Начало / Новини / Новини и събития / Кръгла маса на тема „Право, език, литература и философия“

   
Кръгла маса на тема „Право, език, литература и философия“

През декември 2022 г. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Кръгла маса на тема „Право, език, литература и философия“. Инициативата е по идея на Съюза на съдиите в България и включва симулирането на съдебни процеси по мотиви от художествени произведения, изучавани в българските средни училища.

Първият съдебен процес беше разработен от ученици от Софийската математическа гимназия по мотиви от романа „Железният светилник“ на Димитър Талев. Вторият съдебен процес по същия роман беше подготвен от ученици от столичното 21. СУ „Христо Ботев“ и представен в Съдебната палата на 18 ноември 2022 г.

1-1

Кръглата маса, освен че си поставя за задача да намалява дистанцията между средното и висшето образование, е опит да приобщи учениците и студентите към спецификата на съдебния процес и да ги въведе в основните етапи, през които той се организира. Студентите и учениците имаха възможността заедно с преподаватели от Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и съдии от различни институции да дискутират по въпроси, свързани с езика на правото, правото и литературата и правото и философията.

1-3

В събитието участие взеха председателката на Съюза на съдиите в България д-р Татяна Жилова, съдия Мими Фурнаджиева – председател на Гражданската колегия на ВКС и заместник-председател на ВКС, съдия Калин Калпакчиев от Наказателната колегия на Софийския апелативен съд, съдия Десислава Попколева от Гражданската колегия на ВКС, съдия Нели Куцкова – също от Софийския апелативен съд. В дискусията взеха участие и преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За Димитър Талев и за преоценката на творчеството му говори проф. д.ф.н. Милена Кирова от Катедрата по българска литература, за героите на Талев – между морала и закона, пък говори доц. д-р Наталия Киселова от Катедрата по конституционноправни науки на Юридическия факултет, а за езика на българското законодателство говори доц. д-р Владислав Миланов от Катедрата по български език.

1-2

В дискусията активно се включиха ученици, студенти от специалност „Българска филология“, от специалностите „Право“ и „Международни отношения“, както и ученици от двете училища, представили съдебните процеси, от Испанската гимназия, от НГДЕК и от Националната Априловска гимназия.

1-4

Специално участие взеха преподавателите по български език и по философия от двете училища – Божидар Георгиев, Валентин Христов и Петър Мартинов. Предвиждат се в рамките на проекта да бъдат разработени още няколко съдебни процеса, както и да бъдат организирани дискусионни семинари с участието на представители от различни институции. Документален филм по темата на дискусията ще бъде представен след новогодишните празници.