Начало / Новини / Новини и събития / Христо Венев от INSAIT и Софийския университет с първи международен успех в областта на квантовото програмиране

   
Христо Венев от INSAIT и Софийския университет с първи международен успех в областта на квантовото програмиране

Христо Венев, най-успешният български олимпиец в сферата на информатиката и изследовател в докторантската програма на INSAIT - Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, спечели 3-то място на най-престижния форум в света за млади изследователи в сферата на програмните езици - ACM POPL SRC, проведен тази седмица в Бостън, САЩ.

Христо представи работата си по създаването на първия компилатор в света за квантови програмни езици на високо ниво (програмния език Silq), по който той работи заедно със своя научен ръководител проф. Мартин Вечев и научна група от Швейцарската Политехника в Цюрих (ETH Zurich). Неговият проект ще спомогне програмирането на новите квантови чипове и компютри да стане по-достъпно и лесно.

Развитието на квантовите изчисления се счита за едно от най-важните и стратегически технологични направления на бъдещето, в което правителства и компании инвестират милиарди. Пример за стратегическа инициатива, която движи квантовата революция в Европа, е Quantum Flagship на Европейския съюз.

Повече информация за състезанието може да прочетете тук.

1-1