Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2022 г. на Факултета по математика и информатика

   
Завърши випуск 2022 г. на Факултета по математика и информатика

На тържествена церемония в 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет 350 бакалаври и магистри от Факултета по математика и информатика получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех завършват 50, седем от тях са пълни отличници.

Деканът на факултета доц. Първан Първанов поздрави всички абсолвенти и техните гости в залата. Той отбеляза, че за пръв път дипломите се връчват в тази аудитория с надеждата, че това е голяма зала и ще успее да побере всички желаещи, но за добро или лошо залата отново е препълнена, което означава само едно – че интересът към тържеството е огромен.

1-1

Доц. Първанов изтъкна, че се радва да бъде част от празника, защото на този ден абсолвентите затварят една страница в своето развитие и отварят символично нова. Това, което затварят е етапът, в който са учили в съответната образователна степен – бакалавър или магистър, а какво са преодолели, с какво са се справили – самите те знаят най-добре: „Вие успяхте и се справихте, въпреки всички трудности, които тези кризисни ситуации ни наложиха. Със сигурност знам едно – всеки един от вас е с абсолютното право да се гордее с това, което е постигнал и с факултета и университета, който завършва“.

1-3

Доц. Първанов припомни, че според Националната рейтингова система на университетите в България в двете основни направления „Математика“ и „Информатика и компютърни науки“ Факултетът по математика и информатика на Софийският университет е на такава позиция, за каквато останалите университети могат само да мечтаят. Това е един обективен критерий за това, което се върши във факултета, подчерта деканът.

1-8

По думите му за малко повече от 130 години съществуване на факултета е характерно едно съществено нещо – изключителните традиции в качеството на образованието и изискванията към студентите. Традиция за Факултета е и постоянната адекватност към новото. Доц. Първанов отбеляза, че освен това какви знания са натрупали през изминалите години, има още нещо важно – каква част от това, което са научили ще намери приложение в заниманията им в бъдеще. Според него с времето на своето обучение са видели приложенията на нещата и е убеден, че в момента сигурно половината от нещата знаят защо са ги учили и къде да ги прилагат. Деканът пожела на абсолвентите в хода на своята професионална реализация да достигнат такова ниво, че да разберат за какво им е нужно поне 80% от изученото, защото учебните планове са правени с добра мисъл за тях.

1-7

Зад успеха стои много труд, ограничения, безсънни нощи, сега пред тях се изправят нови предизвикателства – научен прогрес, забързано време, посочи доц. Първанов и отбеляза, че те трябва да са адекватни и да бъдат моторът на този прогрес.

Той разказа на младите си колеги какво е късметът под формата на гатанка: „Да учиш нещо, което обичаш, което ти доставя удоволствие, което те кара да се развиваш. Да се справиш успешно с това нещо, да започнеш да работиш същото нещо. То да е любимото ти нещо. Да ти харесва, да те кара да се развиваш, да те предизвиква. Обществото да оценява високо твоя труд. Включително и финансово. Да получаваш съвсем приличен, може би даже и неприличен според някои доход в Република България. Да си на такова ниво, че в цял свят всички да знаят за твоите възможности. по всяко време да се чувстваш гражданин на света, само че да живееш и да се трудиш, да внасяш своите доходи и осигуровки в Република България. Всичко това да го правиш тук, между своите близки, роднини и приятели. Надявам се, че разбрахте каква е тази еманация на късмета. Тя се нарича възпитаник на Факултета по математика и информатика“.

1-6

В заключение доц. Първанов посочи, че дипломата им ще отваря врати пред тях – в професионален план и как да се реализират успешно. По думите му това се дължи на постигнатото от тях, на уроците на техните преподаватели, но и на всички онези, завършили преди тях, които са издигнали високо името на Факултета.

1-22

В рамките на тържеството абсолвентите положиха тържествена клетва-обещание, че където и да се намират със своите качества, опит и поведение, ще отстояват и развиват имиджа на възпитаник на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Накрая доц. Първанов пожела на всички много здраве, много лично и професионално щастие, много късмет, батериите им винаги да са заредени с много оптимизъм, а платната им – изпълнени с попътен вятър.

1-20

В своето приветствено слово заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Анета Антонова изрази радостта си да присъства на празника и да поздрави завършващите от свое име и от името на ректорското ръководство. Тя заяви, че няма съмнения, че като възпитаници на Факултета по математика и информатика на Софийския университет, абсолвентите са имали възможност да получат най-добрата в България и съпоставима на европейската такава академична подготовка по специалностите си. Доц. Антонова обърна внимание, че почти всички студенти, които завършват факултета, се реализират успешно и ги призова да се гордеят, че са възпитаници на нашата Алма матер.

1-4

„Няма съмнение, че 21 век е векът на глобализацията, която дава най-мощния тласък на скоростното развитие на икономиката, техниката и науката в цял свят. Трудно, ако не и невъзможно е да бъде отречено, че ключов елемент в този процес на създаване на иновация и модернизация е обменът на информация, благодарение на който учени, инвеститори, политици имат достъп до постижения на хора от целия свят, върху които да надградят и така да участват в процеса на еволюиране на всичко – от медицина и фармация, до съвременни политически системи и икономически модели. Убедена съм, че вашите специалности ще ви отредят значимо място в тези процеси“, каза доц. Антонова и подчерта, че независимо по какъв начин решат да се развиват, дали като подпомагат свободната циркулация на информацията, или предавайки част от своите знания на бъдещи техни ученици и студенти, да се опитат да носят достойно отговорността, която имат към развитието на човечеството.

1-9

Зам.-ректорът обърна внимание на труда и усилията, който са положили абсолвентите по време на следването си и ги увери, че те не са напразни и че им предстои да оберат техните плодове. Накрая тя пожела на всички да постигнат успехи в професионалното си развитие и обяви випуск 2022 г. за завършил.

1-11

Първият абсолвент, който получи дипломата си – Борислава Петрова, поздрави присъстващите в залата. Обръщайки се към колегите си, тя заяви, че това, днес да са всички в залата, се дължи на много усилия и безсънни нощи, но и на помощта на преподавателите, които от години са ги обгрижвали и подготвяли. „Всеки един от нас е преминал през трудни моменти, за да стигне до тук, но по пътя си е получил много знания и умения и топли спомени, както и добри приятелства“, каза Борислава Петрова и изрази увереността си, че ще запазят наученото, където и да ги отведе животът оттук нататък. В приветствието си тя подчерта, че във Факултета по математика и информатика има личности, които заслужават адмирациите им и благодари на всички преподаватели. Специална благодарност тя отправи към преподавателите от катедрата по числени методи и алгоритми за всичко, което са направили за нейната магистратура.

1-12

Траян Господинов честити дипломирането на колегите си. В своя поздрав той акцентира върху мисленето - кога трябва да мислим, да не се залъгваме, че „задача“ и „проблем“ са математически термини, акцентира и върху това как се намират решенията в различни ситуации. Той заяви, че всяка наука има причина за съществуването си. Математиката е създадена с цел точно тази, да абстрахира задачи и техните решения, като по този начин тя има изключително голямо приложение във всякакви сфери от живота – било то научни или от бита. Той обърна внимание и на това, че математиката всъщност е един програмен език на нашата вселена. „Безкрайно съм благодарен на ФМИ, че ме образова в този универсален и красив език!“, каза накрая Траян Господинов.

1-14

В своето приветствие Марио Марков се върна в спомените си назад, когато е обмислял дали да се запише и какво да учи във факултета. „Сега мога да кажа със сигурност, че абсолютно всичко, което правих има огромна полза за мен“, подчерта абсолвентът и обърна внимание, че техните преподаватели винаги са давали много от себе си в тяхната работа и съответно са изисквали и от своите студенти. Марио Марков благодари на всички тях, както и на своите колеги и близки и честити завършването на всички.

Празничната церемония продължи с връчването на дипломите.

1-17
1-15
23