Начало / Новини / Новини и събития

   
Проф. Изабел Пиреш де Лима бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза на Софийския университет“

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет проф. Изабел Пиреш де Лима, доктор по филология, заслужил професор на Университета на Порто, Португалия, беше удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Факултетът по математика и информатика отбеляза своята 130-годишнина

В деня, в който академичната общност на Софийския университет почита своя патрон св. Климент Охридски, бе отбелязана 130-годишнината от създаването на физико-математическото отделение на Алма матер. Празникът се проведе във Факултета по математика и информатика в присъствието на ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков, предишните ректори акад. Благовест Сендов и проф. дфзн Иван Лалов, преподаватели, студенти, представители на природо-математическите факултети, колеги от институтите на БАН.

В Центъра за източни езици и култури на Софийския университет бяха открити паметна плоча и бюст на проф. Александър Федотов

На събитието присъстваха ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, съпругата на проф. Федотов Снежана Тодорова, посланици, преподаватели, студенти, близки и приятели на проф. Федотов.

Софийският университет и Истанбулският университет сключиха споразумение за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и ректорът на Истанбулския университет проф. д-р Махмут Ак подписаха споразумение за сътрудничество за развитие на отношенията между двете институции в полето на висшето образование и научните изследвания.

Софийският университет отбеляза патронния си празник с академично тържество

Празничният ден започна в Богословския факултет на Алма матер, където бе отслужена Светата Божествена Литургия, възглавява от Главния секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим. След това по традиция се проведе и литийно шествие до паметника на Св. Климент Охридски. Ректорът и Академичният съвет на Софийския университет поднесоха венец на паметника на св. Климент Охридски.

Над 600 души посетиха Физическия факултет на Софийския университет в рамките на Есенния ден на отворените врати

Ученици, учители и заинтересовани посетители от цялата страна се включиха в Есенния ден на отворените врати на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Двадесети Климентови четения за млади изследователи

В Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за двадесета поредна година се проведоха традиционните ежегодни Климентови четения за млади изследователи, организирани от Катедра „Кирилометодиевистика” към Факултета по славянски филологии.

За поредна година български студенти получиха стипендии "Робърт и Нели Гипсън"

Тържеството се проведе в Театралната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Стипендията се дава на български студенти, учещи в български висши училища и постигнали високи академични успехи.

Лекция на генералния директор на ЦЕРН във Физическия факултет на Софийския университет

На 21 ноември 2019 г. генералният директор на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) д-р Фабиола Джианоти изнесе във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ лекция на тема „Research (and much more ...) at CERN“. Посещението бе по повод 20-тата годишнина от приемането на България за официален член на тази организация.

Изложба „България 20 години в ЦЕРН“

По случай 20-ата годишнина от пълноправното членство на България в CERN, Министерството на образованието и науката, Софийският университет „Св. Кл. Охридски“ и БАН с любезното съдействие на София Тех Парк организират изложба, посветена на настоящето и бъдещето на CERN, българското присъствие в различните изследователски и образователни програми и новите перспективи за научно сътрудничество и технологичен трансфер пред българските научно-изследователски институции и българския бизнес.

Международна конференция на тема „Япония и Европейския Югоизток – над сто години политически, икономически, културни и академични взаимоотношения“

В Аулата на Софийския университет се проведе тържественото откриване на международната конференция, организирана от Катедра „Японистика“ при Факултета по класически и нови филологии с подкрепата на Японската фондация и Научно изследователския сектор на Университета. Събитието се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. дфн Анастас Герджиков беше избран за втори мандат

На заседание на Общото събрание, проведено на 20 ноември 2019 г. в 272-ра аудитория на Ректората на Софийския университет, с 254 гласа „за“ от 318 действителни проф. дфн Анастас Герджиков беше преизбран за ректор на най-стария университет в България.

Изложба „Зографската Света обител – път през вековете”

В централното фоайе на Университетската библиотека бe открита изложбата „Зографската Света обител – път през вековете”. Гостуващата експозиция може да бъде разгледана до 25 ноември 2019 г., след което копията ще станат постоянни експонати в музея на Зографския манастир.

Официално откриване на международната научна конференция по средновековна история на Евразийската степ – Nomads and their Neighbors in the Middle Ages

В зала “Марин Дринов” на Българската академия на науките беше открита Осмата международна научна конференция по средновековна история на Евразийската степ Nomads and their Neighbors in the Middle Ages. Конференцията е част от националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ и се организира от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института по исторически изследвания на Българската академия на науките.

В Софийския университет бяха връчени стипендиите „За жените в науката“ 2019

Лауреатите на стипендиите за 2019 г. са д-р Евгения Сарафова от Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски, д-р Мария Джумалиева-Стоева от Факултета по математика и информатика на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методи“ и д-р Юлия Романова от Факултета по химия и фармация на Софийския университет.

Изложба по проект „АRTефакти“

В галерия „Алма Матер“ бе открита изложба на дипломираните бакалаври и магистри от Катедра „Визуални изкуства“, oт специалност „Изобразително изкуство“, „Педагогика и семиотика на изобразителното изкуство“ и „Графичен дизайн“ от випуск 2018/2019 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата. Изложбата се осъществява по проекта „АRTефакти“ и може да бъде разгледана до 30 ноември 2019 г.

Представяне на сборника „Дневникът на Етерия. Peregrinatio ad Loca Sancta – Поклонение до Светите земи“

В Богословския факултет бе представен сборникът „Дневникът на Етерия. Peregrinatio ad Loca Sancta – Поклонение до Светите земи“. Преди това във фоайето на факултета бе открита изложбата „По пътя на Етерия. Святост, богослужение и мисия“. Събитията се провеждат в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Международна научна конференция на тема „Зографската обител сред атонската монашеска общност: исторически път и място за служение на словото“

В Софийския университет се провежда международна научна конференция на тема „Зографската обител сред атонската монашеска общност: исторически път и място за служение на словото“, организирана от Университета и манастира в рамките на споразумение между двете институции за проучване на книжовното богатство на обителта.

IBM Bulgaria провежда поредица от лекции в Софийския университет

IBM Bulgaria гостува на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с поредица от лекции и практически семинари, насочени към развитието на умения за успешна кариера.

Университетската болница „Лозенец“ отбелязва 15 години от първата чернодробна трансплантация в България

На 18 ноември 2019 г. се навършват 15 години от първата трансплантация на черен дроб в България. Малката Памела Пекова е първият пациент у нас с присаден черен дроб. Това се случва през ноември 2004 г., когато тя е едва на 7 месеца и неин донор става баща ѝ Пенко Пеков. Памела е с вродена липса на жлъчни пътища и за нея операцията е животоспасяваща. Тя се превръща и в символ на прогреса на българската медицина. Трансплантацията е извършена от проф. д-р Любомир Спасов и екипа на Университетска болница „Лозенец“ с участието на проф. Масимо Малаго.

“1989: Годината, в която Европа се завърна към себе си” - изложба на американския фотограф Едуард Серота

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в присъствието на ректора проф. дфн. Анастас Герджиков и посланика на САЩ г-жа Херо Мустафа бе открита изложбата “1989: Годината, в която Европа се завърна към себе си”. Фотографиите са дело на Едуард Серота - американец, заселил се през 1988-1990 г. в Будапеща. Експозицията може да бъде разгледана до 24 ноември 2019 г.

Девети международен есенен научно-образователен форум „Съвременният учител и предизвикателствата на информационното общество“

За поредна година Департаментът за информация и усъвършенстване на учители организира Есенен научно-образователен форум. Събитието се проведе в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Международна научна конференция на тема „Свидетелство, служение и богослужение на Църквата“

На 12-13 ноември 2019 г. в Богословския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе международна научна конференция на тема „Свидетелство, служение и богослужение на Църквата“.

Завърши випуск 2019 г. на Физическия факултет

На тържествена церемония в Аулата 91 бакалаври и магистри от випуск 2019 г. на Физическия факултет на Софийския университет получиха своите дипломи за завършено висше образование. Осем от тях са пълни отличници.

Президентът на Институт „Камойш“ изнесе академична лекция на тема „Португалският като световен език“

В рамките на посещението си в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ посланик Луиш Фаро Рамош, президент на „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика при Министерството на външните работи на Португалия, се срещна със студентите, докторантите и преподавателите от специалностите „Португалска филология“ и „Африканистика“ във Факултета по класически и нови филологии и изнесе пред тях академична лекция на тема „Португалският като световен език“.

Национална кръгла маса „Езикова агресия и общество“

В Софийския университет започна Национална кръгла маса „Езикова агресия и общество“. Събитието се осъществява в рамките на оперативната работа по проект „Езикова агресия и общество“ № ДН 10/7, финансиран от Министерството на образованието и науката, в който Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е базова организация.

Публична дискусия на министъра на образованието и науката със студенти

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя публична дискусия на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев със студенти на тема: "Висшето образование в България - предизвикателства и решения".

Студентът на Алма матер Християн Стоянов спечели световна титла в леката атлетика

На провеждащото се от 7 до 15 ноември 2019 г. в Дубай Световно първенство за хора с увреждания Християн Стоянов спечели първо място в дисциплината 1500 м.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с прискърбие съобщава, че ни напусна проф. дмн Владимир Чакалов.

Поклонението ще се състои на 12 ноември 2019 г. от 14.00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Полярниците от 28-Българска антарктическа експедиция получиха националния флаг от държавния глава

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев връчи националния флаг на участниците в 28-ата Българска антарктическа експедиция.

Петнадесета национална конференция по етика на тема: „Етика и технологичен риск“

В Софийския университет се провежда Петнадесетата национална конференция по етика на тема „Етика и технологичен риск“. Тя се организира от секция „Етически изследвания“ към Института за изследване на обществата и знанието при Българската академия на науките и Катедра „Логика, етика и естетика“ при Философския факултет на Алма матер. Форумът, който ще продължи до 13 ноември 2019 г., се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Учредяване на Катедра „Жозе Сарамаго“ на Института „Камойш“ в Софийския университет

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и посланик Луиш Фаро Рамош, президент на „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика при Министерството на външните работи на Португалия подписаха споразумение за учредяване на катедра „Жозе Сарамаго“ във Факултета по класически и нови филологии.

Доц. д-р Лиляна Стракова е новият декан на Факултета по педагогика на Софийския университет

На Общо събрание, проведено на 30 септември 2019 г., за декан на Факултета по педагогика беше избрана доц. д-р Лиляна Стракова. На събранието бяха издигнати две кандидатури – на доц. д-р Лиляна Стракова и на проф. д-р Румяна Пейчева-Форсайт. На второ гласуване с 21 гласа беше избрана доц. д-р Лиляна Стракова.

Отборите на Софийския университет завоюваха злато, сребро и бронз на Осмата национална студентска олимпиада по компютърна математика

От 8 до 10 ноември 2018 г. в София се проведе Осмата национална студентска олимпиада по компютърна математика "Академик Стефан Додунеков" (CompMath-2019). Домакин на CompMath-2019 бе Техническият университет -София.

Изложба на проф. д-р Стефан Алтъков и проф. д.изк. Лаура Димитрова в галерия „БЛОК“, Белград

Проф. д-р Стефан Алтъков, ръководител на Катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата, и проф. д.изк. Лаура Димитрова от същата катедра представиха изложбата „Незавършени поеми“ в галерия „БЛОК“, Белград, Сърбия.

Научно-практически форум “Креативност и иновации в образованието”

В Софийския университет “Св. Климент Охридски” се провежда научно-практически форум “Креативност и иновации в образованието”, в рамките на който се представя опита на изследователи и практици от иновативни детски градини и училища в България, САЩ, Великобритания, Канада, Индия, Холандия, Китай и Норвегия. Събитието е организирано от Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Международна конференция "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта"

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет за единадесети път се провежда международната конференция "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта". Научният форум е посветен на 90- годишнината на спортната дейност в Университета и е част от традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Младежка научна конференция Климентови дни 2019 в Биологическия факултет

В Биологическия факултет започна традиционната Младежка научна конференция Климентови дни 2019 - ежегодната научна конференция на факултета, която се провежда в рамките на Климентовите дни на Софийския университет. Организатори на събитието са Биологическият факултет на Алма матер, Фонд „Научни изследвания“ и Научноизследователският сектор на Университета.

Предприемачеството – от малките стъпки до големия успех - Европейски ден на предприемача 2019

Научноизследователският сектор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведе в Дома на Европа в София 17-то издание на Европейския ден на предприемача - 2019 г. Мотото на форума тази година бе „Предприемачеството – от малките стъпки до големия успех“.

Доц. д-р Бойко Пенчев беше преизбран за декан на Факултета по славянски филологии на Софийския университет

На Общо събрание, проведено на 6 ноември 2019 г., деканът на Факултета по славянски филологии доц. д-р Бойко Пенчев беше избран за втори мандат.

Иновативен дизайн на Центъра за върхови постижения УНИТе

Центърът за върхови постижения в областта на информатика и информационни и комуникационни технологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по проекта УНИТе ще бъде разположен в модерна Г-образна сграда. В него ще има лаборатории за Интернет на нещата (IoT), „Отворени данни и услуги с тях за гражданите“, „Интернет на нещата в интелигентните градове“ и „Data Science“, конферентни зали, стаи за видеоконферентни разговори, иновационни форуми и др.

Доц. д-р Мира Маркова е новият декан на Историческия факултет на Софийския университет

На Общо събрание, проведено на 5. 11. 2019 г., доц. д-р Мира Маркова бе избрана за декан на Историческия факултет. Кандидатурите за поста бяха две: на проф. д-р Александър Николов и на доц. д-р Мира Маркова. След проведен балотаж доц. д-р Мира Маркова бе избрана с 40 на 36 гласа.

Ректорът на Алма матер бе удостоен с наградата „Златен век“ – звезда и грамота на Министерството на културата

На тържествена церемония по повод Деня на народните будители в зала „Средец“ на Министерството на културата министър Боил Банов отличи бележити дейци на културата и изкуствата. Чрез тези награди Министерството на културата засвидетелства своето признание към цялата общност, която съхранява българските ценности през годините.

Блестящо представяне на възпитаниците на Софийския университет на Третото национално състезание по медиация за студенти

На 1 и 2 ноември 2019 г. в Пловдив се проведе Третото национално състезание по медиация за студенти. В надпреварата се включиха 66-ма участници от девет български университета. Всички седем отбора – шест от Юридическия факултет и един от Стопанския факултет – представиха блестящо Софийския университет на състезанието.

Нова експозиция с материали от XXVII Българска антарктическа експедиция в Националния природонаучен музей

В зала „Риби” на Националния природонаучен музей при БАН бе представена нова експозиция с материали от XXVII Българска антарктическа експедиция. Събитието бе открито от проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт и Националния център за полярни изследвания към Софийския университет, и проф. Николай Спасов, директор на НПМ-БАН.

Изложба „25 години специалност „Изобразително изкуство“

На 4 ноември 2019 г. в присъствието на декана на Факултета по науки за образованието и изкуствата доц. дпн Милен Замфиров, на преподаватели, студенти и много гости в пространството на галерия „Алма Матер“ беше открита изложбата на преподавателите от Катедра „Визуални изкуства“ на факултета.

Доц. дпн Милен Замфиров е новият декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата

На Общо събрание, проведено на 31 октомври 2019 г., за декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата беше избран доц. дпн Милен Замфиров.

Кандидатурите за декан бяха две: на проф. д-р Адриан Георгиев и на доц. дпн Милен Замфиров. Доц. дпн Милен Замфиров беше избран с 51 на 35 гласа.

Втори балкански семинар на Асоциацията на младите полярни изследователи

В Софийския университет се състоя Вторият балкански семинар на Асоциацията на младите полярни изследователи. Срещата бе на тема „Приносът на младите полярни изследователи от Югоизточна Европа за антарктическата наука“ и в нея участваха млади учени от полярните експедиции на България и Турция.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков беше удостоен със званието „Следовник на народните будители“

На церемония, която се проведе на 1 ноември 2019 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше удостоен със званието „Следовник на народните будители“.

Международна научна конференция "Литературната периферия: памет и употреби"

В Конферентната зала в Ректората се провежда международната научна конференция „Литературната периферия: памет и употреби“. Двудневният научен форум се организира от Факултета по славянски филологии на Софийския университет.