Начало / Новини / Новини и събития / Национален конкурс „Най-добър младежки старт-ъп за 2022 г.“

   
Национален конкурс „Най-добър младежки старт-ъп за 2022 г.“

В Аулата в Ректората се проведе финалът на Националния конкурс „Най-добър младежки старт-ъп за 2022 г.“ Събитието се организира от Стопанския факултет на Софийския университет и Фонда на фондовете и се провежда под патронажа на Министерството на иновациите и растежа. Основната цел на конкурс е да стимулира младежкото предприемачество и иновативните идеи у младите хора и студентите.

Събитието бе открито от министър Даниел Лорер, който заяви, че мисията на Министерството на иновациите и растежа е да има повече икономически растеж за България и то умен растеж – не през евтина работна ръка и евтин ток, а растеж през умни хора и зелена енергия.

1

В последните години в България доста напреднахме в областта на предприемачеството. Създадохме обстановка, в която има достатъчно капитал, за да започне колелото на предприемачеството да се върти“, каза още министърът и допълни, че предстоят нови европейски програми, в които има много средства за предприемаческа дейност. „Ако някой ви казва, че няма пари за предприемачество, че няма пари за вашите идеи, той е много далеч от истината. Всъщност имаме много пари за предприемаческа дейност. Въпросът е има ли ги хората, които да свършат тази работа“, каза Даниел Лорер.

3

Той отправи послание към всички млади хора у нас, че предприемачеството, собственият бизнес, умните старт-ъпи, инженерството, механиката, биотехнологиите – всичко това е път, по който те могат да създадат собственото си бъдеще, и допълни, че държавата ще им помогне с финансови средства, с опит, за да ги съпътства дотам, докъдето могат да се развият успешно в България.

4

Министърът изрази задоволството си, че сред присъстващите има десет отбора, които имат десет иновативни идеи. Той допълни, че очаква с нетърпение финалиста, но отбеляза, че по-важното е основното послание – през предприемачество, икономиката – и още по-важно – бъдещето на България, могат да се променят, ако просто повярваме в това и повярваме в себе си.

5

Бойко Благоев, ръководител на отдел „Комуникации“ на представителството на Европейската комисия в България, разказа повече за инициативите на Европейската комисия по въпросите за младежта. Той припомни, че 2022 е Европейска година на младежта – година, в която целта е да се популяризират многобройните възможности, които Европейският съюз дава. Той поздрави всички участници в конкурса, защото вече са една стъпка по-напред, участвайки в този конкурс.

2

Бойко Благоев допълни, че когато е завършвал Софийския университет, не е имало такива конкурси и отправи своя поздрав към Фонда на фондовете и Стопанския факултет и към всички партньори, които подпомагат организацията на такова събитие, защото то е изключително важно за развитието на следващото поколение предприемачи в ЕС. „Неслучайно брандът на Плана за възстановяване и развитие се нарича NextGenerationEU - защото търсим не само следващото поколение ЕС такъв, какъвто ние искаме да изглежда, но и търсим следващото поколение лидери във всички сфери, които ще ни помогнат да го направим такъв, какъвто искаме да изглежда“, каза още Бойко Благоев. По думите му 60 на сто от плана за възстановяване са посветени на екологичния преход. 26% са насочени към цифровизация. Това са и двата основни приоритета на Европейската комисия.

„Ние целим да инвестираме в хората, които са ни нужни тук, да бъдем конкурентоспособни и проспериращи“, каза още Бойко Благоев и посъветва участниците да гледат на този конкурс като на безценен опит дори и да не са сред първите и пожела успех на всички.

7

Мартин Гигов, изпълнителен директор на Фонда на фондовете посочи, че се радва да надградят партньорството със Софийския университет, стартирало преди месец и половина . Той посочи, че се стремят да намерят пресечната точка между търсене и предлагане на предприемачески талант – най-търсеният ресурс. Все повече компании посочват, че това липсва най-много на пазара в цял свят, отбеляза Гигов и подчерта, че инициативата цели да запълни тази липса. По думите му програмата е уникална, защото дава възможност на младите предприемачи да имат добро менторство и практически умения как да стартират успешен бизнес, но и да информират обществеността как могат да финансират своите инициативи и проекти. Мартин Гигов благодари на всички партньори за активното участие, за вдъхновението заедно да променят инвестиционната среда и пожела успех на всички бъдещи предприемачи.

8

Доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет, посочи, че братята Евлоги и Христо Георгиеви са един от символите на българското предприемачество – след като са станали успешни предприемачи двамата са подпомогнали висшето образование в България, като в своето завещание даряват 6 млн. златни лева за построяването на висше училище. „Казвам това, защото предприемачеството не е само път към богатството, не е път към професионалния успех. То е отговорност на всеки един от нас, на всеки един от вас за това да развиваме обществото си заедно така, че освен иновациите, новите продукти, научните изследвания, да възвисим нашето общество на по-високо ниво на развитие“, посочи деканът и изрази надежда, че във всичките си креативни дейности ще имат и тази висша цел в своето съзнание. Той изрази радостта си, че Стопанският факултет е партньор на тази инициатива и това препотвърждава лидерската му роля като бизнес факултет в подкрепа на предприемачеството в иновационни формати, които да развиват българското висше образование. По думите му мисията им е не само развитие на образователните продукти и научна дейност, а да бъдат активна част от обществото, да усещат пулса на бизнеса и заедно с него да решават всички актуални предизвикателства пред които сме изправени и днешното събитие е доказателство за това. Доц. Георгиев пожела успех на десетте отбора, да са здрави и пожела тази инициатива се превърне в традиция, която заедно да развиват.

6

Събитието продължи с презентации на старт-ъпите, които бяха оценявани от жури в състав: председател: доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на Софийския университет и членове: доц. Николай Нетов – Софийски университет, Лазар Петров – Фонд на Фондовете, д-р Кирил Величков – ОББ, Макс Гурвиц – „Витоша Венчър Партнърс“, Ангел Ангелов – „Иновейшън Кепитъл“, Павел Велков – „Морнингсайд Хил“, Йордан Зарев – „Ню Вижън 3“, Дияна Аладжова – „Силвърлайн Партнърс“, Момчил Василев – „Ендевър България“, Натанаил Стефанов – София Тех Парк, Владимир Томов – Българска търговско-промишлена палата, Калин Маринов – ОПИК.

9

Най-много точки и награди събраха следните класирани на първите три места отбори:

1) Vodoraslo – пречистване на въздух в помещения с помощта на водорасли (Денис Иванов);

2) Unboxd – приложение за търговия на дрехи втора употреба (Никол Пеева и Велислав Славев);

3) Млад изобретател - образователна платформа, подпомагаща учениците, превръщайки ги в иноватори на бъдещето (Костадин Недев и Момчил Куртев).

Допълнителни награди от партньорите на конкурса получиха следните отбори:

Bean Bags for the Planet (BBP) – производство на Барбарони от пречистени цигарени филтри (Кристияна Опрева и Иван Караджов) и Labsi – приложение за съхранение на лабораторни изследвания (Каролина Върбанова и Иван Иванов).

Награди за участниците:

"Иновейшън кепитъл" – дялова инвестиция за 25 хил. евро (условна на правен и финансов преглед и одобрение от ФМФИБ) за Vodoraslo (първо място в конкурса).

"Ню вижън 3":

  1. разговор с founder на тяхна портфолио компания (по избор на участника коя компания) за mentoring and guidance – Unboxd (второ място в конкурса) ;
  2. помощ и менторинг за изграждане на печеливш pitch deck – за Млад изобретател (трето място в конкурса).

"Витоша Венчър Партнърс" – покана за директно представяне на проекта пред инвестиционен комитет и възможност за инвестиция до 30,000 евро – за Vodoraslo, Unboxd, Млад изобретател.

"Морнингсайд хил" – парични награди за първите трима печеливши (750, 450 и 300 лв.).

"Ендевър България" (Момчил Василев) – 5 часа менторинг сесия за Vodoraslo.

Българска асоциация за дялово и рисково финансиране – менторинг сесия и подготовка на печеливш pitch deck за Bean Bags for the Planet.

София Тех Парк - На всички 10 екипа се предоставя по 1 Hot Desk в София Тех Парк - работно място за 30 посещения.

"Силвърлайн Партнърс" - 2 часа менторска сесия за Vodoraslo, Unboxd, Млад изобретател.

Фонд на Фондовете - Стаж за всички финалисти.

Стопански факултет на СУ (доц. д-р Савина Михайлова-Големинова) - На всички участници в конкурса, вкл. и финалисти, както и по един представител на финансовите посредници – безплатно участие в „Академия за устойчиви инвестиции и финанси 2022/2023г.“ , в рамките на МП „Икономика и управление на публични ресурси“.

"Таксакта" (Таня Павлова) - Данъчна консултация при структуриране на бизнес за Labsi.

Съвета по инвестиции към БТПП – Диплома за старт-ъп с най-голям износен потенциал за Bean Bags for the Planet + рекламни награди за всички.

Стопански факултет на СУ (доц. д-р Савина Михайлова-Големинова) - 2 бр. книги за Mentor the Young и Млад изобретател. Михайлова-Големинова, С. Предизвикателства пред държавите членки и кандидатките за членство в Европейския съюз в областта на данъчното облагане и финансовото право. С.: Сиела, 2019, 364 c. с предговор от проф. д-р Жак Малерб (научен редактор). ISBN 978-954-28-2850-1

ОББ (д-р Кирил Величков) – коктейл за всички, поощрителни награди.

Стопански факултет на СУ (проф. д.с.н. Цветан Давидков)-3 бр. книги „Изследвания върху културите. Културни ориентири на управлението“ на избрани финалисти.