труден занаят. Според мен това е изкуството не само да отстояваш своите цели и интереси, но да го правиш като отчиташ целите и интересите на своите опоненти, а понякога и на своите противници. За да можеш да правиш това, ти трябва да си изключително добре подготвен в много различни области. Да познаваш своите опоненти, тяхното мислене, а не просто да ги отричаш“, каза проф. Вълчев.

6-6

По думите му те трябва да познават динамиката на средата, в която се развиват отношенията, да притежават познания по икономика, география, история, религия, военно дело, психологията и взаимоотношенията в своя, но и в противниковия лагер и т.н., което ги превръща в една много комплексна личност. В изказването си проф. Вълчев посочи, че какво ще се случи в света в бъдеще до голяма степен зависи от тях, пожела им здраве и да направят света едно по-добро място.

4-4

Денис Василев, председател на Студентския дипломатически клуб, благодари от името на всички членове на клуба на ректора, че винаги е с тях във важни моменти, на декана за това, че ги подкрепя и поощрява техните инициативи, на преподавателите, на дипломатите, на представителите на различни държавни институции, които оценяват тяхната отговорност и виждат в тяхно лице надеждност.

7-7

В изказването си той припомни историята на клуба, неговите дейности през изминалите години и подчерта, че клубът е дал поле за изява на десетки възпитаници на факултета и заема достойно място в тяхното професионално изграждане.

Празникът продължи с виртуозно изпълнение на концертмайстор Мичо Димитров.

8-8