Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2021 г. на Факултета по класически и нови филологии

   
Завърши випуск 2021 г. на Факултета по класически и нови филологии

250 бакалаври и магистри от випуск 2021 на Факултета по класически и нови филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех завършват 90 абсолвенти, петима са пълни отличници. Дипломите бяха връчени на две церемонии за отделните специалности.

Първи получиха дипломите си бакалаврите и магистрите от специалностите „Класическа филология“, „Новогръцка филология“, „Унгарска филология“, „Английска филология“, „Немска филология“ и „Скандинавистика“.

1

Тържеството бе открито от декана на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова, която поздрави всички, присъстващи в Аулата, и пожела на абсолвентите да запазят своето дръзновение, да помнят това, на което са се опитали да ги научат във факултета, да помнят какви са били мечтите им, когато са прекрачили прага на университета за първи път и винаги да ги следват и да знаят, че всичко зависи от тях.

10

„Надявам се, че знанията, които сме ви предали, примерът, който сме ви дали, ще бъде нещо, върху което можете да стъпите, за да продължите своето успешно развитие напред като добри специалисти, добри експерти“, каза проф. Данова и им пожела да са здрави.

2

Проф. Мария Стойчева се обърна към випускниците и ги увери, че завършват не просто най-стария и най-добрия университет в България, но университет с европейско и световно значение. По думите й високата степен на сътрудничество, което имаме с институции по целия свят доказва това, че Софийският университет е желан и важен партньор, а преподавателите имат контакти и се ценят от всички партньори по света. Проф. Стойчева се обърна към родителите, приятелите и близките на абсолвентите и им благодари за подкрепата, която са оказвали: „Някои от вас са също наши възпитаници и за нас това е изключителна чест - да посрещаме следващи поколения от едно и също семейство в залите на Софийския университет“.

5

Проф. Стойчева поздрави и преподавателите и посочи, че се чувства една от тях, защото това е факултетът, който е завършила и факултетът, в който с огромно удоволствие преподава днес, защото среща в залата любопитни и интересни студенти и колеги. „Скъпи преподаватели, мисля, че и за вас това е отличителен момент, защото виждате, че след вас излиза едно силно, знаещо и достойно поколение“, посочи проф. Стойчева и допълни, че това е уникален факултет в Софийския университет, портал към света, в който се преподават над 40 езика. Тя се върна в спомените си към своето завършване и разказа, че тяхното поколение тогава е имал химн – песен на Боб Дилън, която е била изпълнена с много въпроси, които те сами са си задавали тогава – „Колко пътища трябва да извърви човек преди да бъде признат за човек? Колко морета трябва да преплува гълъбицата бяла, преди в пясъка тя да заспи?“. Тези въпроси ехтяха в нашите души и ние търсехме отговорите, които се носеха неуловимо с вятъра, те бяха навсякъде около нас, но ние не знаехме как да ги намерим, посочи проф. Стойчева и допълни, че вероятно някои от тях ще звучат и пред днешните абсолвенти. Тя посочи, че много от отговорите са намерили именно в университета и ги призова винаги, когато имат такива въпроси, да знаят, че колкото и неуловими да са отговорите, те са винаги около тях. Тя им пожела дързост, смелост, но и отговорност за това как строят своето бъдеще.

8

Проф. Стойчева призова младите си колеги винаги да се завръщат в Софийския университет. В заключение тя цитира мисъл, която още от студентските й години я води напред: „Което наричаме начало, често е краят. И да стигнеш края, значи да започнеш отначало. Краят е това, от което тръгваме“. С тези думи проф. Мария Стойчева обяви за успешно завършил випуск 2021 г. на Факултета по класически и нови филологии.

11

По традиция абсолвентите бяха поздравени от най-новия професор във факултета. Тази година това е проф. д-р Рени Йотова. Тя изпрати специално видеообръщение към тях от Дакар, където е ръководител на франкофонската организация. В своето слово тя сподели лични спомени за първите си стъпки в Софийския университет, за своите преподаватели и незабравими срещи, като тази с Франсоа Митеран през 1989 г. в 65-та аудитория. Проф. Йотова обърна внимание и на онлайн обучението и на предизвикателствата пред абсолвентите.

4

От името на студентите слово произнесе един от отличниците на випуска Ясен Маринов от специалност „Класическа филология“, който благодари на преподавателите, на семействата близки, роднини и приятели, които са дошли да ги уважат в този светъл ден и призова колегите си да не забравят тяхната подкрепа през цялото им следване. Той не пропусна да отправи благодарност и към колегите си, с които са си помагали през годините и честити празника на всички.

12

Ясен Маринов припомни битките, които са водили по време на следването – с преводите, речниците, пандемията и отправи послание към колегите си да помнят какво ги е довело до тук и ги е превело през всичките изпитания. Той изтъкна, че в залата са събрани бакалаври и магистри от различни специалности, обединени от словото, на което са се врекли да служат. В словото си Ясен Маринов подчерта, че да си филолог не е професия, а нещо много повече – филологията е призвание, начин на живот. „И в този смисъл ние сме пазители на езика. И като такива сме призвани от една страна да се грижим за опазването му чист и неопетнен, а от друга – запазването на граматическите правила и разширяването на лексикалното му богатство. Освен всичко сме призвани да се грижим за чистата му употреба“, каза още отличникът.

7

Той заяви, че във време на злоупотреба с езика, с общочовешки ценности, злоупотреба с истината, хората на словото са тези, които се изправят срещу мрака на невежеството, посредствеността, бездуховността. Второто му послание към завършващите бе накъдето и да тръгнат оттук нататък, накъдето и да се развиват – да не забравят началото – словото.

Накрая той разказа и за срещата си с латинския език и за избора си да учи класическа филология. И отправи третото си послание към колегите си – каквото и да правят, да го обичат и да не позволяват на ничие мнение да ги спре от постигането на мечтите им – колкото и странни, нелогични да изглеждат в очите на другите, да ги преследват докрай и да ги превърнат в своя крепост. Накрая той честити дипломирането на всички и им пожела на добър час.

1

По-късно през деня се проведе церемония, на която дипломите си получиха абсолвентите от специалностите „Френска филология“, „Италианска филология“, „Испанска филология“, „Португалска филология“ и всички специалности от Центъра за източни езици и култури. Те също бяха поздравени от декана на Факултета по класически и нови филологии, от заместник-ректора на Софийския университет проф. Мария Стойчева и чуха видеообръщението на проф. Рени Йотова.

2

От името на завършващите поздрав поднесе отличникът Йордан Проданов от специалност „Японистика“. Обръщайки се към колегите си, с чувство за хумор разказа как е избран да говори пред тях – заради това, че добре си е свършил работата през последните години – за награда е получил още работа и в резултат припомни и българската поговорка – не прави непоискано добро, то със сигурност ще ти бъде върнато със зло.

4

Йордан Проданов цитира и една японска поговорка, която гласи: „Жабокът от кладенеца не познава океана“ и направи връзката с техните натрупвани през годините знания. „Но колкото и да са задълбочени тези знания, те със сигурност не са пълни. И колкото и да са обширни, не са всеобхватни. Винаги има какво още да се научи, винаги има и други кладенци, а отвъд кладенците има и океан“, каза той и допълни, че тяхната церемония за него е не завършване, а ново начало. Постигайки някакво ниво, придобивайки някаква академична степен - това отключва по-нататъшно обучение в академичната среда, а защо не и придобиване на знания в професионален план или чисто в личен. Но във всеки случай то предполага по-нататъшно учене.

5

В словото си Йордан Проданов говори за новите работни места, за развитието и надграждането на всеки един от тях. „Това, което сме научили е много полезно и страхотно, но след десет години то може и да не ни е напълно достатъчно, а след 30 години може би изобщо няма да ни е достатъчно само по себе си, ако не го надградим“, каза той и пожела и на себе си, и на всички да присъстващи да продължават да се учат в една или друга сфера и честити дипломирането на колегите си.

15

Към поздравите в тържествения ден се присъедини и вокалната група на Факултета по класически и нови филологии „Лингвакорд“ с ръководител д-р Вълчан Вълчанов. Заедно със своите колеги от групата пяха и абсолвентките Рени и Йоана.

6
17
18
8
9