Начало / Новини / Новини и събития

   
С изпити по история на България и по химия продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г.

В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по история на България. Кандидат-студент изтегли вариант № 1 на теста и двете теми, от които ще избират явилите се на изпита: „Софроний Врачански – книжовна и политическа дейност“ и „Българската държава според Санстефанския договор, Берлинския договор и Търновската конституция“. Кандидатите, подали заявление за явяване на изпита, са 804.

В Софийския университет бе открита изложбата „Странствания“

В Галерия „Алма матер“ в Ректората бе открита изложбата „Странствания“ от проект „АRTефакти“ на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет.

Чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов е новият декан на Факултета по химия и фармация

На общо събрание, проведено на 11 юни 2019 г., за декан на Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе избран чл.- кор. проф. дхн Тони Спасов.

Семинар на тема „Подготовка и квалификация на учителите – приоритети и нови възможности”

Департаментът за информация и усъвършенстване на учители на Софийския университет “Св. Климент Охридски” организира двудневен семинар на тема „Подготовка и квалификация на учителите – приоритети и нови възможности”.

Софийският университет е домакин на международен панаир и конференция на идеи и иновации

В рамките на два дни Софийският университет е домакин на международен панаир и конференция на идеи и иновации, заключително събитие по международния проект “i3” – Образование за идеи, изобретения и иновации за предприемачество“, финансиран по програма ИНТЕРРЕГ на ЕС „Балкани – Средиземно море“.

Доц. д-р Ивайло Найденов е новият декан на Богословския факултет на Софийския университет

На 11 юни 2019 г. Общото събрание на Богословския факултет, продължавайки традицията на приемственост и в очакване на благословение от Българската Православна Църква, избра доц. д-р Ивайло Найденов за декан на Богословския факултет.

В Софийския университет бяха наградени лауреатите в Първия национален конкурс за млади поети „Златен Ас“

Ректорът на Софийския университет връчи първата награда на победителката в конкурса Стамена Дацева. Нейни подгласници са Петър Гаргов и Боряна Богданова.

Първи научни резултати по проект „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“

Проект „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“ (Clean&Circle) за изграждане и развитие на Център за компетентност, представи първите си научни резултати на три форума в страната. Проектът е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Виолета Илиева от Факултета по химия и фармация бе удостоена с Почетен нагръден знак „Св. Климент Охридски“ I степен

В началото на Общото събрание на Факултета по химия и фармация Виолета Илиева, дългогодишен главен инспектор администрация на факултета, бе удостоена с Почетен нагръден знак „Св. Климент Охридски“ I степен. Отличието й бе връчено от ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков.

Проф. дфзн Георги Райновски е новият декан на Физическия факултет на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 5 юни 2019 г., за декан на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе избран проф. дфзн Георги Райновски.

Четиринадесети празник на японската култура – Бункасай

В Центъра за източни езици и култури към Софийския университет за четиринадесета поредна година се проведе Празник на японската култура - Бункасай, организиран от студентите на специалност „Японистика“ към Факултета по класически и нови филологии. Събитието се проведе под патронажа на посолството на Япония в Република България и с подкрепата на Студентския съвет към Алма матер.

С изпити по английски език и по математика I и със събеседване за специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г.

В 9.00 часа в 243 аудитория в Ректората на Софийския университет започна изпитът по английски език, за който са подали заявления 1 232 кандидат-студенти.

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г. продължава с изпити по български език и литература, биология, италиански език и физика

В 9.00 часа в зала 224 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по български език и литература. Кандидат-студентите, подали заявление за явяване, са 1423.

Абсолвентите от випуск 2018 на Юридическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония, която се проведе в пленарната зала на Народното събрание, 405 абсолвенти от випуск 2018 г. на Юридическия факултет получиха дипломите си за висше образование. 93 завършват с отличен успех, а един е пълен отличник. По време на церемонията завършилите студенти за първи път положиха клетва на посветилите се на правото.

Дипломира се випуск 2018 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

На тържествена церемония в Аулата 133 бакалаври и 98 магистри от випуск 2018 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация получиха дипломите си за завършено висше образование. Трима дипломанти от магистрите получиха значка за отличник на Софийския университет.

Празници на световни туристически дестинации – Чили

За осма поредна година студенти от ІV курс на специалност „Туризъм” и техните преподаватели от Катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет организират Празници на избрани световни туристически дестинации. В последния спектакъл за тази учебна година студентите представиха Чили.

Посещение на учени от Факултета по химия и фармация в Университета в Кеймбридж, Великобритания в рамките на проекта H2020 Materials Networking

От 12 до 15 май, 2019 г., членовете на Комитета по управление на проекта H2020 Materials Networking проф. Георги Вайсилов (координатор на проекта), проф. Румен Цеков, проф. Тони Спасов, доц. Росица Николова и доц. Елена Василева, посетиха Университета в Кеймбридж, Великобритания.

Представяне на книгата „Дипломатическата кореспонденция между България и Германия“

В Заседателна зала 1 в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе представена книгата „Дипломатическата кореспонденция между България и Германия“ на доц. д-р Бисерка Велева от Катедра „Западни езици“ към Факултета по класически и нови филологии. Събитието е част от програмата на традиционните Майски дни на културата на Университета.

Преподаватели от Софийския университет участваха в научно-образователен форум в Казахския национален университет „ал-Фараби“

Делегация от преподаватели на Софийския университет, ръководена от функционалния ректор проф. Мария Стойчева, беше на едноседмично работно посещение в един от водещите университети в Централна Азия - Казахския национален университет „ал-Фараби“.

92-ма успешно защитили докторанти на Софийския университет получиха своите дипломи

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя тържествена церемония, на която успешно защитилите докторанти от всички факултети на най-старото българско висше училище получиха своите дипломи. За периода 2 ноември 2018 г. – 30 април 2019 г. защитилите докторанти са 92-ма.

„Първа копка” за ефективен старт на СМР на лабораторен комплекс във Факултета по химия и фармация

На 4 юни 2019 г. в Заседателната зала на Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалната церемония „Първа копка“ на лабораторен комплекс „Разработване, охарактеризиране и качествен контрол на продукти на растителна основа“. След завършване на ремонта, лабораторният комплекс ще бъде оборудван с нови апарати, сред които и оборудване за рентгеново разсейване при малки и големи ъгли, което ще бъде уникално за научните институции в България.

Млади журналисти от ФЖМК представиха успешни научни проекти, финансирани от Фонд „Научни изследвания“

Съвместно събитие на Фонд „Научни изследвания“ в партньорство с Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийския университет събра представители на медиите – настоящи и бъдещи журналисти, техните преподаватели, научната общност и участници от неправителствения сектор. Те участваха в представяне на два успешни научни проекта, финансирани от ФНИ, чрез материали, подготвени от млади журналисти – докторанти, млади учени и специалисти по връзки с обществеността.

Магистърска програма „Превод“ към ФКНФ получи за трети пореден път Знака за качество „ЕМТ“ на Европейската комисия

На 4 юни 2019 г. Европейската комисия публикува списък с университетските програми, които предлагат висококачествено обучение по превод в ОКС „Магистър“ в съответствие със стандартите на мрежата „Европейска магистърска степен по превод“ (European Master's in Translation – ЕМТ). След изключително стриктен подбор от международна експертна комисия от оценители тези програми стават членки на мрежата ЕМТ и получават за срок от пет години запазения Знак за качество „ЕМТ“ на Европейската комисия.

Кариерен форум на Факултета по математика и информатика

Във Факултета по математика и информатика започна двудневният Форум на кариерното развитие под мотото "Знам и искам да го докажа". Организатор е Кариерният център към Факултета и информатика. Форумът се провежда за десети път, а тази година 78 фирми са заявили своето участие.

Софийският университет бе домакин на церемонията по награждаване на финалистите в CodeIT 2018/2019

В Аулата на Софийския университет се състоя награждаването на победителите в тазгодишния конкурс по програмиране CodeIT. През този състезателен сезон в него взеха участие над 200 младежи от 17 държави. Конкурсът се организира от софтуерната компания „Мусала Софт“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Премиера на студентска книга за бежанците

Близо двеста души посетиха Литературния клуб „Перото“, за да участват в представянето на студентската книга „Отвъд преградите“. Премиерата, организирана от Катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ на Факултета по журналистика и масова комуникация, се проведе на 3 юни 2019 г. и беше част от програмата на Майските дни на културата на Софийския университет.

Студентска кръгла маса по повод Световния ден на бежанците

Софийският университет бе домакин на студентска кръгла маса по повод Световния ден на бежанците. Събитието се провежда в рамките на проект към Факултета по педагогика, в сътрудничество с Българския съвет за бежанци и мигранти и Бежанско-мигрантската служба към Българския червен кръст. Партньори на събитието са „Каритас“ България и Съветът на жените бежанки.

За втора поредна година отбор на Софийския университет участва в престижното състезание по международно космическо право

В периода 20-25 май 2019 г. Софийският университет участва за втора поредна година в престижното състезание по международно космическо право Manfred Lachs Space Law Moot Court. В 28-мото издание на състезанието в Париж взеха участие 18 отбора от цяла Европа.

Софийският университет завоюва второ място на Националната универсиада 2019

През месец май във Варна се проведе Националната универсиада. Голямото университетско спортно събитие обединява финалите на 12 вида спорт. Представителните отбори на Софийския университет завоюваха второ място след Националната спортна академия „Васил Левски“ в крайното класиране. Състезателите от Алма матер завоюваха 18 златни, 15 сребърни и 24 бронзови медала.

С писмени изпити по журналистика, немски език и философия и социални науки започна втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г.

В аудитория 272 на Софийския университет започна писменият изпит по журналистика, за който 348 кандидати са подали заявление за явяване.

Кандидат-студент изтегли темата „Игри на щастието“, по която ще пишат всички явили се днес на изпита. Бяха изтеглени и две контролни теми: „Шоуто трябва да продължи“ и „Дом и свят“.

Проф. Красимир Данов от Факултета по химия и фармация на Софийския университет получи наградата "Питагор" за цялостен принос в развитието на науката

За 11-та поредна година Министерството на образованието и науката отличи учени, които имат съществен принос за развитието на българската наука.

Александър Лешев от Юридическия факултет е студент на годината на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на най-старото българско висше училище бяха наградени отличените в конкурса „Студент на годината“ на Софийския университет за академичната 2018-2019 г. Той се организира за четвърта поредна година от Студентския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тази година за първи път е включена категорията „Чуждестранен студент“.

Ден на кариерното развитие в Биологическия факултет

За поредна година Биологическият факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" организира Ден на кариерното развитие. Съорганизатори на събитието са Центърът за кариерно ориентиране ScienceUp и Факултетният студентски съвет на Биологическия факултет.

Наследниците на акад. Илчо Димитров дариха личните му дневници на Софийския университет

Проф. дин Иван Илчев, ректор на Софийския университет в периода 2007-2015 г., и неговата сестра Ралица Димитрова дариха на Алма матер дневниците на своя баща акад. Илчо Димитров, ректор (1979-1981 г.) и министър на образованието (1986-1987; 1988-1989 и 1995-1997).

Доц. д-р Дорина Асенова, дм е новият декан на Медицинския факултет

На общо събрание, проведено на 28 май 2019 г., доц. Асенова беше избрана за декан на Медицинския факултет на Софийския университет.

Ученици от 7 средно училище в София гостуваха в Софийския университет

Единадесетокласници от 7 средно училище „Свети Седмочисленици“ заедно със своя класен ръководител Любомир Коцев посетиха Алма матер и научиха повече за 16-те факултета, възможностите за обучение и кандидатстване в различните специалности.

Проф. д.с.н. Майя Грекова бе удостоена с Почетния знак със синя лента на Софийския университет

На заседание на Академичния съвет ректорът проф. дфн Анастас Герджиков удостои проф. д.с.н. Майя Грекова с Почетен знак със синя лента на Софийския университет. Проф. Грекова получи отличието за постигнати високи резултати в дългогодишната си учебно-преподавателска, научноизследователска и административна дейност и за значимите си заслуги към развитието на специалност „Социология“ и на Философския факултет на Софийския университет.

„Хартиени истории“ - изложба на Лаура Димитрова и Стефан Алтъков

В галерия „Алма мaтер“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита съвместната изложба на проф. д-р Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Факултета по науки за образованието и изкуствата. Тя може да бъде разгледана до 9 юни 2019 г.

Международен колоквиум, посветен на 100-годишнината от рождението на португалския писател Фернандо Намора

В Софийския университет се проведе международен научен колоквиум на тема „В търсене на по-голям свят“, посветен на 100-годишнината от рождението на португалския писател Фернандо Намора (1919-1989).

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. Иван Попиванов, дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии.

Поклонението ще се състои на 31 май 2019 г. от 11.00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

„Автохтонните езици – защо са застрашени и как да бъдат съхранени?“

В Конферентната зала на Софийския университет се провежда информационен ден по повод обявяването на 2019 година от ООН за Международна година на автохтонните езици. На форума лингвисти представят автохтонни езици от различни региони по света и обсъждат опасността от изчезването им и действията, които се предприемат за съхраняването им, включително в чисто лингвистичен план, с помощта на съвременни компютърни технологии.

Подписване на споразумение за сътрудничество между Българския антарктически институт и Фондация „Проантартида” на Република Аржентина

В Софийския университет бе подписано споразумение за сътрудничество между Българския антарктически институт и Фондация „Проантартида” на Република Аржентина.

Дни на лузофонията във Факултета по класически и нови филологии

В рамките на Майските дни на културата в Софийския университет и на традиционните Дни на лузофонията във Факултета по класически и нови филологии, специалност „Португалска филология“ при Катедрата по испанистика и португалистика, съвместно с чуждестранни партньорски институции, предлага богата международна програма от научни и културни събития в областта на лузитанистиката с участието на изтъкнати университетски преподаватели и дейци на културата от Португалия и Бразилия.

Проф. Анастас Герджиков: „Можеш да симулираш интелект, но не можеш да симулираш духовност“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май с академично тържество.

Генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Одре Азуле гостува в Алма матер

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Одре Азуле изнесе лекция на тема „ЮНЕСКО и предизвикателствата на 21 век“. Тя е на официално посещение в България по покана на президента Румен Радев.

Отбор от Софийския университет е победител в Националното състезание по гражданско и търговско право "Кристиан Таков"

На 11-ти и 12-ти май 2019 г. в Съдебната палата в гр. София се проведоха финалите на Националното състезание по гражданско и търговско право "Кристиан Таков". Тази година в състезанието взеха участие 19 отбора от различни университети. За финалната фаза се класираха 8 отбора.

В Софийския университет бе открита изложбата „Нова българска типография II“

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост Кирил Златков, „Типофест“ и Културният център на Софийския университет представиха изложбата „Нова българска типография II“ – графичен дизайн и съвременна типография от български автори. Експозицията е разположена в Централното фоайе на Ректората и може да бъде разгледана до 6 юни 2019 г.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 21 май 2019 г. ни напусна проф. д-р Магдалина Василева Тодорова – дългогодишен преподавател във Факултета по математика и информатика, катедра „Компютърна информатика“.

Поклонението ще се състои на 26 май 2019 г. от 11.00 ч. в Ритуалния дом на Гробищен парк „Рогошко шосе“, гр. Пловдив.

Завърши випуск 2018 г. на Стопанския факултет

На тържествена церемония в Аулата бяха връчени дипломите на 14 бакалаври от българо-френската програма по икономика и администрация и управление и на 168 магистри от Стопанския факултет на Софийския университет. Осем от абсолвентите са пълни отличници.

Изложба „Път към Бога” – възрожденският Самоков – град на ковачи, зографи и печатари”

В Университетската библиотека бе открита съвместната изложба на Историческия музей – Самоков, Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ и Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” на тема „Път към Бога” – Възрожденският Самоков – град на ковачи, зографи и печатари“. Събитието се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Експозицията може да бъде разгледана до края на месец юни 2019 г.