Начало / Новини / Новини и събития

   
IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. д-р Петър Славейков, дългогодишен преподавател в Геолого-географския факултет.

В Софийския университет бе представен документалният филм "Командировка във вечността"

Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет и Историческият факултет организираха прожекция на документалния филм "Командировка във вечността". В събитието участваха преподаватели от Историческия факултет, историци от БАН, както и студенти от Историческия факултет и Факултета по класически и нови филологии.

Директорът на Португалския културен център „Камойш – София“ изнесе публична лекция в Алма матер

Анаиза Гордино, директор на Португалския културен център „Камойш – София“ при посолството на Португалия у нас, изнесе публична лекция на тема „Културни политики и дейности на Института за сътрудничество и за езика „Камойш“ към Министерството на външните работи на Португалската република“

„Еразъм“ ден в Софийския университет

За втора поредна година в Централното фоайе в Ректора се провежда „Еразъм“ ден в Софийския университет. Събитието се организира от отдел „Международно сътрудничество“.

Випуск 2018 г. на Факултета по математика и информатика получи дипломи за висше образование

На тържествена церемония в Аулата 215 бакалаври от Факултета по математика и информатика получиха дипломите си за завършено висше образование. 19 от тях са с отличен успех, а един е пълен отличник.

По-късно през деня своите дипломи получиха и 92-ма абсолвенти, завършили магистърската степен на образование. Десет от тях са пълни отличници.

Биологическият факултет продължава успешно работата по проект „Клъстери за иновации в агропродуктите“

По Програма за транснационално сътрудничество „Балкани – Средиземно море 2014-2020” Биологическият факултет към Софийския университет, Катедра „Екология и опазване на природната среда“, продължава успешната си работа по изпълнението на проект „Клъстери за иновации в агропродуктите“ (Agrolabs).

Софийският университет "Св. Климент Охридски" запазва убедително водещото си място в Рейтинговата система на висшите училища

Софийският университет “Св. Климент Охридски” заема първо място в 17 професионални направления, в които обучава студенти, в осмото поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България с актуална информация от 2018 г.

16 нови преподаватели се присъединяват към Алма матер

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с част от новоназначените преподаватели в различни факултети на университета. Той връчи трудовите им договори и им пожела успешна кариера.

Представен бе сборникът с доклади от международната научна конференция, посветена на 1100-годишнината от битката при река Ахелой (917 г.)

В Поморие беше представен сборникът с докладите от Международната научна конференция на тема: „Симеонова България в историята на европейския Югоизток: 1100 години от битката при река Ахелой, 917-2017”, проведена през октомври 2017 г.

Академичният съвет прие документите за кандидатстудентската кампания на Софийския университет през 2019 г.

Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия започва на 18 февруари 2019 г.

Ректорът връчи юбилейни плакети по повод 130-годишнината на Софийския университет на Венелина Гочева, Николай Дойнов и Кирил Вълчев

За заслуги към Софийския университет и неговото представяне пред обществото ректорът проф. дфн Анастас Герджиков връчи юбилейни плакети на издателя и управител на Медийна група „България“ Венелина Гочева, на председателя на Съюза на българските читалища Николай Дойнов и на водещия на обзорното предаване „Седмицата“ на Дарик радио Кирил Вълчев.

Публична дискусия „Присъединяването на България към ЕС в спомените на участници – тайни и изненади“

В Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя публична дискусия на тема „Присъединяването на България към ЕС в спомените на участници – тайни и изненади“. Повод за дискусията бе направеният публично достояние в електронен формат уникален архив от спомени на участници в процеса на присъединяването на България към Европейския съюз.

Студенти от Софийския университет наградиха български журналисти за висока езикова култура

На специална церемония в Аулата студентите от няколко факултета на Софийския университет връчиха награди на 22-ма български журналисти за висока езикова култура в ефир. Инициативата се провежда за 15-та поредна година.

Университетската библиотека получи в дарение френскоезична литература

Със съдействието на Посолството на Конфедерация Швейцария Университетската библиотека получи дарение от 114 книги от Фондация „Про Хелвеция“. Дарението беше връчено от извънредния и пълномощен посланик на Швейцария у нас г-жа Мюриел Берсе Коен, която подписа договора за дарение в присъствието на ръководителя на катедра „Романистика” доц. д-р Георги Жечев, на преподаватели и докторанти от Факултета по класически и нови филологии.

Випуск 2018 на Геолого-географския факултет получи дипломите за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 150 бакалаври и магистри от Геолого-географския факултет получиха дипломите за завършено висше образование. Деветима са отличниците на випуска.

Софийският университет участва в Дните на българското висше образование в Обединените арабски емирства

На 4 и 5 декември 2018 г. за първи път в Дубай и Абу Даби се проведоха Дни на българското висше образование в Обединените арабски емирства. Събитието се провежда под мотото „Живей и учи в България“ и е инициатива на посолството на България в Абу Даби, организирана съвместно с водещи български висши училища. Събитията се проведоха в иновационния хъб на правителството на Дубай и посолството в Абу Даби Area 2071.

В Ботаническата градина на Софийския университет бе открит Коледен базар

Във връзка с информационната кампания на Университетските ботанически градини за опазване на българската гора бе открит Коледен ботанически базар. Базарът ще бъде отворен за посетители на 14,15 и 16 декември 2018г. от 10:00 ч. до 18:00 ч. на адрес: ул. "Московска", №49. На него ще се предлагат живи коледни дръвчета, коледни аранжировки, греяно вино, сладкиши, любопитна информация и добро настроение.

120 успешно защитили докторанти на Софийския университет получиха своите дипломи

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя тържествена церемония, на която защитилите докторанти от всички факултети на най-старото висше училище у нас получиха дипломите си от ректора проф. дфн Анастас Герджиков. Успешно защитилите докторанти за периода 1 май 2018 г. – 31 октомври 2018 г. са 120.

Проф. Александър Шурбанов дари над 1000 тома от личната си библиотека на Софийския университет

Библиотечно-информационният център по британистика и американистика към Катедра „Англицистика и американистика“ на Факултета по класически и нови филологии получи ценно дарение от дългогодишния ръководител на Катедра „Англицистика и американистика“ проф. дфн Александър Шурбанов. Новата книжна колекция "Шекспир и литературата на английския Ренесанс“ включва над 1000 тома, сред които преобладават изследвания върху Шекспир и английския Ренесанс, както и оригинални текстове от епохата.

Академичният съвет обсъди бъдещето на Медицинския факултет на Софийския университет

На извънредно заседание, проведено на 12 декември 2018 г., Академичният съвет на Софийския университет обсъди бъдещето на Медицинския факултет на Софийския университет и неговата учебно-клинична база Университетска болница „Лозенец“.

Проф. Бари Бариш бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Ректората, проф. Бари Бариш от Калифорнийския технологичен институт бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Производствен стаж и бъдещи кариери в туристическата индустрия на България за студентите от специалност „Туризъм“

В Аулата в Ректората се проведе традиционната, 24-та поред среща между представители на туристическата индустрия в България и студентите от трeти курс на специалност „Туризъм” в Геолого-географския факултет във връзка с техния производствен стаж и бъдещи кариери в туристическата индустрия на България.

Проф. Георги Близнашки бе удостоен с Ордена на Исабел Католическа на Кралство Испания

На 10 декември 2018 г. проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право в Юридическия факултет на Софийския университет и служебен премиер за периода август-ноември 2014 г., бе удостоен с Ордена на Исабел Католическа на Кралство Испания.

Бракове по любов

Много студенти и тази година избраха "Бракове по любов" като алтернативно изкарване на Студентския празник. Сред впусналите се в магичното приключение на Алма Алтер имаше приятели, двойки, но също и безнадеждно влюбени в театъра, в музиката и изкуството.

Министърът на здравеопазването се срещна със студенти от Медицинския факултет на Софийския университет

На среща със студенти от Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев увери, че никога не е стоял на дневен ред въпросът за закриване на Медицинския факултет, че няма опасност за акредитацията на Медицинския факултет, нито за легитимността на дипломите. Всички планове за преструктуриране на Университетска болница „Лозенец“ или за осигуряване на нови учебно-клинични бази на Софийския университет ще бъдат съгласувани с ръководството на Университета и студентите от Медицинския факултет.

Завърши шестият випуск на Медицинския факултет

На официална церемония в Аулата на Софийския университет абсолвентите от випуск 2018 г. на Медицинския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 67 лекари положиха Хипократовата клетва. Двама от тях са пълни отличници. Дипломите си получиха и 23 медицински сестри и 25 абсолвенти, завършили „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза 130-та си годишнина с тържествено събрание и концерт в Народния театър „Иван Вазов“

На 8 декември 2018 г. бе кулминацията на честванията, с които най-старото висше училище в България отбеляза своята 130-та годишнина. Юбилеят е възможност академичната общност да отчете реалния принос на Алма матер в интелектуалната и духовната история на България и да напомни с думи и дела, че Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е храм на знанието, науката и българската духовност.

По повод 130-годишнината на Софийския университет бе валидирана пощенска марка

В Централното фоайе на Ректората се проведе церемония по валидиране на пощенска марка, посветена на годишнината от създаването на най-старото висше училище в България.

Изложбата FISH LOVE гостува в Биологическия факултет на Софийския университет

Изложбата FISH LOVE, посветена на борбата срещу неустойчивите риболовни практики, бе представена в Биологическия факултет на Алма матер. Събитието се организира от Credo Bonum Foundation по идея на д-р Атанас Грозданов с подкрепата на WWF България.

Пресконференция „Мобилност на младите учени в рамките на европейското пространство чрез проект BG05M2OP001-2.009-0028“

На 5 декември 2018 г. в БТА се проведе пресконференция по проект на Факултета по химия и фармация при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на тема: "Постигане на оптимална среда за обучение, научни изследвания, иновации и устойчиво развитие на човешкия капитал в сферата на химическите науки: Адаптиране на образованието днес за утрешния ден" (BG05M2OP001-2.009-0028).

В Софийския университет бе открита първата конференция по енергийна икономика на Стопанския факултет и IAEE

В зала 272 в Ректората бе открита Първата Софийска конференция по енергийна икономика под надслов „Енергийни предизвикателства и възможности в Югоизточна Европа“. Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Международната асоциация по енергийна икономика (International Association for Energy Economics – www.iaee.org) са съорганизатори на симпозиума, който е част и от календара на Университета във връзка с честването на 130-годишнината от неговото основаване.

За 15-та поредна година български студенти получиха стипендии "Роберт и Нели Гипсън"

Тържеството се проведе в Театралната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Стипендията се дава на български студенти, учещи в български висши училища и постигнали високи академични успехи.

Представяне на „Хроника на дните“

Проф. д-р Бисера Вълева и проф. д-р Орлин Дворянов откриха паралелните си изложби с общо заглавие „Хроника на дните“. Те са финалното арт-събитие от проекта „АRTpoints“, който се осъществява от катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ на Университета. Ръководител на проекта е проф. д-р Бисера Вълева.

Изложба „Студентите“ бе открита в Софийския университет

Във фоайето на Северното крило на Ректората бе открита документалната изложба „Студентите“, посветена на 130-годишнината на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и на 20-годишнината на Университетския архив. Експозицията е подготвена от екипа на Университетския архив и включва само документи, съхранявани в неговия фонд.

Първа научна среща по проект „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“

Първа научна среща проведе проект BG05M2OP001-1.002-0019:„Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“ (Clean&Circle) за изграждане и развитие на Център за компетентност.

"Весела книга за Софийския университет"

В Университетската библиотека бе представена "Весела книга за Софийския университет", издадена по случай 130-годишнината на Алма матер. В нея 44 възпитаници на първото българско висше училище разказват незабравими случки от студентските си години. Книгата е на Университетското издателство и може да бъде намерена в книжарницата в Ректората.

Алма матер е домакин на национална конференция „Радио: памет и съвременност"

Форумът се организира от Катедра „Радио и телевизия“ към Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е част от честванията на 130-та годишнина на Университета. Катедра „Радио и телевизия“ е пионер в академичното преподаване и изследване на радиото в България. Форумът се провежда в момент, в който отбелязваме 20 години от първите опити за създаване на експозиция по история на радиото; в година, през която ценната сбирка получи името на нейния инициатор и стана Музейна експозиция за история на радиото „Проф. д-р Веселин Димитров“.

В Алма матер беше отбелязана 130-годишнината на университетската педагогика

В Ректората на Софийския университет се проведе научна конференция с международно участие на тема: „130 години Университетска педагогика“. В програмата на честванията бяха включени и придружаващи събития – отбелязване на годишнина на проф. Емилия Василева, 150-годишнината от рождението на проф. д-р Петър Нойков и откриване на изложба, представяща трудовете на бележити педагози от Алма матер.

Завърши випуск 2018 г. на Философския факултет

Над 400 бакалаври и магистри от Философския факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование на тържествена церемония в Аулата. 13 от тях са пълни отличници.

По проект „Наследство БГ“ бе подписан договор за сътрудничество с Община Исперих

По проект BG05M2OP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, на 23 ноември 2018 г. беше подписан договор за сътрудничество с Община Исперих.

Представени бяха резултатите и нова научна инфраструктура на Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма Матер“

Софийският университет и Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката представиха резултатите на Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма матер“ и новата научна инфраструктура.

Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски" отбеляза петата си годишнина

Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски" отбеляза петата си годишнина с представянето изложба с фотографии на Аурелия Насирова "Непознат, а толкова близък: Азербайджан".

„Диалог: Бяло и черно“, изложба на преподаватели от Факултета по изкуства на Нишкия университет

В Галерия „Алма Матер“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Диалог: БЯЛО И ЧЕРНО“ на преподаватели от Факултета по изкуства на Нишкия университет, Сърбия. Тя се реализира в рамките на проект „ArtNet 3“ на катедра „Визуални изкуства“ по Фонд научни изследвания на Университета с ръководител проф. д-р Лаура Димитрова.

С академично тържество Софийският университет отбеляза патронния си празник

Празничният ден започна в Богословския факултет на Алма матер, където в присъствието на патриарх Неофит бе отслужена архиерейска света литургия, оглавена от Старозагорския митрополит Киприан.

Богословският факултет на Софийския университет отбеляза своята 95-годишнина

В навечерието на патронния празник на Софийския университет тържествено бе отбелязана 95-годишнината на Богословския факултет. Празникът бе посветен и на 130-годишнината на най-старото българско висше училище. В рамките на тържеството проф. дбн Емил Трайчев, дългогодишен преподавател във факултета, бе удостоен с Почетeн знак със синя лента на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Завърши випуск 2018 г. на Богословския факултет

В Аулата на Софийския университет се проведе тържествена церемония, на която 68 бакалаври и магистри от Богословския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование.

Факултетът по химия и фармация отбеляза 80-годишния юбилей на проф. дхн Галин Петров

Във Факултета по химия и фармация се проведе научна сесия, посветена на 130-годишнината на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и 80-тия юбилей на проф. дхн Галин Петров. За приноса му за развитието на Факултета и за цялостното развитие на Алма матер проф. Петров бе удостоен с вписване в Почетната книга на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В Софийския университет за първи път беше връчено отличието „Знак за качество“

На тържествена церемония в Аулата бяха връчени отличията „Знак за качество на Софийския университет“. Факултетът по химия и фармация получи „Знак за качество“ в категория „Устойчиво развитие“. В категорията „Значима иновация“ отличието бе връчено на Факултетния студентски съвет към Факултета по математика и информатика. Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ получи почетна награда.

Посланикът на Португалската република в София изнесе лекция на тема: „Португалската външна политика – основни приоритети и измерения“

Н. Пр. г-жа Елена Коутиньо, извънреден и пълномощен посланик на Португалската република в София, посети Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет по покана на декана на факултета проф. д-р Мадлен Данова, за да изнесе публична лекция пред студенти и преподаватели от факултета.

Климентови четения за млади изследователи

В Софийския университет започнаха традиционните Климентови четения за млади изследователи, организирани от Катедра „Кирилометодиевистика“ към Факултета по славянски филологии. Те се провеждат за деветнадесети път и тази година са посветени на 130-годишнината на Софийския университет.