Начало / Новини / Новини и събития / Специалност „Новогръцка филология“ отбелязва своята 30-годишнина с международна научна конференция

   
Специалност „Новогръцка филология“ отбелязва своята 30-годишнина с международна научна конференция

В Конферентната зала в Ректората започна международна научна конференция, с която специалност „Новогръцка филология“ отбелязва своята 30-годишнина. Двудневният научен форум се провежда в хибриден формат и може да бъде проследен и онлайн, както и във фейсбук страницата на специалността.

Събитието бе открито от проф. дин Кирил Павликянов - отговорник на специалност „Новогръцка филология“, който прочете поздравителен адрес от името на ректора проф. дфн Анастас Герджиков. В него се посочва, че през изминалите 30 годни специалността е положила здрави основи и е доказала своя авторитет. Тя няма аналог в системата на висшите училища в страната ни и е единствената, която предлага на студентите възможността да придобият всестранна филологическа подготовка, познания за народопсихологията на съвременните гърци, както и за историята и културата на нашата южна съседка.

1

„Изучаването на езика и културата на един народ отваря един нов свят, сближава хората, преодолява граници и разстояния. Вие, колеги, които сте носители на познанието за един близък нам народ с това допринасяте за още по-близките ни отношения и разбирателство“, отбелязва проф. Герджиков и изразява увереността си, че и занапред ще развиват своята преподавателска и научна дейност и ще имат поводи да се гордеят със своите студенти.

5

Деканът проф. Мадлен Данова поздрави всички с юбилея и изрази радостта си да е част от този празник и отбеляза, че броят на участниците от цял свят показва авторитета и високото качество на новогръцката филология в Софийския университет. Тя пожела на всички да запазят ентусиазма си, високото качество на преподаване и научни изследвания и през следващите години.

7

Поздрав към присъстващите поднесе и ръководителят на Катедра „Класическа филология“ доц. д-р Йоана Сиракова, която сподели собствените си наблюдения за развитието на специалност „Новогръцка филология“ през последните години. Тя отбеляза, че специалността се опира на здравите и естествени свои фундаменти, а това дава възможност на възпитаниците да имат добра реализация в разнообразни професии и сфери, в които се изисква езикова компетентност, но и обща култура. Доц. Сиракова обърна внимание и на магистърската програма към специалността, която надгражда придобитите вече знания и умения. Тя подчерта, че колегите неогърцисти трябва да са горди, че са част от специалност „Новогръцка филология“ в Софийския университет, защото макар и гръцкият език да се говори от относително ограничен брой хора, като европейски език той има своето значимо присъствие в литературата и изкуствата, своето запазено културно влияние върху целия свят.

3

Ръководителят на катедрата обърна внимание и на извънкласните дейности, които специалността организира – студентски конкурси, традиционните сбирки за разрязване на новогодишната пита, семинарите, в които гостуват изтъкнати елинисти, студентските вечери, посветени на гръцкото музикално изкуство и литература.

Вашият принос, колеги, за авторитета и престижа на неоелинистиката у нас, а и не само у нас, е видим и безспорен“, каза още доц. Сиракова и благодари на проф. Стойна Пороманска за поставените здрави основи на специалността, на проф. Петя Янева за огромната грижа, която положи като отговорник на специалността. Доц. Сиракова подчерта, че голямата подкрепа на посолството на Република Гърция у нас, на посолството на Република Кипър, връзките с гръцките университети, с Европейското дружество по неоелинистика, с Дружеството на неоелинистите в България, а в последните години и подкрепата на Фондация „Александър Онасис“, дават тласък за развитието и усъвършенстването на специалността и издигането на нейния престиж. Накрая тя благодари поименно за работата на колегите си от специалността и пожела успех на научния форум и честити празника на всички.

6

В своя поздрав посланикът на Република Гърция Н. Пр. Димитриос Хронопулос отбеляза, че ако се съди по научните и преподавателски постижения на специалността, постигнати през изминалите години, няма съмнение, че тя ще продължи да се развива възходящо и занапред. Той направи връзка с наскоро отбелязаната стогодишнина на специалност „Класически филологии“ и подчерта, че това означава, че факултетът-майка умее да създава достойни свои чеда. Обръщайки се към студентите, заяви, че във всеки един от тях, който завършва специалността, вижда един посланик за сближаването на двата народа във всяко едно отношение. Посланикът отправи своята благодарност към основателя на специалността и на целия екип и отправи най-добри пожелания на всички по повод празника.

8

Посланикът на Република Кипър Н. Пр. Мариос Кундуридис изказа благодарността си към организаторите на събитието. По думите му гръцкият език принадлежи на световната културна съкровищница. В изказването си той засегна темата за спецификата на кипърския диалект и връзката му с гръцкия език и разнообразните връзки между тях.

9

Проф. дфн Петя Янева, бивш ръководител на специалност „Новогръцка филология“, сподели, че след класическата филология новогръцката е втората й голяма любов. „Не защото съм родово свързана с Гърция или Кипър, а защото съм приела за свое духовно пространство, в което се чувствам обичана и значима“, каза тя и разказа накратко своя път в изучаването на новогръцкия език. Тя призна, че не е смеела да си мечтае, че един ден ще преподава в истинска новогръцка филология, а днес всички, завършили тази специалност в Софийския университет, са били нейни студенти. „Иска ми се да съм им предала преклонението си към забележителния гръцки характер с неговата устойчивост, с любовта към живота и приключението, граничещо с авантюризъм, с ласкавото отношение към заобикалящия ни свят, отразено в езика“, каза проф. Янева и заяви, че с уважение и признателност поздравява с юбилея всички, които работят всеотдайно за развитието на специалността.

4

„Пожеланията ми към тези, които са я завършили, а и към тези, които й помагат да съществува и укрепва, следват един куплет от „Ода на младостта“ на Адам Мицкевич“, каза проф. Янева и преразказа: Пожелавам ви дух и сърце, защото без дух и сърце има скелети само. Пожелавам ви дори и в зряла възраст младостта да ви дава крила, за да летите в простора там, където възторгът твори чудеса, където надеждата златни картини чертай.

10

В своето приветствие председателят на Европейското дружество по неоелинистика проф. Василиoс Сабатакакис обърна внимание на заниманията в специалността по литературен превод. Такива специалности в европейските университети са инкубатор за създаване на нови преводачи, които да допринесат за взаимното опознаване между различните литератури и култури.

11

Основателят на специалност „Новогръцка филология“ и почетен професор Стойна Пороманска изрази вълнението си от тази среща и посочи, че специалността винаги е била сред желаните от кандидат-студентите на Софийския университет. Отбеляза, че 30 години е една красива зрялост. Тя се върна към историята на специалността и говори за изтъкнати преподаватели, свързани с нея.

2

Конференцията продължи с пленарни доклади. В нея ще се включат изтъкнати неоелинисти от университетите в Бирмингам, Лунд, Кийл, Букурещ, Солун и Патра. В рамките на научния форум ще бъдат връчени наградите на победителите в националните студентски конкурси по превод на новогръцка поезия и проза за 2021 и 2022 година.

Конференцията се излъчва онлайн в ZOOM:

https://us02web.zoom.us/j/84246288849?pwd=NlYvNEZtT0c4TzRoMGtlMU9MV21nUT09

Meeting ID: 842 4628 8849

Passcode: 392639

Програма

Резюмета