Начало / Новини / Новини и събития

   
Изложба „Път към Бога” – възрожденският Самоков – град на ковачи, зографи и печатари”

В Университетската библиотека бе открита съвместната изложба на Историческия музей – Самоков, Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ и Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” на тема „Път към Бога” – Възрожденският Самоков – град на ковачи, зографи и печатари“. Събитието се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Експозицията може да бъде разгледана до края на месец юни 2019 г.

Ден на Антарктида в Софийския университет: "30 години български принос към науките за Земята в Антарктика”

В Заседателна зала 2 в Софийския университет започна научна конференция с международно участие на тема „30 години български принос към науките за Земята в Антарктика”. Събитието е организирано от Българския антарктически институт и Националния център за полярни изследвания.

Завърши випуск 2018 г. на Историческия факултет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 206 бакалаври и магистри от Историческия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 19 от тях са пълни отличници.

II Национална олимпиада по езикова култура за студенти от първи и втори курс

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна II Национална олимпиада по езикова култура за студенти от първи и втори курс. Тя се организира от Катедрата по български език на Факултета по славянски филологии и Студентския съвет на Софийския университет. Състезанието ще продължи в два поредни дни. Над 80 студенти са подали заявки за участие.

Празници на световни туристически дестинации – Чехия

За осма поредна година студенти от ІV курс на специалност „Туризъм” и техните преподаватели от Катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет организират Празници на избрани световни туристически дестинации. Събитията имат за цел да покажат природата, културата, традициите и атрактивността на представяните страни на световната карта на туризма, с помощта на изкуството.

XVII студентска научна експедиция „По следите на българските възрожденци“

От 10 до 13 май 2019 г. се проведе Седемнадесетата научна експедиция “По следите на българските възрожденци“, организирана от Факултета по славянски филологии. В нея участваха 45 студенти и трима преподаватели от Факултета. Маршрутът, по който тази година беше реализирана научната експедиция, включва най-значими за Българското възраждане населени места: Сопот, Карлово, Калофер, Трявна, Елена, Котел, Медвен, Жеравна и Сливен.

Във Факултета по журналистика и масова комуникация се проведе форум за кариерно развитие

Събитието се провежда за първи път и е насочено към всички студенти, които имат интерес към сферата на комуникациите, връзките с обществеността, медиите, журналистиката и тяхното измерване. Партньор на инициативата бе Международната асоциация за измерване и оценка на комуникацията AMEC.

„Нощ на литературата“ в Университетската библиотека

Читалня „Акад. Стоян Аргиров” на Университетската библиотека бе едно от 19-те читателски гнезда, разположени в центъра на столицата, в които на 15 май 2019 г. се проведе инициативата за популяризиране на съвременната европейска литература. От 18 до 21.30 ч. любителите на италианската литература слушаха откъси от романа "Второ лято" на Кристина Касар Скалия, четени от журналистката Ива Дойчинова.

Ден на кариерата и Изобретателски маратон във Физическия факултет

Във фоайето на Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се провежда Ден на кариерата. Събитието се организира за четвърта поредна година от Кариерния център на Физическия факултет. За първа година Денят на кариерата се провежда заедно с 48-часовия Изобретателски маратон на Физическия факултет, който ще се състои в периода 16-18 май.

В Софийския университет бяха представени възможностите за образователен обмен между Софийския университет и университети в САЩ

В Алма матер се проведе среща между представители на академичната общност на Софийския университет и представители на американски университети.

Завърши випуск 2018 г. на Философския факултет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 170 бакалаври и магистри от Философския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях шестима са пълни отличници.

Семинар "Образът на предизборната кампания за Европейски парламент 2019” с участието на преподаватели и студенти от ФЖМК

Семинар на тема “Образът на предизборната кампания за Европейски парламент 2019” се проведе на 15 май 2019 г. в Дома на Европа в София. Събитието е организирано от българския екип на Европейския център за наблюдение на изборите (ЕЕМС), състоящ се от изследователите от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. д-р Лилия Райчева - ръководител на проекта от българска страна, д-р Нели Велинова и д-р Мариян Томов – постодкторанти във факултета.

Дигитална фотографска изложба „Кирилицата”

В Университетската библиотека бе открита дигиталната фотографска изложба „Кирилицата”, посветена на историята на честването на празника на буквите през различните периоди от историята на България. Събитието се организира от Фондация НАБИС и Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Стартира XVIII-та Национална конференция по химия за студенти и докторанти

Във Факултета по химия и фармация на Софийския факултет „Св. Климент Охридски“ бе открита XVIII-та Национална конференция по химия за студенти и докторанти. Съорганизатори на форума, който ще продължи до 17 май 2019 г., са Факултетът по химия и фармация и Хумболтовият съюз в България.

Изложба „Дрейф“ на Красимир Терзиев

В Алма матер бе открита изложбата „Дрейф“ на Красимир Терзиев. Тя се организира от Културния център към Университета и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Може да бъде разгледана до 24 май 2019 г.

Девета годишна научна студентска конференция "Европа на живо - горещите теми"

Софийският университет бе домакин Деветата научна студентска конференция, озаглавена "Европа на живо - горещите теми". Тя е организирана от студентите от випуск "Васил Левски", специалност "Европеистика" във Философския факултет, подкрепени от Фондация "Ханс Зайдел".

Студенти от Софийския университет са първенци в Републиканската студентска олимпиада по физика

На 11 май 2019 г. във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за пореден път се проведе Републиканска студентска олимпиада по физика.

Пореден голям успех на студентите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на Националната студентска олимпиада по математика във Варна

От 10 до 12 май 2010 г. във Варна се проведе тазгодишното издание на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ 2019). Домакин на състезанието беше Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

Факултетът по педагогика отбеляза патронния си празник

Факултетът по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ традиционно отбеляза патронния си празник - 11 май, деня на светите братя Кирил и Методий. Събитието се провежда в рамките на Майските дни на културата на Алма матер.

Студенти от Софийския университет победиха в Националното състезание за решаване на наказателноправни казуси

Студенти от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечелиха Националното състезание за решаване на наказателноправни казуси. Сили във финала на състезанието премериха двата отбора на Алма матер.

Доц. д-р Първан Първанов беше избран за декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 9 май 2019 г., доц. д-р Първан Първанов беше избран за декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Официално бе открита мултимедийната изложба „искони бѣ слово“

В деня на светите братя Кирил и Методий в Централното фоайе на Ректората тържествено бе открита изложбата „искони бѣ слово“, посветена на 1150-ата годишнина от блажената кончина на свети Кирил-Константин Философ. Тя може да бъде разгледана до 21 май 2019 г.

Деца от Перник, Хасково и Куклен са победителите в конкурса „Пазим езика си“

Отличени бяха победителите в националното състезание по правопис „Пазим езика си“, предназначено за деца от V и VI клас. Финалният тур на конкурса, организиран от гражданското сдружение „Живата вода на България“, се проведе в Театралната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ пред официални гости, медии, родители и учители. Специално, за да подкрепи инициативата, насърчаваща любовта към родното слово у децата, дойде президентът на България Румен Радев.

Факултетът по химия и фармация отбелязва 150-годишнината от създаването на Менделеевата таблица

В 130 аудитория на Факултета по химия и фармация на Софийския университет бяха отбелязани 185 години от рождението на руския учен Дмитрий Иванович Менделеев и 150 години от създадените от него Периодичен Закон и Периодична таблица на химическите елементи.

Трета национална конференция по медийна сигурност

В Конферентната зала на Ректората на Софийския университет се провежда Третата национална конференция по медийна сигурност на тема: "Дигиталните медии - бизнес модели, стандарти и регулация".

В Софийския университет се проведе дискусия на тема „Европа“

Студентският клуб на политолога организира дискусия на тема: “Европа” с вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова. Събитието, което се проведе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, е част от поредица дискусии, които вицепрезидентът провежда със студенти. Целта на разговорите е да се чуят позициите на младите хора за развитието на европейския проект и ролята на България в него.

Международна конференция „От съвременността към модерността“

Започна двудневната международна конференция „От съвременността към модерността“. Конференцията се организира от Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в партньорство с Френския културен институт в България, Университетската агенция на франкофонията и Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 8 май 2019 г. ни напусна проф. д-р Владимир Андреев Трендафилов – дългогодишен преподавател във Факултета по класически и нови филологии, Катедра „Англицистика и американистика“.

Поклонението ще се състои на 10 май 2019 г. от 14.00 ч. в църквата "Св. Георги".

Изложба "Приключение през Пакистан"

В Централното фоайе на Алма матер бе открита изложбата "Приключение през Пакистан" (Journey Trough Pakistan), организирана от Посолството на Ислямска Република Пакистан в България съвместно със Софийския университет "Св. Климент Охридски". Експозицията се състои от картини, снимки, книги и експонати, които представят пакистанската история, култура, бит и природа пред българската аудитория.

Тридесет и пети Кирило-Методиевски четения 2019 г.

В Софийския университет „Св. Климент Охридски” за тридесет и пети път започнаха традиционните Кирило-Методиевски четения, организирани от Катедрата по кирилометодиевистика към Факултета по славянски филологии. Тази година Четенията са посветени на 1150-тата годишнина от успението на св. Кирил-Константин Философ.

Седемдесет и шеста среща на борда на Европейския студентски съюз (ESU)

Националното представителство на студентските съвети е домакин на най-голямото студентско събитие в страната - седемдесет и шестата среща на борда на Европейския студентски съюз (ESU), което ще се проведе до 12 май 2019 г. в София. Официалното откриване бе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Международен форум: „От слово към действие: разкази и репрезентации“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна тридневният международен форум „От слово към действие: разкази и репрезентации“. Организатор на събитието е Факултетът по славянски филологии към Алма матер.

Конференция „ARTIFICIAL INTELLIGENCE: INTELLIGENCE VS. ETHICS“

В Конферентната зала на Софийския университет започна конференцията по изкуствен интелект на тема: „ARTIFICIAL INTELLIGENCE: INTELLIGENCE VS. ETHICS“. Организатори на събитието са Алма матер съвместно с Института по отбрана и международна сигурност (DISI) и Военната академия “Г. С. Раковски” Партньори са и Институтът по публични политики и Асоциация „Български градове и региони“.

Доц. дпн Милена Стефанова бе удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков удостои доц. дпн Милена Стефанова с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Предложението е на Факултетния съвет на Философския факултет.

Кариерен форум 4.0 – „Заедно сме по-успешни“ в Стопанския факултет

За четвърта поредна година Кариерният център на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Германо-Българската индустриално-търговска камара организираха Форум на кариерното развитие, целта на който е да събере на едно място млади, мотивирани и добре образовани хора и работодатели, търсещи служители и стажанти.

Студенти и преподаватели от Физическия и Медицинския факултет на Софийския университет проведоха училищен скрининг на зрението

В периода 5-7 март и 10-12 април 2019 г. се проведе скрининг на зрението за учениците от ОУ „Бачо Киро“, гр. Велико Търново. Той бе планиран и подготвен от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Българския съюз на оптометристите и Училищното настоятелство на ОУ "Бачо Киро".

Априлски студентски четения на Историческия факултет

В Конферентната зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се провеждат Априлските студентски четения на Историческия факултет на тема "Големите в историята". Темата дава възможност за участие на студенти бакалаври и магистри и докторанти – историци, етнолози, археолози, изкуствоведи и архивисти.

Отбор на Софийския университет е първенец в традиционното междууниверситетско състезание по гражданско и търговско право

На 20.04.2019 г. в гр. Бургас се проведе Деветото междууниверситетско състезание по гражданско и търговско право. Първото място в състезанието бе спечелено от отбор на Алма матер.

Проф. Йоахим Швалбах бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата на Ректората, проф. Йоахим Швалбах от Университета Хумболт в Берлин бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Стопанския факултет.

Колоквиум и международна конференция по кореистика

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на Международна конференция по кореистика на тема „Korean Peninsula – Traditions, Culture, Historical perspectives“. В рамките на събитието проф. Пак Чонгчхол проведе колоквиум на тема „2018 Inter-Korean Summit“.

Катедра „Астрономия“ се включи в Деня на отворените врати на Физическия факултет с програма в Астрономическата обсерватория на Софийския университет

На 20 април 2019 г. се проведе Ден на отворените врати на Физическия факултет на Софийския университет. Програмата в Астрономическата обсерватория на Университета в Борисовата градина премина при традиционно силен интерес. Около хиляда гости на обсерваторията се насладиха на богатата програма.

Проведе се финалът на Факултетното състезание по решаване на наказателноправни казуси на Юридическия факултет

От 19.04.2019 г. до 21.04.2019 г. в Учебната база на Прокуратурата на Република България „Цигов чарк“, гр. Батак, се състоя финалът на Факултетното състезание по решаване на наказателноправни казуси на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, организирано от катедра „Наказателноправни науки“. В него взеха участие четири отбора на факултета.

Лазаровден и Цветница в Университетската ботаническа градина - София

Университетската ботаническа градина в София отбеляза Лазаровден и Цветница с изложба на мушката, кулинарни демонстрации, детски работилници, занимания за малки и големи.

С изпити по физика и по химия и със събеседване за специалност "Графичен дизайн" приключва първата кандидатстудентска сесия за учебната 2019-2020 г. на Софийския университет

В 9.00 часа в 255 аудитория в на Ректората започна конкурсният изпит по физика, за който са се записали 51 кандидати. Председател на изпитната комисия е проф. дфзн Виктор Иванов от Физическия факултет на Софийския университет.

Завърши випуск 2018 на Факултета по класически и нови филологии

На тържествена церемония в Аулата 298 магистри и бакалаври от Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. 130 от тях имат отличен успех, а 12 са пълни отличници.

Семинар „Културно-образователни практики и международно сътрудничество”

На 13 април в Конферентната зала на Софийския университет се проведе семинар на тема „Културно-образователни практики и международно сътрудничество”. В него участваха преподаватели, докторанти и студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация, Философския факултет и Факултета по класически и нови филологии на Университета.

За поредна година носител на Купата на ректора е Юридическият факултет

В „Яйцето“ се проведе тържествената церемония на закриването на ежегодния спортен турнир „За Купата на ректора“. Тази година той бе посветен на 90-годишнината спортна дейност в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Партньор на събитието е Столична община. За поредна година шампион от общоуниверситетското първенство за 2019 г. е Юридическият факултет.

Конференция „Българската университетска архивистика като конкурентен образователен модел в мрежовото общество. Научни и технологични предизвикателства“

За тринадесета поредна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провеждат традиционните четения на българската университетска архивистика. Организатори са Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ съвместно с Историческия факултет на Алма матер и Държавна агенция „Архиви“.

Софийският университет е домакин на научна конференция на тема: „Билингвизъм, транснационални явления и транснационални перспективи“

В Конферентната зала в Ректората започна двудневен научен форум, организиран от Академичния кръг по сравнително литературознание. Конференцията е на тема: „Билингвизъм, транснационални явления и транснационална перспективи“.

Национална конференция "Европа и Брекзит"

Софийският университет е домакин на националната конференция "Европа и Брекзит". Организатори на събитието са Философският факултет на Алма матер, Секция "Социални теории, стратегии и прогнози“ към Института за изследване на обществата и знанието към БАН, Институтът за икономика и международни отношения и Балканският институт за стратегически прогнози и управление на риска.