Начало / Новини / Новини и събития / Международна студентска програма за културен обмен между Катедра „Кореистика“ и университета „Индок“, Сеул

   
Международна студентска програма за културен обмен между Катедра „Кореистика“ и университета „Индок“, Сеул

В началото на януари се проведе първата по рода си международна студентска програма за културен обмен 2022-2023 между Катедра „Кореистика “към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и университета „Индок“, Сеул, Република Корея. За първи път от създаването й през 1995 г. на катедрата гостуваха 26 студенти и 4 преподаватели от университета „Индок“.

В рамките на програмата се проведоха редица събития в Центъра за източни езици и култури и в Центъра по кореистика на Софийския университет.

1-1 (10)

Бяха включени творчески работилници по български и корейски занаяти и обичаи, студентите изработиха заедно сурвачки, мартеници и кукерски маски, запознаха се с българската и корейската книжнина, участваха в тренировки по таекуондо и к-поп танци, подготвиха театрална постановка върху пиесата „Чунхян“ по популярни фолклорни мотиви.

1-1 (7)

В академичната част от програмата студентите от двата университета участваха в семинар на тема „Предизвикателства и възможности пред младото поколение в България и Корея“. С цел разширяване на сътрудничеството в сферата на образованието и културата беше подписано споразумение между Центъра по Кореистика и университета „Индок“.

1-1(6)

Своеобразен финал на първата по рода си младежка програма за културен обмен и взаимодействие беше проведеният на 13 януари 2023 г. в Аулата на Софийския университет студентски фестивал, на който бяха представени резултатите от изминалата седмица.

1-1 (8)

В събитието бяха включени вокални изпълнения, демонстрации на таекуондо, изпълнение на традиционна корейска музика Самулнори, театрална постановка по пиесата „Чунхян“, модно ревю на бижута.

1-1 (3)

Чрез средствата на изкуствата и творческия заряд, който всеки от тях носи, целта на събитието бе да срещне двете култури след дългата Ковид изолация, да изгради още един динамичен мост и свързаност между младите хора от България и Корея.

1-1 (1)
1-1 (2)
1-1 (11)
1-1(9)