Начало / Новини / Новини и събития

   
Втора обща докторантска конференция „Млади изследователи“

В Аулата на Софийския университет бе открита Втората обща докторантска конференция „Млади изследователи“. Събитието е организирано от Докторантския център „Св. Климент Охридски“, който е създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Започва кандидатстудентската кампания на Софийския университет за учебната 2019/2020 година

На 18 февруари 2019 г. започва приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет. Крайният срок е 15 март 2019 г. за първата кандидатстудентска сесия и 23 май 2019 г. за втората кандидатстудентска сесия.

Награда за проф. д-р Стефан Алтъков от международната изложба „АртРозалиада“

Преподаватели и студенти от Катедра „Визуални изкуства“ във Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ взеха участие в 9-та международната изложба „АртРозалиада“ в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, гр. Велико Търново, която традиционно се открива всяка година на 14 февруари.

НГДЕК отбеляза 1150 години Успение Кирилово

Софийският университет бе домакин на тържество, с което Националната гимназия за древни езици и култури отбеляза 1150-годишнината от успението на Константин-Кирил Философ.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на втора работна среща на екипа по проект УНИТе

В периода 13-15 февруари 2019 г. във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе планираната втора работна среща на екипа по проект УНИТе (Университети за наука, информатика и технологии в е-обществото, BG05M2OP001-1.001-0004-C01). На срещата бе докладвано постигнатото от екипа за първия отчетен период и бе представен план за работа по проекта през 2019 г.

Международна научна конференция „Разбиране на процесите, свързани с резорбцията в стомашно-чревния тракт“ по проект COST CA16205 UNGAP

На 12 и 13 февруари в София беше проведена обща среща на работните групи по проект COST CA16205 „Разбиране на процесите, свързани с резорбцията в стомашно-чревния тракт”, която беше организирана от Катедрата по инженерна химия и фармацевтично инженерство във Факултета по химия и фармация на Софийския университет. В срещата взеха участие над 120 делегати от 28 държави, включително представители на GlaxoSmithKline, Hoffmann-La Roche, Janssen Pharmaceutica, Servier и Merck.

Международна научна конференция в чест на Константин-Кирил Философ

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда международна научна конференция под надслов „Нему да бъде слава, чест и почит – 1150 години от кончината на Константин-Кирил Философ“. Тридневният форум, който започна на 13 февруари 2018 г., e първото публично събитие по националната научна програма „Културно наследство, национална памет и обществено развитие“, финансирана от Министерството на образованието и науката на България.

Премиера на мюзикъла „Суийни Тод – бръснарят демон от улица Флийт“

Залата на Университетския театър-лаборатория „Алма Алтер“ се оказа малка за всички, които искаха да гледат премиерата на мюзикъла „Суийни Тод – бръснарят демон от улица Флийт“. Зрителите се докоснаха до лондонското общество от 18 век и голяма част от публиката ще се върне отново на 19 февруари от 19:30 часа, когато пак може да гледа представлението.

За трета поредна година Софийският университет получи наградата на вестник „24 часа“ за най-добро висше училище в България

На церемония, организирана от вестник „24 часа“, за трети път бяха връчени награди на най-добрите университети, определени на база на тяхното класиране в Рейтинговата система на висшите училища в България.

Международна научна конференция "Иран и светът в огледалото на историята. Минало, настояще, перспективи"

В Софийския университет започна двудневна международна конференция на тема "Иран и светът в огледалото на историята. Минало, настояще, перспективи". Двудневният научен форум е посветен на 25-годишнината от създаването на специалност "Иранистика" и 130-годишнината от създаването на Софийския университет.

Софийският университет стартира практическа квалификационна програма E-commerce Success

На 23 февруари 2019 г. за първи път в България ще стартира практически насочената квалификационна програма E-commerce Success. Организатори са Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Центърът за образователни услуги към Алма матер, Българската е-комерс асоциация и техните партньори. Програмата е с продължителност два семестъра и предоставя на мотивираните участници познания и практически умения за стартиране, маркетиране и устойчиво развитие на електронен бизнес.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 7 февруари 2019 г. ни напусна проф. дхн Мариана Йонова Митева, дългогодишен преподавател в Химическия факултет.

Поклонението ще се състои на 10 февруари 2019 г. от 12.30 ч. в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Международен ден на гръцкия език

Посолството на Република Гърция в България и Специалност „Новогръцка филология“ във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организираха тържествено честване на Международния ден на гръцкия език.

В Алма матер отваря врати Университетски център „Академия за деца”

В Ректората на Софийския университет бе представен новосъздаденият Университетски център „Академия за деца”. Целта и предназначението на Центъра е да реализира социално отговорната политика за подпомагане на семействата на преподаватели и служители в Софийския университет „Св. Климент Охридски” чрез осигуряване на допълнителни възможности за целодневен и почасов престой на деца за анимация и за образователни услуги.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 6 февруари 2019 г. ни напусна проф. дгн Георги Балтаков, дългогодишен преподавател в Геолого-географския факултет.

Зимен семинар и спортен форум за преподавателите по спорт в България

В периода 26-31.01.2019 г. Департаментът по спорт при Софийския университет „Св. Климент Охридски” организира зимен семинар на преподавателите от Департамента по спорт и спортен форум на преподавателите по спорт в България в местността „Мальовица”.

Премиера на спектакъла „Що е отечество – въпросът, който уби Гео“ в Стара Загора

Театър-лаборатория „Алма Алтер“ представи премиерата на спектакъла „Що е отечество – въпросът, който уби Гео“ в къщата музей Гео Милев в Стара Загора. Спектакълът е посветен на 124-годишнината от рождението на поета. Режисьор на спектакъла е Николай Георгиев, а хореограф – д-р Петя Йосифова-Хънкинс.

Български изследователи участваха в откриването на пет нови за Антарктида фосилни растителни вида

След проведен едноседмичен полеви палатъчен лагер на нос Хана на остров Ливингстън, геолозите д-р Стефан Велев и д-р Камен Бонев и техните колеги д-р Кристин Тревисан от Чилийския антарктически институт и проф. Шафак Алтънкайнак от Техническия университет в Истанбул откриха пет нови за Антарктида фосилизирани флористични останки.

Конференция "Химията днес за утрешния ден"

На 1 февруари 2019 г. в Аулата по проект "Постигане на оптимална среда за обучение, научни изследвания, иновации и устойчиво развитие на човешкия капитал в сферата на химическите науки: Адаптиране на образованието днес за утрешния ден" (BG05M2OP001-2.009-0028) се проведе научна конференция „Химията днес за утрешния ден“.

Фондация “Св. Климент Охридски” обявява Тринадесети национален литературен конкурс за стихотворение и разказ

За наградите могат да кандидатстват студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина. Срокът за участие е от 1 февруари до 20 април 2019 г.

Софийският университет е домакин на конференция, посветена на киберсигурността

В Аулата на Софийския университет се провежда Acronis Cyber Protection Developer’s Conference, която събра на едно място световно признати експерти по сигурност от Google, VMware, Acronis, MariaDB, NGINX. Те ще направят преглед на киберзаплахите и ще представят най-добрите практики за защита на информация, приложения и системи.

Завършиха бакалаврите от випуск 2018 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата

На тържествена церемония в Аулата 330 бакалаври от Факултета по науки за образованието и изкуствата получиха дипломите си за завършено висше образование. Над 60 са абсолвентите с отличен успех, а един е пълен отличник.

Изложба с творби от колекцията на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в галерия „Академия“

В галерия „Академия“ в Националната художествена академия бе открита изложба с творби от колекцията на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Експозицията е по повод 130-годишнината от създаването на Софийския университет и може да бъде разгледана до 8 февруари 2019 г.

Подписан бе договор за сътрудничество между Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“ и Дигиталната национална коалиция

На 25 януари 2019 г. беше подписан договор за сътрудничество между Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, представляван от чл.-кор. проф. дин Иван Илчев, и Дигиталната национална коалиция, представлявана от г-жа Гергана Паси.

Проект „Чисти технологии за устойчива околна среда - води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“ навлиза в конструктивна фаза

На 24 януари 2019 г. в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” се проведе заседание на Управителния съвет на проект „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“ за изграждане и развитие на Център за компетентност. Проектът, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, е на обща стойност 23 667 925,86 лева, от които 20 117 736,97 лева са от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, а 3 550 188, 89 лева са национално съфинансиране.

Алма матер е на 988-мо място в света според Рейтинга за академичните постижения на университетите (URAP) за 2018/2019 г.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е на 988-мо място в Рейтинга за академичните постижения на университетите (URAP) за 2018/2019 г. Алма матер е на 404-то място в Европа от 817-те европейски университета. Сред основните индикатори, които определят позицията на Софийския университет, са броят на статиите, броят на цитатите, общият брой научни документи, импакт факторът и международното сътрудничество.

Фото-документална изложба, посветена на 130-годишнината на Софийския университет

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет официално бе открита фото-документална изложба, посветена на 130-годишнината от неговото създаване. На 8 пана са разположени снимки, илюстриращи отделни акценти от историята на най-старото българско висше училище.

Бакалаврите от випуск 2018 г. на Стопанския факултет получиха дипломите си за висше образование

На тържествена церемония в Аулата 70 бакалаври от випуск 2018 г. получиха своите дипломи за завършено висше образование. Седем са абсолвентите, които завършват с отличен успех. От тях двама са пълни отличници.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. дфн Цветан Йотов, дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии.

Поклонението ще се състои на 23 януари 2019 г. (сряда), от 14.30 ч. в Храм „Св. Троица“, кв. „Св. Троица“, София (близо до метростанция „Константин Величков“).

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. д-р Петър Славейков, дългогодишен преподавател в Геолого-географския факултет.

В Софийския университет бе представен документалният филм "Командировка във вечността"

Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет и Историческият факултет организираха прожекция на документалния филм "Командировка във вечността". В събитието участваха преподаватели от Историческия факултет, историци от БАН, както и студенти от Историческия факултет и Факултета по класически и нови филологии.

Директорът на Португалския културен център „Камойш – София“ изнесе публична лекция в Алма матер

Анаиза Гордино, директор на Португалския културен център „Камойш – София“ при посолството на Португалия у нас, изнесе публична лекция на тема „Културни политики и дейности на Института за сътрудничество и за езика „Камойш“ към Министерството на външните работи на Португалската република“

„Еразъм“ ден в Софийския университет

За втора поредна година в Централното фоайе в Ректора се провежда „Еразъм“ ден в Софийския университет. Събитието се организира от отдел „Международно сътрудничество“.

Випуск 2018 г. на Факултета по математика и информатика получи дипломи за висше образование

На тържествена церемония в Аулата 215 бакалаври от Факултета по математика и информатика получиха дипломите си за завършено висше образование. 19 от тях са с отличен успех, а един е пълен отличник.

По-късно през деня своите дипломи получиха и 92-ма абсолвенти, завършили магистърската степен на образование. Десет от тях са пълни отличници.

Биологическият факултет продължава успешно работата по проект „Клъстери за иновации в агропродуктите“

По Програма за транснационално сътрудничество „Балкани – Средиземно море 2014-2020” Биологическият факултет към Софийския университет, Катедра „Екология и опазване на природната среда“, продължава успешната си работа по изпълнението на проект „Клъстери за иновации в агропродуктите“ (Agrolabs).

Софийският университет "Св. Климент Охридски" запазва убедително водещото си място в Рейтинговата система на висшите училища

Софийският университет “Св. Климент Охридски” заема първо място в 17 професионални направления, в които обучава студенти, в осмото поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България с актуална информация от 2018 г.

16 нови преподаватели се присъединяват към Алма матер

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с част от новоназначените преподаватели в различни факултети на университета. Той връчи трудовите им договори и им пожела успешна кариера.

Представен бе сборникът с доклади от международната научна конференция, посветена на 1100-годишнината от битката при река Ахелой (917 г.)

В Поморие беше представен сборникът с докладите от Международната научна конференция на тема: „Симеонова България в историята на европейския Югоизток: 1100 години от битката при река Ахелой, 917-2017”, проведена през октомври 2017 г.

Академичният съвет прие документите за кандидатстудентската кампания на Софийския университет през 2019 г.

Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия започва на 18 февруари 2019 г.

Ректорът връчи юбилейни плакети по повод 130-годишнината на Софийския университет на Венелина Гочева, Николай Дойнов и Кирил Вълчев

За заслуги към Софийския университет и неговото представяне пред обществото ректорът проф. дфн Анастас Герджиков връчи юбилейни плакети на издателя и управител на Медийна група „България“ Венелина Гочева, на председателя на Съюза на българските читалища Николай Дойнов и на водещия на обзорното предаване „Седмицата“ на Дарик радио Кирил Вълчев.

Публична дискусия „Присъединяването на България към ЕС в спомените на участници – тайни и изненади“

В Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя публична дискусия на тема „Присъединяването на България към ЕС в спомените на участници – тайни и изненади“. Повод за дискусията бе направеният публично достояние в електронен формат уникален архив от спомени на участници в процеса на присъединяването на България към Европейския съюз.

Студенти от Софийския университет наградиха български журналисти за висока езикова култура

На специална церемония в Аулата студентите от няколко факултета на Софийския университет връчиха награди на 22-ма български журналисти за висока езикова култура в ефир. Инициативата се провежда за 15-та поредна година.

Университетската библиотека получи в дарение френскоезична литература

Със съдействието на Посолството на Конфедерация Швейцария Университетската библиотека получи дарение от 114 книги от Фондация „Про Хелвеция“. Дарението беше връчено от извънредния и пълномощен посланик на Швейцария у нас г-жа Мюриел Берсе Коен, която подписа договора за дарение в присъствието на ръководителя на катедра „Романистика” доц. д-р Георги Жечев, на преподаватели и докторанти от Факултета по класически и нови филологии.

Випуск 2018 на Геолого-географския факултет получи дипломите за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 150 бакалаври и магистри от Геолого-географския факултет получиха дипломите за завършено висше образование. Деветима са отличниците на випуска.

Софийският университет участва в Дните на българското висше образование в Обединените арабски емирства

На 4 и 5 декември 2018 г. за първи път в Дубай и Абу Даби се проведоха Дни на българското висше образование в Обединените арабски емирства. Събитието се провежда под мотото „Живей и учи в България“ и е инициатива на посолството на България в Абу Даби, организирана съвместно с водещи български висши училища. Събитията се проведоха в иновационния хъб на правителството на Дубай и посолството в Абу Даби Area 2071.

В Ботаническата градина на Софийския университет бе открит Коледен базар

Във връзка с информационната кампания на Университетските ботанически градини за опазване на българската гора бе открит Коледен ботанически базар. Базарът ще бъде отворен за посетители на 14,15 и 16 декември 2018г. от 10:00 ч. до 18:00 ч. на адрес: ул. "Московска", №49. На него ще се предлагат живи коледни дръвчета, коледни аранжировки, греяно вино, сладкиши, любопитна информация и добро настроение.

120 успешно защитили докторанти на Софийския университет получиха своите дипломи

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя тържествена церемония, на която защитилите докторанти от всички факултети на най-старото висше училище у нас получиха дипломите си от ректора проф. дфн Анастас Герджиков. Успешно защитилите докторанти за периода 1 май 2018 г. – 31 октомври 2018 г. са 120.

Проф. Александър Шурбанов дари над 1000 тома от личната си библиотека на Софийския университет

Библиотечно-информационният център по британистика и американистика към Катедра „Англицистика и американистика“ на Факултета по класически и нови филологии получи ценно дарение от дългогодишния ръководител на Катедра „Англицистика и американистика“ проф. дфн Александър Шурбанов. Новата книжна колекция "Шекспир и литературата на английския Ренесанс“ включва над 1000 тома, сред които преобладават изследвания върху Шекспир и английския Ренесанс, както и оригинални текстове от епохата.

Академичният съвет обсъди бъдещето на Медицинския факултет на Софийския университет

На извънредно заседание, проведено на 12 декември 2018 г., Академичният съвет на Софийския университет обсъди бъдещето на Медицинския факултет на Софийския университет и неговата учебно-клинична база Университетска болница „Лозенец“.

Проф. Бари Бариш бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Ректората, проф. Бари Бариш от Калифорнийския технологичен институт бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.