Начало / Новини / Новини и събития

   
В Софийския университет започна Третият международен филологически форум за млади изследователи „Полéта на сътрудничество“

Близо 215 студенти, докторанти и постдокторанти от 17 държави и 62 научни институции се събраха в Софийския университет, за да вземат участие в Третия международен филологически форум за млади изследователи „Полéта на сътрудничество“, организиран от Факултета по славянски филологии. Форумът е част от тържествените събития по случай 130-годишнината на Алма матер.

Изложба „Някои го предпочитат аналогово“

В Галерия „Алма Матер“ в Ректората бе открита изложбата „Някои го предпочитат аналогово“ на Добрин Атанасов и Любен Кулелиев. Тя може да бъде разгледана до 21 ноември 2018 г.

Премиера на спектакъла „За бащата. И за братята“

На 12 ноември 2018 г. Театър-лаборатория „Алма Алтер“ представи за първи път спектакъла „За бащата. И за братята“, посветен на живота и делото на братята Христо и Евлоги Георгиеви.

Дипломира се випуск 2018 г. на Физическия факултет

На тържествена церемония в Аулата 145 бакалаври и магистри от випуск 2018 г. на Физическия факултет получиха своите дипломи за завършено висше образование. Десет от тях са пълни отличници.

Изложба и национална научна конференция по повод 120-годишнината от рождението на Христо Смирненски

В Софийския университет с двудневна Национална научна конференция на тема: „Светове и утопии“ и с изложба, представяща за първи път архиви и ръкописи на поета, съхранявани в Института по литература към Българската академия на науките, се отбелязва 120-годишнината от рождението на Христо Смирненски.

Представяне на "Езикът отблизо. Сборник в чест на Христо Стаменов"

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Катедра „Англицистика и американистика” представи книгата „Езикът отблизо. Сборник в чест на Христо Стаменов/Language up close. Papers in honour of Christo Stamenov“ с редактор проф. Мира Ковачева. Сборникът е издание на Университетското издателство „Св. Кл. Охридски“.

Проф. Уилям Корниш бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Ректората, проф. Уилям Корниш от Университета Кеймбридж, Великобритания, бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Становище от заседание на Управителния и Програмния съвет на Телевизия „Алма матер“

През последните дни клип за студентски кастинг, качен във Фейсбук от Телевизия „Алма матер“, стана обект на основателна критика от страна на обществеността и медиите. Стилистиката и посланието на клипа не са в съответствие с академичния тон, който се очаква от всяко звено на най-стария и най-авторитетен университет в страната.

ДИУУ връчи свидетелства на педагогически специалисти. Наградени бяха и победителите в конкурса за образователно-програмни продукти

На тържествена церемония Департаментът за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ връчи свидетелствата на педагогическите специалисти удостоени с най-високата, първа професионално-квалификационна степен. В тазгодишната изпитна сесия І ПКС авторитетно защитиха 99 директори и учители от цялата страна.

Изложба "Зеолитите - богатството на България"

В Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми в Ректората бе открита изложбата "Зеолитите - богатството на България". В експозицията са представени едни от най-хубавите образци на зеолити от български находища и минераложки точки.

VІІІ Есенен научно-образователен форум "Взаимодействието между средно и висше образование като фактор за повишаване на качеството на образованието"

За поредна година Департаментът за информация и усъвършенстване на учители организира Есенен научно-образователен форум. Събитието се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Десета юбилейна международна научна конференция "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта"

В Ректората на Софийския университет се проведе международна научна конференция на тема: "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта“. Събитието се организира от Департамента по спорт и е част от програмата на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Международна научна конференция „Климентови дни“ 2018

Стартира двудневната международна конференция „Климентови дни“ 2018. Организатори на традиционното научно събитие са Биологическият факултет на Софийския университет, Фонд „Научни изследвания“, Научно-изследователският сектор при Университета и Факултетният студентски съвет на факултета.

Втора международна научно-приложна конференция на тема: „Бъдещето на ДДС. Дигитална икономика“

В Софийския университет започна втората международна научно-приложна конференция на тема: „Бъдещето на ДДС. Дигитална икономика“. Двудневният форум се организира от Юридическия факултет на Алма матер и IFA България (Международна Фискална Организация).

Проф. Щефан Хобе бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Ректората проф. Щефан Хобе от Университета в Кьолн бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Алма матер организира дискусия „Антиплагиатство и академизъм–проблеми и решения“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски" се проведе национален форум на тема „Антиплагиатство и академизъм - проблеми и решения", организиран от Центъра за дистанционно обучение на Университета и ректорското ръководство на Алма матер.

Форум за насърчаване на младежкото предприемачество

Четиринайсет млади предприемачи от различни икономически сектори, пет менторски програми за обучение по предприемачество, четири възможности за финансиране на бизнеса и съвети от топ-експерт от кухнята на мултинационална компания се срещнаха на 16-тото издание на Европейски ден на предприемача 2018 г.

Фотографска изложба „Антарктида – поглед от другата страна” беше открита в Софийския университет

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава по традиция връчи националното знаме на 27-та антарктическа експедиция

Отлично представяне на отбора на Софийския университет на първата "Ал Хорезми“ международна олимпиада по математика за студенти

От 26 до 31 октомври в гр. Ургенч, Узбекистан, се проведе първата "Ал Хорезми“ международна олимпиада по математика за студенти" (AKHIMO) под патронажа на президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев.

Международна научна конференция Smart geography по повод 100 години Българско географско дружество

В Софийския университет започна международната научна конференция Smart geography, която се организира по повод 100-годишния юбилей на Българското географско дружество. Със събитието се отдава почит и на неговия основател – акад. Анастас Иширков, който е и основател на университетската география в България.

По проект „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“ бе подписан договор за сътрудничество с Областна управа Бургас

По проект BG05M2OP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ на 25 октомври 2018 г. беше подписан договор за сътрудничество с Областна управа Бургас.

В Алма матер бяха връчени стипендиите „За жените в науката“ 2018

Лауреатите на стипендиите за 2018 са д-р Магдалена Баймакова, д.м., от Военномедицинска академия – София, д-р Мира Бивас от Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и Института по математика и информатика на БАН и д-р Мирослава Недялкова от Факултета по химия и фармация на Софийския университет.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с прискърбие съобщава, че ни напусна чл.-кор. проф. дбн Здравко Лалчев, дългогодишен преподавател в Биологическия факултет.

Поклонението ще се състои на 2 ноември 2018 г. от 12.00 часа в църквата "Св. София".

Софийският университет е сред най-добрите висши училища в класацията на QS EECA Region University Rankings за 2019 г.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ запазва 47-то си мястото сред най-добрите университети в оповестената на 31 октомври 2018 г. класация на повече от 450 висши училища от Източна Европа и Централна Азия QS EECA Region University Rankings за 2019 г.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с прискърбие съобщава, че ни напусна проф. дфн Александър Федотов, дългогодишен преподавател във Факултета по класически и нови филологии, директор на Центъра за източни езици и култури.

Поклонението ще се състои на 2 ноември 2018 г. от 11.00 до 13.00 часа в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет.

Проф. Вяра Гюрова и проф. Любомир Попов от Факултета по педагогика бяха удостоени с Почетния знак със синя лента на Софийския университет

На заседание на факултетния съвет на Факултета по педагогика проф. дпн Вяра Гюрова и проф. д-р Любомир Попов бяха удостоени с Почетния знак със синя лента на Софийския университет. Отличието им бе връчено от ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Международна конференция „Движението на необвързаните страни в многополюсния свят: неговата роля в поддържането и насърчаването на международния мир и сигурност“

Софийският университет бе домакин на международна конференция, организирана от дипломатическите мисии на държавите-членки на Движението на необвързаните страни (NAM), акредитирани в Република България, в сътрудничество с Института по икономика и международни отношения. С конференцията се отбелязва 63-тата годишнина от конференцията в Бандунг и 57-та годишнина от първата Конференция на върха в Белград.

„Тотал E&П България“ направи две дарения на Алма матер. Софийският университет и „Тотал“ подновиха договора за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и управителят на „Тотал E&П България“ Кевин Ханафорд подновиха договора за сътрудничество между двете институции, който датира от 2015 г.

Мария Габриел изнесе лекция пред студенти на тема: „Цифрови възможности за младите”

Студентският съвет при Софийския университет организира информационна среща, на която европейският комисар г-жа Мария Габриел представи подробности за възможностите, които предоставя програмата „Цифрова възможност“. Акценти в срещата бяха необходимостта от повече жени в IT технологиите, предизвикателствата на новите технологии пред образованието и пазара на труда, борбата с дезинформацията и други.

Международен арт-форум „Алтер Его“ 2018

В рамките на една седмица Театър-лаборатория „Алма Алтер“ се превърна в място за срещи и културен обмен за всички, които имат интерес към алтернативния, експерименталния и синтетичния театър. Артисти и театроведи от Великобритания, Франция, Русия, Унгария, Чехия, Украйна, Полша, Босна и Херцеговина и България се впуснаха в дискусии, представления, ателиета и прожекции, за да споделят тенденциите и традициите, които наблюдават в международното театрално поле.

Отлично представяне на отборите на Софийския университет на Националната студентска олимпиада по компютърна математика "Академик Стефан Додунеков" (CompMath-2018)

От 26 до 28 октомври 2018 г. в Пампорово се проведе Седмата национална студентска олимпиада по компютърна математика "Академик Стефан Додунеков" (CompMath-2018). Домакин на CompMath-2018 бе Пловдивският университет "Паисий Хилендарски".

Софийският университет бе домакин на българо-френската конференция "Граници, култури, идентичност"

В Алма матер се състоя българо-френската конференция "Граници, култури, идентичност". Двудневният форум бе посветен на 130-годишнината от основаването на Софийския университет и 110 години от установяването на българо-френските дипломатически отношения.

Проф. Чин Че Кьо бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Ректората проф. Чин Че Кьо от Университета „Сонгюнгуан“ бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Състезателите от Алма матер са шампиони в отборната надпревара в Националния университетски шампионат по плажен тенис

В периода 20-21 октомври 2018 г. на кортовете на Минно-геоложкия университет „Иван Рилски” се проведе есенният турнир по плажен тенис на Националния университетски шампионат, организиран от Асоциацията за университетски спорт „Академик“.

Алма матер бе домакин на конференция, посветена на социално-възпитателните интервенции в сферата на правосъдието за деца

На 23 и 24 октомври 2018 г. във Факултета по науки за образованието и изкуствата в Софийския университет се състоя конференция с международно участие на тема „Професионализиране на социално-възпитателните интервенции в сферата на правосъдието за деца: Предизвикателства и възможности във Франция и България”.

Годишна среща на Институтите „Конфуций“ от Централна и Източна Европа

В Институт „Конфуций“ към Софийския университет се проведе ежегодната конференция на Институтите „Конфуций“ от Централна и Източна Европа. На срещата присъстваха 50 представители от 16 страни, в които има изградени институти и класни стаи „Конфуций“.

130 тенис-гейма

Департаментът по спорт към Софийския университет „Св. Климент Охридски” организира турнир по тенис за академичната общност „130 тенис-гейма”.

Китайско-български ректорски форум за висше образование „Сътрудничество, предизвикателства, бъдеще"

В Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе Китайско-български ректорски форум за висше образование „Сътрудничество, предизвикателства, бъдеще“. В събитието взеха участие 59 ректори, заместник-ректори и други представители на 43 университета от Китай.

Стартиращ семинар по проект за изграждане на Център за компетентност „Устойчиво оползотворяване на био-ресурси и отпадъци от лечебни и ароматични растения за иновативни биоактивни продукти“

В Биологическия факултет на Софийския университет се проведе стартиращ семинар по проект за изграждане на Център за компетентност „Устойчиво оползотворяване на био-ресурси и отпадъци от лечебни и ароматични растения за иновативни биоактивни продукти“ BG05M2OP001-1.002-0012-C01. Обекти на изследване в проекта са лечебните и ароматични растения и агробио-отпадъци.

Преподавател от Алма матер спечели голямата награда за графика от конкурса на „Алианц България“

Гл. ас. д-р Снежина Бисерова от Алма матер спечели голямата награда за графика от Шестия национален конкурс на „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика. Д-р Бисерова е преподавател във Факултета по науки за образованието и изкуствата, катедра “Визуални изкуства“. Тя получи наградата за графичната серия "Натура сакра".

Годишна среща на Българската секция към Асоциацията на стипендиантите по програмата „Мария Кюри“

На 19 октомври 2018 г. в Заседателната зала на Факултета по химия и фармация на Софийския университет се проведе годишната среща на Българската секция към Асоциацията на стипендиантите по програмата „Мария Кюри“ (Marie Curie Alumni Association - МСАА).

Международен симпозиум „Антропологията на Достоевски. Човекът като проблем и обект на изображение в света на Достоевски“

Започна международният симпозиум „Антропологията на Достоевски. Човекът като проблем и обект на изображение в света на Достоевски“. Научният форум, който няма прецедент в България и на Балканите, се организира от Българското общество „Ф. Достоевски“ съвместно със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института за литература на БАН и ще продължи до 26 октомври 2018 г.

"Безпределният космос на човешкия ум" - документална изложба, посветена на проф. Виден Табаков

Във фоайето на Физическия факултет на Софийския университет бе открита документалната изложба "Безпределният космос на човешкия ум", посветена на проф. Виден Табаков (1919-2015 г.). Изложбата проследява с документи и фотографии изключително интересната съдба на блестящия български учен и ще може да бъде разгледана до 30 октомври 2018 г.

Международна научна конференция на тема „Австрия и Балканите. Перспективи от литературознанието и историческата наука“

В Софийския университет се проведе международна научна конференция „Австрия и Балканите. Перспективи от литературознанието и историческата наука“. Тя бе организирана от Катедрата по германистика и скандинавистика във Факултета по класически и нови филологии и Катедрата по история на Византия и балканските народи в Историческия факултет на Софийския университет в тясно сътрудничество с Историческия факултет на университета в Залцбург, Австрия.

Изложба, посветена на Джеймс Джойс, бе открита в Софийския университет

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" бе открита изложба, посветена на емблематичния ирландски писател Джеймс Джойс. Чрез богат и интригуващ снимков и текстови материал включените в нея 22 пана проследяват живота и творчеството на писателя, както и неговото влияние върху съвременната литература. Експозицията може да бъде разгледана до 2 ноември 2018 г.

Студенти от Факултета по математика и информатика завоюваха сребърни и бронзови медали в състезание по програмиране

Три отбора от Факултета по математика и информатика на Софийския университет участваха в проведеното в периода 19-21 октомври 2018 г. в Букурещ Югоизточно европейско регионално състезание, част от Международното състезание по програмиране на ACM (ICPC SEERC) за 2018-2019 г. Надпреварата се проведе едновременно в два града - Букурещ, Румъния и Киев, Украйна.

В Биологическия факултет бе открит първият Център за приложни изследвания и иновации в България

В Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалното откриване на Център за приложни изследвания и иновации и Кариерен център към факултета.

Десет нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на Софийския университет

По традиция ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с най-новите си колеги и връчи трудовите им договори.

Проф. д-р Емил Георгиев бе удостоен с Почетния знак със синя лента на Софийския университет

В съдебната зала в Ректората на Софийския университет проф. д-р Емил Георгиев бе удостоен с Почетния знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дългогодишният преподавател по облигационно право получи отличието по случай 95-тата си годишнина, както и за приноса си за развитието на българското облигационно право и обучението на студентите в Юридическия факултет.

Изложба „Европейските площади и техните истории“

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет бе открита фотографската изложба „Европейските площади и техните истории“. Автор е Каталин Д. Константин, а експозицията ще може да бъде разгледана до 19 октомври 2018 г.