Начало / Новини / Новини и събития / С обучение приключи първият етап от Националния конкурс за най-добър младежки стартъп 2022

   
С обучение приключи първият етап от Националния конкурс за най-добър младежки стартъп 2022

Националният конкурс за най-добър младежки стартъп 2022 г., организиран от Софийския университет и Фондa на фондовете, привлече значителен интерес. Самостоятелно и в екипи кандидати от различни университети от страната представиха вдъхновяващи идеи за бизнес и иновации в сферата на устойчивото земеделие, дигитализацията, образованието, културата и културното наследство, изкуството, спорта, кръговата икономика, умните и екологични жилища и др. Първият етап от конкурса приключи с обучение. Избрани са и финалистите в конкурса.

Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на иновациите и растежа и в партньорство с ОББ, Витоша венчър партнърс, Иновейшън кепитъл, Морнингсайд Хил, Ню Вижън 3, Силвърлайн Партнърс, Ендевър България, БТПП (Съвет по инвестиции), BVCA и София Тех Парк.

1_reference

В среда на силна конкуренция 23-ма кандидати бяха допуснати за участие в обучителния ден (Training Day), който се проведе на 26 май 2022 г. Организатори на събитието бяха доц. Савина Михайлова, преподавател в Стопанския факултет и Дочка Василева от Фонда на Фондовете.

5_1_reference

В сутрешната сесия участниците се включиха в предприемачески игри под ръководството на проф. Цветан Давидков, преподавател в Стопанския факултет, обогатиха знанията си в областта на данъчната политика с Таня Павлова, представител на WIN IFA България, и научиха за ролята на банките в процеса на растеж от д-р Кирил Величков от ОББ.

6_1_min_reference

В следобедната сесия обучение проведоха: Павел Велков от Морнингсайд Хил Венчър Кепитъл на тема: „Генериране и валидиране на идея“; Александър Терзийски от Ню Вижън 3 на тема: „Бизнес планиране“; Макс Гурвиц от Витоша Венчър Партнърс на тема: „Маркетинг и продажби“; Явор Гочев от Иновейшън Кепитъл на тема: „Набиране на капитал и представяне пред инвеститори“.

7_1_min_reference

Всички участници проведоха индивидуални менторски срещи с фонд мениджърите и получиха ценни съвети за развитие на бизнеса. В края на деня участниците представиха своите иновативни бизнес идеи. Десетте най-добри проекта бяха избрани да продължат към финала, който ще се състои на 7 юни 2022 г. под формата на Pitching Day .

imgonline_com_ua_compresstosize_gjj2zskc0xki4z7_reference_reference (1)

Десетте най-добри проекта са:

  1. Labsi – приложение за съхранение на лабораторни изследвания;
  2. Unboxd – приложение за търговия на дрехи втора употреба;
  3. Vodoraslo – пречистване на въздух в помещения с помощта на водорасли;
  4. Mentor the Young програма за индивидуално менторство на младежи;
  5. Twisted Technology – иновативни услуги за компютърна техника;
  6. Vertikale – устойчиво вертикално земеделие;
  7. Bean Bags for the Planetv (BBP) – производство на Барбарони от пречистени цигарени филтри;
  8. Immunity smart – устройство за умни жилища;
  9. Make it 3D приложение за създаване на 3D модели на геопространствена информация;
  10. Млад изобретател – образователна платформа подпомагаща учениците превръщайки ги в иноватори на бъдещето.